Afellay rondt overgang naar Barcelona af

Olga Kroeders

Ibrahim Afellay mag zich officieel speler van FC Barcelona noemen. De 24-jarige middenvelder tekende vrijdag een contract voor vierenhalf jaar. Gisteren onderging Afellay zonder problemen de medische keuring. PSV en Barcelona bereikten eerder al overeenstemming over een transfer.

"Dit is een grote droom. Iedere voetballer droomt ervan om bij Barcelona te spelen", liet Afellay op de website van zijn nieuwe club weten. "Vraag een willekeurige voetballer waar hij zou willen spelen en hij zou 'bij Barcelona' zeggen, want hier wordt het beste voetbal ter wereld gespeeld."

Afellay doorliep de jeugdopleiding van PSV, waarna hij in het seizoen 2003-2004 zijn debuut maakte in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. De aanvallende middenvelder viel op 4 februari 2004 in de 72e minuut in tijdens de bekerwedstrijd tegen NAC Breda. Zijn laatste duel was de competitiewedstrijd tegen Roda JC op 19 december. In totaal kwam Afellay tot 135 wedstrijden en 35 doelpunten in dienst van PSV.

Afellay is de negentiende Nederlander die in dienst treedt van Barcelona. Johan Cruijff was in 1973 de eerste. Giovanni van Bronckhorst was de laatste Nederlander in het shirt van Barcelona. De oud-international vertrok in de zomer van 2007 uit Spanje.