FOK!filmtips van de dag: There Will Be Blood

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Het regisserende en schrijvende duo Jason Friedberg en Aaron Seltzer komt na Date Movie en Epic Movie met een parodie op de film 300. Carmen Electra, hier in de rol van koningin Margo, speelde ook in Epic Movie en Scary Movie en is dus goed vertrouwd met het genre.

De heldhaftige Leonidas, gespeeld door Sean Maguire, leidt een groep van dertien - jawel, dertien - Spartanen. Slechts gewapend met leren ondergoed en een cape, vallen deze spierbonken met hun goddelijke lichamen en heerlijke sixpacks in de smaak bij koningin Margo. Samen met dit stelletje ongeregeld, trekt Leonidas ten strijde om zijn vaderland te beschermen tegen de invasie van de Perzen. Hun vijanden hebben echter heel bijzondere strijdkrachten in dienst, zoals Ghost Rider, Rocky Balboa, de Transformers en Paris Hilton met een bochel. Meet the Spartans om 20.30 uur op Veronica.

En jawel, daar is ‘ie dan: Epic Movie om 22.00 uur op Veronica. Lucy, Edward, Peter en Susan zijn vier wezen, die alle vier op een dag een gouden ticket vinden om in de fabriek van Willy Wonka te kunnen komen kijken. Hier ontdekken ze een kast, die leidt naar de magische wereld van Gnarnia. In dit land ontmoeten ze de White Bitch, die het land wil overnemen. Het viertal besluit om op zoek te gaan naar een manier om haar te stoppen. Tijdens hun zoektocht krijgen ze hulp van onder andere Harry Potter, de pratende bever Harry Beaver en de gestoorde piraat Captain Jack Swallows. 

Daniel Day-Lewis speelt Daniel Plainview, een rol waarmee hij veelvuldig in de prijzen viel. Zo won hij er de Golden Globe en de Oscar voor Beste Acteur mee. Het drama van regisseur Paul Thomas Anderson won daarnaast ook de Oscar voor Beste Cinematografie.

Wanneer Daniel Plainview begin 1900 een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit dorre stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, een rol van Paul Dano, slaat Plainview zijn slag. Maar ook al maakt de olie hem rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie. There Will Be Blood om 00.20 uur op BBC2.

Je kan ook kijken naar de films Tara Road en Stealth Fighter.