'Aanklaagsters Assange geen marionetten'

De twee Zweedse vrouwen die WikiLeaks-voorman Julian Assange hebben aangeklaagd voor zedendelicten steunen WikiLeaks en zijn geen marionetten van de Amerikaanse CIA. De vrouwen willen slechts gerechtigheid wegens een schending van hun 'seksuele integriteit'. Dat heeft de advocaat van de vrouwen gezegd.

Assange ontkent de aantijgingen tegen hem. Volgens zijn advocaten komen de aanklachten voort uit een dispuut over onbeschermde seks.

De advocaat van de vrouwen zei dat Assange alle recht heeft om de aanklachten te verwerpen. Volgens hem beschuldigt Assange de vrouwen daarmee echter in essentie van het schenden van de wet door te stellen dat zij in hun aanklacht worden gedreven door een dubbele agenda. "Dit is absoluut niet waar", zo zegt de advocaat.

Assange zou volgens de Britse krant The Times hebben gezegd dat er 'zeer suggestief bewijs' is dat de twee vrouwen worden gedreven door wraak, geld en druk van de politie. Volgens Assange is hij vlak voor het onderzoek naar de aanklachten gewaarschuwd voor 'vuile trucjes' van het Pentagon. Later zei hij echter niet met een beschuldigende vinger te hebben gewezen.

Assange, die in Groot-Brittannië werd gearresteerd op verzoek van Zweden, is op borgtocht vrij. Hij heeft beroep aangetekend tegen zijn uitlevering aan Zweden.


Julian Assange (Foto: Novum)