Ministerie moet omroepdiensten beter onderzoeken

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de goedkeuring van het ministerie van OCW voor een aantal experimentele diensten van de publieke omroep vernietigd. De minister heeft de markteffecten van de diensten volgens de rechter onvoldoende onderzocht.

De goedkeuring betrof onder meer interactieve servicemenu's op digitale televisie, themakanalen op radio en televisie via digitale kabel en het aanbieden van informatie op bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Verschillende commerciële zenders, waaronder SBS en RTL, en dagbladen als De Telegraaf en het AD waren tegen de goedkeuring in verweer gekomen. De omroepen en dagbladen vonden dat als de publieke omroep deze diensten mag aanbieden sprake is van concurrentievervalsing.

De publieke omroepen mogen van de rechter de diensten gewoon blijven aanbieden in afwachting van een beter onderzoek en een aanpassing van het besluit. De rechtbank denkt dat de schade die de commerciële zenders en dagbladen ondervinden door de diensten nog niet omvangrijk is. Daarbij hebben de publieke omroepen investeringen gedaan.