FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 december 2010

Herdenking Ardennenoffensief afgelast

Vanwege het winterweer is in Maastricht de herdenking van het Ardennenoffensief afgelast. Op de gastenlijst voor de plechtigheid in de grotten stonden 250 personen.

Jaarlijks worden op kerstavond in de grotten de Amerikaanse soldaten herdacht die tijdens het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldooorlog sneuvelden. Voor hun vertrek naar het front op 24 december 1944 hielden driehonderd militairen een nachtmis in deze grotten.

Caro Emerald maakt bestverkochte cd van 2010

Caro Emerald heeft de bestverkochte cd van het jaar gemaakt. Haar debuutalbum Deleted Scenes From the Cutting Room Floor staat bovenaan het jaaroverzicht van de Album Top 100. Marco Borsato en Nick & Simon vullen de top drie aan.

Marco Borsato weet met zijn album Dromen Durven Delen binnen anderhalve maand na de lancering de tweede plek te bemachtigen in het jaaroverzicht. Nick & Simon staan op nummer drie met hun album Fier, dat in oktober uitkwam. Ook op de vierde en vijfde plek prijkt Nederlandstalige muziek. Jan Smit scoorde met zijn dertiende album Leef. K3 lukte dat met Mamasé.

Yolanda Be Cool staat met het nummer We No Speak Americano op de eerste plek in de Single Top 100. Alors on Dance van Stromae verovert de tweede plek. Caro Emerald staat met A Night Like This op nummer drie. De jaaroverzichten zijn net als de wekelijkse hitlijsten gebaseerd op verkoop en downloads van de singles en cd's.


Caro Emerald maakt bestverkochte cd van 2010 (Foto: Novum)

Roker herovert het cafť

In het merendeel van de cafés en discotheken wordt weer gerookt. Uit een meting van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in het najaar blijkt dat in 51 procent van deze horecagelegenheden de asbakken weer op tafel staan. Een flinke stijging ten opzichte van de zomer toen het percentage nog op 28 procent lag.

In andere horecagelegenheden - restaurants, hotels, cafetaria's, sportkantines, theaters - wordt het rookverbod nog wel goed nageleefd. In 3 procent van de restaurants en sportkantines signaleerde de nVWA asbakken; in de overige gelegenheden lag dat percentage nog lager.

Het rookverbod werd op 1 juli 2008 ingevoerd voor de horeca in Nederland. In november van dit jaar is het rookverbod voor cafés kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel opgeheven. Voor andere horecagelegenheden is het rookverbod onverminderd van kracht.

Oud-international De Munck overleden

Frans de Munck is vandaag in zijn geboorteplaats Arnhem overleden. De Munck is 88 jaar geworden. De Munck kreeg als doelman de bijnaam 'De Zwarte Panter'. Hij schopte het tot 31 interlands voor Oranje.

De oud-doelman begon zijn loopbaan bij Sittardse Boys. De Munck kwam verder uit voor 1. FC Koln, Fortuna '54, DOS Utrecht, Veendam, SC Cambuur en Vitesse. Met DOS werd De Munck in 1958 landskampioen.

De Munck was na zijn loopbaan als speler nog trainer bij Vitesse en de Belgische clubs Club Brugge en Lierse SK.

NS bouwt gesplitste dienstregeling af

De gesplitste dienstregeling die de NS had ingesteld vanwege de winterse omstandigheden wordt langzaam afgebouwd. Met uitzondering van het traject Eindhoven-Maastricht wil de NS zaterdag weer een normale dienstregeling rijden.

Het Limburgse spoor wordt nog niet helemaal vrijgegeven, omdat de toestand nog niet goed genoeg is. Bovendien zouden brokken ijs afkomstig van treinen uit Zuid-Limburg elders in het land voor overlast kunnen zorgen.

De NS had de gesplitste dienstregeling donderdag ingevoerd. Hiermee wilde het bedrijf voorkomen dat problemen in het zuiden van Nederland gevolgen zouden hebben voor het uitvoeren van de dienstregeling in de rest van het land.

Italiaanse anarchisten wilden wraak

De anarchisten die donderdag pakjesbommen stuurden aan de ambassades van Chili en Zwitserland in Rome wilden wraak nemen op deze landen vanwege maatregelen die ze hebben genomen tegen anarchisten. Dat heeft de Italiaanse onderminister van Binnenlandse Zaken Alfredo Mantovano gezegd.

De Zwitsers waren volgens Mantovano doelwit, omdat door een recente samenwerking tussen Italië en Zwitserland een aantal anarchisten kon worden gearresteerd. De Chileense ambassade kreeg volgens Mantovano ook een pakjesbom, omdat het land 'het toneel was van de dood van een anarchist die een soort mythisch figuur was in die wereld'. Mantovano verwees naar de dood van de Chileense anarchist Mauricio Morales, die in 2009 om het leven kwam bij een bomexplosie.

De Italiaanse krant La Stampa berichtte bovendien dat de Chileense autoriteiten vorig jaar een Italiaanse man hebben geïdentificeerd die verschillende anarchistische groepen zou hebben gefinancierd.

Volgens medewerkers van de Italiaanse veiligheidsdienst heeft de Informele Anarchistische Organisatie de aanslag opgeëist. De groep beweert de afgelopen tien jaar bompakketten te hebben gestuurd naar de Italiaanse autoriteiten. Eerder was Romani Prodi, ex-premier van Italië, al eens doelwit. In 2003 opende hij een pakje dat direct in brand vloog. Hij bleef ongedeerd.

Onderzoekers vermoedden al dat anarchisten achter de aanslagen van donderdag zaten, omdat 'alleen in deze kringen bij herhaling gebruik wordt gemaakt van pakjesbommen', zo zei Mantovano. De veiligheid op locaties die mogelijk doelwit zijn van een aanslag is verhoogd.

Scheiding Johansson en Reynolds officieel

Scarlett Johansson en Ryan Reynolds hebben hun breuk officieel gemaakt. Het acteurskoppel, dat onlangs bekendmaakte uit elkaar te gaan, diende donderdag in Los Angeles los van elkaar de echtscheidingspapieren in.

Zowel Johansson als Reynolds noemde 14 december als datum van de breuk. Het tweetal, dat in 2008 trouwde in Canada, liet weten als vrienden uit elkaar te gaan. De 26-jarige Johansson en de 34-jarige Reynolds groeiden steeds verder uit elkaar, zei een bekende van de twee in een interview. "Maar ze hadden een intense, liefdevolle verhouding en zullen elkaar altijd blijven respecteren en van elkaar blijven houden."

Johansson was eerder dit jaar te zien in de actiefilm Iron Man 2 en verschijnt volgend jaar in We Bought a Zoo. Reynolds, die vorig jaar naast Sandra Bullock speelde in de komedie The Proposal, schittert momenteel op het witte doek in Buried.


Scheiding Johansson en Reynolds officieel (Foto: Novum)

ServiŽr opgepakt in Duitsland om oorlogsmisdaden

Een voormalige Servische paramilitair is gearresteerd in Duitsland. Dat heeft een aanklager van een Servisch tribunaal voor oorlogsmisdaden vrijdag bekendgemaakt. De man wordt ervan verdacht oorlogsmidaden te hebben begaan tijdens de oorlog van 1998 tot 1999 in Kosovo.

Volgens aanklager Vladimir Vukcevic is de paramilitair, Zoran Obradovic, opgepakt op basis van een Servisch arrestatiebevel. De verwachting is dat de Duitse autoriteiten Obradovic spoedig overdragen.

Obradovic was lid van de beruchte Sakali-eenheid, dat 'jakhals'-eenheid betekent. Hij wordt ervan verdacht deel te hebben genomen aan het martelen, vermoorden en deporteren van etnische Albanezen in het dorp Cuska, in het westen van Kosovo. Ook zou hij geholpen hebben bij het plunderen van hun huizen.

Eerder deze week ging een proces van start tegen zestien mannen die verdacht worden van dezelfde vergrijpen. Servië probeert in het reine te komen met het oorlogsverleden, omdat het land lid wil worden van de Europese Unie.

Veenstra: "Ik ben geen kille saneerder"

sc Heerenveen was altijd een voorbeeld voor andere clubs in de Eredivisie. Dit omdat het financieel altijd zo goed was geregeld in Friesland. Daar kwam dit seizoen een einde aan.

Ook Heerenveen sloot het jaar af met een miljoenenverlies. De nieuwe directievoorzitter Robert Veenstra kan dan ook niet anders dan saneren. Er werd al tussen de 750.000 en een miljoen euro gesaneerd.

Veenstra meent zelf dat het allemaal wel meevalt. "Ik ben geen keiharde, kille saneerder. Ik heb alleen nog maar een honderd-dagenanalyse gemaakt. Toen ik die presenteerde, kreeg ik van tachtig werknemers applaus. 'Hoera, je betrekt ons erbij', kreeg ik te horen. Dat is ook een kant van mij.", aldus Veenstra in de Leeuwarder Courant.

Veenstra beaamt dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. "Ik probeer me afzijdig te houden van het verleden, maar de boel is hier financieel gigantisch uit de hand gelopen. Soms moet je de geschiedenis echter laten rusten om verder te kunnen. We werken nu keihard om deze club weer gezond te krijgen."

Al in 2006 melding van mogelijk zedenmisdrijf

Al in 2006 heeft een moeder aan de bel getrokken over een mogelijk zedenmisdrijf op het Hofnarretje. Dit zegt advocaat Richard Korver.

Zij heeft daarbij naast de directie, ook haar huisarts en de politie gewaarschuwd. Twee jaar later, in 2008, schakelden twee moeders ook al de directie in over mogelijk misbruik door Robert Mikelsons. Advocaat Korver, die veertig ouders van vermoedelijke slachtoffers vertegenwoordigt, wil nu directeur Albert Drent mogelijk aansprakelijk stellen. Hij vindt dat Drent veel te veel signalen van misstanden heeft genegeerd.

Directeur Drent gaf eerder deze week in interviews aan niks van het misbruik te hebben geweten. Advocaat Korver betwijfelt dat.

BlÝf-zanger wordt weer vader

Paskal Jakobsen wordt voor de tweede keer vader. Dat onthulde de 36-jarige Bløf-zanger donderdagavond in het Glazen Huis van 3FM. Jakobsen is al vader van zoontje Sem.

Jakobsen werd 10 januari voor het eerst vader. Het eerste kindje van de zanger en zijn vrouw Doortje liet even op zich wachten, Doortje was namelijk op 1 januari uitgerekend. "Ik ben absoluut de gelukkigste man op aarde", zei Jakobsen toen het zover was.

Wanneer het tweede kind wordt verwacht, is niet bekend. Paskal en Doortje trouwden in 2008.


Bløf-zanger wordt weer vader (Foto: Novum)

Pelgrims en geestelijken vieren kerst in Bethlehem

Duizenden toeristen, pelgrims en geestelijken zijn vrijdag in Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus Christus, bijeengekomen om kerstavond te vieren. Op het Kribbeplein speelden fanfares en in de Geboortekerk, waar volgens de christelijke traditie Jezus ruim tweeduizend jaar geleden werd geboren, staken pelgrims kaarsen aan. Om de viering in goede banen te leiden werden Palestijnse politieagenten ingezet.

De aartsbisschop van Jeruzalem, Fouad Thwal, arriveerde vrijdagmiddag in een traditionele processie vanuit Jeruzalem. Later vrijdag zal hij aanwezig zijn bij de nachtmis.

Het aantal toeristen dat in de kerstperiode een bezoek brengt aan Bethlehem is de afgelopen jaren toegenomen. De bijna drieduizend hotelkamers in de stad op de Westelijke Jordaanoever zijn allemaal volgeboekt. De verwachting is dat er rond de negentigduizend mensen in de periode rond kerst een bezoek brengen aan de stad. Vorig jaar waren dat er nog zeventigduizend.


Pelgrims en geestelijken vieren kerst in Bethlehem (Foto: Novum)

Steam aanbiedingen: 24/12 en Back to the Future

Steam, the gift that keeps on giving, verleidt ons wederom om onszelf of anderen te trakteren op goedkope games. Heb je alles al wat je hartje begeert? Geef de gift van game aan een vriend en verspreid de kerstgedachte. Buiten de sales vandaag is Telltale's nieuwe episodische game gebaseerd op Back to the Future uitgekomen.

 • Battlefield 2: Complete Edition €4,99
 • ARMA 2 €7,49
 • King Arthur Complete Pack €4,49
 • Torchlight €3,99
 • Sam & Max: The Devil's Playhouse €9,99
 • Devil May Cry 4 €4,99
 • Counter-Strike Source €4,99
 • Fallout: New Vegas €29,99
 • Borderlands en alle add-ons 50% korting
 • Saint's Row 2 €2,50
 • Overlord Complete Pack €3,-
 • Ghost Recon Complete Pack €8,74

Back To The Future, de 5-delige episodische game, kost tijdelijk €17,09. Normale prijs is €18,99. De eerste episode is nu uit, en vanaf februari zal er elke maand een nieuwe episode uitkomen.

Eva van der Gucht kent geen gÍne

Eva van der Gucht, die momenteel in de film Dik Trom te zien is, schaamt zich helemaal nergens voor. Dat is naar eigen zeggen meteen de kracht van de 33-jarige actrice. "Ik ben liever een dikke actrice dan een slechte", zegt Van der Gucht in Het Parool.

"Mensen zeggen wel eens: acteurs zijn ijdel", zegt Van der Gucht. De actrice ontkracht dat echter voor zichzelf. "Ik kan terugkomen van de boodschappen en dan blijk ik al de hele ochtend een chocomond te hebben. Dan heb ik die dag nog niet een keer in de spiegel gekeken."

Voor haar allereerste filmrol in Iedereen Beroemd! moest Van der Gucht zich in een strak Madonnapakje hijsen. De Vlaamse zat toen in het derde jaar van de Amsterdamse toneelschool. "Joh, wist ik toen veel. Al snapte ik wel dat een dik meisje in een strak pakje grappig is."

De actrice zegt totaal geen problemen met typecasting door haar volslanke lijf te hebben. "Ik heb minder concurrentie. Die la is absoluut kleiner hoor", legt Eva uit. "Het hoort allemaal bij het vak. We zitten allemaal in een bepaalde box. Grote neus, grote tanden, grote borsten, kleine borsten, gaat uit de kleren, gaat niet uit de kleren. Echt, het doet me niets."


"Ik ben liever een dikke actrice dan een slechte" (Foto: Novum)

Kim Kardashian heeft lekkerste kont ter wereld

Eindelijk, de uitslag is bekend. Kim Kardashian is erin geslaagd een grote prijs te winnen. De realityster heeft namelijk de lekkerste kont van 2010.

Tijdens een internetpoll werd Kardashians achterkant bekroond tot 'World's Best Bum 2010'. De sexy Kim is volgens de organisatie in het bezit van 'de Heilige Graal der Achterwerken'.

Met de titel laat de brunette sterren als Jennifer Lopez en Beyoncé ver achter zich. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Jessica Biel moet genoegen nemen met een vierde plek, terwijl Lady GaGa slechts vijfde is geworden.


Een verzameling billenfoto's van Kim Kardashian

Bordspel: Agricola

Tijdens deze koude dagen met een overvloed aan vrije tijd is een leuke tijdsbesteding natuurlijk wenselijk. En wat is er leuker dan een gezelschapsspel met je familie, vrienden of juist je partner die je door en door kent. Agricola is een spel dat verder gaat dan monopolie of risk doordat je je moet omtoveren tot een professionele boer. Je gaat je eigen boerderij starten en de hele mikmak regelen die daarbij hoort. Wat op het eerste gezicht een fluitje van een cent lijkt te zijn, blijkt toch een hele klus, waarbij elke keuze de loop van het spel veranderd.

 

Tatjana doorliep lange leerschool

Tatjana Simic vindt niet dat anderen een voorbeeld aan haar leven moeten nemen. "Mijn leven is één lange leerschool van hoe het niet moet", zegt de actrice in het tijdschrift Vrouw. Daarmee duidt de 47-jarige Tatjana vooral op haar liefdesgeschiedenis.

"Zo vaak heb ik mijn hart aan iemand gegeven en zo vaak ben ik teleurgesteld. Dan denk ik: dit is hem. Deze man houdt echt van je zoals je bent. Het is hem nooit." De laatste teleurstelling kreeg de blondine in september voor haar kiezen, toen de relatie met miljonair Ronnie Rosenbaum overging.

Tatjana gaat volgend jaar in een televisieprogramma op zoek naar een nieuwe liefde, ook al beweren ingewijden dat ze het al een tijdje erg gezellig heeft met haar buurman. "Ik vraag niet veel. Alleen maar dat hij ook van me houdt als ik mijn haren in een staartje heb en een joggingpak draag."


Tatjana Simic (Foto: Novum)

Wenger: "We moeten van Chelsea winnen"

Arsenal neemt het maandag op tegen Chelsea. Manager Arsène Wenger weet dat zijn ploeg moet winnen om kans te behouden op de landstitel.

"Natuurlijk is dit een wedstrijd die we moeten winnen", aldus Wenger. "We hebben gemengde gevoelens, want aan de wedstrijden tegen Chelsea en Manchester United hebben we het gevoel overgehouden dat we konden winnen en dat er geen verschil tussen de teams was." Arsenal verloor eerder dit seizoen bij Chelsea.

Arsenal was twee weken geleden even koploper van Engeland, maar moest die positie afstaan aan Manchester United, dat de Londenaren met 1-0 versloeg. Wenger geeft de hoop op een nieuwe koppositie echter niet op. "We hebben Chelsea, Manchester City en Manchester United uit gehad, dus onze vorm in eigen huis tijdens dit soort wedstrijden zal beslissend zijn."

"We zijn ervan overtuigd dat we Chelsea thuis kunnen verslaan. We staan voor een grote uitdaging. Wat we willen is een wedstrijd produceren met intelligent spel en dynamiek. Dat is de enige manier waarop we dit soort wedstrijden kunnen winnen"
, besluit Wenger.

Drie duels in BelgiŽ al afgelast

Ook in België heeft men last van het barre winterweer. Al drie duels zijn voor dit weekeinde afgelast. Het gaat om de duels KAS Eupen - SV Zulte Waregem, Charleroi - Germinal Beerschot en Westerlo - Lokeren. Bij laatstgenoemde werd de wedstrijd afgelast omdat het strooizout in de gemeente op is.

De overige vijf duels in de Jupiler Pro League gaan vooralsnog wel door. Er staan vier wedstrijden op zondag gepland en eentje op maandagavond.

Koningin: behandel ander als uw gelijke

Koningin Beatrix spreekt zaterdag in haar traditionele kersttoespraak over bemoediging en burgermoed. "Bemoediging kunnen wij allen, jong en oud, vinden in de gulden regel 'Behandel anderen zoals u wilt dat anderen u behandelen'," aldus de koningin.

De Rijksvoorlichtingsdienst gaf het thema van de toespraak vrijdagavond al prijs. Op deze manier wil de dienst meer luisteraars en kijkers trekken voor de toespraak, die zaterdag om 13.00 uur op radio en televisie te volgen is.

De koningin zal refereren aan burgermoed, vroeger en nu. "Uit de Tweede Wereldoorlog kennen we indrukwekkende voorbeelden van persoonlijke moed. 65 jaar later en met minder vanzelfsprekendheden, lijkt het moeilijk het belang van innerlijke overtuiging en persoonlijke moed zichtbaar te maken. Maar opnieuw zijn er mensen die - ver weg en soms dichtbij - in actie komen waar onrecht heerst."

De kersttoespraak van koningin Beatrix van vorig jaar leidde tot veel reacties. Ze leek zich daarin te keren tegen virtuele contacten: "Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes." Toen het Koninklijk Huis zich in september zelf meldde op Twitter, was er gelegenheid dit te weerspreken. "Kersttoespraak was niet tégen Twitter, maar wel vóór naastenliefde", aldus de tweet van @KHtweets.

Mogelijk massagraf in Ivoorkust gevonden

De Verenigde Naties hebben vrijdag sterke aanwijzingen gekregen dat in Ivoorkust een massagraf is gevonden. Gemaskerde mannen gewapend met raketwerpers en militairen die loyaal zijn aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo blokkeren de toegang tot de stad N'Dotre waar het massagraf zich zou bevinden. Dat hebben de VN vrijdag gezegd.

De VN wilden niets zeggen over mogelijke slachtoffers, maar hebben eerder gezegd bezorgd te zijn over de arrestatie van honderden mensen en tientallen gevallen van martelingen en verdwijningen sinds het land een maand geleden in een politieke crisis werd gestort na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen.

"Nu het geweld voortduurt, stijgt het aantal doden, gewonden en vermiste personen snel", aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.

Gbagbo weigert sinds de presidentsverkiezingen zijn macht over te dragen aan oppositieleider Alassane Ouattara, die onder andere door de Verenigde Naties wordt erkend als winnaar van de verkiezingen. Alain Toussaint, een adviseur van Gbagbo, zei niet te geloven dat militairen of aanhangers van Gbagbo zich schuldig hebben gemaakt aan geweld.

Sinds de verkiezingen zijn er al 173 doden gevallen. De VN waarschuwen dat er mogelijk meer doden zijn, maar dat ze niet in staat zijn alle incidenten te onderzoeken.

"Veel van de ontvoerden blijven vermist", zo schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een verklaring. "Verscheidene getuigen die gehoord zijn door Human Rights Watch zijn lichamen van ontvoerde of gearresteerde mensen tegengekomen met schotwonden. Dit doet vrezen voor buitengerechtelijke executies."

Leonardo nieuwe trainer Internazionale

Internazionale heeft Leonardo aangesteld als nieuwe trainer van de ploeg. De Braziliaan volgt Rafael Benítez op, die eerder deze week na een dienstverband van nog geen half jaar op straat werd gezet.

De 41-jarige Leonardo, voormalig coach van aartsrivaal AC Milan, tekende een contract tot medio 2012 bij Inter. Dit maakte de ploeg, waar Wesley Sneijder onder contract staat, vandaag bekend op hun website. De Braziliaanse trainer zal 29 december beginnen bij de regerend kampioen van Italië.

Man dood na botsing met sneeuwschuiver

Een 20-jarige automobilist uit Goes is vrijdag overleden aan de verwondingen die hij eerder op de dag opliep bij een botsing met een sneeuwschuiver. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man reed rond 05.15 uur over de Oost-Westweg bij het Zeeuwse Kortgene toen hij door nog onbekende oorzaak tegen een sneeuwschuiver botste die voor hem reed. De auto van het slachtoffer kwam vervolgens onder de sneeuwschuiver terecht.

De bestuurder raakte bekneld en moest door de brandweer uit zijn auto worden geknipt. Daarna is hij met zwaar letsel naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later op de dag aan zijn verwondingen.

'Sevilla wil El Hamdaoui overnemen van Ajax'

Sevilla heeft haar interesse in Mounir El Hamdaoui hernieuwd. De Spanjaarden waren afgelopen zomer al geïnteresseerd in de aanvaller.

Toen El Hamdaoui nog maar net in dienst was voor Ajax en de ene na de andere schitterende treffer maakte, zag Sevilla de komst van de Marokkaan al zitten. Tot een transfer kwam het echter niet.

Diario de Sevilla meldt dat Sevilla opnieuw een poging wil wagen om El Hamdoui over te nemen van Ajax. De kans op een transfer lijkt nu een stuk groter, gezien de problemen die de spits heeft met trainer Frank de Boer.

Eerder waren er al geruchten dat El Hamdaoui mee zou gaan naar de nieuwe club van Martin Jol, die onlangs opstapte als trainer van de Amsterdammers.

[WRC] 'RšikkŲnen blijft bij CitroŽn'

Kimi Räikkönen lijkt ook volgend seizoen bij het Junior World Rally Car-team van Citroën te gaan rijden. De Fin kreeg een contract aangeboden bij een team van Ford, maar lijkt uiteindelijk besloten te hebben toch het Franse team trouw te blijven.

Räikkönen reed dit jaar voor het eerst een volledig rallyseizoen nadat hij door het Formule 1-team van Ferrari op straat gezet was. De Fin kende een lastig debuut en crashte veelvuldig met de Citroën. Zijn hoogste plaats was een vijfde stek in Turkije en in Duitsland was hij voor het eerst de snelste in een proef.

Zodra hij getekend heeft dan zal Räikkönen gaan testen met de DS3 die het Franse merk volgend jaar in het WRC in gaat zetten. Zijn teamgenoot bij het Citroën Junior Team zal Peter van Merksteijn jr. worden. De Nederlander tekende onlangs al een contract.

Optimistische Contador: "2011 wordt historisch"

Alberto Contador heeft goede hoop dat in 2011 zijn sportieve prestaties weer hoogtij vieren. "Volgend jaar wordt historisch", twitterde de Spaanse wielrenner, die een voorlopige schorsing uitzit wegens een positieve dopingtest. "Waar een wil is, is een weg. Ik hoop dat in 2011 de waarheid en het recht zegevieren."

Of de drievoudig Tourwinnaar in 2011 in actie mag komen voor zijn nieuwe ploeg Saxo Bank-SunGard is nog maar de vraag. De Spaanse wielerbond onderzoekt momenteel de oorzaak van zijn positieve dopingtest in de Tour de France van dit jaar. In Contadors bloed werd een kleine hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol gevonden. De klimmer wijt dat aan het eten van besmet vlees.

"Dit zullen niet mijn rustigste en beste kerstdagen ooit worden", besloot de 28-jarige Contador die sinds eind september door de internationale wielerunie UCI is geschorst.


Alberto Contador (Foto: Novum)

Rebellengroepen Darfur gaan samenwerken

Rivaliserende rebellengroepen in de Sudanese regio Darfur hebben vrijdag de strijdbijl begraven en gezamenlijk de strijd aangebonden met militairen van het Sudanese leger. Dat hebben de rebellenleiders vrijdag bekendgemaakt.

Spanningen tussen de Sudanese regering en de Sudanese Bevrijdingsbeweging, die vier jaar geleden vrede sloten, over de macht in bepaalde gebieden in Darfur leidden eerder deze maand tot geweldsuitbarstingen. Vermoedelijk hebben deze spanningen ertoe geleid dat de rebellengroepen de handen ineen hebben geslagen.

Donderdag kwam het opnieuw tot strijd tussen militairen en rebellen. Sudanese soldaten vielen posities van de rebellen in Noord-Darfur aan. Volgens de machtigste rebellengroep van Darfur, de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM), kwamen bij de aanval drie rebellen om het leven en raakten er acht gewond.

De internationale vredesmissie in Darfur maakt zich ernstig zorgen over het geweld en heeft de strijdende partijen gevraagd om humanitaire hulp aan burgers in het gebied toe te laten.

Politie knijpt oogje toe met sneeuwkettingen

De politie in Limburg doet de komende dagen niet moeilijk over het gebruik van sneeuwkettingen. De kettingen zijn in Nederland eigenlijk verboden, maar door het barre winterweer knijpt de politie een oogje toe.

De politie in Limburg heeft zelf ook sneeuwkettingen om de banden van haar voertuigen gedaan. "Wij hebben daar een ontheffing voor, maar we doen niet moeilijk als andere weggebruikers ze ook gebruiken", zegt een woordvoerder. "De verkeersveiligheid staat voorop."

Op sommige plaatsen in Limburg is een pak van tientallen centimeters sneeuw gevallen. "Dat is natuurlijk extreem. Vooral in het zuiden zijn veel hellingen en heuvels niet op te komen door de sneeuw."


Politie knijpt oogje toe met sneeuwkettingen (Foto: Novum)

HRT spreekt met zes rijders

Hispania Racing-eigenaar José Ramón Carabante zegt met een zestal rijders in gesprek te zijn om de stoeltjes voor volgend seizoen in te vullen. Haast heeft de Spaanse Formule 1-renstal evenwel niet.

HRT is het team met het minste geld in de F1 en liet dit afgelopen seizoen merken door Bruno Senna, Karun Chandhok, Christian Klien en Sakon Yamamoto te laten racen. Wie de zitjes in 2011 gaan bezetten is nog verre van duidelijk. "We onderhandelen met vijf á zes coureurs en er zal het één en ander veranderen," zei Carabante tegen Marca. "Er zijn veel mogelijkheden en we willen de juiste keuze maken, dus we maken onze beslissing sowieso pas volgend jaar."

De Spanjaard wil de juiste rijders voor volgend seizoen kiezen en met hen een stap voorwaarts maken. "We zijn ambitieus, maar ook realistisch. We weten dat het onmogelijk is om volgend jaar ineens vooraan te staan, dus het is onze intentie om net achter teams als Force India en Toro Rosso aan te sluiten," zei de Spanjaard die beseft dat Formule 1 een langetermijnvisie nodig heeft. "We willen blijven leren en stap voor stap vooruitgaan."

Carabante legde ook uit waarom hij uiteindelijk niet met Toyota samen is gaan werken. "Onze Cosworth-motor paste niet in de Toyota-bolide, en we kunnen onze overeenkomst met Cosworth niet zomaar opzeggen. We werken inmiddels echter al geruime tijd met de hulp van enkele andere partners aan een auto voor volgend jaar. We bouwen de auto in Engeland en Duitsland. Het ontwerp is hoopgevend, terwijl ik er ook zeker van ben dat de bolide op tijd af is om - in tegenstelling tot in 2010 - mee te doen aan de wintertests voor aanvang van het seizoen."

Nederlandse film wint prijs in Chicago

De korte Nederlandse film Intermezzo van regisseur Dirk Jan Peereboom Voller is ook op het Chicago Short Film Festival in de prijzen gevallen. Debutante Beatriz de Rijke, die tijdens de opnames 17 jaar was, werd verkozen tot beste nieuwe actrice.

De film won eerder al de prijs voor beste internationale film op het New York International Film Festival en kreeg een eervolle vermelding bij de Los Angeles Movie Awards.

De ruim 22 minuten durende film Intermezzo vertelt het verhaal van een man van in de veertig (Oscar Haffmans) die een 16-jarig meisje (De Rijke) ontmoet. Zij maakt gevoelens bij hem los die hij al lang niet meer heeft gekend.

Hun hartstochtelijke relatie is voor haar slechts een avontuur, maar wordt voor hem een steeds belangrijker deel van zijn leven. Als ze uiteindelijk opstapt, is hij kwaad, maar vooral op zichzelf. Daarna begint hij zich af te vragen of het voorval wel echt heeft plaatsgevonden, of slechts een droom was.

Regisseur Peereboom Voller is verder bekend van zijn films John (2003) en Die Unmögliche Liebe (2006).

Doden bij aardverschuiving Colombia

Een aardverschuiving als gevolg van zware regenval heeft vrijdag in het dorpje La Cruz, in het zuidwesten van Colombia, het leven van ten minste twaalf personen geëist. Dertig personen zijn gewond geraakt. De aardverschuiving bedolf vier of vijf huizen, een aantal auto's en een café.

Volgens de coördinator van de reddingsdiensten in de regio worden er geen mensen vermist.

In totaal zijn er volgens de Colombiaanse regering en het Rode Kruis dit jaar zeker 290 mensen om het leven gekomen als gevolg van de zware regens die het land hebben getroffen.

Ministerie moet omroepdiensten beter onderzoeken

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de goedkeuring van het ministerie van OCW voor een aantal experimentele diensten van de publieke omroep vernietigd. De minister heeft de markteffecten van de diensten volgens de rechter onvoldoende onderzocht.

De goedkeuring betrof onder meer interactieve servicemenu's op digitale televisie, themakanalen op radio en televisie via digitale kabel en het aanbieden van informatie op bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Verschillende commerciële zenders, waaronder SBS en RTL, en dagbladen als De Telegraaf en het AD waren tegen de goedkeuring in verweer gekomen. De omroepen en dagbladen vonden dat als de publieke omroep deze diensten mag aanbieden sprake is van concurrentievervalsing.

De publieke omroepen mogen van de rechter de diensten gewoon blijven aanbieden in afwachting van een beter onderzoek en een aanpassing van het besluit. De rechtbank denkt dat de schade die de commerciële zenders en dagbladen ondervinden door de diensten nog niet omvangrijk is. Daarbij hebben de publieke omroepen investeringen gedaan.

Dzeko wil komende zomer weg bij Wolfsburg

Edin Dzeko lijkt aan zijn laatste seizoen bezig bij VfL Wolfsburg. "Ik heb een gesprek gehad met clubvoorzitter Dieter Hoeness en hem daarin verteld dat ik in juni vertrek", zegt de 24-jarige spits in de Italiaanse krant Corriere dello Sport. De Bosnier heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar de Serie A. "Dat is al lange tijd een droom van me."

Over belangstelling uit zijn gedroomde voetballand heeft de 31-voudig international niet te klagen. AC Milan waagde afgelopen zomer al een poging om de veelscorende aanvaller over te nemen en heeft naar verluidt nog steeds interesse. Volgens Corriere dello Sport heeft ook Juventus zich bij het rijtje belangstellenden gevoegd.

Dzeko is bezig aan zijn vierde seizoen bij Wolfsburg, dat hem in de zomer van 2007 overnam van het Tsjechische FK Teplice. In Duitsland toonde Dzeko zich bijzonder doeltreffend. In 111 competitieduels maakte hij 66 doelpunten. Deze voetbaljaargang kwam hij tot tien treffers.

Bijna tien miljoen pintransacties

Het winterweer heeft de mensen er vrijdag niet van weerhouden massaal kerstinkopen te doen. Tot vrijdagmiddag 17.00 uur noteerde Equens, de verwerker van elektronisch betalingsverkeer, 9.710.289 pinbetalingen. Het totale aantal pintransacties in de periode voor Kerstmis komt daarmee op ruim 51,2 miljoen.

Kerstrecords zijn daarmee dit jaar niet gebroken. Vorig jaar werd op woensdag 23 december het recordaantal van bijna 11 miljoen pinbetalingen verricht met bankpas of creditcard. Het drukste winkelmoment rond Kerstmis was vorig jaar op 24 december tussen 14.00 en 14.30 uur, toen er 408 betalingen per seconde werden verwerkt. Op deze vrijdag de 24e werden gedurende het drukste halfuur gemiddeld 391 transacties per seconde genoteerd.

Bijna tien miljoen pintransacties
Bijna tien miljoen pintransacties (Foto: ANP)

Tekort strooizout Zuid-Holland en Zeeland

De provincies Zuid-Holland en Zeeland strooien vanaf dit weekend nog maar mondjesmaat. De provincies hebben niet genoeg zout om op alle wegen te strooien en passen hun strooiregime aan.

Zeeland liet vrijdag weten dat vanaf maandag alleen nog wordt gestrooid op de belangrijkste wegen. De provincie probeert de gladheid op andere wegen te bestrijden met veegwagens en sneeuwschuivers.

Zuid-Holland strooit vanaf tweede kerstdag alleen nog volledig op veelgebruikte wegen. In het stedelijk gebied van de provincie geldt overigens geen beperkt strooiregime. Daar wordt op alle wegen gestrooid.

Zedenverdachte Ens langer vast

De 50-jarige eigenaar van een kinderdagverblijf in Ens die wordt verdacht van ontucht met twee kinderen blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Volgens het OM heeft de man mogelijk nog vier kinderen misbruikt.

De rechter-commissaris oordeelde donderdag dat er te weinig bewijs was om de man langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie ging tegen de vrijlating in beroep, waardoor de man drie dagen langer vast moest blijven zitten.

De rechtbank in Lelystad vernietigde vrijdag het vonnis van de rechter-commissaris en bepaalde dat de man nog veertien dagen langer vast blijft zitten. Dat is volgens de rechtbank nodig vanwege de ernst van de verdenking. Ook is er volgens de rechtbank kans dat de man opnieuw de fout ingaat.

De mede-eigenaar van het agrarisch kinderdagverblijf Onze Boerderij werd dinsdagochtend in zijn woning in Ens in Flevoland opgepakt. Tegen hem was aangifte gedaan van ontucht met twee meisjes van tussen de 4 en de 12 jaar.

De man wordt vastgehouden op verdenking van het verkrachten van het jongste meisje. Het is volgens de rechtbank onvoldoende duidelijk of hij het andere meisje ook heeft verkracht en misbruikt.

Het OM liet vrijdag weten dat donderdag nog vier aangiftes zijn gedaan over misbruik van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar op de kinderopvang in Ens.

Truckers in zuiden de weg weer op

Vrachtwagenchauffeurs in het zuiden van het land kunnen de weg weer op. Rijkswaterstaat trekt het advies om niet de weg op te gaan weer in. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat gemeld.

Truckers werd vanaf vrijdagochtend geadviseerd de weg in het zuiden niet op te gaan vanwege hevige sneeuwval. In Limburg en Noord-Brabant raakten veel vrachtwagenchauffeurs in de problemen door een dik pak sneeuw.

De zegsman benadrukt dat het gaat om hoofdwegen. Volgens hem wordt de situatie daar met het uur beter. "Het sneeuwt sinds vanmiddag niet meer, dus het lukt steeds beter de wegen schoon te maken."

Wel adviseert Rijkswaterstaat alle weggebruikers in het zuiden de snelheid aan te passen. "Vooral in Zuid-Limburg is het op sommige wegen lastig rijden."

Op lokale en provinciale wegen is de situatie een stuk slechter. In Limburg rijden daarom na 18.00 uur geen bussen meer doordat veel wegen door sneeuw moeilijk begaanbaar zijn. Vervoersmaatschappij Veolia vindt het niet verantwoord de chauffeurs nog op pad te sturen.

De bussen reden in Limburg de hele dag al nauwelijks door het winterweer. In en rond Waalwijk en Breda rijden ze met vertragingen.

'Aanklaagsters Assange geen marionetten'

De twee Zweedse vrouwen die WikiLeaks-voorman Julian Assange hebben aangeklaagd voor zedendelicten steunen WikiLeaks en zijn geen marionetten van de Amerikaanse CIA. De vrouwen willen slechts gerechtigheid wegens een schending van hun 'seksuele integriteit'. Dat heeft de advocaat van de vrouwen gezegd.

Assange ontkent de aantijgingen tegen hem. Volgens zijn advocaten komen de aanklachten voort uit een dispuut over onbeschermde seks.

De advocaat van de vrouwen zei dat Assange alle recht heeft om de aanklachten te verwerpen. Volgens hem beschuldigt Assange de vrouwen daarmee echter in essentie van het schenden van de wet door te stellen dat zij in hun aanklacht worden gedreven door een dubbele agenda. "Dit is absoluut niet waar", zo zegt de advocaat.

Assange zou volgens de Britse krant The Times hebben gezegd dat er 'zeer suggestief bewijs' is dat de twee vrouwen worden gedreven door wraak, geld en druk van de politie. Volgens Assange is hij vlak voor het onderzoek naar de aanklachten gewaarschuwd voor 'vuile trucjes' van het Pentagon. Later zei hij echter niet met een beschuldigende vinger te hebben gewezen.

Assange, die in Groot-Brittannië werd gearresteerd op verzoek van Zweden, is op borgtocht vrij. Hij heeft beroep aangetekend tegen zijn uitlevering aan Zweden.


Julian Assange (Foto: Novum)

Organisatie GP Rome zet door

De organisatie van de Grand Prix van Rome is nog steeds van plan om een Formule 1-race in de straten van de Italiaanse hoofdstad te gaan organiseren. Dit ondanks het verzet dat steeds massaler wordt.

"De eerste race? Ik verwacht dat die in 2013 gehouden wordt," zei promotor van de race Maurizio Flammini. Hij zegt dat hij met Formule 1-baas Bernie Ecclestone een voorcontract gesloten heeft en dat haast geboden is om de plannen door te zetten omdat er nog dertig circuits op de deur kloppen. Hij maakt zich geen zorgen over de verwachte extra overlast, omdat de race in de zomermaanden gehouden wordt en er dan minder verkeer is.

Ondertussen voeren Monza en Ferrari een strijd om maar één Italiaanse Grand Prix te houden. Ze krijgen hierbij de steun van de inwoners van Rome en omgeving. Van hen is tachtig tot negentig procent tegen de race.

Negen jaar cel en tbs voor verkrachter Bollenstreek

Een 37-jarige man uit Voorschoten is vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten van vier vrouwen in de Bollenstreek. De rechtbank in Den Haag acht ook bewezen dat hij veel kinderporno in bezit had. Het OM had elf jaar cel en tbs geëist, maar is tevreden met het vonnis.

De eerste verkrachting dateert uit de zomer van 2002, toen hij in Voorhout een 21-jarige vrouw verkrachtte. De drie andere vonden dit jaar plaats in Noordwijk, Voorschoten en Hillegom en zorgden voor veel onrust in de regio. De slachtoffers waren twee vrouwen van 23 en 24 jaar en een meisje van 15.

Alle slachtoffers werden van hun fiets getrokken en naar bosjes langs de weg gevoerd waar ze werden verkracht, in drie gevallen ook anaal. Ze kregen een doek of kledingstuk op hun gezicht zodat ze de dader niet konden zien. De man heeft alle vier de verkrachtingen bekend.

Vlak bij de plek waar het vierde slachtoffer werd verkracht stonden camera's langs de weg die die nacht twee keer een motor hadden geregistreerd. Het voertuig bleek op naam van de 37-jarige man te staan. De verdachte werd kort daarop aangehouden in zijn woning, waar stoffen werden gevonden die waren gebruikt om de gezichten van de vrouwen te bedekken.

Volgens deskundigen kampt de verminderd toerekeningsvatbare man met een persoonlijkheidsstoornis met antisociale kenmerken. Ook is hij afhankelijk van alcohol en cannabis en vertoont hij seksueel dwangmatig gedrag.

De man uit Voorschoten had een luchtdrukwapen bij zich, maar heeft zijn slachtoffers daar niet mee bedreigd. Hij moet ze schadevergoedingen tot achtduizend euro betalen.

Ducati: "Zorgen over fitheid Rossi"

Het MotoGP-team van Ducati maakt zich zorgen over de fitheid van Valentino Rossi in het begin van 2011. De 31-jarige Italiaan onderging recent een operatie aan zijn schouder en is momenteel hiervan herstellende.

"Het probleem is dat we nog niet precies weten wanneer hij weer tot het uiterste kan gaan. Hij zal medisch gezien volledig hersteld zijn voor de eerste tests in februari, maar fysiek gezien zal hij dan nog steeds een flinke stap moeten maken. Ook heeft hij de hele winter niet kunnen uitrusten, omdat hij hard aan zijn herstel moest werken," zei de sportieve baas van Ducati Filippo Preziosi tegen Motosprint.

Ducati denkt dat Rossi tijdens de wintertests minder kilometers gaat rijden dan de rest van de coureurs. "We willen niet het risico lopen dat Valentino in de races niet honderd procent kan presteren omdat hij tijdens de tests teveel heeft gegeven."

Van Vollenhoven noemt overheid onbetrouwbaar

Pieter van Vollenhoven heeft forse kritiek op het natuurbeleid van het kabinet-Rutte. De voorzitter van het Nationaal Groenfonds vindt dat de aanleg van verbindingen tussen natuurgebieden, zoals vastgelegd in de Ecologische Hoofdstructuur, 'absoluut' moet doorgaan.

Van Vollenhoven beschuldigt het kabinet van goochelen met getallen. "De staatssecretaris zegt dat 90 procent van de plannen in die Ecologische Hoofdstructuur is gerealiseerd. Wij komen tot de conclusie dat het maar 50 tot 52 procent is", zegt hij vrijdag in het televisieprogramma Eenvandaag.

Het nieuwe kabinet wil 300 miljoen euro bezuinigen op het natuurbeleid, een korting van zo'n 40 procent, en geen geld meer in de natuurverbindingen stoppen. "We zijn al bijna twintig jaar onderweg, als je die formule nu loslaat is dat echt kapitaalvernietiging", briest Van Vollenhoven. "En je werkt dan ook met een onbetrouwbare overheid. We moeten dit afmaken."

De 'ruggengraat' van de Nederlandse natuur bestaat uit bossen, natuurgebieden, meren, rivieren en de Noord- en Waddenzee. Het streven was dat het landdeel van de Ecologische Hoofdstructuur in 2020 meer dan 750.000 hectare zou beslaan, 17,5 procent van de totale oppervlakte van Nederland.

Van Vollenhoven stelt voor de toekomstige grondgebieden voor geplande verbindingen te 'bevriezen', zodat er niet wordt gebouwd. Dan kan de aanleg worden voortgezet als er weer geld is.

Tientallen boeren en landeigenaren hebben mogelijk voor niets grond beschikbaar gesteld. "We vinden dat je de overheid moet kunnen vertrouwen", zegt Van Vollenhoven. "De overheid heeft hierin een grote verantwoordelijkheid. Belofte maakt schuld."

Natuurmonumenten luidde al eerder de noodklok. "Nu stoppen met investeren zorgt ervoor dat diersoorten uitsterven", zei directeur Jan Jaap de Graeff in oktober.

De provincie Noord-Brabant besloot donderdag tot een pauze in de aankoop van nieuwe gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur, omdat er geen geld meer van het rijk is te verwachten.

Rusland koopt twee Franse oorlogsschepen

Rusland heeft besloten twee Franse Mistral-oorlogsschepen aan te schaffen. Dat heeft het Kremlin vrijdag laten weten aan de Franse president Nicolas Sarkozy. Het is een van de grootste militaire deals tussen een NAVO-land en Moskou.

Frankrijk en Rusland hebben maandenlang gesprekken gevoerd over de aanschaf. De onderhandelingen sleepten zich voort, omdat er vragen waren gerezen over de hoeveelheid technologie die de Fransen met Rusland wilden delen en waar en hoe de schepen gebouwd gaan worden.

Frankrijk werd gezien als de belangrijkste kandidaat voor de order, hoewel de Russen hebben gezegd ook schepen van Spaanse en Nederlandse makelij te overwegen.

Met de nieuwe schepen, die tot zestien helikopters en tientallen pantservoertuigen kunnen vervoeren, krijgt Rusland de mogelijkheid honderden militairen snel aan land te zetten.

De presidenten van Rusland en Frankrijk prezen de samenwerking. Volgens de beide regeringsleiders laat de overeenkomst zien hoe toegewijd de twee landen zijn aan het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden op het gebied van defensie en veiligheid.

Hoeveel geld met de aankoop is gemoeid, is niet bekendgemaakt.


Rusland koopt twee Franse oorlogsschepen (Foto: Novum)

Gestrande reizigers koelen woede op station

Tientallen treinreizigers in Buenos Aires hebben hun woede over de urenlange vertraging van hun trein gekoeld door huis te houden in het centraal station van de stad. Zij sloegen de boel kort en klein, gooiden met flessen en stenen en staken de hoofdingang van het station in brand. Bij de ongeregeldheden vielen ruim tien gewonden.

De trein had een oponthoud van 7 uur omdat actievoerders een blokkade op de spoorrails hadden opgeworpen. Het ging om werknemers die door de spoorwegen zijn ontslagen en hun baan terug willen.

Moeder niet gestraft voor hulp na ontsnapping

Een 63-jarige vrouw uit Antwerpen is vrijdag door een rechter in Turnhout vrijgesproken van hulp bij de ontsnapping van haar zoon uit de gevangenis. Ook de stiefzus van de gedetineerde werd vrijgesproken. Het tweetal stond tijdens de ontsnapping met een auto voor de gevangenis.

Toen zoonlief eind juli vorig jaar samen met enkele andere gedetineerden over de gevangenismuur in Merksplas klom, stonden moeder en stiefzus daar met een auto klaar. Moeder liet haar zoon instappen en gaf vervolgens plankgas. Moeder en stiefzus hebben altijd volgehouden dat ze alleen op bezoek kwamen en niet wisten dat er een ontsnappingspoging zou zijn.

De rechter oordeelde dat de gevangenen al ontsnapt waren op het moment dat ze in de auto stapten. De twee vrouwen werden daarom vrijgesproken van hulp bij een ontsnapping. De hulp die ze boden nadat de effectieve ontsnapping uit de gevangenis had plaatsgevonden, is niet strafbaar.

LittleBigPlanet 2 doet Back to the Future

Alweer het duizendste filmpje van een binnen LittleBigPlanet 2 ontwikkelde remake is binnengekomen. Dit keer is het niet zo zeer een remake van een game maar een remake van een bijzondere auto. In dit filmpje heeft de maker de Delorean, die tijdrijzende auto van Back to the Future nagemaakt.

De omgeving verandert in realtime, afhankelijk van welk jaar je kiest. Het ziet er, voor een LittleBigPlanet 2-game, allemaal erg gelikt uit. Neem alvast een kijkje hieronder.

D'Ambrosio: "Betaal voor F1-stoeltje"

Jerôme D'Ambrosio werd gisteren bevestigd als tweede coureur bij Marussia Virgin Racing in 2011. De Belg erkende dat hij geld heeft neergelegd om het komende Formule 1-seizoen te mogen rijden.

Teambaas John Booth zei dat D'Ambrosio uitgekozen is vanwege zijn talent, terwijl in de media gemeld werd dat de Belg vijf miljoen euro mee zou nemen. Een verhaal dat hij tegenover RTL België bevestigde. "Natuurlijk speelt mijn talent een rol, maar ook het geld dat ik meeneem," zei hij.

Het maakte D'Ambrosio niet minder blij. "Ik sprong in het rond als een kangoeroe. Het is exceptioneel, ik kan het nauwelijks bevatten, maar ik moet mezelf snel nieuwe doelen stellen," zei de coureur die hoopt nog lang in de Formule 1 te mogen blijven. "Ik moet me op mezelf richten. Iedere keer dat ik mijn auto het circuit op stuur, moet ik bijleren. Hopelijk kan ik veel leren van de ervaring van teamgenoot Timo Glock."

Minister: niet meer treinen in kerstvakantie

De NS hoeft van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) tijdens de kerstvakantie niet meer treinen in te zetten dan het bedrijf nu doet. Dat blijkt vrijdag uit antwoorden van de minister op vragen van de SP. De minister gaat er wel bij de NS op aandringen na de kerstvakantie weer een volledige dienstregeling te rijden.

Vanwege de kerstvakantie gold al een andere dienstregeling, aangezien er dan minder forensen met de trein reizen, maar vanwege het winterweer is de dienstregeling nog verder uitgekleed. Het SP-Kamerlid Farshad Bashir is het hier niet mee eens en wil dat er meer treinen worden ingezet.

Schultz van Haegen schrijft echter dat de NS een zelfstandig bedrijf is dat van haar de opdracht heeft gekregen het treinverkeer te regelen. De NS moet zich volgens haar weliswaar houden aan de gemaakte afspraken, maar neemt wel zelfstandige beslissingen over operationele zaken zoals het aanpassen van de dienstregeling.

Moeder opgepakt voor over hek gooien baby

Een verwarde moeder is donderdag in Tilburg opgepakt omdat ze haar baby over een hek had gegooid. Het vier maanden oude kind raakte hierbij lichtgewond en is ter observatie in een ziekenhuis opgenomen, meldt de politie.

Diverse getuigen hebben gemeld dat zij de vrouw rond 08.30 uur hoorden gillen. Ze stond in haar nachtkleding op blote voeten met in haar armen haar kind bij het hekwerk van een appartementencomplex in het centrum van de Brabantse stad. De vrouw, die zelf ook in het complex woont, zou het kind weg hebben gegooid, waardoor de baby aan het hek kwam te hangen.

De getuigen bekommerden zich daarna om de 33-jarige vrouw en de baby. De ernstig verwarde vrouw is op een politiebureau overgedragen aan hulpverleners van de geestelijke gezondheidszorg.

Ferguson verwacht City en Spurs niet in titelrace

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson verwacht niet dat Manchester City en Tottenham Hotspur zich dit seizoen in de titelstrijd van de Premier League gaan mengen. De hooggeklasseerde clubs gaan nog hinder ondervinden van hun Europese verplichtingen, stelt de Schotse succescoach.

"Ik weet dat Harry Redknapp de kansen van Tottenham omhoog praat, maar het overwinteren in de Champions League is een nieuwe ervaring voor de Spurs", zegt Ferguson tegen de BBC. "Ook de FA komt daar nog bij en dan is het niet eenvoudig om in de competitie een constant hoog niveau te halen. Dat leer je slechts door ervaring."

Om die reden dicht de 68-jarige Schot ook stadsgenoot City weinig kans toe. "Zij hebben nog de Europa League. Dat maakt het lastiger. Misschien moeten ze spelers aantrekken om op beide fronten een rol van betekenis te spelen."

Omdat Liverpool al een straatlengte achterstand heeft, zal de titelrace gaan tussen Chelsea, Arsenal en zijn eigen United. "Ik denk niet dat er andere kandidaten zijn", besluit de succestrainer die met de Red Devils aan kop gaat in de Engelse competitie. Arsenal volgt op vijf verliespunten, regerend kampioen Chelsea op zes.


Ferguson verwacht City en Spurs niet in titelrace (Foto: Novum)

Vuurwerkprutsers gewond bij explosie Tilburg

Drie mannen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt terwijl ze met vuurwerk aan het rommelen waren. Ze zijn overgebracht naar het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Een van hen moet door de klap vermoedelijk een onderarm missen, meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 15.30 uur in de woning in de Bellinistraat. Uit onderzoek van politie en brandweer blijkt dat de drie vermoedelijk bezig waren kruit van strijkers in een huls te stoppen, waarna de ontploffing plaatsvond. Ze waren volgens een politiewoordvoerder aan het experimenteren.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. De recherche stelt een uitgebreid onderzoek in.

Trein botst op in sneeuw vastgelopen auto

Een passagierstrein op het traject van Zwolle naar Emmen is vrijdag op een spoorwegovergang in Bergentheim (gemeente Hardenberg) op een auto gebotst die in de sneeuw vastzat. Niemand raakte gewond.

De bestuurder had de auto verlaten, toen de bellen waarschuwden voor de aankomende trein en de slagbomen naar beneden gingen. Dat meldde de politie IJsselland.

Het incident leidde tot een stremming van enkele uren op het traject. De gemeente Hardenberg heeft om veiligheidsredenen de weg naar de overgang voor onbepaalde tijd afgezet.

Call of Duty bestverkochte kerstgame

Het schietspel Call of Duty: Black Ops is het populairste kerstcadeau op het gebied van computerspellen. Het schietspel voor de Playstation 3 is volgens marktonderzoeksbureau GfK de bestverkochte game van de afgelopen week. Het spel weet het racespel Gran Turismo 5 voor de Playstation 3 en het avonturenspel Donkey Kong: Country Returns voor de Wii voor te blijven. De verkoopaantallen en omzet zijn niet bekendgemaakt.

Call of Duty: Black Ops is ook terug te vinden op de vierde plaats van de verkooplijst, maar dan met de versie voor de Xbox 360. Wii Party, het voetbalspel Fifa 11 voor de Playstation 3 en het actieavontuur Assassin's Creed: Brotherhood bezetten de plaatsen vijf tot en met zeven.

Op de achtste plaats staat New Super Mario Bros Wii, gevolgd door Mario Kart. New Super Mario Bros stond in de derde week van november voor het laatst in de verkooptoptien, terwijl Mario Kart sinds begin september uit de hitlijst verdwenen is. De lijst wordt afgesloten met Need for Speed: Hot Pursuit voor de Playstation 3.

01. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
02. Gran Turismo 5 (Playstation 3)
03. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)
04. Call of Duty: Black Ops (Xbox 360)
05. Wii Party (Nintendo Wii)
06. Fifa 11 (Playstation 3)
07. Assassin's Creed Brotherhood (Playstation 3)
08. New Super Mario Bros Wii. (Nintendo Wii)
09. Mario Kart Wii (Nintendo Wii)
10. Need for Speed: Hot Pursuit (Playstation 3)


(Foto: Novum)

Zoons Stanley Brard prof in IndonesiŽ

Twee zoons van Stanley Brard, hoofd opleidingen bij Feyenoord, worden profvoetballer in Indonesië. Spits Bryan en aanvallende middenvelder Dane tekenden een contract voor een jaar bij Medan Chiefs. Het duo vertrekt begin januari naar de club in Sumatra, die uitkomt in de onlangs opgestarte profcompetitie van Indonesië.

De zoons van Brard maakten recent een trip van een week mee, waarin een team van Nederlandse voetballers met Indonesische roots speelde tegen Indonesische profclubs. Stanley Brard was coach van dat elftal. De spelers maakten indruk op Medan Chiefs, dat vervolgens een profcontract aan het duo voorlegde.

De 22-jarige Bryan speelde sinds de zomer van 2009 voor zaterdaghoofdklasser ASWH in zijn woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht. Eerder speelde hij voor de jeugd van Sparta Rotterdam en Vitesse. De twintigjarige Dane stapte dit seizoen op bij FC Dordrecht, waar hij in het beloftenteam speelde.

Zwitser wint Ronde Skasterl‚n

Ralf Zwitser heeft de Ronde van Skarsterlân op zijn naam geschreven. In de slotfase van de 100 kilometer lange wedstrijd op het natuurijs van de  Goingarijpster Poelen in Friesland was Zwitser de sterkste van een kopgroep van vijf man.

Joost Juffermans eindigde als tweede, Geert Jan van der Wal kwam als de nummer drie over de finish. Zwitser eindigde gisteren nog als tweede achter Bob de Vries op het NK op natuurijs.

De Vries en de andere schaatsers van de BAM-ploeg ontbraken vandaag. "Zwak dat ze er niet waren. Je mag zo'n organisatie nooit in de steek laten," aldus Zwitser.

FFXIII 360 stelt teleur in Japan

De Japanse Xbox 360 versie van Final Fantasy XIII heeft in de eerste week slechts 22,579 exemplaren verkocht. Hiermee is de game niet binnen de wekelijkse top 20 gekomen. De makers van de game, die in japan is uitgekomen onder de naam Final Fantasy XIII Ultimate Hits International, zullen het met de 39e positie moeten doen.

De Xbox 360 is niet de meest populaire console binnen Japan. Omdat hij dat wel in Amerika en Europa is, heeft Square besloten om de games multiplatform uit te brengen in Amerika en Europa, en het exclusief voor de PS3 in Japan te houden. Nu heeft Square Enix uiteindelijk er toch voor gekozen de game op de Xbox 360 uit te brengen met leuke extra's als Engelse stemmen en een "Easy Mode". Waarom dit dan toch niet helemaal goed heeft uitgepakt is een raadsel.

Final Fantasy XIII

Uitspraak bondspreses valt slecht bij Maradona

Diego Maradona gaat juridische stappen ondernemen tegen de president van de Argentijnse voetbalbond, Julio Grondona. De preses beweerde begin van de week in een televisie-interview dat de Argentijnse voetballegende weer problemen heeft met drugs en alcohol. Die opmerking was tegen het zere been van Maradona die zegt al zes jaar niets meer gebruikt te hebben.

De 50-jarige Maradona heeft inmiddels zijn advocaten aan het werk gezet. Het is echter nog niet bekend wanneer de 91-voudig international er officieel een zaak van maakt.

De vete staat niet op zichzelf. Maradona en de 79-jarige Grondona leven al sinds juli in onmin, toen Maradona's contract als bondscoach van Argentinië niet werd verlengd. 'Pluisje' liet daarna diverse keren doorschemeren dat besluit absoluut niet te kunnen waarderen. De bond heeft inmiddels Sergio Batista als nieuwe keuzeheer aangesteld.

Bijna 70.000 kilo vuurwerk onderschept

De politie heeft tot en met woensdag bijna 69.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt vrijdag uit de Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

De vangst is een stuk minder groot dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen werd tot en met 23 december ruim 196.000 kilo onderschept, maar 2009 was een uitzonderlijk jaar omdat toen allerlei grote onderzoeken tot forse vangsten leidden.

Het OM houdt sinds 2007 bij hoeveel vuurwerk jaarlijks in beslag wordt genomen. In dat jaar ging het om bijna 80.000 kilo, een jaar later was dat 154.000. Het record werd vorig jaar gevestigd, toen ruim 241.000 kilo werd onderschept.

Super Meat Boy niet naar Nintendo Wii

Het downloadbare behendigheidsspel Super Meat Boy verschijnt niet op de Nintendo Wii. Volgens de ontwikkelaars is het onmogelijk om een volwaardige game te leveren onder de voorwaarden die Nintendo stelt. Daarnaast zien uitgevers niets in het plan de game op disc uit te brengen. Dat heeft een woordvoerder van gamestudio Team Meat gezegd in een gesprek met de Amerikaanse gameweblog Kotaku.

In de online winkel van de Nintendo Wii kunnen geen al te grote games worden aangeboden. Nintendo hanteert een grens van veertig megabyte, maar Super Meat Boy is tien megabyte groter. "Het ligt vooral aan de muziek," verklaart de woordvoerder. "Het einde van de game heeft muziek nodig, anders heeft het helemaal geen impact."

Voor een uitgave op disc staat Team Meat er ook niet goed voor. Uitgevers staan niet te springen om games voor de Nintendo Wii uit te geven. Volgens hen verkopen alleen de spellen van Nintendo zelf goed op de bewegingsgevoelige spelcomputer.

Super Meat Boy is positief ontvangen, vooral vanwege de moeilijkheidsgraad. Super Meat Boy vereist snelle handelingen en perfect uitgevoerde sprongen om het einde van een spelwereld vol gevaren te behalen. De game is op dit moment beschikbaar voor de Xbox 360 en de pc.


(Foto: Novum)

Gerard Joling heeft meeste vrienden op Hyves

Gerard Joling heeft de meeste vrienden op Hyves van alle leden. Dat blijkt uit cijfers die de sociale netwerksite publiceerde. De zanger heeft maar liefst 291.651 contacten op de website. Joling vergaarde de vrienden in drie jaar tijd.

In februari 2008 zorgde de stormloop aan digitale vrienden voor de zanger nog voor problemen. Toen bereikte hij zijn limiet van 65.000 vrienden, waardoor er geen ruimte meer was voor nieuwe mensen om hun idool toe te voegen aan hun contacten. Dat werd opgelost door zijn besloten profiel om te wisselen voor een publiek profiel.

The Partysquad heeft ook een record gevestigd op Hyves. De groep mag zich de meest afgespeelde band op de website noemen.


Gerard heeft veel vrienden (Foto: Novum)

[Upd] Eindhoven Airport weer open

Vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport is vrijdagochtend niet mogelijk vanwege de zware sneeuwval. Dat heeft de luchthaven vrijdag gemeld.

Ochtendvluchten van en naar het Brabantse vliegveld zijn geannuleerd of zijn uitgeweken naar andere luchthavens. Een zegsman adviseert passagiers met klem contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

De situatie geldt in elk geval tot vrijdagmiddag 12.00 uur, meldt de luchthaven.

Update 15.55 uur

In het begin van de middag heeft de luchthaven meegedeeld dat het luchtverkeer weer hervat kan worden. Er wordt nog wel geadviseerd actuele reisinformatie goed in de gaten te houden.

Favoriet 3FM-dj's stoot Ben Saunders van troon

Martin Solveig heeft de eerste plek in de Single Top 100 overgenomen van Ben Saunders. De dj verslaat de publiekslieveling van The Voice of Holland met het liedje Hello, dat dit jaar het favoriete nummer is van de 3FM-dj's in het Glazen Huis.

Op de tweede plaats staat Rolling in the Deep van Adele. Marco Borsato maakt met zijn kerstnummer Kerstmis de top drie compleet. Beide nummers worden ook veel aangevraagd voor Serious Request.

In de albumlijst gooit Borsato eveneens hoge ogen. Dromen Durven Delen, dat eerder drie weken bovenaan stond, staat weer eerste in de Album Top 100. Op twee staat Trijntje Oosterhuis met This is the Season, gevolgd door Fier van Nick & Simon. Vorige week stond Michael van Michael Jackson bovenaan.


Martin Solveig stoot Ben Saunders van troon (Foto: Novum)

[Upd] Deel Krasnapolsky ontruimd wegens gaslek

Een deel van hotel Krasnapolsky in Amsterdam is vrijdagochtend ontruimd wegens een gaslek. Ongeveer honderd kamers zijn ontruimd. Ook is een deel van de Dam afgezet, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het gaslek ontstond rond 09.30 uur door nog onbekende oorzaak in de Pijlsteeg naast het bekende hotel aan de Dam. Volgens de woordvoerder doet het gasbedrijf er momenteel alles aan om het lek te dichten. Daarvoor moet mogelijk een deel van de gasleiding worden afgesloten. Het gasbedrijf bekijkt hoe groot het gebied is dat hierdoor zonder gas komt te zitten en wat de afsluiting betekent voor de afgesloten mensen.

Het verhelpen van het gaslek gaat vermoedelijk nog enige tijd duren, zegt de woordvoerder. "Dit is niet met een halfuur opgelost."

De gasten van het Krasnapolsky die vanwege het gaslek hun kamer hebben moeten verlaten, zijn elders in het hotel ondergebracht. Hoeveel gasten exact zijn geëvacueerd, weet de woordvoerder niet. Het hotel telt 468 kamers.

Update 15.46 uur

De brandweer heeft in het begin van de middag het hotel weer vrijgegeven. Het gaslek is gedicht en dus is de situatie weer veilig.

Onzekerheid over bouw nieuwe Kuip

Het zal nog een tijdje duren voordat Feyenoord in een nieuw stadion kan spelen. De gemeente heeft sterke twijfels.

"Het lijkt me heel verstandig om alle financiële ins en outs nog eens goed op een rijtje te zetten en ook de vragen die nog openstaan te beantwoorden", aldus Tom Harman, raadslid van de PvdA, de grootste coalitiepartij van de gemeente Rotterdam. Toch is Harman niet per definitie tegen herontwikkeling. "Dat idee moeten we niet te snel van tafel vegen", zo vervolgt hij tegenover het Algemeen Dagblad.

Ook Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij, ziet wat in een herontwikkeling. "Een besluit over wel of geen nieuw stadion is nu al zo vaak uitgesteld, dat het er sterk op lijkt dat de burgemeester en wethouders ermee in hun maag zitten", aldus Ronald Buijt, die vindt dat herontwikkeling geen slecht idee is. "Die optie moet nog maar eens goed worden onderzocht."

PvdA'er Harman geeft aan dat er niet veel ruimte voor investering is en dat hij daarom alle opties nog wil doornemen. Een nieuwe Kuip blijkt zeker niet het enige speerpunt van de gemeente te zijn. "Wie de nieuwbouwplannen heeft gezien, gaat direct kwijlen, maar daar moeten we ons niet door laten verblinden. Het college heeft nog meer plannen voor de stad, zoals ontwikkeling van de stadhavens, het opknappen van de Coolsingel en het ondertunnelen van de 's-Gravendijkwal. Alles kan niet tegelijk. Je kunt een euro maar één keer uitgeven."

Krijgt Tomb Raider reboot multiplayer?

De Tomb Raider-serie is een van de bekendste gameseries uit de vorige eeuw. De puntige voorgevel van de lekkere Lara Croft staat bij veel mensen op hun hart gekerfd. Na Tomb Raider Underworld is het een tijdje stil geweest rond Miss Croft. De afgelopen maand is er dan eindelijk een nieuwe game aangekondigd in de serie.

Het gaat hier om een reboot van de franchise, waar vooralsnog niks te horen was over multiplayer. Dat is zojuist ietwat verandering in gekomen. Alhoewel het nog steeds speculeren is, wordt er op de gamesite Gamasutra een baan aangeboden voor een project manager die aan het multiplayer element van een "Major Action/Adventure Title". Gezien de ambities rond deze game van Crystal Dynamics, zullen ze niet met een andere Action/Adventure titel bezig zijn.

Volgens de maker zullen we alles moeten vergeten wat we tot nu toe weten van de serie. Dit is een verhaal die het ontstaan van de passie van Lara Croft voor het avontuur moet laten zien. We zullen een zoektocht meemaken waar een onervaren, 21-jarige jongedame moet zien hoe ver ze moet gaan om te overleven.

Tomb Raider

Binnenkort nieuwe personages Marvel vs Capcom 3

Marvel vs Capcom 3 zal veel personages uit veel verschillende games en comics bevatten. Er is een nieuwe trailer die ons de personages en het verhaal tot nu toe laat zien. Daarnaast krijgen we de belofte dat er nog meer personages zullen gaan komen voordat de game uit zal komen.

Het spel staat gepland voor een PS3 en Xbox 360-release op 18 februari 2011, we zullen dus nog heel eventjes moeten wachten. Bekijk voorlopig de nieuwe trailer hieronder.

'Werkgever zorg moet aangifte agressie doen'

Werkgevers in de zorg moeten namens medewerkers die het slachtoffer worden van agressie of geweld vaker aangifte doen. Dat gebeurt nu al wel, maar nog niet vaak genoeg, vindt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD), zo meldt een woordvoerder van de minister vrijdag.

Volgens Schippers zijn de werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. "Als je als werkgever die aangifte doet, dan neem je je verantwoordelijkheid."

Zorgmedewerkers die slachtoffer worden van agressie of geweld tijdens het uitoefenen van hun beroep, zijn vaak bang om aangifte te doen, omdat ze dan weer geconfronteerd kunnen worden met de dader, zegt de woordvoerder. Van degene die aangifte doet, wordt de naam bekend bij de dader. Het ministerie wil daarom ook meer mogelijkheden gaan bieden om anoniem aangifte te doen.

Ploegleider ontkent afhaken Geox en TMC

Gisteren meldde het Italiaanse Gazzetta dello Sport dat Geox en TMC de wielersport vaarwel wilden zeggen. Dit omdat de ploeg vorige maand een ProTeam-licentie misliep.

Mauro Gianetti, de manager van het nieuwe team, ontkent echter dat zijn geldschieters vertrekken. "Vanmorgen las ik het bericht in Gazzetta dello Sport. Onmiddellijk heb ik de telefoon gepakt en de verantwoordelijke manager bij Geox gebeld. Hij verzekerde me dat er geen enkele intentie is om uit het team te stappen. Ik weet niet waarom Gazzetta dit verhaal heeft geschreven. Ze hebben mij immers noot iets gevraagd. Alle contracten tussen de sponsoren en de ploeg zijn vastgelegd bij de UCI en alles is klaar voor het nieuwe seizoen. Ik maak me geen zorgen,” aldus Gianetti tegen Cyclingnews.

Denis Menchov en Carlos Sastre werden door de nieuwe wielerploeg binnengehaald, maar dat was dus niet genoeg voor een ProTeam-licentie.

Nintendo steunt kleinere gamestudio's

Met de komst van de Nintendo 3DS, een draagbare 3D-spelcomputer, gaat gamegigant Nintendo meer ondersteuning bieden aan externe en kleinere gamestudio's. De zogenoemde devkit, speciale hardware om spellen te ontwikkelen voor de Nintendo 3DS, wordt in januari naar deze studio's gestuurd. Dat schrijft het vakblad Develop. Hiermee biedt Nintendo al vroeg in de levenscyclus van de nieuwe spelcomputer ondersteuning aan kleinere studio's.

De populairste games op alle voorgaande spelcomputers zijn de spellen van Nintendo zelf, zoals Mario Kart en Super Mario Bros. Dit heeft enkele keren voor wrijving gezorgd tussen Nintendo en andere uitgevers van games.

De komst van de Nintendo 3DS betekent de eerste stap van Nintendo op het gebied van 3D-gamen. Nog nooit heeft de Japanse gamegigant zoveel gamestudio's bereid gevonden games te ontwikkelen voor de nieuwe spelcomputer. Zo lagen er bij de lancering van de Nintendo DS zestien games in de winkel. Nintendo's interne gamestudio's en enkele grote gamebedrijven, waaronder Ubisoft en Electronic Arts, zijn al in het bezit van een devkit. In totaal hebben meer dan veertig studio?s de hardwarekit gekregen.

Nintendo maakte deze zomer bekend zelf tien 3DS-games op de markt te brengen bij de lancering van de nieuwe spelcomputer, waaronder de racegame Mario Kart en het actiespel Kid Icarus: Uprising. Zeventig games zijn op dit moment in productie, waaronder een puzzelavontuur van Professor Layton, de horrorgame Resident Evil en de sluipgame Metal Gear Solid. De Nintendo 3DS ligt vanaf maart in de winkel.

Kerstmannen beroven Zweedse paleiswacht van wapen

Twee mannen verkleed als kerstman hebben vrijdag een wachter bij het koninklijk paleis in Stockholm beroofd van zijn geweer. Dat heeft de Zweedse politie vrijdag bekendgemaakt.

Volgens een politiewoordvoerder viel het duo de wachter vroeg in de ochtend aan. Ze sloegen de man in elkaar, namen hem zijn AK5-geweer af en vluchtten weg. De wachter raakte lichtgewond. De aanvallers, getooid met kerstmutsen en maskers, deden geen poging het paleis binnen te dringen.

De politie is nog geen verdachten op het spoor.

Trailer Dissidia 012 teased nieuw karakter

Op 18 januari zullen er in Tokyo, tijdens het Square Enix's 1st Production Department Premier" event, grote onthullingen gedaan worden voor de games Final Fantasy versus XIII, Final Fantasy agito XIII, Final Fantasy Dissidia 012 (Duodecim) en nog een aantal verrassingen. 

Tot die tijd worden er kleine teasers en onthullngen gedaan rond deze games. Zo ook met de game Dissidia 012. Er is vandaag een trailer van deze game uitgebracht en als je heel goed kijkt zul je, als Final Fantasy fan, rond 4:38 een nieuw karakter zien in de trailer. Fans zullen al snel weten wie dit is, ook al zien we alleen maar de benen.

Bekijk de trailer hieronder.

Barcelona op eeuwfeest PSV

Barcelona gaat in 2013 een oefenduel spelen tegen PSV. De Eindhovense club viert in dat jaar het 100-jarig bestaan. De wedstrijd op het eeuwfeest is een onderdeel van de transfer van Ibrahim Afellay die vrijdag werd gepresenteerd in stadion Camp Nou.

Afellay is al de zevende voetballer van PSV die de overstap maakt naar de Catalanen. Ronald Koeman, Romario, Ronaldo, Phillip Cocu, Boudewijn Zenden en Mark van Bommel gingen hem voor.

Afellay mag voor 100 miljoen euro weg

Clubs die Ibrahim Afellay in de toekomst bij Barcelona willen wegplukken, moeten een flinke som geld op tafel leggen. De Catalaanse club heeft in zijn contract een gelimiteerde afkoopsom van 100 miljoen euro laten opnemen. Afellay, die overkwam van PSV, werd vrijdag officieel gepresenteerd in stadion Camp Nou.

De nieuwe aanwinst sprak zijn eerste woorden in het Spaans: "Ik ben erg blij om deel uit te maken van de familie van de beste club van de wereld. Ik zal met trots en respect het shirt van Barcelona dragen." Afellay tekende voor vierenhalf jaar bij Barcelona.

Een hoge afkoopsom is gebruikelijk bij Barcelona. Ook Bojan Krkic mag alleen voor 100 miljoen euro weg. Bij sterspeler Lionel Messi staat zelfs een bedrag van 250 miljoen in zijn verbintenis.

Afellay mag voor 100 miljoen euro weg
Afellay mag voor 100 miljoen euro weg (Foto: ANP)

Wernbloom voor drie duels geschorst

Pontus Wernbloom werd gisteren in de verloren bekerwedstrijd van AZ bij Ajax met rood van het veld gestuurd. De middenvelder kreeg van de aanklager betaald voetbal een voorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. AZ en Wernbloom zijn hiermee akkoord gegaan.

Omdat de Zweedse international nog een voorwaardelijke schorsing van één duel had openstaan is hij voor drie duels geschorst. Wernbloom mist nu de competitiewedstrijden met N.E.C. Nijmegen (thuis), Heracles Almelo (uit) en VVV-Venlo (thuis).

Irakees doodt dochter vanwege Al Qaida

Een Irakees heeft zijn 19-jarige dochter vermoord omdat zij lid was geworden van Al Qaida en vastbesloten was een zelfmoordaanslag te gaan plegen. Dit heeft de politie in de Iraakse provincie Diyala vrijdag bekendgemaakt.

De politie deed een inval in het huis van de vader omdat zij een tip had gekregen dat de dochter zich had aangesloten bij Al Qaida. De man verklaarde dat hij zijn dochter precies om die reden een maand geleden om het leven heeft gebracht.

Paul McCartney biedt nummers aan voor Rock Band

Paul McCartney stelt zijn muziek beschikbaar voor het spel Rock Band. Gamers kunnen vanaf dinsdag vier solonummers van de ex-Beatle downloaden in de Rock Band-webwinkel voor de Xbox 360. Vanaf 4 januari zijn de klassieke hits van McCartney ook beschikbaar voor de Nintendo Wii en een dag later voor de Playstation 3.

De nummers Band on the Run, Helen Wheels en Let Me Roll It zijn afkomstig van McCartneys album Band on the Run uit 1973. Dit album werd in oktober opnieuw uitgegeven in een verbeterde geluidskwaliteit. Maybe I?m Amazed is afkomstig van Paul McCartneys debuutalbum McCartney uit 1970. Ook dit nummer is digitaal verbeterd.

In Rock Band kunnen gamers muziek naspelen van beroemde artiesten door gebruik te maken van plastic instrumenten. Zo kunnen gamers gitaarspelen, drummen, zingen of op een keyboard spelen. Door op het juiste moment de knoppen in te drukken kan de speler zich een rockster wanen.

De bundel van Paul McCartneys nummers wordt voor omgerekend 5,29 euro verkocht als het Celebrating Band on the Run-pakket. De nummers zijn ook los verkrijgbaar voor 1,49 euro. Naast de hits van Paul McCartney zijn ook de nummers Cities in Dust van Siouxsie and The Banshees en Open My Eyes van Inhabited binnenkort beschikbaar.


(Foto: Novum)

Vrachtwagen met diepvrieskippen gekanteld op A50

Een vrachtwagen met 20 ton diepvrieskippen is vrijdag op de A50 bij Apeldoorn gekanteld. De vrachtwagen schoot op de A50 van Zwolle richting Arnhem door de middenberm en ligt op de rijbaan die daardoor is afgesloten. De gekantelde vrachtwagen zorgde rond 12.30 uur voor een file van 3 kilometer, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten meldt dat de vrachtwagen door een klapband onbestuurbaar was geworden. De vrachtwagenchauffeur is lichtgewond naar een ziekenhuis gebracht. Het bergen kan volgens de woordvoerder twee tot zes uur in beslag nemen, omdat de cabine is gescheurd.

Het verkeer wordt over de vluchtstrook langs de vrachtwagen geleid. Er liggen geen kippen op de weg.

Flinke storing in pinbetalingsverkeer

Het pinbetalingsverkeer in Nederland is vrijdag rond 13.00 uur getroffen door een flinke storing. Dat heeft Equens, de verwerker van het elektronische betalingsverkeer in Nederland, gemeld.

De zegsman kan nog niet melden waar de fout exact zit. "Dat kan bij ons zijn, maar ook bij een leverancier van datacommunicatie." Equens heeft een onderzoek ingesteld.

Het is ook niet duidelijk hoe groot de storing precies is en hoe lang het gaat duren. Er zijn onder meer storingsmeldingen binnengekomen uit Amsterdam en Brabant.

Flinke storing in pinbetalingsverkeer
Flinke storing in pinbetalingsverkeer (Foto: ANP)

Speel met de jongere Heihachi in Tekken Tag Tournament 2

Er is een nieuwe trailer verschenen van Tekken Tag Tournament 2 die in 2011 in de Japanse arcade-hallen zal verschijnen. In de trailer zien we een jonge Heihachi die samenwerkt met een jonge Kazuya. Daarnaast komt er ook nog een onbekende gemaskerde dame voor in de trailer.

Tekken Tag Tournament 2 werd eerder dit jaar aangekondigd voor de arcade, een console-versie is nog niet bekendgemaakt. Het eerste deel in de serie kwam in 1999 uit in de arcade en verscheen in 2000 op de PS2.

Bekerduel Twente - PSV woensdag 25 januari

De wedstrijd tussen FC Twente en PSV, in de kwartfinales van de strijd om de KNVB Beker wordt op 26 januari in Enschede gespeeld. De aftrap is om 20:45 uur.

FC Utrecht en de winnaar van het duel tussen sc Genemuiden en FC Groningen komen diezelfde dag en hetzelfde tijdstip ook in actie.

De wedstrijd tussen de winnaar van Achilles'29 - RKC Waalwijk en de winnaar van Sparta Nijkerk - Noordwijk is op 25 januari om 20:00 uur. Het duel tussen Ajax en de winnaar van Telstar - NAC Breda staat voor donderdag 27 januari op het programma. De aftrap is 20:45 uur.

DVD: The Shock Doctrine

In 2007 publiceerde de Canadese journaliste Naomi Klein haar boek The Shock Doctrine: de opkomst van het rampenkapitalisme. In dit boek betoogt Klein dat de neoliberale Amerikanen gebruik maken van tijden van chaos om zo hun ideologie en vooral hun economische ideeën te verspreiden. Regisseurs Matt Whitecross en Michael Winterbottom besloten om het boek te verfilmen tot een heftige en schokkende documentaire genaamd The Shock Doctrine.

shock

Rock Band-makers kopen onafhankelijkheid

De bedenkers van het muziekspel Rock Band hebben hun bedrijf Harmonix gekocht van mediagigant Viacom. De gamestudio heeft zichzelf in samenwerking met investeringsmaatschappij Columbus Nova uitgekocht. Dat schrijft het vakblad Develop op zijn website. Hoeveel geld de twee bedrijven, die samenwerken onder de naam Harmonix-SBE Holdings, hebben betaald, is niet bekendgemaakt.

In 2006 kocht Viacom de gamestudio op omdat het muziekgenre in de lift zat met spellen als Singstar en Guitar Hero. Viacom betaalde toen omgerekend 134 miljoen euro. Rock Band was de eerste game waarbij vier gamers zich rocksterren kunnen wanen met plastic gitaren, een drumstel en een microfoon. Alleen al met de eerste versie van Rock Band, waarvan meer dan vier miljoen exemplaren verkocht werden, verdiende Viacom in 2007 ruim 460 miljoen euro.

Het laatste deel in de Rock Band-serie, Rock Band 3, voldeed niet aan de verwachtingen. Naar verluidt werden er in de week van de release, de laatste week van oktober, maar zevenduizend exemplaren van de game verkocht in de Verenigde Staten. Daarom heeft Viacom besloten Harmonix van de hand te doen.

Harmonix heeft aangegeven bezig te zijn met de ontwikkeling van nieuwe spellen. Het is niet bekend of Harmonix de rechten heeft behouden op de merknaam Rock Band.


(Foto: Novum)

DVD: Disney's A Christmas Carol

Het meest verfilmde kerstverhaal is natuurlijk A Christmas Carol geschreven door Charles Dickens. Talloze andere regisseurs gingen Robert Zemeckis (The Polar Express) voor. Onder andere Barbie, Sesamstraat, The Muppets en The Flinstones gingen Disney voor om het verhaal te verfilmen. Nu is dé kerstfilm van 2009 op dvd verschenen met Jim Carrey als Scrooge (en vele anderen) in Disney's A Christmas Carol.

Chelsea - Manchester United pas op 1 maart

De Engelse topper tussen Chelsea en Manchester United kon afgelopen weekend geen doorgang vinden vanwege de hevige sneeuwval in Engeland. De wedstrijd zal pas op dinsdag 1 maart kunnen worden ingehaald.

Ook deze datum is nog onzeker, aangezien beide clubs dan eventueel nog een replay moeten spelen van de vijfde ronde van de FA Cup. De FA kan de wedstrijd alleen nog naar voren halen als beide clubs al vroeg in dat toernooi worden uitgeschakeld.

Het mooiste kersthuis

Ieder jaar houdt TV West een wedstrijd in december. Het gaat erom wie het mooiste kersthuis van de regio heeft. Dit jaar wilden mijn vrouw en ik er ook eens aan meedoen.
We hebben een echte kerstboom in de tuin. Die is daar geplant toen we in 1986 het huis kochten. We hadden voor de eerste kerst in het nieuwe huis een kerstboompje gekocht, dat we na kerst in de tuin hebben gezet. Dat kerstboompje is nu een grote kerstboom geworden.
Die boom hadden we dit jaar helemaal versierd met kerstlichtjes.

Afellay rondt overgang naar Barcelona af

Ibrahim Afellay mag zich officieel speler van FC Barcelona noemen. De 24-jarige middenvelder tekende vrijdag een contract voor vierenhalf jaar. Gisteren onderging Afellay zonder problemen de medische keuring. PSV en Barcelona bereikten eerder al overeenstemming over een transfer.

"Dit is een grote droom. Iedere voetballer droomt ervan om bij Barcelona te spelen", liet Afellay op de website van zijn nieuwe club weten. "Vraag een willekeurige voetballer waar hij zou willen spelen en hij zou 'bij Barcelona' zeggen, want hier wordt het beste voetbal ter wereld gespeeld."

Afellay doorliep de jeugdopleiding van PSV, waarna hij in het seizoen 2003-2004 zijn debuut maakte in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. De aanvallende middenvelder viel op 4 februari 2004 in de 72e minuut in tijdens de bekerwedstrijd tegen NAC Breda. Zijn laatste duel was de competitiewedstrijd tegen Roda JC op 19 december. In totaal kwam Afellay tot 135 wedstrijden en 35 doelpunten in dienst van PSV.

Afellay is de negentiende Nederlander die in dienst treedt van Barcelona. Johan Cruijff was in 1973 de eerste. Giovanni van Bronckhorst was de laatste Nederlander in het shirt van Barcelona. De oud-international vertrok in de zomer van 2007 uit Spanje.

'Na de dooi de zondvloed'

Verzekeraar Interpolis verwacht een stroom schademeldingen aan woonhuizen zodra de dooi heeft ingezet. Dat zei een woordvoerster vrijdag.

"Wij denken dat het aantal schademeldingen aan woonhuizen flink toeneemt als het gaat dooien", aldus de woordvoerster. "Daarbij moet je denken aan gesprongen leidingen en lekkages die dan pas zichtbaar worden."

Volgens Interpolis is er sinds maandag nauwelijks verandering gekomen in het aantal schademeldingen dat is veroorzaakt door verkeersongelukken. "Mensen zijn toch voorzichtiger als ze de weg opgaan en er wordt ook steeds meer gestrooid."

De verzekeraar meldde eerder deze week vijfhonderd extra schademeldingen binnen te hebben gekregen. Het ging vooral om verkeersongelukken vanwege het slechte weer. De totale schadepost bedroeg 750.000 euro.

Verzekeraar: na de dooi de zondvloed
Verzekeraar: na de dooi de zondvloed (Foto: ANP)

Klacht KNGU-lid tegen Van Gelder

Een lid van de gymnastiekunie KNGU heeft bij de tuchtcommissie van de bond een klacht ingediend tegen turner Yuri van Gelder. Het lid vindt dat Van Gelder de bond reputatieschade heeft toegebracht in de aanloop naar de WK eerder dit jaar in Rotterdam.

De ringenspecialist werd uit de selectie gezet nadat hij had gezegd dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt. Van Gelder bekende later dat hij erover had gelogen.

"Yuri heeft mijns inziens willens en wetens de KNGU schade berokkend door zich onder valse voorwendselen terug te (laten) trekken van het WK 2010. Hierdoor ontstond onder meer in de pers een verkeerd en negatief beeld van de gymnastieksport in het algemeen en de KNGU in het bijzonder", liet het KNGU-lid vandaag via een verklaring van De Wit Juristen uit Alkmaar weten.

Klacht KNGU-lid tegen Van Gelder
Klacht KNGU-lid tegen Van Gelder (Foto: ANP)

Prijzen winterbanden rijzen de pan uit

De prijzen van winterbanden schieten deze winter omhoog. Volgens een woordvoerder van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, liggen de prijzen dit jaar 'aanzienlijk hoger' dan vorig jaar.

Volgens de woordvoerder ligt een samenloop van omstandigheden aan de basis van de prijsstijging. Het feit dat we voor de tweede keer op rij een 'echte winter' hebben, speelt natuurlijk een rol. "Mensen die vorig jaar achter het net visten, komen nu alsnog en kwamen al vroeg in het seizoen." Mensen die nu nog winterbanden willen, moeten geduld hebben en krijgen soms zelf nul op het rekest.

De belangrijkste oorzaken voor de prijsstijging hebben te maken met de economische crisis, meent VACO. "Daardoor zijn producenten conservatief geweest met de inschatting van de afzet en dus de productie. Bovendien zijn tijdens de crisis productiefaciliteiten gesloten geweest."

Prijzen winterbanden rijzen de pan uit
Prijzen winterbanden rijzen de pan uit (Foto: ANP)

Vrouw bekent rol in roofmoord Vlissingen

Een vrouw die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van een 36-jarige man uit Vlissingen heeft een bekentenis afgelegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Het slachtoffer werd op 11 oktober in een woning aan de Dortsmansstraat in Vlissingen dood aangetroffen. Het bleek te gaan om een roofmoord.

De 25-jarige vrouw en een 43-jarige man uit Vlissingen werden op 5 november aangehouden. De man die ook nog vastzit, heeft geen bekentenis afgelegd. Het tweetal wordt verdacht van diefstal met geweld.

Gestolen unieke kandelaar duikt opeens weer op

Een bijzondere hangkandelaar die eerder dit jaar uit de Russisch-orthodoxe kerk aan de Haagse Obrechtstraat werd gestolen, bleek deze week plotseling weer op zijn plaats te hangen. De politie spreekt vrijdag van een klein kerstwonder.

De kandelaar is een erfstuk van de Russische grootvorstin en latere koningin van Nederland Anna Paulowna. Vanwege de grote historische en religieuze waarde staat de hangkandelaar sinds dit jaar op de lijst met beschermde voorwerpen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Deze zomer werd bij de politie aangifte gedaan van diefstal van het voorwerp. Onderzoek en naspeuringen van de recherche mochten niet baten; de kandelaar bleef spoorloos. Deze week meldde de kerk dat de kandelaar onbeschadigd weer op zijn plek hing.

Wie de kandelaar heeft teruggehangen, en of dat uit wroeging is gebeurd, is onbekend. Van de dief ontbreekt elk spoor.

Besiktas neemt Almeida over van Werder Bremen

Hugo Almeida vertrekt met onmiddelijke ingang naar Besiktas. Dat maakte de Turkse club vandaag bekend.

De 26-jarige Portugese spits komt voor ongeveer twee miljoen euro over van Werder Bremen. Almeida, die met de Duitse club niet tot overeenstemming kon komen over een verlenging van zijn aflopende verbintenis, tekent een contract tot medio 2013.

De 28-voudig international stond sinds de zomer van 2007 onder contract bij Werder Bremen, dat hem een jaar eerder al huurde van FC Porto. Bij de huidige nummer vijf van Turkije ontmoet Almeida zijn landgenoot Simão, die eerder deze week een tweeënhalfjarig contract tekende bij Besiktas. Voor de vleugelspeler werd ongeveer zeven miljoen euro overgemaakt aan Atlético Madrid.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 13 december tot en met 19 december. Monster Hunter Freedom 3 blijft op de eerste plaats staan en wordt opgevolgd door twee nieuwe games. We zien dat de hardware zo tegen het einde van het jaar het erg goed blijft doen.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Monster Hunter Freedom 3 581.543
2 PS3
Dynasty Warriors: Gundam 3 185.908
3 DS
Inazuma Eleven 3: World Challenge!! The Ogre 175.604
4 Wii
Donkey Kong Country Returns 152.990
5 DS
Pokemon Black / White 115.438
6 PSP
Shining Hearts 106.733
7 Wii
Wii Party 92.949
8 Wii
Mario Sports Mix 87.114
9 DS
Ni no Kuni: The Ebony Wizard 74.329
10 DS
Mario Vs. Donkey Kong: Miniland Mayhem 54.628

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
162.558 +4.529
2 Wii
99.681 +20.437
3 DSi XL
72.146 +12.437
4 DSi
71.804 +15.811
5 PS3
49.515 +7.633
6 DSL
4.227 +918
7 Xbox 360
3.726 +31
8 PS2
2.188 +134
9 PSPgo
1.949 +45
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 688.276 164.507
DS 419.999 148.177
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 874.184 216.210
Microsoft - 3.726
Nintendo 753.052 247.858
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.545.361 16.212.694
PS3 1.445.472 5.946.839
Wii 1.465.370 11.070.569
DSiXL 1.300.549 1.807.456
DSi 1.063.279 5.402.225
DS Lite
216.632 18.064.388
Xbox 360
201.820 1.411.492
PSP GO
70.206 145.961
PS2 80.835 21.691.012
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.615.567 16.358.655
DS 2.580.460 31.859.540
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Agent redt tiener uit vloedstroom

Een jongeman uit het Australische Toowoomba heeft zijn leven te danken aan een heldhaftige politieman. De 19-jarige werd met zijn auto meegesleurd in een overstroming.

Agent Guy Smidt waagde zijn eigen leven om de tiener te redden. Hij wist de jongeman te bereiken met een touw, waarna ze door hulpverleners uit het wassende water werden getrokken. Kort daarna verdween de auto onder water. De politie benadrukt nogmaals dat automobilisten niet over overstroomde wegen moeten rijden. "Als je twijfelt, blijf dan weg!" Toowoomba had deze week te maken veel regen, waardoor wegen onder water kwamen te staan.

De 19-jarige mag zich op 25 januari voor de rechtbank verantwoorden voor zijn rijgedrag.

Cruijff rekent nog op ton van Barcelona

Johan Cruijff verwacht nog een ton te ontvangen van FC Barcelona voor de Johan Cruyff Foundation. Dat zei El Salvador volgens de Wereldomroep in een interview met de Spaanse radiozender Radio Catalunya. "Mijn stichting heeft een contract van honderdduizend euro per jaar, maar ik maak me zorgen over de betaling."

Cruijff vroeg in het interview aan de voorzitter van Barcelona Sandro Rosell om zich "als een heer te gedragen en zijn verplichtingen na te komen". Het contract tussen de Foundation en de Catalanen gaat per 2011 in en de handtekeningen zijn volgens Cruijff al gezet. De oud-speler en voormalig coach benadrukte dat het geld niet voor hem persoonlijk is, maar voor de kinderen voor wie de stichting zich inzet.

Kannibaal eet en drinkt niet meer

De Britse kannibaal Stephen Griffiths dreigt binnen een paar dagen dood te gaan, omdat hij weigert te drinken en te eten. Dat deed hij, nadat hij hoorde dat hij levenslang de gevangenis in moet. De drievoudige moordenaar is sinds vorige maand in hongerstaking.

Nu weigert hij ook om drinken tot zich te nemen. Medici houden zijn conditie in de gaten in de Wakefieldgevangenis in West Yorks. Een insider: "Als er niets wordt gedaan en hij blijft weigeren te drinken dan kan hij doodgaan aan het einde van de kerstperiode." De 41-jarige Griffiths is erg zwak en broos. Hij is veel afgevallen sinds hij niet meer drinkt.

Griffiths wordt vastgehouden in een Hannibal Lecterachtige cel met een versterkte plexiglasdeur. Hij wil terug naar de gewone gevangenisafdeling, maar leidinggevenden weigeren dat. Hij heeft namelijk vier mislukte zelfmoordpogingen gedaan en daarom moet hij 24 uur per dag bewaakt worden. De cel is op zijn bed na helemaal leeg om te voorkomen dat hij zichzelf iets aan doet.

Onlangs slikte hij vier batterijen van de radio in om te protesteren tegen de 24-uurs-bewaking. Hij weigert medische hulp en ging in hongerstaking. Griffiths heeft toegegeven drie prostituees te hebben vermoord in zijn flat in Bradford. Ook heeft hij verschillende lichaamsdelen van de vrouwen opgegeten.

Kunst via tunnel uit appartement NY geroofd

Een onbekende is erin geslaagd voor honderdduizenden dollars aan kunst te roven uit een appartement in Manhattan door vanuit de gang een tunnel naar binnen te boren. De bewoner van het appartement was op vakantie. Hij bemerkte de diefstal bij zijn terugkomst.

De dief, van wie ieder spoor ontbreekt, is ervandoor gegaan met werken van Andy Warhol en Roy Lichtenstein en met een aantal horloges en sieraden. Ook nam hij uit het appartement de bewakingscamera en het bijbehorende videoapparaat mee.

Pachter zegt dat hij niet altijd gelijk hoeft te hebben

De altijd vermakelijke Pachter wil voor eens en altijd duidelijkheid geven over zijn uitspraken. Hij maakt zijn voorspellingen voor investeerders die vanuit daar beter geïnformeerd een beslissing kunnen nemen. Hij maakt ze niet voor de ‘fanboys’.

Nu is het belangrijk om te realiseren dat hij echt niet altijd gelijk hoeft te hebben en dat verwachten de mensen voor wie hij werkt ook echt niet. De enige die daar zo’n punt van maken zijn ‘fanboys’, aldus Pachter.

Hij geeft zelf toe dat hij zeker wekelijks wel een verkeerde voorspelling doet, wat niet gek is als je bedenkt dat hij er zo’n 200 per jaar aflevert:”I don't think I've gone a week without having an incorrect prediction. Nobody cares if I'm right, except fanboys," he added. "My clients are merely looking for a benchmark in front of numbers so that they can assess whether the stocks of the companies I cover will go higher or lower.

Dat dat even duidelijk mag zijn!

Terreuralarm in Mumbai

De politie van Mumbai maakt jacht op vier mannen van wie vermoed wordt dat zij een terreuraanslag in de Indiase miljoenenstad willen plegen. De politie zei vrijdag zeer geloofwaardige informatie te hebben binnengekregen over een terreurcomplot.

De complotteurs behoren tot de verboden extremistische groepering Lashkar-e-Taiba, welke ook het brein was achter de bloedige aanslagen in Mumbai van november 2008. Destijds kwamen 166 mensen om het leven.

ADO hoopt in winterstop op El Akchaoui

ADO Den Haag hoopt zich in de winterstop te versterken met Youssef El Akchaoui. De linksback zit bij sc Heerenveen op een dood spoor.

El Akchaoui is geen onbekende bij ADO. Voordat hij voor NEC speelde kwam hij van 2003 tot 2006 uit voor ADO. De club uit Den Haag zit echter niet te wachten op een verhuurperiode. De Friezen willen El Akchaoui verkopen voor een bedrag van 300.000 euro. Dat geld heeft ADO niet.

Heerenveen heeft het aanbod van ADO in beraad. "Maar het is voor alle partijen het beste als ik vertrek," zegt El Akchaoui in De Telegraaf.

El Akchaoui speelde de tweede seizoenshelft van vorig seizoen op huurbasis voor FC Augsburg uit de tweede Duitse divisie. Bij NEC was hij overbodig geworden en bij Heerenveen kon men de linksback uiteindelijk wel gebruiken. Hij heeft daar echter niet te weten overtuigen.

Ratificatie START door Doema pas in 2011

Het nieuwe START-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten wordt pas volgend jaar door het Russische parlement geratificeerd. De Amerikaanse Senaat ratificeerde het verdrag woensdag en gehoopt werd dat de Doema vrijdag zou volgen, zodat het nog dit jaar officieel van kracht zou worden.

Konstantin Kosatsjev, de voorzitter van de Doema-commissie voor buitenlande zaken, zei vrijdag echter dat het parlement meer tijd nodig heeft om het verdrag te bestuderen. Hij zei ratificatie op zijn vroegst pas in de loop van januari te verwachten.

De Russische president Dmitri Medvedev, die woensdag verheugd reageerde op het nieuws dat de Amerikaanse Senaat het verdrag had geratificeerd, sprak toen de hoop uit dat de Doema dit voorbeeld snel zou volgen.

De Amerikaanse president Barack Obama was er veel aan gelegen om het verdrag nog dit jaar door het Congres te krijgen, omdat de Democraten in januari vijf zetels verliezen. Dit zou tot maanden vertraging hebben kunnen leiden, omdat in het Republikeinse kamp veel tegenstanders van het verdrag te vinden zijn.

Vorig jaar kwam er met het aflopen van het START-verdrag (START staat voor Strategic Arms Reduction Treaty) uit 1991 een einde aan de inspecties van de kernwapenarsenalen van beide landen. In april van dit jaar spraken Obama en Medvedev af zich in een nieuw verdrag vast te leggen op een verdere reductie van het aantal strategische kernwapens.

Van Hanegem moet AZ terugbetalen

Oud-AZ-trainer Willem van Hanegem moet de Alkmaarse voetbalclub een bedrag van 163.156 euro plus rente betalen wegens "ongerechtvaardigde verrijking". Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Haarlem die is gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Van Hanegem was van 1 juli 1997 tot en met 30 juni 1999 trainer van AZ. De toenmalige hoofdsponsor DSB Bank had 700.000 gulden betaald aan de BV van Van Hanegem voor het gebruik van zijn naam en portret als bekende Nederlander. DSB heeft daarover geen loonbelasting afgedragen.

De fiscus haalde daar op 30 oktober 2001 een streep door. Het geld dat DSB Bank aan Van Hanegem betaalde, werd aangemerkt als netto door AZ betaald loon aan de trainer.

De Belastingdienst heeft AZ vervolgens een naheffing opgelegd. De Alkmaarse voetbalclub legde zich daar niet bij neer en maakte bezwaar. De hoogte van de naheffing werd verlaagd, maar AZ moest alsnog betalen. Sinds 2005 probeert de voetbalclub het bedrag te verhalen op Van Hanegem.

Duits treinverkeer ontregeld door winterweer

Op een van de belangrijkste spoorverbindingen in Duitsland, het traject Hannover-Berlijn, hebben urenlang geen treinen kunnen rijden omdat de bovenleidingen bevroren waren. Zeker vijf treinen strandden, waardoor zo'n zevenhonderd passagiers een groot deel van donderdagnacht in de trein moesten doorbrengen.

Inmiddels is een deel van het traject weer begaanbaar. De gestrande treinen zijn met diesellocomotieven weggesleept.

Aanhoudende sneeuwval speelt ook het vlieg- en autoverkeer parten. Vooral op de wegen in het noorden van Duitsland ontstonden lange files, vanwege de sneeuw en de gladheid. De luchthaven van Düsseldorf gaat naar verwachting vrijdag rond 11.00 uur pas open. Er was donderdagavond geen vliegverkeer mogelijk vanwege sneeuw op de start- en landingsbanen.


Ook veel sneeuw in Duitsland (Foto: Novum)

'De Boer blijft trainer van Ajax'

Frank de Boer blijft ook na de winterstop trainer van Ajax. De 40-jarige oud-international en de Amsterdammers zetten na Kerstmis de afspraken op papier, meldt De Telegraaf. De Boer zou aanmerkelijk minder gaan verdienen dan zijn voorganger Martin Jol.

De Boer maakte in zijn eerste weken als hoofdtrainer indruk op de directie van Ajax met goede resultaten tegen AC Milan (2-0), Vitesse (1-0) en AZ (1-0). Bovendien hecht de oud-speler van de Amsterdammers waarde aan de Ajax-visie. Op verzoek van De Boer werden de onderhandelingen pas na de bekerwedstrijd tegen AZ afgerond.

Dennis Bergkamp is kandidaat om de technische staf van De Boer te versterken. De 41-jarige voormalig aanvaller is momenteel trainer van de D2 bij Ajax. Ook Hennie Spijkerman, die nu als technisch directeur werkzaam is bij Ajax Cape Town en de huidige rechterhand Danny Blind zijn in beeld om assistent te worden.

Ajax wil niets zeggen over de kwestie.

Confrontatie in stammengebied Pakistan

Rond de 150 moslimextremisten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag vijf controleposten van het Pakistaanse leger aangevallen in het aan Afghanistan grenzende noordwesten van Pakistan. Het kwam tot gevechten waarbij 3 soldaten en 24 opstandelingen de dood vonden en zeker 12 soldaten gewond raakten. Dit meldt het Pakistaanse leger vrijdag.

De bloedige confrontatie in de regio Mohmand toont aan dat de extremisten nog altijd in staat zijn tot grootscheepse acties, ondanks een zwaar offensief van het Pakistaanse regeringsleger tegen de Taliban- en Al Qaidastrijders in het stammengebied.

Cuba laat twee gevangenen vrij

De Cubaanse autoriteiten laten nog twee gevangenen vrij. Het tweetal wordt 'binnenkort' vrijgelaten en op een vliegtuig naar Spanje gezet. Dit heeft de aartsbisschop van Havana donderdag bekendgemaakt.

De twee behoren niet tot de groep van 52 dissidenten die in 2003 werden vastgezet en van wie er elf nog steeds vastzitten. Over de vrijlating van deze 52 heeft de aartsbisschop bemiddeld bij de Cubaanse leider Raoul Castro.

Castro zegde in juli toe dat alle 52 binnen vier maanden zouden vrijkomen. Vermoedelijk zitten de elf nog steeds vast omdat zij niet akkoord zijn gegaan met ballingschap in Spanje.

De twee die nu wel vrijkomen zijn veroordeeld voor geweldsdelicten; de elf die nog vastzitten hebben alleen vreedzaam actie gevoerd.

Verbeek: "Was niet onder de indruk van de tegenstander"

AZ had gisteravond niets in te brengen tegen Ajax. De Alkmaarders verloren in Amsterdam toch maar met 1-0.

Trainer Gertjan Verbeek baalde van het spel van zijn ploeg. "We hebben ons niveau niet gehaald. We hebben goed kunnen trainen onder de omstandigheden en ik was niet onder de indruk van de tegenstander, dus waar het aan ligt is gissen."

"We moesten hard werken om ons spel overeind te houden en als je dan ballen weggeeft wordt het lastig voetballen", zo gaat de trainer van AZ verder. "Je weet van tevoren dat je Ajax niet teveel ruimte moet geven, anders wordt je weggetikt."

'Laura Dekker heeft geldproblemen'

Zeilmeisje Laura Dekker kampt met geldproblemen. Ze heeft onvoldoende sponsoren om haar reis rond de wereld voldoende te ondersteunen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Het team dat haar ondersteunt kan door het geldtekort haar onderweg niet bezoeken. Ook kunnen grote operaties aan haar boot niet uitgevoerd worden. Laura moet 'bidden dat alles heel blijft', laat haar vader weten. De enige inkomsten komen uit de wekelijkse column die Laura schrijft voor het AD en het boek dat haar oma schreef, waarvan er tot op heden vijfduizend exemplaren zijn verkocht.

Sponsoren zouden volgens Dick Dekker huiverig zijn om in zee te gaan met het project, vanwege de slechte publiciteit. Voordat Laura aan haar reis begon lag ze overhoop met Jeugdzorg, die niets voelde voor het plan. Inmiddels is Laura de Atlantische Oceaan overgestoken. Ze is nu op St. Maarten.


'Laura Dekker heeft geldproblemen' (Foto: Novum)

[NBA] James op dreef voor Miami

In de NBA was LeBron James weer op dreef voor Miami Heat. Met 36 punten had James een groot aandeel in de zege van zijn ploeg tegen Phoenix Suns (95-83).

Voor Miami gold de wedstrijd tegen de Suns als opwarmer voor de wedstrijd morgen tegen titelverdediger Los Angeles Lakers.

Orlando Magic onderbrak de zegereeks van San Antonio Spurs. Na tien overwinningen op rij ging San Antonio met 123-101 onderuit. De grote man bij Magic was Dwight Howard met 29 punten en 14 rebounds.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando San Antonio 123-101
Sacramento Milwaukee 79-84
Phoenix Miami 83-95

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over bijltjesdag binnen de spoorsector.

VVD-kamerlid Aptroot eist het vertrek van de top van ProRail en van de NS. Terecht. Miljarden belastinggeld worden er in de bedrijven gepompt, maar de kwaliteit is en blijft (ondanks beloften die ons iets anders voorspiegelen) heel ver beneden de maat. Of zoals Kamerlid Ineke van Gent zegt: “Ze zijn winterklaar, behalve als het sneeuwt.” Tsja:

Laatste loodjes voor Serious Request

Vrijdag is de laatste dag dat de dj's van 3FM zijn opgesloten in het Glazen Huis op de Markt in Eindhoven. Ze worden vrijdagavond vrijgelaten en dan is de actie Serious Request ten einde.

Op de zesde dag kunnen mensen voor de laatste keer geld doneren en liedjes tegen betaling aanvragen. De teller stond donderdagmiddag volgens de laatste tussenstand op een bedrag van 3.128.049 euro. Het geld gaat naar het Rode Kruis en is bedoeld voor kinderen die hun ouders hebben verloren aan de gevolgen van aids.

Vorig jaar bracht Serious Request 7.113.447 euro op. Toen droeg het kabinet 3 miljoen euro bij aan de benefietactie. Dit jaar is er geen overheidssteun vanwege de bezuinigingen. De Tweede Kamerleden hebben onderling wel 2000 euro bijeengebracht.

Tijdens de eerste editie in 2004 haalde 3FM Serious Request 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart.

Laatste loodjes voor Serious Request
Laatste loodjes voor Serious Request (Foto: ANP)

De Boer: "Bezetting voor de goal kan wat beter"

Frank de Boer heeft ook zijn derde wedstrijd als trainer van Ajax winnend afgesloten. Gisteravond was Ajax met 1-0 te sterk voor AZ.

"Dat je wint is mooi meegenomen natuurlijk, maar ik denk dat we ook goed spel hebben laten zien. Dat is het belangrijkste", zei de trainer na afloop van de wedstrijd tegenover Eredivisie Live.

"We hebben goed gespeeld en dan komen de punten vanzelf. Ik ben zeer tevreden over hoe mijn jongens gespeeld hebben. We hebben gehamerd op het vroeg druk zetten op de tegenstander. Zij hebben alleen maar lange ballen kunnen geven, de hele wedstrijd lang. Complimenten aan de jongens die dat negentig minuten hebben volgehouden."

AZ kreeg amper een kans, maar bleeft toch hoop houden doordat Ajax de wedstrijd niet in het slot gooide. "Ze hebben een goede keeper op de goal staan. Het was allemaal net niet, maar we hebben weinig weggegeven. In de eerste helft denk ik maar één kans, met Enoh die bijna in zijn eigen goal schoot. En in de laatste minuut kwamen ze er met Martens goed uit. We hadden het eerder moeten beslissen, maar nogmaals, ik ben zeer tevreden over hoe we gespeeld hebben."

Nu de winterstop is aangebroken kan De Boer zich gaan bezighouden met het trainingskamp. Hij weet waar er aan gewerkt moet worden. "De bezetting voor de goal kan soms wat beter, dat er niet één man in de zestien staat. Maar ik ben tevreden. We hebben jongens met een fantastisch schot, waaronder Sulejmani, Ebecilio en Eriksen. Maar we moeten vaker proberen om een steekbal achter de verdediging te krijgen. Iedereen moet gefocust zijn op het belang van Ajax."

Trucks geadviseerd om de weg niet op te gaan

Vrachtwagenchauffeurs in het zuiden van het land wordt geadviseerd de weg voorlopig niet op te gaan. Vanwege de hevige sneeuwval raken veel vrachtwagens in de problemen, meldt Rijkswaterstaat. De problemen doen zich vooral voor in Limburg en Noord-Brabant, waar meer dan 20 centimeter sneeuw is gevallen.

Veel weggebruikers zijn gestrand: ze komen de diepe sneeuw niet door of glijden afritten af. De bussen van vervoersmaatschappij Veolia zijn vrijdagochtend in Limburg wel de weg opgegaan. Donderdagavond stopten de bussen daar eerder met rijden vanwege de sneeuw.

Rijkswaterstaat voert sinds donderdagavond een spoedoperatie uit aan de A58. Een rijstrook is daar tussen de knooppunten Galder en Sint Annabosch in de richting van Tilburg afgesloten. De weg was beschadigd geraakt door de vorst. De werkzaamheden duren tot vrijdagavond.

Naar verwachting verlaten de sneeuwbuien in het begin van de middag het land. Lokaal kan er door de harde wind in het hele land stuifsneeuw ontstaan, waarschuwt het KNMI.

Marcellis: "Ebecilio was aardig op dreef"

Dirk Marcellis had het donderdagavond zwaar in de Amsterdam ArenA. De rechtsback van AZ verloor het onderlinge duel van Lorenzo Ebecilio.

Marcellis, die vanaf de eerste minuut geconfronteerd werd met een felle opponent, moest na afloop erkennen dat hij en AZ niet best waren. "Het was moeilijk vanavond", zei hij ten overstaan van Goal.com. "Als iedereen het moeilijk heeft wordt het voor mij ook moeilijker."

AZ kon donderdag niet het niveau halen van een maand geleden, toen Ajax in Alkmaar werd weggespeeld. "We konden niet de druk naar voren hebben zoals toen", zei Marcellis, die ook even inging op Ebecilio. "Ik moet zeggen dat het een aardige speler is. Ik heb hem tegen Vitesse op tv gezien en vanavond in het veld. Hij was goed op dreef en is redelijk tweebenig. Gewoon een goede speler."

AZ verloor uiteindelijk met 1-0 in de ArenA. In de competitie staat de ploeg van Gertjan Verbeek er prima voor. "Daar staan we maar drie punten achter op Ajax. Misschien kunnen we ze wel inhalen."

Stephen Baldwin klaagt Kevin Costner aan

Stephen Baldwin daagt Kevin Costner voor de rechter. Costner zou over zijn rug miljoenen dollars hebben verdiend met een uitvinding die olie van water scheidt. Baldwin had aandelen in het bedrijf dat de machines maakt, maar werd door Costner overtuigd deze te verkopen - vlak voordat Costner het idee aan oliemaatschappij BP verkocht.

Baldwin zegt dat Costner hem in april, vlak na de olieramp van BP in de Golf van Mexico, benaderde om zich in te kopen in zijn bedrijf dat de filtermachines fabriceert. De 44-jarige Baldwin kocht 10 procent van de aandelen.

Volgens de aanklacht, gepubliceerd op de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, zou Costner hebben beweerd dat hij inmiddels zelf geen aandelen meer in het bedrijf had. In werkelijkheid was hij toen nog grootaandeelhouder. Costner had de uitvinding gedaan tijdens het filmen van Waterworld.

Costner zou Baldwin hebben overtuigd zijn aandelen te verkopen, zonder daarbij te vertellen dat hij toen al een overeenkomst met BP had gesloten. De geschatte waarde van de deal bedraagt 52 miljoen dollar.

Saillant detail is dat Baldwin eerder dit jaar aankondigde een film te gaan maken over het olielek bij een boorplatform van BP. Dit lijkt geen direct verband te hebben met deze aanklacht. Het is niet bekend voor hoeveel Baldwin Costner aanklaagt.


Stephen Baldwin klaagt Kevin Costner aan (Foto: Novum)

Zwaar ongeluk na politieachtervolging Rotterdam

Bij een eenzijdig verkeersongeluk op de Maasboulevard in Rotterdam zijn vrijdagochtend vijf personen gewond geraakt. Een auto reed na een politieachtervolging rond 05.15 uur met hoge snelheid tegen een boom. De inzittenden zijn met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De Maasboulevard is in beide richtingen afgesloten, meldt de politie.

Agenten zagen de auto in het centrum zonder lichten rijden. Toen een stopteken werd gegeven, ging het voertuig er op hoge snelheid vandoor. De politie staakte de achtervolging al spoedig omdat het te gevaarlijk was. Ter hoogte van het stadion van Excelsior verloor de bestuurder van de auto de macht over het stuur, raakte een boom en kwam op de andere weghelft tot stilstand.

De inzittenden raakten bekneld en moesten door de brandweer worden bevrijd. Van zeker twee van hen is het letsel ernstig. Allen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Onduidelijk is hoe lang de Maasboulevard nog afgesloten blijft.

China geeft Nigeria lening van 900 miljoen

Nigeria heeft van China een lening ter waarde van 900 miljoen dollar (686 miljoen euro) gekregen om zijn infrastructuur te moderniseren. Dat heeft de Nigeriaanse minister van Financiën Olusegun Aganga donderdag gezegd.

Voor 500 miljoen dollar wordt in de hoofdstad een spoorweg aangelegd. De overige 400 miljoen dollar wordt gestoken in een veiligheidssysteem voor de openbare ruimte.

China is een grote financier van projecten in Afrika geworden. In 2003 werd nog 490 miljoen dollar (373 miljoen euro) geïnvesteerd, in 2009 was dit 9,3 miljard dollar (7,1 miljard euro).

Kabinet betaalt Turkse pers voor slechte reclame

Een propaganda-offensief door het kabinet voor Turkse journalisten blijkt negatief te hebben uitgepakt. Het was de bedoeling het imago van Nederland op te poetsen, maar de Turkse verslaggevers hebben voornamelijk de anti-islamstemming in ons land belicht.

In het kader van de pr-actie vloog een aantal Turkse journalisten op kosten van de regering naar Nederland. Dat gebeurde omdat het kabinet bezorgd is over het effect van de anti-islamstemming in Nederland op de moslimwereld, en dit wil beteugelen met voorlichtingsacties voor verslaggevers uit islamitische landen. Het vliegreisje van Istanbul naar Amsterdam mondde volgens de Volkskrant echter uit in een aantal negatieve reportages, waaronder een over de groeiende islamofobie en de opkomst van Geert Wilders.

Turkse demonstratie (foto: Thijs Dortmann)In die reportage werd gesteld dat anti-islamitische sentimenten in Europa toenemen, en dat Nederland een van de landen is waar die het sterkst zijn. Dat werd geïllustreerd door gesprekken met Turkse Nederlanders, die onder meer stelden dat Nederlanders radicaal aan het worden zijn in hun houding jegens immigranten, en zeiden te vrezen voor etnisch geweld. Ook werd beweerd dat betere Turkse sollicitanten worden genegeerd ten faveure van autochtone kandidaten.

De Turkse journalisten spraken in Nederland onder meer met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die graag wilde aantonen hoe goed het gaat met de integratie van Turken in Nederland. Er werd echter vooral over Wilders gepraat. Rosenthal moest uitleggen dat Wilders geen onderdeel uitmaakt van het kabinet, en dat die de islam weliswaar als een politieke ideologie ziet, maar dat het voor de regering een religie is. Sommige verslaggevers waren in de veronderstelling dat zij Wilders zouden kunnen spreken, en waren geïrriteerd toen dit niet mogelijk bleek.

Er waren wel enkele positieve geluiden. Zo werd de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een populaire Turkse krant omschreven als een bijzonder aardige man. De hoofdmoot was echter somber. "Het is niet zo ingewikkeld wat er in Nederland gebeurt", aldus Sibel Karakuzu van de staatsomroep TRT. "Er is een economische crisis ontstaan en er is werkgelegenheid verloren gegaan. Het makkelijkst is mensen aan te wijzen die oorspronkelijk niet uit jouw land komen. Vroeger had je Jörg Haider, nu heb je Geert Wilders."

VVD wil NS- en ProRail-top vervangen

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vindt dat de chaos op het spoor nu eens consequenties moet hebben voor het bestuur en de commissarissen van zowel NS als ProRail. "Ze kunnen het gewoon niet", zo zegt hij.

Volgens Aptroot zou de leiding van beide bedrijven moeten worden vervangen door succesvolle mensen uit het bedrijfsleven. De huidige commissarissen, onder wie oud-GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller, zijn in de ogen van de VVD'er niet capabel genoeg.

"Keer op keer beloven ze ons dat ze het beter doen, maar elke keer komen we bedrogen uit", zo luidt het commentaar van de VVD'er. Een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer, zoals de oppositie eist, vindt Aptroot overbodig. "Ik heb het helemaal gehad. We hebben ze genoeg aangehoord."

Hij vervolgt: "Jaarlijks steekt de belastingbetaler meer dan 2 miljard euro in het spoor en we zien wat ze ervan bakken. Niets. De spoorbedrijven zijn altijd met zichzelf bezig. Het wordt tijd dat ze eens naar de klant kijken. Vorig jaar kreeg de top van ProRail en NS nog een bonus, maar ze verdienen een ontslagbrief."

Ook Ineke van Gent, GroenLinks-Kamerlid, doet een duit in het zakje: "Het is fout op fout. Dan zijn het weer de wissels, dan weer de treinen, en ondertussen is de reizigersinformatie ook nog eens gebrekkig. Ze zijn winterklaar, behalve als het gaat sneeuwen.

Nepbom in metro Stockholm

In de metro van de Zweedse hoofdstad Stockholm is donderdagavond een nepbom aangetroffen. Nadat personeel van de metro twee onbeheerde tassen had gevonden, werd groot alarm geslagen in en rond het metrostation Kungstradgarden in het centrum van de stad, niet ver van regeringsgebouwen.

Het station werd ontruimd en de metroverbinding tijdelijk stilgelegd voor onderzoek door bomexperts. Daarbij werden in een van de tassen een nabootsing van een bom gevonden, met een blik, draadjes en een mobiele telefoon, maar zonder springstof, berichtte de Zweeds politie vrijdagmorgen.

Stockholm werd op 11 december opgeschrikt door een mislukte zelfmoordaanslag in het centrum. Alleen de man die de aanslag wilde plegen, kwam om het leven. Twee omstanders raakten lichtgewond.

"Chadli werd destijds niet goed genoeg bevonden"

Nacer Chadli had in het shirt van Ajax kunnen spelen. Voor enkele tonnen kon Ajax de buitenspeler overnemen van AGOVV, maar liet dat na. "Chadli werd destijds door onze scouts technisch en tactisch niet goed genoeg bevonden," zei algemeen directeur Rik van den Boog tegenover Voetbal International. "Zelfs niet goed genoeg om hem nog langer te volgen. Als onze scouting tot die conclusie komt, dan nemen wij dat van ze aan."

Van den Boog weet niet of Chadli ook bij Ajax was geslaagd. "Chadli presteert goed bij FC Twente, maar dat wil niet automatisch zeggen dat hij het bij ons óók goed zou doen. Bij Ajax is de druk, de media-aandacht en de concurrentie in de selectie onvergelijkbaar met die bij Twente."

Een goed voorbeeld is Kennedy Bakircioglu. Hij redde het wel bij Twente, maar niet bij Ajax. "Bij ons wordt een enorme mentale weerbaarheid van een speler gevraagd. We hebben aan Kennedy Bakircioglu kunnen zien wat voor invloed de hoge druk op het niveau van een speler kan hebben."

Helft vluchten Roissy geschrapt door kou

Op de Parijse luchthaven Charles De Gaulle is in de nacht van donderdag op vrijdag door de kou circa de helft van alle vluchten geschrapt. Dit hebben de autoriteiten vrijdag meegedeeld. Er is onvoldoende materiaal beschikbaar om de vleugels van vertrekkende vliegtuigen van ijs te ontdoen.

De maatregel betekent dat zeker tweeduizend passagiers de nacht op het vliegveld moeten doorbrengen, schatte vrijdag de Franse minister van Transport, Nathalie Kosciusko-Morizet. Ze was zelf naar het vliegveld gekomen. Eerder deze week verhitte het uitvallen van vluchten de gemoederen van reizigers die stelden onvoldoende geïnformeerd te worden.

Eerder op donderdag stelden de autoriteiten dat de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten met 20 procent moesten beperken vanwege het aanhoudende winterweer. Het heeft weer gesneeuwd en het vriest nog steeds in de regio.

De autoriteiten vrezen niet alleen een tekort aan de stof die de vliegtuigen van ijs ontdoet, maar het ijsvrij maken duurt door de huidige weersomstandigheden bijna twee keer zo lang als gebruikelijk.

De grootste luchthaven van Parijs, even ten noorden van de stad, verwerkt normaal ongeveer 200.000 passagiers per dag. Het vliegveld heet Charles de Gaulle maar wordt meestal aangeduid met de naam van de gemeente waar een deel van het vliegveldcomplex is aangelegd, Roissy. Donderdagavond werd het vliegveld van Charleroi in België gesloten vanwege het weer. Morgen worden daar veel vertragingen verwacht.

Helft vluchten Roissy afgelast door kou
Helft vluchten Roissy geschrapt door kou (Foto: ANP)

CIA zet WikiLeaks Task Force (WTF) op

De CIA heeft een team samengesteld wat de directe gevolgen van het openbaar maken van geheime interne memo's moet gaan onderzoeken. Zelf is de CIA in de tot nog toe gepubliceerde 'cables' amper genoemd en nog niet negatief naar voren gekomen. Toch kan ook de Amerikaanse inlichtingendienst misschien onprettige gevolgen tegemoetzien. Het team luistert naar de kleurrijke naam WikiLeaks Task Force (WTF).

Eén van de vragen die de WTF moet gaan beantwoorden is of het moeilijker gaat worden om informanten te vinden, nu gebleken is dat geheime documenten niet garant staan voor anonimiteit. WTF zal bestaan uit meer dan 24 medewerkers.

Pool overleden bij ongeluk Tienhoven

Een 46-jarige Pool is donderdagochtend in Tienhoven verongelukt met zijn busje. Het busje raakte vermoedelijk door de gladheid rond 05.00 uur van de Lekdijk en kwam tot stilstand tegen een boom.

Omwonenden kwamen af op de klap en probeerden de man te helpen. Het voertuig vloog echter in brand, waardoor de bestuurder niet uit het busje kon worden gehaald. De bijrijdster kon zichzelf op tijd in veiligheid brengen. Zij liep geen brandwonden op maar is wel voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis in Gorinchem.

De betrokkenen krijgen slachtofferhulp aangeboden.

[PDC] King en Priestly eenvoudig verder

Donderdagavond stonden de laatste partijen uit de eerste ronde van de PDC World Darts Championship op het programma. Mervyn King, Dennis Priestly en Mark Walsh wisten allen, zoals werd verwacht, de tweede ronde te bereiken.

Walsh nam het in zijn eerste partij van het toernooi op tegen Justin Pipe. Special Brew had het erg lastig tegen de debuterende Pipe, aangezien hij een zeer langzame speelstijl heeft. Walsh raakte daardoor zichtbaar zijn ritme kwijt en had het daarom lastig tegen de Engelsman. Pipe kwam van 2-0 terug tot 2-1, maar moest in de vierde set toezien hoe Walsh in de vijfde set een knappe 115-score uit werpte. Daarmee pakte hij tevens de overwinning.

Priestly, bezig aan zijn laatste PDC World Darts Championship, haalde beduidend makkelijker de volgende ronde. The Menace nam het op tegen Bernd Roith en gunde hem alleen de eerste leg. Priestly pakte vervolgens acht legs op rij en dit was genoeg om met 3-0 in sets de Duitser te verslaan. In de tweede ronde zal Priestly, tweevoudig winnaar van het toernooi, het mogen opnemen tegen titelkandidaat Gary Anderson.

In de laatste partij van de eerste ronde mocht Mervyn King het opnmene tegen Magnus Caris. Caris wist zich eerder op de avond via de voorrondes zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi, maar kon daarin niet voor een verrassing zorgen. King boekte een simpele 3-0 overwinning op de Zweed, die in 1994 de halve finales van Lakeside wist te halen. Na de kerstdagen mag The King het opnemen tegen Andy Smith. Hij wist in de eerste ronde met 3-1 van Shane Tichowitsch te winnen. Daardoor plaatste Smith zich voor de tweede keer uit zijn loopbaan voor de tweede ronde van het PDC Wolrld Darts Championship.

De partijen uit de tweede ronde worden vanaf maandag 27 december afgewerkt.

Viggo Mortensen als 'gunslinger'

Regisseur Ron Howard overweegt Viggo Mortensen voor de hoofdrol in The Dark Tower. De acteur is in de running voor revolverheld Roland Deschain in de verfilming van de fantasy-reeks van Stephen King. Dat zegt Howard tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Ook Daniel Craig, Hugh Jackman en Jon Hamm zouden kandidaten zijn. Mortensen staat echter met stip op één bij de fans. "Die namen staan inderdaad op de shortlist, maar op de Dark Tower-fansites is het Viggo wat de klok slaat", vertelt Howard.

Het is nog even afwachten voor wie Howard uiteindelijk kiest. De eerste film, waarschijnlijk gebaseerd op het eerste boek The Dark Tower: The Gunslinger, staat gepland voor 2012. De volgende twee films worden in de twee à drie jaar daarna gemaakt. Ook gaat Howard een aansluitende tv-serie maken, waarvan hij het eerste seizoen regisseert.

The Dark Tower is met zeven delen en een achtste in de maak de meest ambitieuze boekenserie die King ooit heeft geschreven. De serie omvat zijn gehele carrière, met elementen van fantasy, sciencefiction, spaghetti-western en kwade supercomputers. In het zesde boek heeft King zelf een gastoptreden.


Viggo Mortensen (Foto: Novum)

Prominente Arubaanse journalist vermoord

De 47-jarige journalist John Castro is donderdag op Aruba om het leven gebracht. Poentje, zoals hij beter bekendstond, werd door zijn kinderen in zijn tuin gevonden. Hij is vermoedelijk doodgeschoten, meldt een politiewoordvoerder.

Castro had een populaire tv-show op het eiland en was een prominent figuur op de voormalige Antillen. In zijn shows sneed hij vaak controversiële onderwerpen aan. Of dit iets met zijn dood te maken heeft is onduidelijk. "We sluiten niets uit", stelt de zegsman. Het ombrengen van journalisten gebeurt volgens de woordvoerder op Aruba maar zelden.

Castro kreeg twee jaar geleden in Nederland bekendheid toen hij Patrick van Eem interviewde. Van Eem had kort daarvoor Joran van der Sloot met een verborgen camera-actie aan de praat gekregen over de verdwijning van Natalee Holloway.

De dood van Castro heeft volgens de politiewoordvoerder veel impact op de Arubaanse gemeenschap 'omdat hij geliefd was'. Mensen reageerden geschokt, ook door de manier waarop hij aan zijn einde kwam, zegt de woordvoerder. De politie heeft naar eigen zeggen al veel tips binnengekregen. Nog niemand is aangehouden.

De politie werd rond 08.00 uur op de hoogte gebracht van het voorval. Het slachtoffer had verwondingen aan zijn hoofd, maar onderzoek van de patholoog-anatoom moet uitwijzen of hij werkelijk is doodgeschoten. De woordvoerder laat weten dat dit een smet is op de reputatie van Aruba als veilig vakantie-eiland.

De politie heeft een rechercheteam van tien man op de zaak gezet.

Nederland geeft ton voor hulp Colombia

Nederland draagt 100.000 euro bij aan de humanitaire hulp aan Colombia om de gevolgen van de ernstige regenval te bestrijden. Het Rode Kruis zorgt met het geld voor tijdelijk onderdak voor ontheemden, dekens, muggennetten, voedsel, water en medische zorg.

Het Zuid-Amerikaanse land kampt sinds begin deze maand met watersnood. Honderden mensen zijn omgekomen en tientallen mensen worden vermist. Ruim twee miljoen mensen zijn getroffen door de regen, de overstromingen en de landverschuivingen met verlies van huis en land, onbruikbare wegen en economische schade als gevolg.


Het water staat Colombia tot aan de lippen (Foto: Novum)

Weer bomdreiging bij Noors vliegveld

Al het treinverkeer van en naar de internationale luchthaven van de Noorse hoofdstad Oslo is stilgelegd wegens een bomalarm. In een trein richting vliegveld Gardermoen was donderdag aan het begin van de avond een briefje gevonden met een waarschuwing voor een bom. Dat heeft de Noorse spoorwegmaatschappij NSB bekendgemaakt.

Rond een uur of tien 's avonds maakte de politie bekend dat ze geen explosieven heeft aangetroffen. Het is nog niet bekend wanneer het treinverkeer kan worden hervat.

Anderhalve week geleden was er ook al een bomalarm bij een Noors vliegveld. De luchthaven van Haugesund in het westen van het land werd gesloten na de ontdekking van een rugzak in een toiletruimte. Het verdachte pakket bleek te zijn vergeten door een reiziger.

NS tevreden over kerstdienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen zijn tevreden over het functioneren van de kerstdienstregeling. Dat heeft een zegsman donderdag gemeld.

Sinds de invoering van deze speciale dienstregeling rijden vrijwel alle treinen op tijd, stelt de NS. Reizigersvereniging Rover betwist deze uitspraken. "De NS improviseert ter plekke een dienstregeling bij elkaar", aldus een zegsvrouw. "De vervoerder geeft geen enkel inzicht in wat er wel of niet zou moeten rijden en roept vervolgens dat het goed gaat".

Tot en met 2 januari rijden er minder treinen dan normaal omdat er in de kerstvakantie minder reizigers zijn. In de Randstad zijn er daarnaast nog enkele aanpassingen vanwege het winterse weer. De NS hoopt hiermee voldoende ruimte tussen de treinen te houden zodat mogelijke problemen niet meteen leiden tot een opstopping van treinen op het spoor.

Eigenaar vergeten drie ton gevonden

De eigenaar van de 300.000 euro, die zondag bij een verbouwing in een nachtkluis van een voormalig bankkantoor van Dexia in Gent werd gevonden, is terecht. Dat heeft Dexia donderdag bekendgemaakt.

Het geld werd volgens Dexia door waardetransporteur Brink's Belgium geleverd in de periode eind 2001 begin 2002. Het geld werd zonder leveringsbon aan Dexia geleverd. Dit verklaart waarom de teruggevonden geldsommen boekhoudkundig niet werden geregistreerd. "Daarom menen we dat de fondsen aan Brink's toekomen", aldus een woordvoerder.

Brink's verkeert inmiddels in financiële problemen en staat te koop. Het is nu aan de bewindvoerders van Brink's om het geld, dat door het Gentse parket in beslag is genomen, op te eisen. Dexia beloont de eerlijkheid van de vinder met een vindersloon van 10.000 euro.

Man schiet om sneeuwballen in Amsterdam

Een man uit de Rivierenbuurt is donderdag opgepakt door de politie, omdat de man twee kinderen heeft bedreigd met een luchtdrukpistool en vervolgens ook nog schoot. De reden van deze uitbarsting van de man was het gooien van sneeuwballen door de kinderen.

Toen de politie de man ging arresteren bleek pas dat het om een luchtdrukpistool ging. Een buurman van de aangehouden man wist aan AT5 te vertellen dat de man 'eenzaam en gestoord' is. "Want als je 's winters, en het vriest hard, met de balkondeuren eruit, ben je toch wel een beetje gek, en hij bedreigt ook iedereen, dus ik heb geen contact met hem".

Regionale wegen afgesloten vanwege stuifsneeuw

Meerdere regionale wegen zijn donderdagavond afgesloten vanwege stuifsneeuw. De N701 tussen Lelystad en Muiderberg is dicht, evenals de N36 tussen Almelo en Dedemsvaart. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst.

Weggebruikers in het gehele land worden gewaarschuwd voor gladheid in verband met sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In het zuiden en oosten van het land zijn er flinke sneeuwbuien, elders in het land zorgt de harde wind voor stuifsneeuw.

Bij enkele tunnels is de maximumsnelheid verlaagd als gevolg van smeltend ijs dat naar beneden kan vallen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.