Mogelijk massagraf in Ivoorkust gevonden

Steven (raistlin6)

De Verenigde Naties hebben vrijdag sterke aanwijzingen gekregen dat in Ivoorkust een massagraf is gevonden. Gemaskerde mannen gewapend met raketwerpers en militairen die loyaal zijn aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo blokkeren de toegang tot de stad N'Dotre waar het massagraf zich zou bevinden. Dat hebben de VN vrijdag gezegd.

De VN wilden niets zeggen over mogelijke slachtoffers, maar hebben eerder gezegd bezorgd te zijn over de arrestatie van honderden mensen en tientallen gevallen van martelingen en verdwijningen sinds het land een maand geleden in een politieke crisis werd gestort na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen.

"Nu het geweld voortduurt, stijgt het aantal doden, gewonden en vermiste personen snel", aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.

Gbagbo weigert sinds de presidentsverkiezingen zijn macht over te dragen aan oppositieleider Alassane Ouattara, die onder andere door de Verenigde Naties wordt erkend als winnaar van de verkiezingen. Alain Toussaint, een adviseur van Gbagbo, zei niet te geloven dat militairen of aanhangers van Gbagbo zich schuldig hebben gemaakt aan geweld.

Sinds de verkiezingen zijn er al 173 doden gevallen. De VN waarschuwen dat er mogelijk meer doden zijn, maar dat ze niet in staat zijn alle incidenten te onderzoeken.

"Veel van de ontvoerden blijven vermist", zo schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een verklaring. "Verscheidene getuigen die gehoord zijn door Human Rights Watch zijn lichamen van ontvoerde of gearresteerde mensen tegengekomen met schotwonden. Dit doet vrezen voor buitengerechtelijke executies."