'Baby's zijn vieze racisten'

Ser_Ciappelletto

'Niemand wordt als racist geboren' is zo'n dooddoener die regelmatig opduikt in discussies over discriminatie. De mensen die de dooddoener bezigden zullen zich wel ongelofelijk stom voelen, nu een onderzoeker van Yale heeft ontdekt dat baby's juist enorme racisten zijn.

Kiley Hamlin deed onderzoek op baby's van negen en veertien maanden oud. Ze deelde de groep in op basis van het voedsel dat ze verkozen: crackers of boontjes. Vervolgens deed ze een poppenspel, waarbij ze twee personages liet opdraven. Het ene personage gaf de voorkeur aan crackers, het andere aan boontjes. Oftewel, één pop was gelijkend op de baby, de andere niet.

Maar toen kwam het cruciale deel van het onderzoek: ofwel de gelijkende pop, ofwel de niet-gelijkend pop 'verloor' een bal. Twee andere poppen kwamen op de bühne. Een van hen hielp door de bal terug te brengen, maar de andere pop schaadde de verliezer door de bal te jatten.

Tenslotte liet Hamlin de baby's hun voorkeur uiten tussen de helperpop en de diefpop. Zoals te verwachten viel, verkoos de kleine altijd de helperpop, zolang de verliezer de gelijkende pop was. Maar, zodra de pop met een andere voedselvoorkeur de bal verloor, ging de voorkeur van de baby's uit naar de diefpop.

Voor de zekerheid herhaalde Hamlin het experiment nog eens met een neutrale pop, zonder voedselvoorkeur en die niet hielp of stal. Deze keer waren het slechts de veertien maanden oude baby's die een duidelijke voorkeur uitten: zolang het om een niet-gelijkende verliezer ging, verkozen ze de diefpop boven de neutrale pop, en de neutrale pop boven de helperpop.

Opdat niemand met dit onderzoek geitewollensokken gaat breien, vat Hamlin nog eens samen: Het feit dat baby's zulke sociale vooroordelen hebben voordat ze kunnen praten, suggereert dat de vooroordelen niet slechts resulteren uit het ervaren van een verdeelde sociale wereld, maar dat ze deels op basale aspecten van de menselijke sociale evalutie berusten."