Rock Band-makers kopen onafhankelijkheid

Redactie

De bedenkers van het muziekspel Rock Band hebben hun bedrijf Harmonix gekocht van mediagigant Viacom. De gamestudio heeft zichzelf in samenwerking met investeringsmaatschappij Columbus Nova uitgekocht. Dat schrijft het vakblad Develop op zijn website. Hoeveel geld de twee bedrijven, die samenwerken onder de naam Harmonix-SBE Holdings, hebben betaald, is niet bekendgemaakt.

In 2006 kocht Viacom de gamestudio op omdat het muziekgenre in de lift zat met spellen als Singstar en Guitar Hero. Viacom betaalde toen omgerekend 134 miljoen euro. Rock Band was de eerste game waarbij vier gamers zich rocksterren kunnen wanen met plastic gitaren, een drumstel en een microfoon. Alleen al met de eerste versie van Rock Band, waarvan meer dan vier miljoen exemplaren verkocht werden, verdiende Viacom in 2007 ruim 460 miljoen euro.

Het laatste deel in de Rock Band-serie, Rock Band 3, voldeed niet aan de verwachtingen. Naar verluidt werden er in de week van de release, de laatste week van oktober, maar zevenduizend exemplaren van de game verkocht in de Verenigde Staten. Daarom heeft Viacom besloten Harmonix van de hand te doen.

Harmonix heeft aangegeven bezig te zijn met de ontwikkeling van nieuwe spellen. Het is niet bekend of Harmonix de rechten heeft behouden op de merknaam Rock Band.


(Foto: Novum)