Nintendo steunt kleinere gamestudio's

Met de komst van de Nintendo 3DS, een draagbare 3D-spelcomputer, gaat gamegigant Nintendo meer ondersteuning bieden aan externe en kleinere gamestudio's. De zogenoemde devkit, speciale hardware om spellen te ontwikkelen voor de Nintendo 3DS, wordt in januari naar deze studio's gestuurd. Dat schrijft het vakblad Develop. Hiermee biedt Nintendo al vroeg in de levenscyclus van de nieuwe spelcomputer ondersteuning aan kleinere studio's.

De populairste games op alle voorgaande spelcomputers zijn de spellen van Nintendo zelf, zoals Mario Kart en Super Mario Bros. Dit heeft enkele keren voor wrijving gezorgd tussen Nintendo en andere uitgevers van games.

De komst van de Nintendo 3DS betekent de eerste stap van Nintendo op het gebied van 3D-gamen. Nog nooit heeft de Japanse gamegigant zoveel gamestudio's bereid gevonden games te ontwikkelen voor de nieuwe spelcomputer. Zo lagen er bij de lancering van de Nintendo DS zestien games in de winkel. Nintendo's interne gamestudio's en enkele grote gamebedrijven, waaronder Ubisoft en Electronic Arts, zijn al in het bezit van een devkit. In totaal hebben meer dan veertig studio?s de hardwarekit gekregen.

Nintendo maakte deze zomer bekend zelf tien 3DS-games op de markt te brengen bij de lancering van de nieuwe spelcomputer, waaronder de racegame Mario Kart en het actiespel Kid Icarus: Uprising. Zeventig games zijn op dit moment in productie, waaronder een puzzelavontuur van Professor Layton, de horrorgame Resident Evil en de sluipgame Metal Gear Solid. De Nintendo 3DS ligt vanaf maart in de winkel.