Negen jaar cel en tbs voor verkrachter Bollenstreek

Redactie

Een 37-jarige man uit Voorschoten is vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten van vier vrouwen in de Bollenstreek. De rechtbank in Den Haag acht ook bewezen dat hij veel kinderporno in bezit had. Het OM had elf jaar cel en tbs geëist, maar is tevreden met het vonnis.

De eerste verkrachting dateert uit de zomer van 2002, toen hij in Voorhout een 21-jarige vrouw verkrachtte. De drie andere vonden dit jaar plaats in Noordwijk, Voorschoten en Hillegom en zorgden voor veel onrust in de regio. De slachtoffers waren twee vrouwen van 23 en 24 jaar en een meisje van 15.

Alle slachtoffers werden van hun fiets getrokken en naar bosjes langs de weg gevoerd waar ze werden verkracht, in drie gevallen ook anaal. Ze kregen een doek of kledingstuk op hun gezicht zodat ze de dader niet konden zien. De man heeft alle vier de verkrachtingen bekend.

Vlak bij de plek waar het vierde slachtoffer werd verkracht stonden camera's langs de weg die die nacht twee keer een motor hadden geregistreerd. Het voertuig bleek op naam van de 37-jarige man te staan. De verdachte werd kort daarop aangehouden in zijn woning, waar stoffen werden gevonden die waren gebruikt om de gezichten van de vrouwen te bedekken.

Volgens deskundigen kampt de verminderd toerekeningsvatbare man met een persoonlijkheidsstoornis met antisociale kenmerken. Ook is hij afhankelijk van alcohol en cannabis en vertoont hij seksueel dwangmatig gedrag.

De man uit Voorschoten had een luchtdrukwapen bij zich, maar heeft zijn slachtoffers daar niet mee bedreigd. Hij moet ze schadevergoedingen tot achtduizend euro betalen.