FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 december 2010

[KNVB beker] Loting kwartfinale

Ondanks dat pas de helft van de kwartfinalisten bekend zijn, is er vanavond geloot voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De loting leverde met FC Twente – PSV een mooi affiche op.

Ajax zal weer thuis mogen spelen, dit keer tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Telstar en NAC Breda. De afgelaste achtste finales worden op 18 ingehaald. De kwartfinales worden een week later gespeeld op 25, 26 of 27 januari.

# Thuisploeg Uitploeg
1 FC Twente PSV
2 Achilles '29/RKC Waalwijk Sparta Nijkerk/Noordwijk
3 FC Utrecht SC Genemuiden/FC Groningen
4 Ajax Telstar/NAC Breda

McEwen en Hunter naar RadioShack

Robbie McEwen en Robert Hunter hebben na de ondergang van Pegasus Sports een nieuwe ploeg gevonden. Beide renners komen in 2011 uit voor RadioShack, dat de komst bevestigde middels een persbericht.

"We waren geïnteresseerd in beide renners om bij onze ploeg te komen," zei ploegleider Johan Bruyneel. "Toch duurde het nog een paar dagen om alles rond te krijgen aangezien ons budget voor 2011 al zo goed als sluitend was."

De Australiër McEwen was vooral opgelucht. "Dit zal mijn laatste seizoen worden op World Tour-niveau en het is mooi dat dit bij een topploeg als RadioShack is. Daarom heb ik gelijk contact opgenomen met Lance (Armstrong), daarna kreeg ik van Bruyneel een mooie aanbieding."

Ook Hunter, Zuid-Afriaan, was blij dat hij zo snel een nieuwe ploeg wist te vinden. "De ploegleiders weten wat ze aan me hebben. Ik heb in het verleden laten zien dat ik het geen probleem vind om me op te offeren voor anderen binnen de ploeg."

Agenten gedood in Noordelijke Kaukasus

Gewapende mannen hebben in de Noordelijke Kaukasus twee politieagenten gedood en vijf anderen verwond. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag gezegd. De schietpartij vond plaats in het dorp Sjaloeski, in de provincie Kabardino-Balkarija.

In Machatsjkala, de hoofdstad van de nabijgelegen provincie Dagestan, raakten vijf agenten gewond bij twee aanslagen met bermbommen.

Dagestan gaat gebukt onder gewelddadige incidenten, het gevolg van de strijd tussen de autoriteiten en islamitische opstandelingen.

'The Avengers kerstcadeautje voor New Mexico'

Het superheldenepos The Avengers wordt opgenomen in de Amerikaanse staat New Mexico. Gouverneur Bill Richardson noemt de vangst van deze 150 miljoen dollar kostende productie 'een kerstcadeautje voor de inwoners van New Mexico'. Het is de grootste film die ooit in de staat is opgenomen, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

In The Avengers slaan bekende Marvel-superhelden als The Hulk, Iron Man en Captain America de handen ineen. Het is ook een samenkomen van grote Hollywood-namen, onder wie Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Jeremy Renner en Mark Ruffalo.

De film maakt handig gebruik van een belastingvoordeel van 25 procent dat in het leven is geroepen om grote film- en tv-producties naar de staat te lokken. Eerder werden de nog te verschijnen films True Grit, Thor en Breaking Bad binnengehaald. Volgens Richardson heeft dit 'zijn' staat in totaal al ruim 4 miljard dollar opgebracht.

De voorbereidingen van The Avengers zijn al aan de gang. De opnames staan gepland van april tot september, de film moet in 2012 in de bioscopen verschijnen.

Raffinaderijen Nigeria dicht om sabotage

Aanvallen op oliepijpleidingen dwingen het staatsolieconcern van Nigeria ertoe drie van de vier olieraffinaderijen in het West-Afrikaanse land te sluiten. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse Nationale Petroleum Corporatie donderdag gezegd. De betreffende raffinaderijen liggen in de steden Warri, Port Harcourt en Kaduna.

De mate van vandalisme is 'alarmerend', liet het hoofd van het olieconcern in een verklaring weten. Hij vroeg het leger om meer steun bij de bescherming van pijpleidingen.

Opstandelingen in de olierijke delta van Nigeria vallen al sinds 2006 pijpleidingen aan, ontvoeren medewerkers van oliemaatschappijen en strijden tegen regeringstroepen.

Macedonische drugsbende opgerold

Oostenrijkse rechercheurs hebben een grote Macedonische drugsbende opgerold, die heroïne leverde aan drugsgebruikers in Oostenrijk, Duitsland en andere Europese landen. Dat hebben de Oostenrijkse autoriteiten donderdag gezegd.

De afgelopen dertien maanden zijn in Wenen 69 verdachten ingerekend. In Duitsland zijn sinds 2007, toen daar een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld, driehonderd mensen opgepakt. In Macedonië zijn 33 mensen gearresteerd. Daarnaast werd in Duitsland 170 kilo heroïne in beslag genomen en in Oostenrijk ruim 26 kilo.

De bende werd 'Frankfurt Mafia' genoemd en was zo goed georganiseerd dat grote hoeveelheden heroïne van hoge kwaliteit binnen enkele dagen konden worden verspreid. De heroïne werd voor 30 tot 40 euro per gram verkocht. De bende was vooral actief in Frankfurt en Wenen.

Familie Chapman steunt Groep Lotus

In de soap van Team Lotus versus Groep Lotus heeft de familie Chapman zich voor het eerst uitgelaten. De familie van Lotus-oprichter Colin Chapman wil niet dat de naam Team Lotus herleeft en kiest daarom partij voor Groep Lotus die met Renault F1 in zee is gegaan.

Tony Fernandes debuteerde dit jaar met Lotus Racing in de Formule 1 en wil voor volgend jaar de naam Team Lotus reanimeren. Hiervoor heeft hij de rechten op de legendarische naam gekocht van David Hunt. Onder de naam Team Lotus boekte Chapman in de jaren zestig, zeventig en tachtig grote successen.

Groep Lotus verbood het gebruik van de naam Lotus voor het team van Fernandes, iets wat al heeft geleid tot juridische procedures. Vooralsnog wil Fernandes gewoon racen onder de naam Team Lotus.

Volgens de familie Chapman is Groep Lotus de enige rechthebbende op de naam Lotus, omdat het bedrijf sportwagens onder de merknaam verkoopt. "Gedurende het jaar 2010 hebben wij vaak genoeg duidelijk gemaakt dat we eraan hechten dat de naam Team Lotus niet in de Formule 1 mag worden gebruikt," zei zoon Clive Chapman namens de familie.

 

Rosenthal dringt aan op aanpak Wit-Rusland

Nederland heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen om stappen te nemen tegen Wit-Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft de buitenlandcoördinator van de EU Catherine Ashton verzocht om in actie te komen tegen het regime in Wit-Rusland als gearresteerde demonstranten niet spoedig worden vrijgelaten.

Rosenthal wil ook dat de EU een inreisverbod voor president Aleksander Loekasjenko moet overwegen. Er gelden al financiële sancties tegen het land.

Eerder deze week keurde Rosenthal het oneerlijke verloop van de presidentsverkiezingen af en veroordeelde het geweld dat de autoriteiten na de verkiezingen gebruikten tegen demonstranten. Rosenthal vindt de honderden arrestaties van demonstranten, waaronder diverse presidentskandidaten, onaanvaardbaar, zo laat het ministerie donderdag weten. Van vele arrestanten is nog onbekend waar zij verblijven en hoe zij eraan toe zijn.

Drie Zwitsers verdacht van nucleaire smokkel

Tegen drie Zwitserse ingenieurs worden aanklachten voorbereid omdat zij ervan verdacht worden technologie voor de vervaardiging van kernwapens te hebben doorgespeeld aan een crimineel netwerk in Pakistan. Dat heeft onderzoeksrechter Andreas Müller donderdag gezegd.

Müller kwam tot de conclusie dat het drietal, de broers Urs en Marco Tinner en hun vader Friedrich, moet worden berecht na uitvoerig onderzoek naar een bende die nucleaire geheimen smokkelde. De drie zouden banden hebben onderhouden met het netwerk van Abdul Qadeer Khan, de vervaardiger van de Pakistaanse atoombom, die ook in Nederland zou hebben gespioneerd.

De Tinners zouden Khan de technische expertise en instrumenten hebben geleverd voor de productie van gascentrifuges. Khan op zijn beurt zou deze centrifuges hebben verkocht aan landen die in het geheim werken aan een eigen atoomprogramma, zoals Libië en Iran. Zijn netwerk werd in 2003 opgerold.

Müller beschuldigde de Zwitserse regering er ondertussen van zich op grootschalige wijze te hebben bemoeid met justitie en bijna al het bewijsmateriaal, onder druk van de Verenigde Staten, te hebben vernietigd. De regering zou de federale politie bovendien hebben opgedragen Müller niet terzijde te staan bij zijn onderzoek.

Het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid concludeert na onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten, de CIA en de Tinners alle in gebreke zijn gebleven bij het voorkomen van de verspreiding van kernwapentechnologieën. Vooral justitie in Zwitserland en Amerikaanse inlichtingendiensten zouden onvoldoende hebben samengewerkt.

De Tinners ontkennen overigens niet dat zij voor het netwerk van Khan werkten, maar zeggen wel dat zij niet wisten dat Khan kernwapens wilde maken. Na 2003 zouden de drie voor de CIA hebben gewerkt. Urs Tinner zegt dat hij de CIA informatie leverde die leidde tot het opbreken van het netwerk van Khan.

Het openbaar ministerie bestudeert het rapport van Müller om te zien of er inderdaad voldoende grond is om de Tinners te vervolgen.

Benítez: "Trots op twee prijzen"

Rafael Benítez werd donderdag ontslagen als trainer van Inter. Door de slechte resultaten in de competitie was de druk enorm geworden op de Spaanse trainer. Ondanks dat hij afgelopen zaterdag de wereldbeker voor clubs won met Inter, moest hij vertrekken.

Voorzitter Massimo Moratti noemde het ontslag onvermijdelijk. "Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik heb gekregen tijdens mijn periode bij Inter," zei Benítez, zonder na te trappen naar wie dan ook binnen Inter.

"Ik moet ook voorzitter Moratti bedanken voor de kans die ik van hem hier heb gekregen. De twee prijzen die we hebben gewonnen, zijn het resultaat van hard werken. Ik ben daar erg trots op."

 

Dieven Stradivarius-viool gepakt

De Britse politie heeft drie personen gearresteerd op verdenking van het stelen van een Stradivarius-viool van een muzikant op een Londens treinstation. De viool heeft een waarde van 1,4 miljoen euro. De drie, een man van 26 en twee tieners van 16 en 14, zijn woensdag aangeklaagd.

De violist Min Jin Kym betrad eind november een broodjeszaak op het station Euston om daar iets te eten. Een half uur later merkte ze dat haar vioolkist, met daarin het driehonderd jaar oude instrument, was verdwenen.

VWA beboet meer horecazaken

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is dit jaar bijna 7500 keer in actie gekomen tegen horecabedrijven die hun zaken niet op orde hadden. Dit is een stijging van 68 procent ten opzichte van twee jaar eerder, meldt RTL Nieuws donderdag. Het aantal boetes steeg met 20 procent.

Vooral shoarmazaken en afhaalrestaurants gingen vaak in de fout: in 41 procent van de dit jaar onderzochte etablissementen voldeed de keuken niet aan de norm. De VWA voerde zo'n twintigduizend inspecties uit.

RTL Nieuws wilde openbaar maken welke horecabedrijven een tik op de vingers kregen en welke niet. De VWA voelde echter niets voor het openbaar maken van de namen van de horecabedrijven. RTL Nieuws heeft hiertegen bezwaar gemaakt.


Meer horecazaken beboet (Foto: Novum)

Oudejaarsfeest Museumplein mag doorgaan

Goed nieuws voor hen die van plan waren om met oud en nieuw Nick & Simon, Xander de Buisonjé, Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas in levende lijve te gaan bewonderen. De rechter heeft besloten dat het Staatsloterij Oudejaarsfeest op het Museumplein in Amsterdam door mag gaan.

Het feest stond op losse schroeven vanwege een kort geding dat het Bewonersoverleg Concertgebouwbuurt tegen de gemeente had aangespannen. De omwonenden waren bang voor overlast, en voerden bij de rechtbank aan dat de gemeentelijke regels voorschrijven dat er maar zes grote evenementen per jaar op het plein mogen plaatsvinden. Vanwege de WK-voetbalwedstrijden en de huldiging van Oranje stond de teller voor dit jaar al op acht evenementen.

Oudejaarsfeest Museumplein (bron: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau)De rechtbank ging echter mee in de argumentatie van burgemeester Eberhard van der Laan, die zei dat zes evenementen geen harde regel maar een richtlijn is. De extra evenementen waren onverwacht, aldus Van der Laan, die sprak van een 'uitzonderlijk jaar'. Hij vond dat er sprake was van overmacht vanwege de onverwacht goede prestaties van het Nederlands elftal.

Op het oudejaarsfeest vindt naast muziekoptredens ook de trekking van de nummers van de Oudejaarsloterij plaats. Het gratis toegankelijke feest, dat live wordt uitgezonden door SBS 6, gaat om 21.00 uur van start.

Staats-tv op zwart in Ivoorkust

De staatstelevisie in Ivoorkust was donderdag buiten de stad Abidjan niet meer te ontvangen. Eerder op de dag maakten de Verenigde Naties bekend dat bij het geweld na de presidentsverkiezingen in het land ten minste 173 mensen om het leven zijn gekomen.

De staatszender vervulde een sleutelrol in het conflict tussen president Laurent Gbagbo en de man die volgens de internationale gemeenschap de presidentsverkiezingen in het land gewonnen heeft, Alassane Ouattara. Voor veel Ivorianen vormde de staatstelevisie de enige nieuwsbron sinds buitenlandse radio- en tv-zenders drie weken geleden werden afgesloten.

In het geweld dat na de verkiezingen losbrak verloren 173 mensen het leven. Daarnaast zijn honderden mensen opgepakt en zijn tientallen mensen gemarteld en mishandeld, zeiden de Verenigde Naties.


VN-troepen in Abidjan (Foto: Novum)

[KNVB beker] Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft de kwartfinale van de KNVB beker bereikt. In de Amsterdam ArenA waren de mannen van interim-trainer Frank de Boer met 1-0 te sterk voor AZ. De Alkmaarder formatie sloot het duel met tien spelers af, aangezien Pontus Wernbloom rood kreeg.

Vorige maand was AZ veel te sterk voor Ajax, maar deze keer waren de rollen omgedraaid. Christian Eriksen en Lorenzo Ebicilio zorgden er namelijk voor dat de thuisploeg domineerde. De kansen waren echter schaars, waardoor een doelpunt lang uitbleef.

AZ gokte intusen op de counter, maar was daarmee niet succesvol. Op het moment dat de formatie van trainer Gertjan Verbeek enigszins in het spel kwam, sloeg Ajax hard toe. Met een prachtige stift zorgde Miralem Sulejmani voor de openingsgoal.

Ook in het tweede bedrijf bleef Ajax de boventoon voeren, maar er werden geen doelpunten meer gemaakt.


 

AFC Ajax

1 - 0

AZ

 42' Sulejmani
 
 
 Gele kaart: Vertonghen, (AFC Ajax), Maher, Martens, Sigthórsson, (AZ)
 Rode kaart: , Wernbloom (72) (AZ)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 29.539
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
van der Wiel
Vertonghen
Alderweireld
Eriksen
de Zeeuw
Enoh
de Jong
Emanuelson
Ebecilio
Sulejmani (Özbiliz/89)
  Romero
Marcellis (Benschop/78)
Jaliens
Moisander
Klavan
Falkenburg (Maher/46)
Martens
Elm
Holman (Sigthórsson/73)
Pellé
Wernbloom

Rock & Roll Junkie

Voor alle duidelijkheid: ik was daar niet in de hoedanigheid van stamgast. Voor deze speciale gelegenheid was ik benoemd tot roadie van een musicerende vriend. Ik ben van alle markten thuis, dat blijkt wel weer. Al moet ik toegeven dat je als roadie weinig aan me hebt. Maar goed, ik ben dol op uitjes en hij heeft geen auto. Eén en één is twee. Dat hij zijn eigen toetsen moet sjouwen en vaak ook nog zelf terug moet rijden, omdat ik het toch wel erg gezellig vind allemaal, neemt hij op de koop toe. Niet iedereen heeft een roadie op hoge hakken en met indrukwekkend decolleté tenslotte.

Sneeuw zorgt voor veel hinder in Limburg

Sneeuw heeft voor veel problemen gezorgd in Limburg. Het verkeer in de provincie had er veel last van. Door gladheid kwamen de auto's amper vooruit, waardoor er flinke files ontstonden. Daar kwamen aanrijdingen bij.

In Limburg sneeuwt het de afgelopen dagen flink. En ook voor vannacht wordt weer sneeuw verwacht. De gemeente Maastricht zit sinds vanavond zonder strooizout en ook in Venlo dreigt het zout op te raken.

Ook het openbaar vervoer raakte ontregeld. Bussen van Veolia werden om 21.30 uur van de weg gehaald. De NS koppelde vanwege het weer de dienstregeling in Limburg en Noord-Brabant los van de rest van Nederland. Dat betekent dat er in deze twee provincies alleen met stoptreinen wordt gereden voor zover de weersomstandigheden dat toelaten.

B. de Vries: "Supermooi"

Bob de Vries werd eerder vandaag in Wanneperveen Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs. De Vries was na een zware wedstrijd over honderd kilometer de sterkste in een sprint van een kopgroep van vijf man. Vanzelfsprekend was hij erg blij met de winst.

"Door die harde wind was het loodzwaar en het werd nog zwaarder toen Stroetinga voorin wegviel," zei De Vries tegen de NOS. "Maar ik durfde de sprint met die andere jongens wel aan te gaan. Gewoon niemand laten wegrijden en dan afmaken. Supermooi."

Breschel: "Kan wereldkampioen worden"

Voor Matti Breschel zal het wereldkampioenschap wielrennen meer dan ooit een doel worden. Niet alleen omdat het WK in 2011 in zijn thuisland (Kopenhagen) is, maar eens te meer omdat hij kans ziet om ook nog eens wereldkampioen te worden.

"Als ik ooit een kans heb om wereldkampioen te worden, dan is het wel in Kopenhagen," vertelde de aanwinst van de Rabobank tegen Cyclism Actu. "Het wereldkampioenschap wordt een van mijn belangrijkste doelen dit jaar. De route is misschien niet zo lastig als de voorgaande jaren, maar de afstand zal het een erg zware wedstrijd maken."

Breschel herstelt momenteel van een operatie en hoopt op tijd fit te zijn voor de belangrijkste voorjaarsklassiekers.

AC: Brotherhood krijgt "Rome by Night" door 25 miljoen kills

Rome is een heerlijke plek om rond te sluipen, je doelwitten aan te pakken en je achtervolgers te ontwijken, maar misschien zorgt de zon toch voor een iets te ontspannen sfeer. Gelukkig zal er een nieuwe map uitkomen: Rome, maar dan gehuld in het duister. Maar voor wat hoort wat dus geeft Ubisoft deze nachtelijke Rome-map pas weg als er 25 miljoen doden zijn gevallen in de game. Er is nog onduidelijk of het 25 kills per platform moeten zijn of dat alles bij elkaar wordt opgeteld.

Op Ubisofts Assassin's Network-site kan je zien hoe ver de community is. Er is nog niet zeker wanneer de teller gaat lopen. Er moet in ieder geval nog heel wat geslacht worden voordat die 25 miljoen wordt bereikt.

ac
Zelfs als je alleen maar dood gaat in de game help je mee aan het halen van 25 miljoen!

Mannen gooien vuurwerk naar beveiliger Serious Request

De politie heeft vanochtend rond half drie twee mannen van 22 en 27 jaar oud aangehouden op de Markt in Eindhoven. Ze zouden daar kort daarvoor vuurwerk hebben afgestoken. Een 51-jarige man uit Eindhoven, die bij het Glazen Huis als beveiliger werkzaam is, raakte daardoor lichtgewond aan een lip.

De mannen zijn meegenomen door de politie en ingesloten voor verder onderzoek. Afgelopen zondagochtend was er ook een schietpartij in de buurt van het Glazen Huis. Daarna werd de beveiliging rond 3FM Serious Request verscherpt.

Afellay negentiende Nederlander bij Barça

Ibrahim Afellay zal de negentiende Nederlandse voetballer in dienst van FC Barcelona worden. Mocht hij door de medische keuring komen dan zet de middenvelder een handtekening onder een contract voor 4,5 jaar. Nu is hij nog in dienst van PSV.

Johan Cruijff was in 1973 de eerste Nederlander die in Camp Nou kwam te voetballen. De laatste voor Afellay was Giovanni van Bronckhorst die in 2007 bij Barça vertrok. Van alle spelers kwam alleen Danny Muller niet voor de hoofdmacht in een competitiewedstrijd in actie.

De volledige lijst: Johan Cruijff (1973-1978), Johan Neeskens (1974-1979), Danny Muller (1988), Ronald Koeman (1989-1995), Richard Witschge (1991-1993), Jordi Cruijff (1993-1996), Michael Reiziger (1997-2004), Ruud Hesp (1997-2000), Winston Bogarde (1997-2000), Boudewijn Zenden (1998-2001), Phillip Cocu (1998-2004), Patrick Kluivert (1998-2004), Ronald de Boer (1999-2000), Frank de Boer (1999-2003), Marc Overmars (2000-2004), Giovanni van Bronckhorst (2003-2007), Edgar Davids (2004), Mark van Bommel (2005-2006) en Ibrahim Afellay (per 1 januari 2011)

RTL-baas: Wat doet Beau bij SBS?

RTL 4-baas Erland Galjaard snapt er geen reet van waarom Beau van Erven Dorens overstapte naar SBS 6. Dit zegt hij in een interview met de Nieuwe Revu.

Galjaard ziet het als een degradatie: "Ik beleef er geen genoegen aan dat zijn programma's nu mislukken en hij blijft altijd welkom bij RTL. Wel kun je je afvragen: wat doet Beau nou bij SBS? Je gaat er toch ook niet op vooruit als je van Ajax naar sc Heerenveen gaat? Ik heb ook geen moment geloofd in de mislukte Zaterdagavondshow met Beau."

SBS 6 zit momenteel in een slechte periode, weet ook de RTL 4-baas: "Volgend jaar knokt SBS 6 zich wel terug, verwacht ik. Zeker als ze zich blijven onderscheiden met volkse programma's zoals Hart van Nederland en Undercover in Nederland. Maar als SBS 6 besluit om groot amusement als Popstars over te hevelen van vrijdag naar maandag wordt het lastig om vol te blijven houden een echte familiezender te zijn. Maandagavond liggen de meeste schoolgaande kinderen na half 9 in bed."

Galjaards eigen RTL 4 zit juist in gunstig vaarwater. "Het kan altijd beter. Maar als ik eerlijk ben, staat RTL nu als een huis. Toch kun je er de klok op gelijkzetten dat, als we straks wat minder scoren met nieuwe programma's, er wordt geroepen: RTL is het helemaal kwijt", besluit Galjaard.

Team Lotus onthult winnend ontwerp

Team Lotus heeft bekend gemaakt met welk ontwerp het in 2011 gereden zou hebben als de renstal niet besloten had om de huidige groene en gele kleuren te behouden. Het team uit Hingham schreef in november een wedstrijd uit om met de mooiste lay-out van zwart met goud op de proppen te komen.

Omdat Renault F1 gedeeltelijk overgenomen is door Group Lotus en aangekondigd heeft om in 2011 ook in een zwart met gouden kleurstelling te gaan rijden besloot Team Lotus om het bij groen en geel te houden. Omdat de ingediende ontwerpen van hoge kwaliteit waren besloot de renstal toch door te zetten met de wedstrijd. Raphael Campos wist de wedstrijd te winnen en zijn ontwerp zal op een showmodel van 2011 te zien zijn.

Het winnende ontwerp kan hier bekeken worden.

Driegangendiner voor dak- en thuislozen

Amsterdam heeft donderdagavond dak- en thuislozen, alleenstaanden en ouderen in het zonnetje gezet. Zij kregen een driegangenkerstdiner in de Koepelkerk van het Renaissance Amsterdam Hotel. Daarbij schoof ook burgemeester Eberhard van der Laan aan.

Het Leger des Heils organiseert jaarlijks samen met het Renaissance Amsterdam Hotel en het Amsterdam Marriott Hotel een kerstdiner. Op deze 29ste editie waren ruim vierhonderd genodigden aanwezig.

Chef-kok Michel Westerman van het Renaissancehotel bereidde de maaltijd. Hij kreeg hulp van vrijwilligers. Op het menu stond als voorgerecht een romige aardappelsoep met uitgebakken spekjes en truffelolie. Het hoofdgerecht was een gegrilde tournedos van kalkoen met rozemarijn, veenbessensaus, aardappelgratin en rode kool met appel. Een 'dessert van de chef' met fruit en vruchtencoulis kregen de aanwezigen als toetje.

Vegetariërs kregen een romige risotto met wilde paddestoelen, rucolasla en Parmezaanse kaas.

Driegangendiner voor dak- en thuislozen
Driegangendiner voor dak- en thuislozen (Foto: ANP)

Kritiek PvdA op reclame Holland Casino

De PvdA uit stevige kritiek op een reclame van Holland Casino en Primera. De partij vindt dat Holland Casino, dat van de staat is, zich ook in reclame-uitingen bewust moet zijn van 'haar publieke doelen, waaronder het voorkomen van gokverslaving'.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft vragen ingediend over de kwestie bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

In de reclame 'Holland Casino try out' wordt voor 35 euro een uitprobeerpakket aangeboden met daarin entree, speelgeld, een hapje en een drankje. De reclame is onder meer vertoond op de televisie.

Botsing tussen twee schepen bij Vlieland

Twee schepen zijn donderdagavond 30 kilometer ten noordwesten van Vlieland op elkaar gevaren. Niemand raakte gewond. Een van de schepen liep schade op en maakte enige tijd water. Dat meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Een 365-meter lang containerschip botste rond 18.30 uur op een 90-meter lang vrachtschip. Drie reddingsboten rukten uit. Het vrachtschip bleek schade te hebben in de stuurmachinekamer. Nadat de waterdichte compartimenten gesloten werden, was de situatie stabiel. Het containerschip kon zonder noemenswaardige schade doorvaren naar Hamburg.

Anarchisten eisen explosies Rome op

De verantwoordelijkheid voor de twee bompakketten die donderdag ontploften in Rome, is opgeëist door een anarchistische groepering, de Informele Anarchistische Federatie (FAI). De claim werd gevonden in een kleine doos die gevonden werd bij een van de getroffen ambassades.

"We hebben besloten om onze stem opnieuw te laten voelen met woorden en met daden. Laten we het heersende systeem vernietigen", stelt het briefje volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

Anarchisten eisen explosies Rome op
Anarchisten eisen explosies Rome op (Foto: ANP)

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Politie Limburg alleen bij nood in actie

De politie rukt in het zuiden van Limburg alleen in noodgevallen uit. Door de hevige sneeuw die donderdag aan het einde van de middag Limburg binnentrok, kan de politie niet overal op tijd komen. Meerdere politieauto's zijn al in de sneeuw vast komen te zitten, meldt de politie.

De politie komt alleen bij urgente zaken in actie zolang de sneeuwbuien aanhouden. Naar verwachting kan dit nog wel even duren: het KNMI voorspelt dat de sneeuwbuien in het zuiden en in het zuidoosten van het land vrijdag aanhouden. Hierbij kan meer dan 20 centimeter vallen. De rest van het land blijft waarschijnlijk gevrijwaard van nieuwe sneeuw.

Krajicek loopt blauwtje bij Sluiter

Michaëlla Krajicek heeft tevergeefs bij Raemon Sluiter aangeklopt om haar in januari te begeleiden in Australië. Dat liet Krajiceks fitnesscoach en geliefde Allistair McCaw via Twitter weten. Sluiter bedankte voor de eer, omdat hij andere verplichtingen heeft. Dit tot teleurstelling van McCaw, die de huidige toernooidirecteur van de REAAL Tennis Masters een 'geweldige aanvulling' had gevonden.

"Allistair heeft mij dinsdag gebeld met het verzoek", zegt Sluiter tegenover NUsport. "Ik ben vereerd, maar mijn vriendin en ik gaan 1 januari naar Miami. Daarna reizen we door naar de Bahama's voor een pokertoernooi. Die afspraken stonden al."

De laatste jaren reist Krajicek de wereld over zonder specifieke tenniscoach. Fitnesstrainer McCaw is haar enige begeleider. Het gemis van een echte coach kwam Krajiceks prestaties niet ten goede. De voormalig nummer dertig van de wereld staat momenteel 145e op de wereldranglijst.

Vorige week liet Krajicek tijdens de Nationale Masters nog weten 'geen verlangen te hebben om een nieuwe coach aan te stellen'.

Badmintonster Meulendijks pakt toernooizege

Badmintonster Judith Meulendijks heeft vandaag in Istanbul de Open Turkse kampioenschappen op haar naam geschreven. De Nederlandse die net hersteld is van een slepende rugblessure klopte in de finale de Bulgaarse Linda Zechiri met 19-21, 21-18 en 21-15.

Eric Pang wist zijn finale niet in winst om te zetten. De Nederlander moest met 18-21 en 17-21 de zege laten aan de Pool Przemyslaw Wacha.

Platini enige kandidaat bij UEFA

Michel Platini zal ook de komende jaren voorzitter blijven van de UEFA. In maart zijn er verkiezingen, maar er zijn geen tegenkandidaten voor de Fransman.

Gisteren verliep de deadline waarop zich kandidaten zich konden melden. "Alleen Platini heeft zich kandidaat gesteld voor de functie", aldus de UEFA.  Hij zal daarom logischerwijs herkozen worden voor de periode 2011-2015. De herverkiezing vindt op 23 maart plaats tijdens een UEFA-congres in Parijs.

Kampioenspaard Ratina Z overleden

Het vroegere toppaard Ratina Z is op 28 jarige leeftijd overleden. Eigenaar Ludger Beerbaum en fokker Leon Melchior hebben de merrie laten inslapen.

Piet Raijmakers boekte op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona grote successen met het paard. Met het Nederlands team werd goud gewonnen en individueel pakte Raijmakers zilver. Daarna werd het paard aan de Duitser Beerbaum verkocht die vervolgens in 1996 in Atlanta goud won in zowel de landenwedstrijd als individueel. In 1999 nam Ratina Z afscheid om daarna nog enkele jaren te functioneren als fokmerrie.

"Het was voor mij toch schrikken toen ik dit bericht hoorde", reageerde Raijmakers. "Zij was één van de paarden die begin jaren negentig een vaste waarde waren in ons Nederlands team. Als Jos Lansink met Egano, Jan Tops met Top Gun en ik met Ratina Z aan de start van de landenwedstrijd kwamen, dan wonnen we op zeker. Deze paarden wisten niet wat het was om een fout te maken."

[Upd] Verdacht pakket in EU-gebouw in Bern

Na de twee explosies die zich eerder op donderdag in Rome voordeden, is rond 17.00 uur een gebouw van de EU in Bern ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. Momenteel wordt het pakket door deskundigen onderzocht.

De twee explosies in Rome vonden plaats bij de Zwitserse en de Chileense ambassade. Bij deze aanslagen raakte bij beide ambassades alleen de medewerker die het pakket opende gewond. Eerder deze week werd een verdacht pakketje gevonden in een metro in Rome, dit bleek om een loos alarm te gaan, maar werd wel als waarschuwing gezien.

De Italiaanse overheid heeft gemeld dat het ervan uitgaat dat de daders in de anarchistische eco-terrorisme hoek moeten worden gezocht.

Update 20.53 uur

Na onderzoek door de deskundigen bleek dat het in Bern om een loos alarm ging. In het verdachte pakket is een boek en een ansichtkaart aangetroffen. Het ging om een kerstpresentje.

Lolsmurf

Ook Oekraïne bouwt F1-waardig circuit

Na Rusland heeft ook Oekraïne haar zinnen gezet op een Formule 1-race. Het Oost-Europese land zal ten noorden van hoofdstad Kiev een circuit ter waarde van 750 miljoen euro aan gaan leggen. Volgens de gouverneur van de regio Kiev, Anatoliy Prysiazhniuk, is er al een investeerder gevonden.

"We gaan een internationaal circuit bouwen in de districten Polesië en Ivankiev zodat er internationale races worden georganiseerd," zei hij in Kyiv Post. Het circuit zal 5,2 kilometer lang worden en er zullen in de nabijheid hotels gevestigd gaan worden.

"Ik heb het project kunnen zien en experts uit Europa hebben het beoordeeld. Het is ontworpen door iemand uit Denemarken die ook de circuits in de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en andere landen heeft gebouwd. Het circuit zal voldoen aan alle moderne eisen."

De bouw zou volgend jaar van start moeten gaan, maar of de Formule 1 Oekraïne aan gaat doen is nog maar de vraag, omdat de kalender al vol zit.

Onderzoek zedenzaak duurt drie maanden

Het onderzoek van de commissie-Gunning naar de Amsterdamse zedenzaak duurt maximaal drie maanden. Dat heeft de gemeente Amsterdam donderdag laten weten.

De commissie onder leiding van voorzitter van de Gezondheidsraad Louise Gunning-Schepers is donderdag officieel ingesteld. De commissie bekijkt in opdracht van de gemeente Amsterdam hoe het misbruik van kinderen in kinderdagverblijven en elders kon plaatsvinden. Hieruit moet blijken welke lessen getrokken kunnen en moeten worden uit de zedenzaak, die draait om de 27-jarige Robert Mikelsons.

Mikelsons wordt verdacht van ernstig seksueel misbruik van tientallen kinderen op zeker drie Amsterdamse kinderdagverblijven, waaronder Het Hofnarretje. Het aantal vermoedelijke slachtoffertjes werd deze week door justitie naar boven bijgesteld tot 64.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kondigde het onderzoek zondag mede namens de gemeenteraad aan. Het onderzoek van de commissie staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Naast Gunning-Schepers zitten ook plaatsvervangend gemeentelijk ombudsman en voormalig vice-president van de rechtbank in Amsterdam Evelien van Schaardenburg- Louwe Kooymans en emeritus hoogleraar strafrechtwetenschappen aan de Vrije Universiteit Jan Naeyé in de commissie.

Geruchten rond stoppen Geox steeds nadrukkelijker

Geox-TMC liep in november een ProTeam-licentie mis. De ploeg schijnt nu zo teleurgesteld te zijn, dat ze overwegen uit de wielersport te stappen. De kopmannen van de ploeg, Denis Menchov en Carlos Sastre, moeten dus misschien vlak voor het begin van het wielerseizoen op zoek naar een nieuwe ploeg.

Volgens het Italiaanse Gazzetta dello Sport is de teleurstelling bij de geldschieters gigantisch en hebben ze weinig trek meer om de ploeg nog verder te ondersteunen. Binnen nu en twee weken zou er een beslissing vallen.

Devolder mikt op goed klassement in Tour

Stijn Devolder heeft wel vaker geroepen dat de Tour de France voor hem een doel is. Twee jaar terug moest hij kansloos opgeven, terwijl hij mikte op de top 10. In 2011 gaat hij zich bij zijn nieuwe werkgever Vacansoleil ook weer richten op een klassement in de Tour.

"Na twee sabbatjaren, ben ik nu "in het kopke" klaar om het opnieuw te proberen in de Tour," zei de Belg in Het Laatste Nieuws, terwijl hij in 2008 dus jammerlijk faalde. "Toen kon ik mijn kansen niet naar behoren verdedigen omdat ik ziek was geworden. Toch stond ik in de eerste week op de zevende plaats."

"Ik start mét ambities, zowel voor het klassement als voor een ritzege. Ik ben misschien niet de gevleugelde klimmer, maar als ik top ben kan ik met de beteren mee. En in het tijdrijden hoef ik voor niemand onder te doen."

De tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft met de ploeg al zijn gehele programma uitgestippeld. "Ik rijd het complete voorjaar. Alleen voor Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem pas ik."

[Upd] Ontuchtverdachte Ens toch niet vrij

De 50-jarige eigenaar van een kinderdagverblijf in Ens die wordt verdacht van ontucht met twee kinderen is donderdag op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad oordeelde dat er te weinig bewijs is voor de verdenking van het verkrachten van een van de meisjes om hem langer vast te houden.

De man werd dinsdagochtend in zijn woning in Ens in Flevoland opgepakt. Tegen de mede-eigenaar van het agrarisch kinderdagverblijf Onze Boerderij was aangifte gedaan van ontucht met twee meisjes van tussen de 4 en de 12 jaar. De ontuchtige handelingen zouden zijn gepleegd 'op of in het kader van de kinderopvang', zei burgemeester van Noordoostpolder Aucke van der Werff dinsdagavond.

Update 20.26 uur

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijlating van de verdachte. Dit betekent dat de man drie dagen langer vast zal blijven zitten. Het OM wil het hoger beroep vrijdag laten plaatsvinden.

Noorse krant heeft alle WikiLeaks-documenten

De Noorse krant Aftenposten zegt de hand te hebben gelegd op alle 250.000 geheime Amerikaanse diplomatieke berichten die WikiLeaks wil openbaren. Dat deelde hoofdredacteur Ole Erik Almlid donderdag mee.

De krant zei artikelen over de documenten te zullen publiceren die Aftenposten relevant acht. De krant legt zich hierbij geen restricties op. Op de website van de krant worden enkele originele telegrammen geplaatst. WikiLeaks had voor het openbaar maken van de 'cables' gemeld dat zij in een periode van drie maanden alles geleidelijk op internet zouden zetten, om te zorgen dat de informatie ook verwerkt kan blijven worden.

Hoe de krant in bezit kwam van de documenten wilde Almlid niet zeggen. Wel zei hij dat er niet voor betaald is.

Kobayashi en Perez passen stoeltje bij Sauber

Sauber is druk bezig met de voorbereidingen voor het Formule 1-seizoen 2011. Onderdeel hiervan is het passen van een stoeltje, iets wat de coureurs Kamui Kobayashi en Sergio Perez vandaag in Zwitserland gedaan hebben.

Sauber is druk bezig met de bouw van de C30 die de prestaties van de C29, die door teameigenaar Peter Sauber een hok werd genoemd, moet overtreffen. Kobayashi kon met deze auto redelijk uit de voeten, terwijl zijn teamgenoten van dit seizoen, Pedro de la Rosa en Nick Heidfeld, mede door motorische problemen nauwelijks punten pakten.

Steam aanbiedingen: 23/12

Nieuwe ronde, nieuwe aanbiedingen op Steam. Ook vandaag zijn er weer een aantal games 24 uur lang in de aanbieding, tot morgen 19:00. Er zitten weer een aantal toppers bij, zoals Mass Effect 2. Kijk verder voor de overige aanbiedingen en kom morgen terug om te zien wat de nieuwe zijn.

  • Wings of Prey €5,-
  • Deathspank €6,49
  • Silent Hunter 3-5 66% korting
  • Patrician IV €10,-
  • Dead Rising 2 €19,99
  • Operation Flashpoint: Dragon Rising €3,-
  • Alpha Protocol €7,50
  • Mass Effect 1&2 50% korting
  • Risen €14,99
  • Darksiders €7,50
  • Blur €14,99
  • Bloodbowl Legendary Edition €19,99

 

Gelderland verwerpt claim van Vitesse

Gelderland wil niet ingaan op de miljoenenclaim die Vitesse bij de provincie neergelegd heeft. Het provinciebestuur weigert een bedrag van 45 miljoen euro over te maken aan investeerders die de club in 2001 van de ondergang redden.

Gedeputeerde Staten deden destijds de toezegging dat de huur van het stadion Gelredome verlaagd zou worden, maar vergaten hierbij te vermelden dat het voorstel eerst nog door de politici mee ingestemd moest worden. Omdat de goedkeuring van Provinciale Staten uitbleef draaide de stichting Vrienden van Vitesse op voor de extra miljoenen.

De Hoge Raad gaf Vitesse eerder dit jaar in deze zaak gelijk, maar de provincie geeft niet thuis. "Wij verwerpen die claim omdat we geen causaal verband zien tussen het geclaimde verlies en wat de gedeputeerden in 2001 hebben verzuimd te zeggen," zo luidde een verklaring van Gelderland.

Dat het bedrag zo hoog is komt omdat Vitesse ook de sportieve verliezen in de claim meegenomen heeft. Over deze kwestie loopt nu een gerechtelijke procedure.

Di Montezemolo: "Vettel naar Ferrari halen"

Ferrari-president Luca di Montezemolo wil Sebastian Vettel naar het Italiaanse team halen. Wanneer zegt hij er niet bij, maar de 23-jarige Duitser staat hoog op het verlanglijstje bij de renstal uit Maranello.

Vettel rijdt nu voor Red Bull Racing waarmee hij dit jaar de jongste kampioen in de Formule 1 ooit werd. De Duitser wil graag bij het Oostenrijkse team blijven, maar liet in het verleden ook al eens doorschemeren voor Ferrari te willen rijden. "Sebastian is snel, intelligent en jong. Vroeg of laat kruipt hij achter het stuur van een rode bolide," zei Di Montezemolo.

"Ferrari oefent een grote aantrekkingskracht uit op Sebastian. Er komt een dag dat hij de keuze voor dat team maakt. Maar wij gaan er alles aan doen die beslissing voor hem zo moeilijk mogelijk te maken," zei Red Bull-baas Dietrich Mateschitz eerder dit jaar.

Vettel heeft bij Red Bull een contract tot eind 2011 met een optie voor nog een seizoen. Bij Ferrari kan hij Felipe Massa opvolgen. De Braziliaan kende dit jaar een minder seizoen, terwijl teamgenoot Fernando Alonso tot in de laatste race meestreed om de titel. De Italianen wilden ook topontwerper Adrian Newey binnenhengelen, maar deze bedankte voor de eer.

Christenen Gaza bezoeken Bethlehem

Meer dan vijfhonderd leden van de kleine christelijke gemeenschap in de Gazastrook hebben Gaza donderdag verlaten om in Bethlehem Kerstmis te vieren. Het Israëlische leger begeleidde de tocht naar de Westelijke Jordaanoever.

In Gaza, met een inwonertal van anderhalf miljoen, wonen zo'n 3500 christenen. De banden tussen christenen en moslims zijn doorgaans goed, hoewel er sporadisch sprake is van geweld sinds Hamas in het gebied aan de macht is.

Microsoft wil Windows 8 gebruiken om PC-gaming te verbeteren

Microsoft wil de gamers weer achter de PC krijgen, met behulp van Windows 8. De eigenaar van Xbox zal de release van het nieuwe operating system aangrijpen om zijn positie op de PC-gaming markt weer te verstevigen. De laatste jaren heeft Microsoft volgens velen deze kant van de game-industrie verwaarloosd.

In oktober rebootte Microsoft al games voor Windows Marketplace, en onlangs werden ‘Age of Empires Online' en ‘Fable III' voor de PC aangekondigd. Dit lijken al stappen om de gamers weer achter de PC te laten kruipen, maar kennelijk stoppen ze nog niet. "Windows 8 zal PC-gaming een hele nieuwe boost geven," zoals een anonieme bron aan TechRadar vertelde. "Gaming zal een belangrijk component zijn van het OS."

Hoewel sommigen beweren dat het gamen op de PC aan het uitsterven is, blijkt dat de PC, in vergelijking met consoles, een monopoliepositie bekleedt als het gaat om de MMO-markt. ‘World of Warcraft: Cataclysm' werd het snelst verkopende spel voor de PC aller tijden, aldus uitgever Activision Blizzard. In de eerste 24 uur nadat het beschikbaar werd is het spel 3,3 miljoen keer verkocht.

De grootste concurrent van Microsoft is Steam, de gaming-, distributie- en community-hub van Valve, die games levert voor thuiscomputers. Als Microsoft zijn positie in de gaming-markt wil behouden zullen ze dus vooral met Steam moeten concurreren.

Onderzoek naar dood man in Middelburg

De politie is een groot onderzoek begonnen naar de dood van een 44-jarige man in Middelburg. Ambulancepersoneel werd woensdagavond rond 21.00 uur gealarmeerd dat de man onwel was geworden. Bij aankomst in de woning van de man aan de Vlasmarkt bleek hij al te zijn overleden.

Omdat uit een eerste kort onderzoek niet duidelijk werd hoe de man om het leven is gekomen, is een onderzoek ingesteld, meldt de politie donderdag. Voor het onderzoek is een deel van de Vlasmarkt korte tijd afgesloten geweest voor al het verkeer.

De forensische recherche is een sporenonderzoek begonnen. De politie wil de hele woning nauwgezet bekijken, waardoor het onderzoek geruime tijd in beslag kan nemen. Ook vond in de loop van de dag een buurtonderzoek plaats. Een aantal mensen uit de omgeving van de man is gehoord.

Turkije blij met afzien VS genocideresolutie

De beslissing van het Amerikaanse Congres om geen resolutie aan te nemen waarin de massamoord door de Ottomanen op Armeniërs, begin vorige eeuw, genocide wordt genoemd is in Turkije in goede aarde gevallen. Als de resolutie was aangenomen, zou dat de banden tussen Turkije en de Verenigde Staten hebben aangetast, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu donderdag.

Aanhangers van de resolutie probeerden deze ondanks tegenstand van de Amerikaanse regering door te voeren. Het Huis van Afgevaardigden besloot woensdag echter niet eens over de kwestie te stemmen.

Historici schatten dat de Ottomanen rond de Eerste Wereldoorlog zeker anderhalf miljoen Armeniërs hebben vermoord. Turkije ontkent dat er sprake was van genocide.

'Eurolanden richting Europees Monetair Fonds'

Het huidige reddingsmechanisme voor Eurolanden 'gaat in de richting van een Europees Monetair Fonds', zegt de Duitse minister Rainer Bruederle donderdag.

Een dergelijk Europees Monetair Fonds kan echter alleen dienen 'als een disciplinair instrument, het kan niet de weg effenen voor een overdrachtsunie', aldus Bruederle in een verklaring. Hij voegt eraan toe dat een betrouwbaar reddingsmechanisme 'consequente mogelijkheden voor sancties' moet hebben tegen landen die de stabiliteitsregels breken.

Bruederles commentaar volgt op de bevestiging van het Duitse ministerie van Financiën dat voorstellen worden besproken voor de oprichting van een Europees instituut dat leningen kan verstrekken aan eurolanden in nood en dat naast de Europese Centrale Bank (ECB) zal staan.

Snelheid bij tunnels omlaag om vallend ijs

Voor een aantal tunnels op snelwegen is donderdag de maximumsnelheid verlaagd wegens sneeuw- en ijsresten die bij de in- en uitgang naar beneden vallen. Ook worden bij sommige tunnels rijstroken afgesloten. De Velsertunnel richting Alkmaar was rond 17.15 uur zelfs helemaal afgesloten, zodat met een hoogwerker kan worden schoongemaakt, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Volgens de woordvoerder is de snelheid voor alle tunnels op snelwegen in Noord-Holland teruggebracht naar 70 kilometer per uur. Naast de Velsertunnel worden ook de Coentunnel en de Zeeburgertunnel in de gaten gehouden. "Als het nodig is, worden daar ook rijstroken afgesloten", zegt de woordvoerder. Bij de Noordtunnel op de A15 bij Alblasserdam werden aan het begin van de middag twee rijstroken afgesloten.

De sneeuw- en ijsresten kunnen gevaar opleveren voor automobilisten als er niets aan wordt gedaan, vertelt de woordvoerder. "Het fenomeen kennen we al langer. Het ontstaat op roosters bij de in- en uitgangen van de tunnels. De sneeuw die daar ligt, kan naar beneden komen als het gaat dooien."

Vijftal mishandelt 16-jarige medescholiere

Een 16-jarig meisje uit Borne is vorige maand in Hengelo mishandeld door vijf medescholieren. Vier meisjes zijn aangehouden, meldt de politie donderdag. Het slachtoffer had kneuzingen over haar hele lichaam en een hersenschudding.

Het 16-jarige meisje werd 25 november rond 12.00 uur op een schoolplein aan de Bandoengstraat door haar medescholieren te grazen genomen. De vijf verdachten zijn tijdens het onderzoek naar voren gekomen als betrokkenen bij de mishandeling.

De vier aangehouden verdachten, twee 14-jarigen, een 15-jarige en een 16-jarige uit Hengelo, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De vijfde betrokkene, een 15-jarige Hengelose, is als verdachte gehoord. Haar betrokkenheid bij de mishandeling is volgens de politie zo gering dat zij niet is aangehouden.

De ouders van de kinderen zijn in kennis gesteld.

Marvel vs Capcom 3-achievements verklappen nieuwe features

Een lijst met achievements van Marvel vs Capcom 3 is bekendgemaakt en die onthult dat er een Mission-mode in het spel zal zitten en een soort level progressie-systeem. Alhoewel er geen onbekende karakters bekend worden gemaakt door de achievements lijkt het mogelijk dat Ken of Akuma er nog bij komen.

De achievement, "Fate of the Satsui no Hadou" , waarbij je moet bepalen wie de echte meester van de vuist is lijkt hierop te wijzen. Bekijk de volledige lijst met achievements hieronder. Marvel vs Capcom 3 komt 18 februari uit voor de PS3 en Xbox 360

  • Passed the Field Test (20G) -- Clear 160 missions in Mission mode.
  • A New Avenger (40G) -- Clear 320 missions in Mission mode.
  • Welcome to Avengers Academy! (10G) -- Clear 80 missions in Mission mode.
  • Leading the Charge (30G) -- Surpass the rank of Fighter.
  • Combat Specialist (30G) -- In Ranked Match, surpass the "1st" class rank, or fight someone who has.
  • Comic Collector (50G) -- Unlock all items in the Gallery.
  • Back at 'Cha! (10G) -- Perform 10 successful Crossover Counters. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Excelsior! (10G) -- Perform 10 Team Aerial Combos. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Be Gone! (10G) -- Perform 10 Snap Backs. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Mega Buster (20G) -- Use 1,000 Hyper Combo Gauge bars. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Ultimate Nullifier (10G) -- Perform 30 successful Advancing Guards. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Playtime Is Over (10G) -- Surpass the rank of Amateur.
  • Herculean Task (30G) -- Beat Arcade mode on the hardest difficulty.
  • Saving My Quarters (20G) -- Beat Arcade mode without using any continues.
  • Waiting for the Trade (50G) -- View all endings in Arcade mode.
  • Master of Fate (50G) -- Unlock all achievements.
  • I Buy the Issues (10G) -- View one ending in Arcade mode.
  • World Warrior (10G) -- Earn 5,000 Player Points (PP).
  • Brusin' Bruce (20G) -- Land an Incredible Combo. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Charles in Charge (30G) -- Land an Uncanny Combo. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Average Joe (10G) -- Land a Viewtiful Combo. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Champion Edition Hero (30G) -- Earn 30,000 Player Points (PP).
  • Super Turbo Brawler (50G) -- Earn 100,000 Player Points (PP).
  • Big Bang Theory (30G) -- Perform 30 Hyper Combo Finishes. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Brave New World (10G) -- Participate in any mode on Xbox LIVE.
  • Steel Battalion (20G) -- Block 100 times. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Fate of the Satsui no Hadou (20G) -- Decide who is the true master of the fist in a Xbox LIVE match.
  • Copy This! (20G) -- Put an end to this game of spider and fly in a Xbox LIVE match.
  • Raccoon City Incident (20G) -- Settle things between former S.T.A.R.S. members in a Xbox LIVE match.
  • Passport to Beatdown Country (10G) -- Fight in all of the stages.
  • Need a Healing Factor (10G) -- Win a match without blocking. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • School for the Gifted (15G) -- Get a 5 game win streak in Ranked Match.
  • A Hero Stands Alone (10G) -- Win a match without calling your partners or switching out. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Full Roster (40G) -- Battle against all characters in a Xbox LIVE match.
  • Who Will Answer the Call?(10G) -- Participate in an 8 player Lobby on Xbox LIVE.
  • Duty and Deus Ex Machina (20G) -- Make a match on Xbox LIVE between a national hero and a killing machine a reality.
  • One Step Ahead (30G) -- Land 50 First Attacks in a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Avengers Assemble! (15G) -- Make a team composed of the Big 3 and win a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Turn the Tables (10G) -- Land a Team Aerial Counter in a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Galactic Smasher (40G) -- Perform 30 Crossover Combination Finishes. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Wreak "Havok" (10G) -- Use X-Factor in a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Badds to the Bone (15G) -- Make a team of three who have altered their bodies, and win a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Whose Side Are You On? (20G) -- Bring about an end to the Civil War in a Xbox LIVE match.
  • Fate of Two Worlds (20G) -- Make a match on Xbox LIVE between the marquee characters for this game a reality.
  • Female Flyers (15G) -- Make a team composed of women who can fly, and win a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Darkstalkers(15G) -- Make a team composed of those who dwell in the darkness, and win a match. (Arcade/Xbox LIVE only)
  • Weapon X (15G) -- Make a team composed of Weapon-X test subjects, and win a match. (Arcade/Xbox LIVE only)

Van Geel: "Niets waar van verhaal over Janssen"

FC Twente zou Willem Janssen van Roda JC in de winter naar Enschede halen. Daar is niets van waar, meent de technisch directeur van de club uit Kerkrade Martin van Geel. Hij ontkent tegenover Voetbal International dat FC Twente Janssen per direct over wil nemen.

Janssen heeft nog een contract tot de zomer in Kerkrade. Na afloop van dit contract zou hij sowieso al overstappen naar FC Twente. Van Geel denkt echter niet dat de transfer eerder al zal plaatsvinden.

"Ik heb vijf weken geleden contact gehad met Aldo van der Laan van FC Twente waarin hij zei dat FC Twente geen interesse heeft om Janssen in de winter over te nemen", aldus Van Geel. "Daarna is er geen contact met FC Twente meer geweest. Er is dan ook niets waar van dit verhaal."

"Willem Janssen is een uitstekende speler voor ons en hij heeft het hier nog steeds naar zijn zin", vervolgt Van Geel. "FC Twente zal met een bod moeten komen dat de sportieve waarde van Janssen in de komende seizoenshelft overtreft", aldus de technisch directeur.

Ik ben ziek, heel erg ziek

Beste lezer, ik heb het flink te pakken. En het zal niet lang duren voordat de helft van ons kikkerlandje het eveneens te pakken heeft. Buurlanden hebben er niet of nauwelijks last van. De besmetting lijkt de landsgrenzen niet te kunnen passeren. Ook de in Nederland wonende buitenlanders hebben veelal een immuunsysteem opgebouwd dat tegen deze infectie is opgewassen. Ik leid aan febris undecim civitas en vaccinatie is niet mogelijk. Hatsjoe!

UCI: "Pegasus Sports was onprofessioneel"

Wielerploeg Pegasus Sports heeft geen licentie gekregen omdat geen bankgarantie kon worden overlegd. Ook had de Australische formatie niet genoeg geld om het jaar 2011 uit te kunnen zingen. Dat stelt de internationale wielerunie UCI donderdag in een verklaring. Daarin noemt de UCI het management van Pegasus verder onprofessioneel omdat steeds deadlines werden gemist.

Pegasus was volgens de UCI op 23 juni op de hoogte gesteld van de deadline van 1 oktober om zich te registreren, maar toch hielden de Australiërs zich er niet aan, waardoor alle gecontracteerde rijders vrij waren om naar een nieuw team uit te kijken.

Vanwege de te lage plaats op de wereldranglijst kwam de ploeg vervolgens niet in aanmerking voor een ProTour-licentie. Door de financiële tekortkomingen in de aanvraag was een ProContinental-licentie voor de UCI echter ook geen optie. Pegasus ging daarop in beroep, kreeg tot 10 december de tijd om de zaakjes op orde te krijgen en vervolgens nog een verlenging tot 15 december. Afgelopen maandag kreeg de ploeg te horen dat er definitief geen licentie kwam.

Overigens is de officiële reden voor de afwijziging nog niet bekend. Die wordt door de licentiecommissie van de UCI naar buiten gebracht.

Jack de Vries keert voorlopig niet terug in Kamer

Jack de Vries keert voorlopig niet terug in de Tweede Kamer. In de fractie van het CDA komt na het kerstreces een plaats vrij omdat Ank Bijleveld uit Den Haag vertrekt en commissaris van de koningin in Overijssel wordt. Haar plek wordt ingenomen door Marieke van der Werf.

De afgelopen weken werd veelvuldig gespeculeerd over een terugkeer van oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Hij stapte in mei van dit jaar op nadat aan het licht was gekomen dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn adjudant.

Bij de verkiezingen stond de 42-jarige De Vries wel op de kieslijst van het CDA, maar nam geen plaats in de Kamer. Iedere keer als er iemand uit de CDA-fractie vertrekt, kan hij wel aanspraak maken op zijn zetel.

De voormalige spindoctor van oud-premier Jan Peter Balkenende bestiert sinds zijn vertrek een communicatieadviesbureau. "Hij verkiest op dit moment de vrijheid van het ondernemerschap," laat De Vries via Twitter weten. Hij kreeg naar eigen zeggen alle begrip van de CDA-fractie.

De 51-jarige Van der Werf was tot dit jaar duo-raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad. Waarnemend fractievoorzitter Mirjam Sterk laat weten uit te zien naar het verwelkomen van Van der Werf in de Kamerfractie. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Van der Werf op 11 januari geïnstalleerd.


Jack de Vries keert voorlopig niet terug in Kamer (Foto: Novum)

Aantal banen met dertienduizend afgenomen

Het aantal banen in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar met 13.000, of 0,2 procent, afgenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar, na correctie voor seizoensinvloeden, steeg het aantal banen met 11.000, of 0,1 procent. Het is het tweede kwartaal op rij met groei, nadat in de vijf kwartalen daarvoor het aantal banen afnam.

Het CBS stelt dat de groei op kwartaalbasis wel minder was dan in het tweede kwartaal. Omdat werkgevers aan het begin van economisch herstel vaak kiezen voor werknemers met flexibele arbeidscontracten, was de groei voor een belangrijk deel toe te schrijven aan meer uitzendbanen.

In het bedrijfsleven waren er 71.000 minder banen dan in het derde kwartaal van 2009. Het CBS merkt op dat deze daling aanzienlijk kleiner is dan in de voorafgaande kwartalen. In de bouw en bij financiële instellingen was de daling nog relatief groot en in de horeca was er geen banenverlies meer.

De sterke groei van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening hield aan. In vergelijking met een jaar eerder waren er 57.000 banen meer. Het overgrote deel van deze groei is volgens het statistiekbureau toe te schrijven aan de zorg, met een plus van 47.000. Er werken ook meer mensen bij de overheid en in het onderwijs dan een jaar eerder.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal 1,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Deze loonstijging is gelijk aan de cao-loonstijging van 1,1 procent. Promoties en variabele beloningselementen zoals bonussen, provisies en overwerkvergoedingen hadden per saldo geen opwaarts effect op de lonen.

De loonkosten per arbeidsjaar, waarin ook de werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 1,3 procent iets sterker dan de lonen. Dit komt door gestegen werkgeverspremies voor werkloosheid en de zorgverzekering, meldt het CBS.

Arrestant slaat agent bril van neus

Een agent is in Goes donderdag mishandeld door een arrestant. Een 34-jarige man ging in een politievoertuig door het lint nadat hij was aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit. Dat meldt de politie.

De Goesenaar werd om 11.00 uur ingerekend nadat hij een ruit van een woning aan de Pruimestraat in Goes had vernield. In het politievoertuig gaf hij de agent meerdere klappen in zijn gezicht. De diender liep verwondingen aan zijn gezicht op en zijn bril raakte beschadigd. De agressieve man zit vast.

Neem wraak op de Yakuza

Het vierde deel uit de Yakuza-reeks is al een tijdje uit in Japan, maar hier moeten we nog even geduld hebben. Sega is druk bezig met de vertaling en als het goed is mogen we in de lente van 2011 aan de gang in Kamurocho, de fictieve wijk in Tokio in het spel.

In het spel zul je in de huid van verschillende karakters kruipen om je zo in de onderwereld van Japan te begeven. In de onderstaande trailer maken we kennis met Tanimura, een politieagent die het slechte pad is opgegaan. Hij wil wraak nemen op de moordenaar van zijn vader, die ooit door de Yakuza vermoord is. Yakuza 4 komt uit voor de PlayStation 3.

Marathontitel voor Bob de Vries

Bob de Vries is de nieuwe nationaal kampioen marathonschaatsen op natuurijs. In Wanneperveen volgde de BAM-rijder zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma op. De Vries won na 100 kilometer de lange sprint van een kopgroep van vier man met overmacht. Ralf Zwitser werd tweede voor Arjen Becker en Sander Kingma.

Door de harde wind op de Belterwiede sloeg het pak al snel uiteen. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vijf man met daarin twee rijders uit het BAM-team: Bob de Vries en Arjan Stroetinga. Samen met Zwitser, Becker en Kingma reed het duo een achtervolgende groep op ruim een minuut achterstand.

Toen Stroetinga, de al drie jaar regerend Nederlands kampioen op kunstijs, drie ronden voor het einde onverwachts moest afhaken, stond De Vries er alleen voor, maar dat leek de 26-jarige niet te deren. Zijn rivalen konden niet bij hem wegrijden en toen het op 500 meter van de streep al tot een sprint kwam, werd snel duidelijk dat op De Vries geen maat stond.

Eerder loste Foske Tamar van der Wal Maria Sterk af als Nederlands kampioen bij de vrouwen. Bij de masters, de mannen boven veertig jaar, ging de titel naar Rudi Groenendal.

Regering Roemenië overleeft wederom motie

De Roemeense regering heeft donderdag een motie van wantrouwen overleefd. Het debat over de motie werd verstoord toen een man uit protest tegen de bezuinigingen van de publieke tribune sprong. Hij raakte gewond, maar niet ernstig.

Het debat werd na een korte onderbreking hervat, maar vertegenwoordigers van de oppositie bleven weg omdat hun verzoek om de behandeling van de motie uit te stellen werd afgewezen.

Cel geëist voor ontucht en kinder- en dierenporno

Tegen een 46-jarige man is donderdag een celstraf van 2,5 jaar geëist voor het plegen van ontucht met twee van zijn kinderen. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie in Den Haag de man van het bezit van dieren- en kinderporno.

De man zou de ontucht tussen 2001 en 2010 met zijn twee kinderen hebben gepleegd. Een van de kinderen was nog onder de 12 jaar, de ander tussen de 12 en 16 jaar. In september werd daarnaast op de computer van de man een grote hoeveelheid kinder- en dierenporno gevonden. Pornografische afbeeldingen van seksuele handelingen met dieren zijn sinds dit jaar verboden.

Het OM eiste 3,5 jaar cel tegen de 46-jarige Robert M., waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitpraak.

Van der Hoeven wil energieagentschap VN leiden

De Nederlandse oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wil de nieuwe voorzitter worden van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het kabinet zal haar kandidatuur naar verwachting in januari ondersteunen en indienen bij het VN-agentschap in Parijs.

De 61-jarige Van der Hoeven heeft tegenover de Wereldomroep bevestigd dat zij haar belangstelling voor de post kenbaar heeft gemaakt. Ze heeft echter nog niet officieel gesolliciteerd. Het oud-Kamerlid voegt eraan toe dat de officiële sollicitatieprocedure pas in januari op gang komt. In het voorjaar wordt tijdens de jaarvergadering van het IEA een beslissing genomen.

De Japanse oud-minister en huidig IEA-voorzitter Nobuo Tanaka is voor herverkiezing beschikbaar. Ook de Tsjechische oud-premier Mirek Topolánek is in de race en heeft inmiddels de officiële steun van de Tsjechische regering voor zijn kandidatuur.


Van der Hoeven wil energieagentschap VN leiden (Foto: Novum)

Berlusconi: mogelijk vervroegde verkiezingen

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi sluit vervroegde verkiezingen niet uit als blijkt dat het onmogelijk is beleid te voeren met de kleine meerderheid die hij momenteel in het parlement heeft. Een beslissing hierover wil hij in januari nemen. Dat zei Berlusconi donderdag op een persconferentie.

De premier liet doorschemeren te overwegen om na het einde van zijn termijn in 2013 het stokje over te dragen aan andere conservatieve leiders. Het werk eist een te grote opoffering, zei Berlusconi (74). Bovendien zouden er voldoende conservatieven zijn die 'uitstekend in staat zijn premier te worden'.

Vorige week ontsnapte Berlusconi aan een motie van wantrouwen, die met slechts enkele stemmen verschil werd afgewezen.


Berlusconi sluit vervroegde verkiezingen niet uit (Foto: Novum)

Tweede Kamerleden lappen 2000 euro voor SR

De leden van de Tweede Kamer hebben vorige week op de laatste vergaderdag van het jaar 2000 euro bij elkaar gesprokkeld voor de 3FM-actie Serious Request. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie had in de grote zaal een box neergezet waar zijn collega's geld in konden stoppen.

Donderdagmiddag had hij 1300 euro geteld maar daar is op het allerlaatste moment nog 700 euro bij gekomen, aldus Voordewind. Van wie dat afkomstig was, mocht hij niet zeggen, maar het komt vanuit de Kamer, aldus de initiatiefnemer.

Voordewind leverde het bedrag donderdag in bij het Glazen Huis, dat dit jaar in Eindhoven staat. Zijn PvdA-collega Martijn van Dam, afkomstig uit Eindhoven, vergezelde hem. In 2007, toen het Glazen Huis in Den Haag stond, werd 8700 euro opgehaald.

Eerder deze week had ook de SP al een bedrag overhandigd in Eindhoven. SP-leider Emile Roemer gaf 2400 euro af en heeft een rondleiding en diner in de Tweede Kamer ter veiling aangeboden. Het laatste bod daarop is tot nu toe ruim 1000 euro.

Omdat het kabinet dit jaar geen bijdrage namens de overheid geeft aan de 3FM-actie, hadden de ministers vorige week op verzoek van Voordewind zelf geld ingezameld. Over dat bedrag worden volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen mededelingen gedaan, omdat het een privéaangelegheid is.

Tweede Kamer doneert 2000 euro voor 3FM-actie
Tweede Kamer doneert 2000 euro voor 3FM-actie (Foto: ANP)

Laptops gestolen van Frans nucleair energiebedrijf

Dieven hebben in Frankrijk twee laptops gestolen met daarop vertrouwelijke informatie over een nucleair onderzoekscentrum van een Frans energiebedrijf. Dat heeft de Franse politie donderdag gezegd. De diefstal werd maandag ontdekt.

De laptops werden gestolen uit het kantoor van Electricité de France in Chatou, ten westen van Parijs. Mogelijk werd de diefstal gemotiveerd door industriële spionage.

Volgens een woordvoerster van EDF is het kantoor bestemd voor onderzoeksdoeleinden en zijn de computersystemen niet aangesloten op een kernreactor. De laptops zouden geen informatie bevatten over de 'operationele systemen van kernreactoren'.

Minder slecht vuurwerk op de markt

De kwaliteit van het vuurwerk dit jaar is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de afgelopen jaren. Dit jaar is 16 procent van het geteste vuurwerk van slechte kwaliteit terwijl dit een jaar eerder nog 30 procent was, meldt de VROM-inspectie. Het afgekeurde vuurwerk mag niet op de markt worden gebracht.

De inspectie test jaarlijks vuurwerk op een aantal punten. Zo wordt er gekeken of vuurwerk niet omvalt tijdens het gebruik, wel hoog genoeg explodeert en voldoende kruit bevat.

Vuurwerk moet sinds dit jaar voldoen aan een aantal Europese eisen. Vuurwerk dat al voor die verplichting was gemaakt, mag nog wel zonder Europees keurmerk worden verkocht. Opvallend is dat de kwaliteitsverbetering zowel geldt voor artikelen met als zonder keurmerk. In sommige gevallen voldeden artikelen met dit keurmerk toch niet aan de eisen.

Automobilisten rijden banden lek door staaf op A2

Zeker 22 automobilisten hebben donderdagmiddag banden lekgereden door een metalen voorwerp op de A2 ter hoogte van Ouder-Amstel. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat assistentie heeft verleend aan de automobilisten, die in totaal 26 lekke banden hadden opgelopen.

De auto's zijn samen met de Wegenwacht en een bergingsbedrijf weggehaald. Tien auto's hadden geen reservewiel en moesten worden geborgen.

Het metalen voorwerp was een 50 centimeter lange staaf. De politie denkt niet dat er opzet in het spel is. "We hebben geen aanleiding om aan te nemen dat de staaf expres op de weg is gelegd." Wie de staaf is kwijtgeraakt, kan zich melden bij het KLPD.

Jort Kelder vertrekt bij KRO

Jort Kelder is 'de bureaucratie' bij de KRO zat. Hij vertrekt daarom bij de omroep. Dit schrijft Kelder in een brief aan KRO-directeur Taco Rijssemus.

De omroep bevestigt het vertrek van Kelder. Op zijn website heeft Kelder een uitleg geplaatst. "Even klaar bij de KRO. Dat ligt zeker zoveel aan mij als aan hun, want bij de Vereniging Katholieke Radio Omroep ben ik vaak aardige en soms zelfs betrokken tv-makers tegengekomen."

Kelder is niet gelukkig met de overname van de productie van het programma Bij ons in de PC door de KRO. De werkomgeving in Hilversum past naar eigen zeggen niet bij de presentator. "Helaas bleek het niet onderhandelbaar om de PC vanaf een andere plek te produceren."

De presentator koestert geen rancune jegens de omroep. "Ik dank de KRO voor het sinds 2007 in mij gestelde vertrouwen als presentator/bedenker van dit en andere programma's, maar maak een pas op de plaats voor nieuwe arrangementen."

'El Hamdaoui niet bezig met nieuwe club'

Mounir El Hamdaoui stuurt volgens bronnen van NuSport niet aan op een vertrek bij de Amsterdamse club. De Marokkaanse aanvaller van Ajax gaat door een moeilijke periode. Hij zag de trainer die hem naar Ajax haalde onlangs vertrekken en vervolgens werd hij direct op de bank geposteerd. Momenteel zegt hij volgens interim-trainer Frank de Boer niet in staat te zijn om voor Ajax te spelen.

In de media werd deze bekendmaking gelezen als het aansturen op een breuk. El Hamdaoui zou volgens NuSport echter niet aansturen op een breuk met de Amsterdamse club. De Ajacied wil voorlopig geen commentaar geven, maar bronnen om hem heen melden dat hij niet bezig is met een nieuwe club.

Onder Frank de Boer is een lastige situatie ontstaan. Het grootste probleem voor El Hamdaoui is dat de nieuwe trainer niet de moeite nam om hem persoonlijk in te lichten dat hij tegen AC Milan niet zou spelen, terwijl dit feit 's middags al op internet circuleerde. De aanvaller zou dit graag van hem gehoord hebben.

De vertrouwenskwestie speelt echter nog wel een rol. Mounir El Hamdaoui kampte eerst met griep, maar daarna heeft hij toch aangegeven dat hij nog niet in staat was om weer voor Ajax te spelen. Daarop heeft De Boer besloten om hem vrijaf te geven tot 4 januari.

Brand in woonzorgcentrum Duivendrecht

De brandweer heeft bewoners van een woonzorgcentrum voor ouderen in Duivendrecht geëvacueerd vanwege een brand in een technische ruimte. Door de brand komt vooral veel rook vrij, zegt een brandweerwoordvoerder.

De bewoners van woonzorgcentrum 't Reijgersbosch aan de Lunaweg zijn overgebracht naar een andere vleugel. Om hoeveel bewoners het gaat, is niet bekend. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De brand werd rond 12.30 uur ontdekt. Bij een brand in een woonzorgcentrum wordt meestal groot alarm geslagen omdat het niet eenvoudig is de bewoners, die vaak slecht ter been zijn, snel te evacueren als het nodig is.

Eén adres bij klachten over luchtvaartmaatschappij

Luchtvaartmaatschappijen moeten zich binnenkort verplicht aansluiten bij de Geschillencommissie Luchtvaart. Nu kunnen consumenten zich al met klachten over tientallen maatschappijen bij de onafhankelijke commissie melden, maar dat is niet mogelijk voor bedrijven die niet zijn aangesloten. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) gaat dat veranderen.

De commissie behandelt sinds juli vorig jaar ruzies tussen passagiers en luchtvaartmaatschappijen over passagiersrechten. Het gaat onder meer om vergoedingen voor annuleringen en vertragingen. Die worden nu vaak niet uitbetaald. De commissie is een initiatief van een groep maatschappijen en de Consumentenbond.

De staatssecretaris werkt aan een wetsvoorstel om alle luchtvaartmaatschappijen te dwingen de commissie te erkennen. Wanneer het voorstel klaar is en naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, is nog niet bekend.


Eén adres bij klachten over luchtvaartmaatschappij (Foto: Novum)

Tv-makers boos over afschaffen aftiteling

Een groep televisiemakers verzet zich tegen het afschaffen van de aftiteling op de publieke omroep per 1 januari. Ze hebben hierover een bezorgde brief gestuurd aan de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), laat vakbond FNV Kiem donderdag weten.

De televisiemakers beschouwen naamsvermelding bij een programma als een teken van respect en waardering voor hun individuele bijdrage. Ook vinden ze het belangrijk voor hun carrière, aldus de vakbond. Voor enkele functies is naamsvermelding zelfs vastgelegd in de Auteurswet. Het negeren ervan kan juridische consequenties hebben.

De ondertekenaars van de brief, onder wie de Vakgroep Crewbelangen en Acteurs, de Dutch Directors Guild en de NSC (cameramensen), schrijven dat ze mee willen denken over een andere oplossing. Ze hopen snel in gesprek te gaan met de raad van bestuur van de NPO.

Vader vrijgesproken van genitale verminking dochter

Een vader die ervan werd verdacht zijn destijds 5-jarige dochtertje genitaal te hebben verminkt, is donderdag in hoger beroep vrijgesproken. Eerder sprak de rechtbank in Haarlem de man hiervan ook al vrij. Het gerechtshof in Amsterdam acht net als de rechtbank niet bewezen dat het meisje door haar vader is verminkt aan haar geslachtsdelen.

Het Openbaar Ministerie bleef van mening dat het kind door toedoen van haar vader genitaal is verminkt en eiste twee weken geleden nog vijf jaar cel tegen de man van Marokkaanse komaf. Het OM stelde dat op basis van de verklaringen van het meisje en haar pleegouders, het geconstateerde letsel en de wijze waarop het letsel moet zijn toegebracht, bewezen is dat de vader de dader is.

Het hof twijfelt echter onder meer aan de authenticiteit van de verklaring van het meisje, dat in januari 2008 uit huis werd geplaatst en ondergebracht bij pleegouders. Tussen het moment waarop het slachtoffer voor het eerst met haar pleegmoeder over de verminking heeft gesproken en het verhoor van het slachtoffer door de politie zit volgens het hof flink veel tijd.

In de tussentijd sprak het meisje meerdere malen met de pleegmoeder over deze gebeurtenis. "Bovendien heeft zij in het eerste gesprek met haar pleegmoeder andere beschuldigingen geuit ten aanzien van iemand anders, die zij later heeft ingetrokken. Door dit alles is de betrouwbaarheid en de authenticiteit van haar verklaring aangetast", aldus het hof.

Genitale verminking komt overigens nauwelijks voor in Marokko. De man was de eerste persoon die in Nederland voor meisjesbesnijdenis is vervolgd.

De vader, een dertiger, werd door de Haarlemse rechtbank wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het bijten in de wang en slaan van zijn dochter. Het gerechtshof in Amsterdam handhaafde deze straf.

Twee aanslagen bij ambassades in Rome

In Rome zijn vandaag aanslagen gepleegd op de Zwitserse en de Chileense ambassade. Bij de aanslag op de Zwitserse ambassade had een medewerker het bompakketje in zijn handen op het moment dat het ontplofte. Hij raakte zwaargewond. Een paar uur later ontplofte er ook een bom op de Chileense ambassade.

Vooralsnog heeft geen enkele organisatie de aanslagen opgeëist. In Italiaanse media worden anarchisten als verdachten aangemerkt. Na de twee ontploffingen is besloten alle ambassades en consulaten te onderzoeken. In de Nederlandse ambassade is geen bompakket gevonden. In de ambassade van Oekraïne werd een verdacht pakket gevonden, maar dit bleek loos alarm.

CDA-jongeren: Legaliseer softdrugs

De jongerenorganisatie van het CDA, het Christen Democratisch Jongeren Appèl (CDJA), wil dat de productie van softdrugs wordt gelegaliseerd. Dat schrijft het CDJA in hun rapport No Nonsense (PDF), waarin ze ervoor pleiten dat de overheid voortaan het telen van wiet moet regelen. Het standpunt is anders dan dat van het echte CDA, dat wietteelt niet wil legaliseren.

CDJA wil door het legaliseren van wietteelt de softdrugshandel uit het illegale circuit halen. De staat profiteert volgens het CDJA van de legalisering door miljoenen extra aan accijnzen binnen te halen.


Christen Democratisch Jongeren Appèl (CDJA): Legaliseer softdrugs

Over twee jaar sanctie bij ontbreken energielabel

Huizenkopers en huurders kunnen er vanaf 1 januari 2013 van op aan dat hun nieuwe woning over het verplichte energielabel beschikt. Koophuizen kunnen dan zonder label niet meer van eigenaar wisselen en huurders hoeven dan bij een nieuw huurcontract een deel van de huur niet meer te betalen zolang de verhuurder de woning niet heeft gelabeld.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het wordt een 'sluitend' systeem, waardoor kopers en huurders beter kunnen zien of ze energiebesparende maatregelen moeten nemen.

Het verplichte energielabel werd al in 2008 ingevoerd, maar er staat geen sanctie op als het niet wordt aangeschaft. Eind vorig jaar was een kwart van de woningvoorraad voorzien van een label. Het leeuwendeel van de gelabelde panden is een huurhuis. In 4 procent van de gevallen ging het om een koopwoning.

Volgens Donner betaalt investeren in een zuinige woning zich dubbel uit. Het huis vermeerdert in waarde en de energiekosten dalen. De bewindsman gaat de Kadasterwet wijzigen zodat bij verkoop zonder energielabel geen inschrijving meer volgt. De woning kan dan niet worden overdragen. De maatregelen gelden ook voor bedrijfspanden en kantoren.

De Vereniging van Energiebedrijven stelde dinsdag dat verkopers van een woning zonder energielabel een boete of hogere belastingen zouden moeten betalen.

Afellay welkom geheten bij Barcelona

Het grote avontuur voor Ibrahim Afellay lijkt te zijn begonnen. Vandaag kwam hij aan in Barcelona. Tientallen fotografen verdrongen zich donderdag bij de aankomst van Ibrahim Afellay in Barcelona, meldt De Telegraaf.

De oud-PSV'er werd welkom geheten door ondermeer sportief directeur Andoni Zubizarreta. Later vandaag volgt nog de medische keuring. Alleen deze medische keuring staat nog in de weg van de overgang van de Nederlands international.

Morgenochtend om half twaalf staat de officiële presentatie en een persconferentie bij Barcelona op het programma.

Transseksuele vrouw erkend als ouder van dochter

Een transseksuele vrouw is in hoger beroep toch erkend als ouder van haar eigen dochter. De vrouw, die in 1979 als jongen op de wereld kwam, kan echter niet worden aangewezen als de vader van het anderhalf jaar oude kind, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald.

De transseksuele vrouw had voor haar geslachtsverandering, die zij in 2005 onderging, sperma laten invriezen. Na haar operatie liet zij haar geboorteakte wijzigen. Het woord zoon werd veranderd in dochter en ook haar voornamen werden gewijzigd.

De transseksuele vrouw trouwde in 2008 met haar partner, een andere vrouw die zij in 2001 had leren kennen. Met het ingevroren sperma werd deze vrouw in de tweede helft van 2008 bevrucht via een ivf-behandeling, waaruit de dochter van de twee werd geboren.

De vrouw had eerder de rechtbank in Leeuwarden verzocht haar als vader van haar kind te erkennen, maar de rechtbank in Leeuwarden wees dit verzoek in december vorig jaar af. In hoger beroep hoopte de vrouw toch als vader te worden erkend, maar dat kan volgens het hof niet, omdat daarvoor uitsluitend een man in aanmerking kan komen.

De vrouw en haar vrouwelijke partner vroegen het hof echter ook om in ieder geval het ouderschap van de transseksuele vrouw te erkennen. Het gerechtshof in Leeuwarden stelt donderdag dat als de 'juridische en biologische band' tussen vrouw en kind niet wordt erkend, dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het hof zag zich daardoor 'genoodzaakt' een zogenoemd juridisch noodverband aan te leggen en vast te stellen dat de transseksuele vrouw ouder is van het kind.

McClaren mag blijven bij Wolfsburg

Trainer Steve McClaren mag ondanks de matige prestaties aanblijven bij VfL Wolfburg. De Engelsman stond de laatste tijd onder druk vanwege de slechte prestaties in de Bundesliga. De club staat op dit moment op de dertiende plaats.

Het clubbestuur van VfL Wolfsburg heeft vandaag in een crisisgesprek zijn vertrouwen uitgesproken in de oud-trainer van FC Twente. McClaren leed gister een gevoelige 1-3 nederlaag in het Duitse bekertoernooi tegen Energie Cottbus.

Divine Souls MMO zal Kinect gebruiken op de PC

Je hebt misschien nog nooit gehoord van de Koreaanse ontwikkelstudio GamePrix, maar hun laatste game zal waarschijnlijk tot een bepaalde hoogte Kinect gaan ondersteunen. Het gaat om de MMO Divine Souls. Vertegenwoordiger Jason Lim vertelde IncGamers dat ze niet de enigen zijn die Kinect op de PC willen gebruiken.

Er is nog geen planning voor wanneer de feature in de game komt, maar Jason Lim meldde dat het "soon" zou zijn. Kinect wordt reeds gebruikt voor diverse andere dingen op de PC.

Divine Souls

Jachtverbod verspreidt zich over land

Na Zeeland, Limburg en Noord-Holland heeft nu ook de provincie Drenthe besloten de jacht op alle wildsoorten te sluiten. Dat heeft de provincie Drenthe donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is het aanhoudende winterse weer.

Het jachtverbod moet zorgen voor de instandhouding van het wild, waaronder fazanten, houtduiven, hazen en konijnen. Over nagenoeg de hele provincie ligt een sneeuwdek. "Het wild moet extra moeite doen om aan voedsel te komen. Jacht zou onder deze omstandigheden niet wenselijk zijn", aldus de provincie.

Het jachtverbod in Drenthe gaat na zondag in. Voor het komend weekend geldt landelijk al dat niet mag worden gejaagd in verband met de feestdagen. Ook het schieten op de kolgans, grauwe gans en de smient is tijdelijk niet toegestaan in Drenthe. Op reewild en op de vos mag nog wel worden geschoten.

Maandag maakten de provincies Zeeland en Limburg bekend dat er niet meer mag worden gejaagd en dat er ook op kolganzen, grauwe ganzen en smienten niet mag worden geschoten. Woensdag volgde de provincie Noord-Holland. De provincie Friesland heeft donderdag eveneens besloten tot een jachtverbod. Hier mag vanaf maandag niet geschoten worden op de wilde eend, ganzen en smienten.

In Noord-Brabant mag vanaf vrijdag niet meer op de wilde eend worden geschoten. Zuid-Holland zou het jachtverbod uiterlijk vrijdag willen instellen, met uitzondering van de jacht op konijnen.

De Partij voor de Dieren wil ondertussen dat er een algeheel jachtverbod wordt ingesteld vanwege het winterweer.

Vitesse neemt afscheid van Kingston en Barazite

Nacer Barazite en Laryea Kingston gaan weg bij Vitesse. Het tweetal kon in de afgelopen maanden geen basisplaats afdwingen. Voor de technische staf van Vitesse is dat reden om niet verder te gaan met de beide spelers. Dat meldt de Arnhemse eredivisionist op de website.

Nederlands jeugdinternational Barazite werd tot 31 december gehuurd van Arsenal. De 20-jarige aanvaller keert terug naar de Londenaren.

Van Kingston is niet bekend waar hij zijn loopbaan voortzet. De 30-jarige Ghanese middenvelder was afgelopen zomer voor een seizoen vastgelegd, maar door een clausule in zijn contract kon Vitesse tussentijds van hem af.

Eindelijk informatie Castlevania DLC

Het heeft een tijdje geduurd, maar Konami komt nu met de details over de DLC voor de succesvolle reboot van Castlevania: Lords of Shadow. Het gaat om twee afzonderlijke packs en beide zullen gevuld zijn met nieuwe gebieden, vijanden en een nieuw verhaal.

Het eerste onderdeel zal 'Reverie' heten, waarin Gabriel terugkeert naar het kasteel om Laura te helpen. Na de dood van de Lord of Shadow die in het kasteel woonde duikt een slecht wezen op die onder haar controle stond.

'Resurrection' is de naam van het tweede onderdeel. Het verhaal van deze DLC gaat verder waar Lords of Shadow eindigde en zal wat meer inzicht geven in het veel besproken epiloog. Verder eindigt deze DLC met "a final showdown with a very notorious enemy".

De DLC wordt begin 2011 verwacht en jammer genoeg is de prijs nog niet bekend.

Wenger sluit wintertransfers niet uit

Grote aankopen bij Arsenal zijn uitgesloten deze winter, dat liet Arsène Wenger eerder dit seizoen al aan de fans weten. Hij is echter teruggekomen op die uitspraak. Grote aankopen zijn niet langer uitgesloten voor de Gunners, maar een wonder hoeft men niet te verwachten.

"Het is niet definitief," zo sprak Wenger over het niet aantrekken van een grote speler tegenover Arsenal TV. "Het hangt er vanaf of er iemand vertrekt en van wat we tegenkomen op de markt. Als we iemand vinden die ons beter kan maken, dan laten we hem natuurlijk niet lopen."

"Verwacht geen wonderen in januari," drukt de Fransman de fans op het hart. "Er zijn veel spelers die al in Europees verband actief zijn geweest en dus niet voor ons kunnen spelen in de Champions League, daarnaast zijn er ook veel clubs die hun beste spelers niet willen verkopen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je op de juiste speler stuit in januari."

"Het gaat niet om het uitgeven van geld, het gaat erom dat je de juiste speler kan vinden die iets toe kan voegen aan een selectie die al enorm sterk is," aldus Wenger, die de geruchten over een vertrek van Denílson en Nicklas Bendter de kop indrukt.

"Daar is niets van waar. De meeste geruchten worden de wereld in gebracht door zaakwaarnemers of mensen die een transfer willen maken."

Man springt van balkon Roemeens parlement

Het Roemeense parlement heeft een debat over een motie van wantrouwen donderdag afgebroken nadat een man van de publieke tribune was gesprongen, klaarblijkelijk uit protest tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering.

De man viel met een doffe dreun op de vloer, maar raakte niet ernstig gewond. Een geschrokken premier Emil Boc en andere parlementariërs snelden naar hem toe, waarna voorzitter Mircea Geoana de vergadering beëindigde.

De man, Adrian Sobaru, was een technicus van de publieke omroep, meldde de televisie. De man sprong vanaf een balkon, ongeveer 7 meter boven de bankjes van de parlementsleden. Hij droeg een wit T-shirt met de tekst: "Jullie hebben ons doorboord. Jullie hebben de toekomst van onze kinderen om zeep gebracht. Vrijheid."

Sobaru werd op een brancard weggedragen. Hij had onder meer verwondingen aan zijn gelaat. Behalve medische verzorging zou hij ook psychologische hulp krijgen, zei de directeur van ziekenhuis van de Universiteit van Boekarest.

De stemming over de motie van wantrouwen is tot nader order uitgesteld. Premier Boc toonde zich geschokt door de 'tragedie' en riep op 'in deze moeilijke tijden' de kalmte te bewaren. De Roemeense regering heeft vanwege de recessie de overheidssalarissen onlangs met een kwart verlaagd en de btw van 19 naar 24 procent verhoogd. De economie is dit jaar met ongeveer 2 procent gekrompen, vergeleken met 7,1 procent in 2009.


Man springt van balkon Roemeens parlement (Foto: Novum)

Drie advocaten staan Robert Mikelsons bij

De advocaten Wim Anker, Jan Boksem en Tjalling van der Goot van het Leeuwarder advocatenkantoor Anker en Anker staan Robert Mikelsons bij. Mikelsons is hoofdverdachte in de Amsterdamse misbruikzaak waarbij ten minste 64 kinderen zijn betrokken.

Volgens advocaat Wim Anker zit Mikelsons momenteel 'nog in alle mogelijke beperkingen'. Daarom kan Anker inhoudelijk niets over de zaak zeggen. Wel wil hij kwijt dat het kantoor vorige week door Mikelsons is benaderd.

Ontvoerde Nederlander zwaar mishandeld

De hulpverlener die in Afghanistan werd ontvoerd, is tijdens zijn gevangenschap geschopt en geslagen. Peter Oosterhuis zei donderdag op Radio 1 dat hij ook regelmatig te horen kreeg dat hij vermoord zou worden.

Oosterhuis werkte voor de christelijke hulporganisatie Streams en werd 39 dagen vastgehouden door een bende die uit was op losgeld. Hij dacht eerst dat het Taliban-strijders waren, maar het bleek om andere criminelen te gaan.

Vanaf het moment dat hij eind oktober werd ontvoerd moest hij naar eigen zeggen elke nacht lange marsen lopen, terwijl hij was vastgeketend aan zijn Afghaanse chauffeur. Hij werd mishandeld zodra hij struikelde. Hij moest op de grond slapen en had alleen een omslagdoek om zich warm te houden.

"Mijn ontvoerders vertelden me de eerste dag dat ik sowieso gedood zou worden. De vraag was alleen of dat met een mes, een kogel of een touw zou gebeuren", zei Oosterhuis. "Op een gegeven moment wilde ik zelf ook niet meer leven. Schiet mij maar door mijn hoofd, dacht ik."

Zijn geloof bood steun. Hij kon zelfs oprecht voor zijn kidnappers bidden. "Ik heb tijdens mijn gijzeling een diepere band met God gekregen." De hulpverlener weet niet hoe het crisisteam hem heeft vrijgekregen. "In de laatste week kreeg ik het idee dat ze van me af wilden. Er ontstond onenigheid over onze gevangenschap omdat de mannen bang waren voor een gewelddadige bevrijding door militairen." De Nederlandse ambassade in Kabul zou dat hebben tegengehouden. Er zou ook geen losgeld zijn betaald. De Volkskrant schreef onlangs op basis van een lid van het crisisteam dat Oosterhuis op vrije voeten is gekomen in ruil voor de vrijlating van twee Afghanen. De hulporganisatie Streams ontkende dat, maar zei wel dat er een tegenprestatie is geleverd. Waaruit die bestond, wilde de organisatie niet zeggen.

Zieke Blokhuijsen onzeker voor NK

Het is onzeker of Jan Blokhuijsen volgende week kan meedoen aan het NK allround. De schaatser heeft lichte koorts en daarnaast last van zijn keel.

"Ik ga sowieso rijden. Ik train niet een jaar lang voor niets. Inmiddels heb ik wat antibiotica gekregen, dus het komt wel goed,” aldus Blokhuijsen. Zijn coach Gerard Kemkers verwacht geen problemen: "Als het zo blijft, kan Jan gewoon meedoen."

Overigens was Blokhuijsen in de aanloop naar de Nederlandse afstandskampioenschappen begin november ook al niet fit. Hij slaagde er toen niet in om zich te plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Blind richt zich op Ajax

Daley Blind gaat ervan uit dat hij na de winterstop gewoon nog bij Ajax speelt. Een transfer naar FC Groningen leek in de maak maar door de trainerswisselingen bij de Amsterdammers ziet Blind weer perspectief. Onder coach Frank de Boer wil hij zich richten op een basisplaats.

"Het is de linksbackpositie waar ik mij op moet focussen," aldus de 20-jarige speler. Onder het bewind van Martin Jol stuurde Blind aan op een vertrek maar na het ontslag van de trainer zag de jonge verdediger weer perspectief. "Ik wilde me opnieuw bewijzen door met kerst een andere club te zoeken. Ik heb met FC Groningen goede gesprekken gehad. Ik ben erg positief over die club. Uiteindelijk komt er dan een trainerswissel en ga je het toch anders zien."

Fowler blijft bij Perth Glory

Voormalig Engels international Robbie Fowler blijft in Australië. De 35-jarige aanvaller verlengt binnenkort zijn contract bij Perth Glory, meldt de directeur van de Australische club. Paul Kelly probeerde met die mededeling geruchten te ontkrachten dat Fowler terug zou keren naar Engeland om coach te worden van MK Dons uit de League One, het derde Engelse niveau.

Fowler is aan zijn eerste seizoen bij Perth bezig. Een jaar eerder voetbalde hij nog bij North Queensland Fury. Voor zijn huidige club kwam Fowler in 21 wedstrijden in de A-League tot negen doelpunten. Hij verdient in Perth naar verluidt ruim 450 duizend euro per jaar.

Tostrams: AEX naar de 420 punten

We hoeven niet bang te zijn voor een nieuwe zeepbel op de aandelenmarkt, er is op de Amsterdamse beurs sprake van een inhaaleffect. Dit zegt Nederlands meest bekende technisch analist Royce 'Boetie' Tostrams. Volgens hem gaat de Nederlandse beursgraadmeter, nu rond de 357 punten, de eerste maanden van 2011 naar de 400 tot 420 punten.

"Aan het begin van het jaar waren beleggers nog risicomijdend, ze kochten staatsleningen. Eind augustus, begin september zijn ze daarmee gestopt. Langzaamaan vinden beleggers hun weg naar de aandelenmarkt. Amsterdam is dit jaar achtergebleven. Zo steeg de Duitse beurs in 2010 17 procent en die van Amsterdam slechts 6 procent. We zijn nu bezig met een inhaaleffect.", aldus Tostrams donderdag in een gesprek met financieel nieuwszender RTL Z.

Tostrams: "Grote beleggers hebben de afgelopen tijd winst genomen. Nu stappen ze in fondsen als ASML, ASMI en DSM, die door hun weerstand zijn gebroken. Dat geeft de markt nieuwe impulsen, omdat het plafond in de markt weg is."

Technisch analisten proberen door het trekken van lijntjes op koersgrafieken de markt te voorspellen. Zo zei Tostrams in maart 2009 dat de AEX 'het ravijn in ging' en dat de bodem nog zoek was. Vervolgens begon de AEX aan zijn grootste beursrally ooit.

Medewerker weigert te vertrekken na kerstborrel

Een 28-jarige medewerker van een bedrijf in Oss is woensdagnacht opgepakt omdat hij weigerde na een kerstborrel weg te gaan. Toen de directeur van de onderneming aan de Merwedestraat rond middernacht de beveiliging opdracht had gegeven het pand te sluiten, kwam de man nog uit de toiletruimte.

De man was dronken en ondanks dat de beveiliging hem meerdere keren vroeg zijn biezen te pakken, weigerde hij te vertrekken. Daarop alarmeerde de beveiliging de politie. Uiteindelijk lukte het de beveiligers de man het pand uit te werken, maar daarna wilde hij het terrein niet verlaten.

Toen agenten hem daarbij wilden 'helpen', verzette hij zich. Hierop werd hij aangehouden wegens huisvredebreuk en voor een nacht in een cel gezet.

'Nieuw reddingsfonds euro in de maak'

Duitsland werkt samen met enkele andere Europese landen aan een nieuwe en onafhankelijke instelling die zwakke eurolanden gaat bijstaan en de stabiliteit van de euro moet waarborgen. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag op basis van regeringsdocumenten.

Duitsland overweegt de oprichting van een 'Europees stabiliteits-, groei- en investeringsfonds', aldus de krant. Die instelling moet gaan samenwerken met de Europese Centrale Bank (ECB) en net als de ECB een onafhankelijke koers gaan varen. De instantie dient noodhulp aan te bieden aan eurolanden met financiële problemen onder strenge voorwaarden.

Het nieuwe instituut zou over 'ongelimiteerde herfinancieringscapaciteit' moeten gaan beschikken. Landen die bij het fonds lenen, dienen daar wel onderpand tegenover te stellen zoals goudreserves of private obligaties, aldus de krant.

'Nieuw reddingsfonds eurozone in de maak'
'Nieuw reddingsfonds eurozone in de maak' (Foto: ANP)

Belgen klagen Paus en Vaticaan aan

Advocaten van een aantal slachtoffers van misbruik binnen de Belgische Rooms-Katholieke Kerk gaan de paus en het Vaticaan dagvaarden. Dat meldden Belgische media donderdag.

"We zijn bezig met een claim tegen de paus omdat we vinden dat hij de hoofdverantwoordelijke is voor het misbruik", aldus advocaat Walter Van Steenbrugge. Hij en zijn collega Christine Mussche hebben al contact gelegd met Amerikaanse collega's die het Vaticaan reeds hebben gedagvaard.

De Belgische advocaten wijzen op een wet die geestelijken en verantwoordelijken verplicht tot geheimhouding. Daardoor kan er volgens hen opnieuw misbruik plaatsvinden of kan het misbruik voortduren. "Wij zeggen dat de uitvaardiger van dit soort wetten uiteraard verantwoordelijk is voor het misbruik", aldus Mussche.

Belgen gaan paus en Vaticaan aanklagen
Belgen gaan paus en Vaticaan aanklagen (Foto: ANP)

Wekelijkse PlayStation Store-Update

Gisteren heeft de PlayStation-Store een update gehad en deze is van epische proporties. Bekijk alle nieuwe aanbiedingen, permanente prijsverlagingen en meer hieronder in de lange lijst.

Permanente prijsverlagingen

  • Polar Panic - €4.99
  • Battlefield Bad Company 2
    Shortcut Kit Bundle – €14.99
    4 x Class Shortcut Kits – €4.99 elk
    Onslaught Mode – €4.99
  • Burnout Paradise
    Big Surf Island – €6.99
    Legendary Cars Collection – €4.99
    Cops and Robbers – €4.99
    Boost Specials Collection – /€4.99
    Party Pack – €4.99
    Toy Collection – €6.99
    Toy Car Collection 1 – €4.99
    Toy Car Collection 2 – €4.99
  • Shank – €9.99

Demo's (PS3)

  • Blokus (€4.99) Rating: PEGI 3
  • Hustle Kings (€7.99) Rating: PEGI 3
  • Magic the Gathering – Duels of the Planeswalkers (€8.99) Rating: PEGI 7
  • Risk: Factions (€9.99) Rating: PEGI 12
  • Time Machine: Rogue Pilot (€6.99) Rating: PEGI 3

Downloadbare Games (PS3)

  • Buzz! Quiz Player (gratis) Rating: PEGI 12
  • Eat Them! (€7.99) Rating: PEGI 16
  • Echochrome II (€12.99) Rating: PEGI 3
  • Hustle Kings (€7.99) Rating: PEGI 3
  • MAG (€29.99) Rating: PEGI 16
  • Tetris (€9.99) Rating: PEGI 3
  • Top Darts (€7.99) Rating: PEGI 3

Downloadbare Games (PSP)

  • Everybody’s Stress Buster
    Rainbow Bundle (€7.99)
    Green Pack (€2.99)
    Blue Pack (€2.99)
    Red Pack (€2.99)
    Yellow Pack (€2.99) Rating: PEGI 12

SNK NEOGEO Station (PS3)

  • Alpha Mission II (€8.99) Rating: PEGI 7
  • Art of Fighting (€8.99) Rating: PEGI 12
  • League Bowling (€8.99) Rating: PEGI 7
  • Baseball Stars Professional (€8.99) Rating: PEGI 7
  • Fatal Fury (€8.99) Rating: PEGI 12
  • Magician Lord (€8.99) Rating: PEGI 7
  • Metal Slug (€8.99) Rating: PEGI 12
  • Samurai Shodown (€8.99) Rating: PEGI 16
  • Super Sidekicks (€8.99) Rating: PEGI 7
  • King of Fighters ’94 (€8.99) Rating: PEGI 16

SNK NEOGEO Station (PSP)

  • King of Fighters ’94 (€6.99) Rating: PEGI 16
  • Metal Slug (€6.99) Rating: PEGI 12

PSP Essentials

  • Spectral vs. Generation (€9.99) Rating: PEGI 12

minis (PS3 and PSP)

  • NOVA – Near Orbit Vanguard Alliance (€4.99) Rating: PEGI 12
  • A Space Shooter for Two Bucks (€1.99) Rating: PEGI 12

Demos (PS3)

  • Dead Space 2 Rating: PEGI 18
  • LittleBigPlanet 2 Rating: PEGI 7
  • Mass Effect 2 Rating: PEGI 18

Demos (PSP)

  • Lord of Arcana Rating: PEGI 16

DLC (PS3)

  • Battlefield Bad Company 2 – Vietnam (€12.99) Rating: PEGI 16
  • Costume Quest - Grubbins on Ice (€3.99) Rating: PEGI 7
  • Fist of the North Star: Ken’s Rage – Toki – Original Costume and 2 new missions (€3.59) Rating: PEGI 18
  • Lara Croft and the Guardian of Light – Kane and Lynch Character Pack (gratis) Rating: PEGI 12
  • The Sims 3
    Hairstyles Pack (€9.99)
    Ultra Lounge Set (€9.99)Rating: PEGI 12
  • Majin and the Forsaken Kingdom - Majin Challenge Pack (€1.99) Rating: PEGI 12
  • Magic the Gathering – Duels of the Planeswalkers
    Unlock Cries of Rage Deck (€0.99)
    Unlock Heat of Battle Deck (€0.99)
    Unlock Claws of Vengeance Deck (€0.99)
    Unlock Ears of the Elves Deck (€0.99)
    Unlock Eons of Evil Deck (€0.99)
    Unlock Eye of Shadow Deck (€0.99)
    Unlock Hands of Flame Deck (€0.99)
    Unlock Heart of Worlds (€0.99)
    Unlock Master of Shadows Deck (€0.99)
    Unlock Mind of Void Deck (€0.99)
    Unlock Relics of Doom Deck (€0.99)
    Unlock Root of the Firemind Deck (€0.99)
    Unlock Scales of Fury Deck (€0.99)
    Unlock Teeth of the Predator Deck (€0.99)
    Unlock Thoughts of the Wind Deck (€0.99)
    Unlock Weapons of the Warrior Deck (€0.99)
    Unlock Wings of Light Deck (€0.99)
    Foil Cries of Rage Deck (€0.99)
    Foil Heat of Battle Deck (€0.99)
    Foil Claws of Vengeance Deck (€0.99)
    Foil Ears of the Elves Deck (€0.99)
    Foil Eons of Evil Deck (€0.99)
    Foil Eye of Shadow Deck (€0.99)
    Foil Hands of Flame Deck (€0.99)
    Foil Heart of Worlds (€0.99)
    Foil Master of Shadows Deck (€0.99)
    Foil Mind of Void Deck (€0.99)
    Foil Relics of Doom Deck (€0.99)
    Foil Root of the Firemind Deck (€0.99)
    Foil Scales of Fury Deck (€0.99)
    Foil Teeth of the Predator Deck (€0.99)
    Foil Thoughts of the Wind Deck (€0.99)
    Foil Weapons of the Warrior Deck (€0.99)
    Foil Wings of Light Deck (€0.99)
    Expansion Pack 1 (€3.99)
    Expansion Pack 2 (€3.99)
    Expansion Pack 3 (€3.99)
    Duels of the Planeswalkers Backgrounds (€1.99)
    Duels of the Planeswalkers Game Tables (€1.99)
    Duels of the Planeswalkers Persona Pictures (€1.99) Rating: PEGI 7
  • Need for Speed: Hot Pursuit
    Super Sports Pack (€6.99)
    Bugatti Veyron (€2.99)
    Gumpert Apollo (€2.99)
    Porsche 911 Gt2 (€2.99)Rating: PEGI 7
  • RUSE – The Manhatten Project Pack (€6.99) Rating: PEGI 16
  • Super Street Fighter IV – Ultra Brawler Pack (€3.99) Rating: PEGI 12
  • WWE Smackdown vs RAW 2011 – WWE Discount Pack 1 (€5.49) Rating: PEGI 16
  • ModNation Racers – Far East Theme Pack (€9.99) Rating: PEGI 7
  • DJ Hero 2 – Linkin Park Mix Pack (€7.99) Rating: PEGI 12
  • Guitar Hero: Warriors of Rock
    Kiss-Mas Track Pack (€5.49) (bevat onderstaande liedjes, ook los verkrijgbaar)
    Calling Dr. Love (€1.99)
    Detroit Rock City (€1.99)
    Rock and Roll All Night (€1.99) Rating: PEGI 12
  • Rock Band 3
    ‘Dame Aire’ by Skizoo (€1.49)
    ‘Dis-Moi’ by BB Brunes (€1.49)
    ‘Happy Xmas (War is Over)’ by John and Yoko (€1.49)
    ‘Jerk it Out’ by Caesars (€1.49)
    ‘Nur ein Wort’ by Wir sind Helden (€1.49)
    ‘Peut-Être une Angine’ by Anaïs (€1.49)
    ‘Proibito’ by Litfiba (€1.49)
    ‘Starting to Appreciate’ by Tutankamon (€1.49)
    ‘Verdamp Lang Her’ by BAP (€1.49) Rating: PEGI 12
  • Rock Band Network
    ‘Appetite’ by The Gracious Few (€1.49)
    ‘Don’t Feel Like That Anymore’ by Johnny Cooper (€1.49)
    ‘Freakshow’ by HourCast (€1.49)
    ‘Hold On’ by All That Remains (€1.49)
    ‘The Touch’ by Stan Bush (€1.49) Rating: PEGI 12

Avatars (PS3)

  • Top Darts
    Avatar Bundle (€0.99)
    Top Darts Avatar
    Darts Avatar
    Trophy Avatar
    Dragon Board Avatar
    Clover Board Avatar
    Allemaal beschikbaar voor (€0.25)
  • Echochrome II
    Avatar Bundle (€0.99)
    Echochrome II Avatar
    Echochrome II Avatar 1
    Echochrome II Avatar 2
    Echochrome II Avatar 3
    Echochrome II Avatar 4
    Allemaal beschikbaar voor (€0.25)
  • Eat Them!
    Avatar Bundle (€0.99)
    Rhinok Avatar
    Deathshead Avatar
    Shard Avatar
    Beholder Avatar
    Blacktip Avatar
    Allemaal beschikbaar voor (€0.25)

Themes (PS3)

  • Eat Them! Theme

Premium Themes (PS3)

  • Disruptive Themes – Deep Freeze (€1.49)
  • Lara Croft and the Guardian of Light Theme (€0.99)

Dynamic Themes (PS3)

  • Disruptive Themes - Celebration of Fire (€2.49)
  • Lara Croft and the Guardian of Light Dynamic Theme (€1.99)

Wallpapers (PS3)

  • Top Darts Pub Mulligan Wallpaper
  • Top Darts Dragon Wallpaper
  • Eat Them! Chaos Wallpaper
  • Eat Them! Downtown Wallpaper

Wallpapers (PSP)

  • Legends of War: Patton’s Campaign Wallpaper 2

Videos (PS3)

  • Top Darts Developer Diary

Honderden moorden en martelingen in Ivoorkust

De Verenigde Naties hebben van 17 tot en met 21 december in Ivoorkust betrouwbare meldingen ontvangen over 173 moorden en negentig gevallen van marteling en mishandeling.

Dat heeft een topfunctionaris van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties donderdag bekendgemaakt tijdens een vergadering van dat orgaan in de Zwitserse stad Genève.

Kang Kyung-wha, het plaatsvervangend hoofd van de Mensenrechtenraad, zei dat betrouwbare bronnen medewerkers van haar organisatie verder hebben geïnformeerd over 471 arrestaties en 24 verdwijningen.

Honderden moorden en martelingen in Ivoorkust
Honderden moorden en martelingen in Ivoorkust (Foto: ANP)

Ferguson: "Ik verwacht dat Van der Sar stopt"

Manager Alex Ferguson van Manchester United verwacht dat doelman Edwin van der Sar na dit seizoen met 'pensioen' gaat. De Schot meldde vandaag dat United zich voorbereidt op een leven zonder de 40-jarige doelman onder de lat.

"We houden er alvast rekening mee dat dit zijn laatste seizoen zal zijn", aldus Ferguson, die niet wilde ingaan op het mogelijk aanblijven van Van der Sar als keeperstrainer. "Al zou Edwin met zijn ervaring wel van meerwaarde kunnen zijn", aldus de manager.

Eerder ontkende Van der Sar zelf de speculaties dat dit seizoen mogelijk zijn laatste is. "Daar beslis ik zelf later dit seizoen over", aldus de doelman die sinds 2005 bij United onder de lat staat.

Ferguson: ik verwacht dat Van der Sar stopt
Ferguson: ik verwacht dat Van der Sar stopt (Foto: ANP)

Benítez weg bij Inter

Internazionale heeft Rafael Benítez ontslagen als haar coach. De Italiaanse club van Wesley Sneijder maakte dit donderdag bekend. Benítez was bezig aan zijn eerste seizoen bij Inter. De club liet weten dat zij met Benítez een "overeenkomst heeft bereikt over de beëindiging van zijn contract."

Benítez zette de relatie tussen hem en de club op scherp, door na het winnen van de wereldtitel voor clubs de clubleiding te verwijten dat er te weinig aankopen werden gedaan. Inter verblijft momenteel op een teleurstellende zevende plaats in de Serie A, maar plaatste zich wel voor de tweede rond van de Champions League, ten koste van onder andere Twente.

Benítez volgde dit seizoen José Mourinho op, die naar Real Madrid vertrok. Hij kon de successen van zijn voorganger geen vervolg geven, en de ploeg maakt tot op heden een moeilijk seizoen door.

Noord-Korea dreigt met 'heilige oorlog'

Noord-Korea staat klaar om 'een heilige oorlog' te beginnen tegen Zuid-Korea nu de regering in Seoul de spanningen op het Koreaanse schiereiland steeds verder doet oplopen. Dit heeft minister van de Noord-Koreaanse strijdkrachten Kim Yong Chun donderdag gezegd.

Noord-Korea is 'volledig bereid een heilige oorlog te beginnen -met inbegrip van zijn nucleaire mogelijkheden- omdat Zuid-Korea het schiereiland opzettelijk op de rand van een oorlog brengt', zo werd Kim geciteerd door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De Noord-Koreaanse reactie volgt op de militaire oefeningen die Zuid-Korea deze week zijn gestart. Donderdag hielden de Zuid-Koreaanse strijdkrachten een grootscheepse militaire oefening, waarbij met scherp werd geschoten. Voor de schietoefeningen in Pocheon, op 30 kilometer van de grens met Noord-Korea, werden onder meer gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters en tanks ingezet.

Beijing zet rem op nieuwe auto's

De Chinese hoofdstad Beijing gaat het aantal nieuw in te schrijven voertuigen in 2011 drastisch beperken. Er zullen nog maar 240.000 nieuwe kentekens worden afgegeven, iets meer dan een derde van het totaal van dit jaar.

De maatregel gaat vrijdag in, zei de vicesecretaris-generaal van het stadsbestuur van Beijing, Zhao Zhengyu. Nieuwe kentekens zullen bij loting worden toegewezen, zei hij. Veel mensen zagen de nieuwe beperkingen al aankomen en hebben nog gauw een nieuwe auto aangeschaft. Alleen in de afgelopen week werden er volgens het staatspersbureau Xinhua dertigduizend nieuwe auto's verkocht.

De Chinese middenklasse wordt steeds rijker en steeds meer mensen willen een auto, als statussymbool en teken van onafhankelijkheid. De automobielindustrie is bovendien door de Chinese regering als een speerpunt van het beleid bestempeld. In 2009 is China de Verenigde Staten als grootste afzetmarkt voor auto's voorbijgestreefd, met een verkoopstijging van 45 procent naar 13,6 miljoen voertuigen. Dit leidt tot verstoppingen op de wegen en straten veranderen steeds meer in parkeerterreinen.

In Beijing, een stad met zeventien miljoen inwoners, komen dagelijks bijna tweeduizend nieuwe auto's op de weg. Om luchtvervuiling tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008 tegen te gaan, bepaalden de autoriteiten dat auto's met even of oneven kentekens om de dag moesten blijven staan. Vandaag de dag moeten alle auto's een dag in de week aan de kant blijven, afhankelijk van het kenteken. Veel Chinezen hebben dit probleem omzeild door een tweede auto aan te schaffen. Een op de vijf auto's die nu wordt verkocht is een tweede auto, zegt de regering. "De nieuwe beperkingen zullen ongetwijfeld gevolgen hebben voor onze omzet", zei Wang Qian, verkoopmanager bij het autobedrijf Zhongda.


Beijing zet rem op nieuwe auto's (Foto: Novum)

Britse regering vernietigt vingerafdrukdatabase

Binnen twee maanden zal de Britse regering een eind maken aan het bewaren van vingerafdrukken die gekoppeld zijn aan identiteitskaarten. De huidige database wordt vernietigd. Dat meldt Webwereld.

Minister van Binnenlandse Zaken Damian Green noemt de Identity Card Scheme 'het slechtste wat de overheid heeft kunnen doen'. "Het is opdringerig, intimiderend, niet effectief en duur. We willen onze burgers hun vrijheid teruggeven".

De huidige kaarten, die als alternatief dienden voor het veel duurdere paspoort, worden binnen een maand ongeldig.

De wetswijziging werd gisteren van kracht nadat de Britse Koningin Elisabeth II de Identity Documents Bill ondertekende. Minister Green zei daarbij dat de nieuwe coalitieregering van liberalen en democraten de macht van de staat wil terugschalen en de burgervrijheden wil herstellen. "Dit is de eerste stap in het proces herstel en behoud van onze vrijheden", zei Green.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Identity Card Scheme de Britse belastingbetaler al 292 miljoen pond (342,8 miljoen euro) gekost. Het schrappen ervan levert nog eens een besparing van 835 miljoen pond (980 miljoen euro) op dat gereserveerd was voor toekomstige investeringen.

De discussie over invoering van een centrale database met biometrische gegevens van burgers is daarmee in de UK voorlopig ten einde.

In Nederland bouwt de regering momenteel een centrale database om de vingerafdrukken, die nu nog worden bewaard op gemeentelijk niveau, op te slaan.

Imam Jneid: sluit idioten achter Sharia4Holland op

België moet de 'zwakzinnigen' achter Sharia4Holland opsluiten. Als ze aan een geestelijke stoornis lijden in een geestelijke inrichting, anders in een gevangenis. Dat zegt de omstreden imam Fawaz Jneid in een betoog op de website van zijn moskee.

Trouw berichtte woensdag dat Sharia4Holland moslims in Nederland oproept te strijden voor de invoering van de streng-islamitische wetgeving sharia. PVV-leider Geert Wilders riep op tot een verbod van het netwerk.

Sharia4Holland komt voort uit Sharia4Belgium. Deze extremistische groepering heeft eerder onder meer de in België woonachtige Nederlandse schrijver Benno Barnard bedreigd.

Vorige maand werden in een onderzoek naar een mogelijke terroristische aanslag in België verdachten in België, Nederland en Duitsland opgepakt. Belgische media schreven dat drie in Antwerpen opgepakte verdachten lid zijn van Sharia4Belgium.

Fawaz noemt het 'niet vreemd' dat er mensen bestaan die 'rationele tekortkomingen' vertonen. "Wel is het van de zotte wanneer dit soort figuren naar voren worden geschoven in de media en ook nog eens gepromoot worden als zijnde verkondigers van de islam."

De jongeren achter Sharia4Holland hebben zichzelf volgens Jneid de positie van staatshoofd gegeven. "De taal die zij uitslaan doet vermoeden dat zij allerlei geheime genootschappen hebben opgericht om hun doel te bereiken. Of deze jongeren zijn geestelijk krankzinnig, of het betreft hier een verzameling uitbuiters en misdadigers die uit zijn op bloedvergieten en dit vanuit de islam willen rechtvaardigen."

Daarom zouden de jongeren hoe dan ook moeten worden opgesloten. "Dit voordat het land wordt opgeschrikt door een auto-explosie of een zelfmoordaanslag. Het zijn per slot de moslims die daarna de verwijtende vinger toegewezen krijgen en van terrorisme beschuldigd zullen worden."

Jneid vreest dat het leven van moslims in zo'n geval moeilijk wordt gemaakt. "Zij zullen opgejaagd worden op school en op de werkvloer. Dit alles door toedoen van een stel zwakzinnigen."

Fawaz Jneid is verbonden aan de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag. Hij haalde onder meer het nieuws toen hij in 2004 in een preek toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali - ook een criticaster van de islam - kanker in de hersenen en aan de tong toewenste.

Nog bijna miljard euro aan guldens in omloop

Er is negen jaar na de invoering van de euro nog altijd voor een bedrag van bijna 1 miljard euro aan guldens in omloop. Dat liet De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag weten aan het ANP.

Het gaat om bankbiljetten met een totale waarde van 495 miljoen euro en muntstukken met een waarde van 500 miljoen euro, aldus een woordvoerder van DNB. Muntstukken zijn niet meer inleverbaar bij de centrale bank, maar papiergeld kan nog tot januari 2032 worden ingeleverd.

De Duitse centrale bank maakte donderdag bekend dat nog 13,45 miljard D-mark in omloop is, omgerekend circa 6,8 miljard euro. Volgens de Bundesbank gaat het om 6,93 miljard D-mark aan oude muntstukken en 6,52 miljard aan briefgeld.

Het is mogelijk om oude D-marken in te wisselen bij de Bundesbank. Dit kan bij een filiaal van de bank of via de post. Afgelopen jaar werd nog 180 miljoen D-mark omgewisseld voor euro's.

Nog bijna miljard euro aan guldens in omloop
Nog bijna miljard euro aan guldens in omloop (Foto: ANP)

Nepbezorgers vragen fooi

In de regio Amsterdam zijn oplichters actief die zich voordoen als krantenbezorgers om zo ten onrechte fooi op te halen. Daarvoor waarschuwt de politie donderdag.

Diverse inwoners meldden de afgelopen dagen bij de politie dat ze bezoek van een nepkrantenbezorger kregen. Inwoners die de oplichter doorhadden, werden uitgescholden.

De politie adviseert om te controleren wie er aan de deur staat. Als het een onbekende is, kan men beter niet opendoen. Ook waarschuwt de politie ervoor om de deur niet open te laten staan als men even een portemonnee gaat halen. Mogelijk grijpt de oplichter dan zijn kans en steelt iets.

Twente haalt Bannink terug

Alexander Bannink voetbalt na de winterstop weer voor FC Twente. De 20-jarige middenvelder was tot het einde van het seizoen verhuurd aan Heracles Almelo, maar Twente verzocht de buurman om de speler eerder terug te laten keren. Heracles stemde daarmee in, melden de Almeloërs donderdag.

Bannink viel vroeg in het seizoen drie keer in bij FC Twente, maar hoopte bij Heracles meer speeltijd te krijgen. Dat bleek tegen te vallen, want sinds september kwam de Oldenzaler slechts tot vijf invalbeurten.

Hoe was je weekendwip? (Deel 13)

Langzaam draait Shirley zich naar hem toe. Ze voelt in haar zak. Haar blik is ijzig. Ze lijkt wel boos.
“Is dit jouw telefoon, Michael?” vraagt ze met een kille klank in haar stem. Michael is opgelucht. “Ja, bedankt, geweldig,” zegt hij, terwijl hij zijn hand naar het ding uitsteekt. Maar Shirley steekt de telefoon in haar zak. “Even geduld. Je hebt toch geen haast?”

Van der Wal pakt titel op natuurijs

Foske Tamar van der Wal is op de Belterwiede in Wannaperveen Nederlands Kampioen geworden op natuurijs. Van der Wal was in de eindsprint de sterkste. Ze zat samen met ploeggenotes Mireille Reitsma (zilver) en Sandra 't Hart  (brons) in de kopgroep.

Lang leek het erop dat Van der Wal het onderspit zou delven in een finale die door ploegentactiek zou worden gedomineerd. Uiteindelijk bleek het toch anders te lopen. De beide ploeggenoten van de MK-Basicsploeg probeerden regelmatig of ze weg konden komen maar Van der Wal kon steeds pareren.

De Drentse sprintte vanaf kop naar de eindoverwinning en zag eigenlijk geen moment haar overwinning in gevaar komen. 

Zoon steekt vader dood in Uithoorn

In een woning in Uithoorn is donderdagochtend een 67-jarige man overleden bij een vermoedelijke familieruzie. Zijn 31-jarige zoon is als verdachte aangehouden.

De politie werd rond 07.00 uur ingelicht over de ruzie. Agenten troffen het slachtoffer even later dood aan in de woning. Hij was overleden aan de verwondingen die hem met een scherp voorwerp waren toegebracht. De zoon verkeerde in verwarde toestand en is aangehouden.

Waarover de twee ruzie zouden hebben gehad is onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

DVD: Peacock

De psychologische thriller Peacock is niet in de bioscopen verschenen en is meteen uitgebracht op dvd. Gezien de cast is dat ergens een verrassing. Zo spelen onder andere Cillian Murphy (Inception), Ellen Page (Inception) en Susan Sarandon (The Lovely Bones) in de film. De straight-to-dvd is geproduceerd door Barry Mendel, bekend van bijvoorbeeld Munich en The Sixth Sense. Dat zijn toch niet de minste namen.

Mes op de keel na sneeuwbalruzie Heerlen

In Heerlen zijn woensdagavond vier tieners aangehouden die sneeuwballen naar een passerende auto hadden gegooid. De 22-jarige bestuurder stopte om het viertal, twee jongens van 17 en 18 jaar en twee meisjes van 16 en 17, te zeggen dat ze moesten ophouden.

Dit kwam hem op veel verbaal geweld te staan. Een van de jongens zette een keukenmes op de keel van de automobilist en dreigde hem de keel door te snijden, meldt de Limburgse politie.

De chauffeur wist zich te bevrijden en stapte in zijn auto. De jongeren trapten en sloegen vervolgens deuken in de auto en gooiden een raam van het portier in met een blok ijs. De geschrokken automobilist reed daarna linea recta naar een politiebureau om aangifte te doen.

Even later raakten de vier betrokken bij een incident aan de Heesbergstraat, waarbij een van hen een snijwond opliep. Agenten hielden het viertal aan. De tieners zijn in een cel gezet.

Wüst wil meedoen aan Elfstedentocht

Ook de langebaanschaatsers kijken uit naar een een mogelijke Elfstedentocht. Ireen Wüst liet op haar Twitter weten dat ze graag wil meedoen aan de Tocht der Tochten.

"Ook in de ban van DE 11-stedentocht…! Als hij komt dan rijd ik mee!!!! ", aldus de kopvrouw van TVM. Het is echter maar de vraag of een Elfstedentocht in de planning van Wüst past. Wüst is zeker van deelname aan het EK allround in Collabo en wil daarnaast dit seizoen ook nog meedoen aan de WK sprint (Heerenveen), WK allround (Calgary) en WK afstanden (Inzell).

Doutzen Kroes nieuw gezicht DE

Koffiefabrikant Douwe Egberts heeft een nieuw gezicht. Het Friese fotomodel Doutzen Kroes speelt de hoofdrol in de nieuwe commercial van de koffiegigant, die vrijdag voor het eerst te zien zal zijn.

In het reclamefilmpje dat afgelopen zomer is opgenomen, is te zien hoe Doutzen Kroes koffie drinkt bij haar oma in 2003, ruim voor haar doorbraak als model. Bij de eerste slok koffie krijgt oma een 'eureka-moment'.

Zwaargewonden na ongeval schoolbus

In Düsseldorf zijn donderdagochtend meerdere personen zwaargewond geraakt bij een ongeluk met een bus vol schoolkinderen. De chauffeur en meerdere inzittenden zijn door de brandweer uit het voertuig bevrijd en met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. De bus heeft in volle vaart een bushalte omver gereden. Daarna zijn diverse auto' s geraakt door het voertuig, dat uiteindelijk tegen een boom tot stilstand kwam.

Naast schoolkinderen bevonden zich ook enkele volwassenen in de bus. Het is niet bekend of zich onder de zwaargewonden ook kinderen bevinden. Wel meldt de politie dat er zeker een aantal kinderen lichtgewond is geraakt. De 45-jarige chauffeur van de bus verkeert in levensgevaar.

Kotick: 'Treyarch verdient meer krediet'

Bobby Kotick vind dat Treyarch meer krediet verdient voor hun werk aan de multiplayer van de Call of Duty-games, ook degene van Infinity Ward. Of deze uitspraak meer olie op het vuur gaat gooien vanwege de recentelijke ontwikkelingen tussen verschillende COD-ontwikkelaars en uitgevers is niet bekend.

Kotick zei het volgende: "Multiplayer has been largely developed by Treyarch, even in games like "Modern Warfare," which were credited to Infinity Ward" hierna volgde hij met "I don't think Treyarch got their due for how much they contributed in the production and polish to the multiplayer."

Kotick
Onze grote vriend, Bobby Kotick

Beloning voor inzamelen vuurwerkafval

Diverse Nederlandse gemeenten belonen kinderen voor het inzamelen van vuurwerkafval na oud en nieuw. Sommige gemeenten geven geld, elders krijgen kinderen een lootje waarmee ze kans maken op bijvoorbeeld een spelcomputer.

Gemeenten vinden het van groot belang dat het vuurwerkafval snel opgeruimd wordt. Dat draagt bij aan de veiligheid, omdat juist na oud en nieuw veel mensen gewond raken bij het afsteken van vuurwerkresten. Bovendien zorgt het tijdig opruimen voor schonere wijken.

De gemeente Apeldoorn geeft kinderen tot 16 jaar een bedrag van 50 eurocent als ze een zak vol vuurwerkafval inleveren. De gemeente organiseert de actie 'euroloon voor vuurwerkschoon' in samenwerking met bureau Halt.

In Soest en Geldermalsen maken kinderen die een zak vurwerkafval inleveren kans op een spelcomputer. Soest geeft voor elke zak een lootje waarmee een PlayStation of een fiets kan worden gewonnen. In Geldermalsen maken de kinderen die hun vuurwerkafval inleveren kans op een Wii.

Tweetal zet Groningen af met waarschuwingslinten

Een man en een vrouw hebben woensdagavond meerdere bruggen in Groningen met waarschuwingslint afgezet. Ze waren nieuwsgierig hoe het verkeer daarop zou reageren, meldt de politie. De 20-jarige vrouw uit Winsum en de 28-jarige Groninger zijn aangehouden voor het in gevaar brengen van het verkeer.

De politie kreeg meldingen binnen dat op meerdere bruggen rondom de binnenstad lukraak waarschuwingslinten waren gespannen. Vanwege het gladde wegdek kon dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Agenten haalden op de Steentilbrug een lint weg en reden vervolgens door naar de Emmabrug. Daar stond het verkeer stil op de brug en enkele toegangswegen. Een buschauffeur was net bezig het lint dat voor het oponthoud zorgde weg te halen.

In de buurt stonden de twee mensen toe te kijken. Een van hen stond met een rol roodwitte waarschuwingslint in zijn handen. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau. Daar kwamen ze volgens de politie tot het inzicht dat hun actie niet zonder gevaar was. Ze zijn met een proces-verbaal naar huis gestuurd.

NS splitst dienstregeling vanwege sneeuw

De NS en ProRail hebben besloten om de dienstregeling in Limburg en Noord-Brabant vanaf donderdagmiddag 12.30 uur los te koppelen van de rest van de landelijke dienstregeling.

Volgens de vervoerder en de spoorbeheerder worden er donderdagmiddag flinke sneeuwbuien verwacht in de twee provincies. Door de treinen die in Limburg en Noord-Brabant rijden los te koppelen van andere trajecten voorkomen de NS en ProRail dat eventuele vertragingen die worden opgelopen door de sneeuw gevolgen hebben voor de rest van het land.

Reizigers die van en naar het zuiden reizen, moeten donderdagmiddag vanaf half een overstappen in Breda, Den Bosch of Arnhem. Hoe lang de splitsing van de dienstregeling duurt, kan de NS niet zeggen.

NS splitst dienstregeling vanwege sneeuw
NS splitst dienstregeling vanwege sneeuw (Foto: ANP)

Drenthe: "In Brazilië worden we wereldkampioen"

Royston Drenthe kijkt tevreden terug op 2010, het jaar waarin hij debuteerde in Oranje. Hij heeft met het Nederlands elftal maar één doel voor ogen.

Drenthe debuteerde vorige maand in de oefenwedstrijd tegen Turkije. "Mijn uitverkiezing voelde als een beloning voor al het vertrouwen dat ik altijd in mezelf heb gehad, maar óók voor het altijd hard blijven werken. Ik heb deze droom lang nagejaagd", zegt hij in Voetbal International. "Dat ik een tijd op een uitnodiging heb moeten wachten, lag niet aan mijn voetbalkwaliteiten."

Afgelopen zomer maakte de 23-jarige speler de overstap van Real Madrid naar Hercules Alicante. Daar is hij uitgegroeid tot een vaste waarde. "Ik speel nu niet beter dan vorig seizoen", vindt Drenthe. "Wél anders is de manier waarop ik in het leven sta. Ik ben in een paar jaar tijd toch meer volwassen geworden en blijkbaar straal ik dat nu ook uit."

In 2011 hoopt Drenthe dat zijn avontuur bij Oranje een vervolg krijgt. "Toen ik na mijn Oranje-debuut vertrok, zei de trainer tot ziens. Ik weet dat het geen garanties geeft, maar het klonk toch prettiger dan: de groeten. Over vier jaar jaar, als ik 27 jaar ben, worden we in Brazilië wereldkampioen."

Corporaties waarschuwen voor gevolgen wietkweek

Woningcorporaties waarschuwen mensen die wiet kweken in hun woning. De illegale plantages zijn volgens de koepelorganisatie van corporaties Aedes vaak makkelijk te vinden en leiden bijna altijd tot huisuitzetting. Al jaren belanden tussen de twee- en driehonderd huurders en hun gezinnen door wietkweek op straat.

Vorig jaar werden 273 corporatiewoningen ontruimd, 11 procent meer dan in 2008. Het jaar daarvoor was er ook een piek met 280 uitzettingen nadat er 2006 'slechts' 206 woningen werden ontruimd.

Volgens Aedes tonen corporaties steeds minder coulance voor huurders die met thuiskwekerijen betrapt worden. "Bij huurachterstanden tonen corporaties nog wel eens begrip, omdat ze er in principe juist zijn voor mensen met weinig geld. Bij wietkwekers ligt dit anders."

Wietkwekers lopen vaak tegen de lamp doordat hun plotseling hogere energierekening opvalt. Energiemaatschappijen trekken daarover bij de verhuurder aan de bel.

In sommige gevallen gaat het maar om een kleine hoeveelheid planten, maar de corporaties zijn streng. "Er staan genoeg mensen op de wachtlijst die zich wel netjes aan de regels houden."


Corporaties waarschuwen voor gevolgen wietkweek (Foto: Novum)

Dikke patiënt gebaat bij dikke dokter

Dikke patiënten volgen sneller adviezen op van een dikke dokter. Hetzelfde geldt voor andere 'zondaars'. Rokers doen er bijvoorbeeld goed aan een rokende dokter op te zoeken, want samen zondigen schept kennelijk een band, meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel donderdag.

Toch betekent dit volgens de onderzoekers niet dat dokters een groter patiëntenbestand opbouwen als ze weinig bewegen en flink zuipen en roken. Een dokter met een kegel wordt niet vertrouwd, hij moet wel min of meer het goede voorbeeld geven.

Voor twee derde van de mensen is een ongezonde leefstijl geen reden om zijn adviezen te negeren. Toch vinden de meesten dat de dokter het goede voorbeeld moet geven.

Jaar cel voor inrijden op agent

Een 26-jarige man uit Bemmel moet een jaar de cel in omdat hij in september doelbewust op een agent is ingereden. De rechtbank in Arnhem acht hem schuldig aan poging tot doodslag en bedreiging en legde hem donderdag ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar op.

De rechtbank acht bewezen dat de man eerst met hoge snelheid rakelings langs de fietsende politieagent heeft gereden. Vervolgens reed de man achteruit, waarbij hij de agent aanreed, wat als een poging tot doodslag wordt gezien. De agent raakte gewond aan zijn arm en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Het incident vond medio september plaats bij de Bisschop Hamerstraat in het centrum van Nijmegen. Twee agenten wilden de man bekeuren voor een verkeersovertreding, waarna hij op een van hen inreed. De man reed vervolgens met hoge snelheid weg, maar werd later op de dag in zijn woonplaats aangehouden. Zijn kenteken was genoteerd.

Het is persoonlijk voor Frank West

Frank West gaat zich bemoeien met de zombies van Dead Rising 2 en nu is het persoonlijk voor hem. De man die oorlogen heeft verslagen als fotograaf gaat nu samen met de held uit deel twee, Chuck Greene, naar een fabriek iets buiten Fortune City, de plek waar deel twee zich afspeelde.

In deze DLC zullen de helden het opnemen tegen nieuwe tegenstanders. Dit doe je natuurlijk met een groot arsenaal aan wapens waaronder enkele nieuwe. Daarnaast is de foto-mode uit het eerste deel weer terug en kan je er flink tegen aan. Dead Rising 2: Case West zal exclusief voor de Xbox 360 te downloaden zijn voor 800 MSP en zal vanaf 27 december te downloaden zijn. Bekijk hieronder de trailer met een goede Die Hard-referentie.

Pelé ineens zes landstitels rijker

De imposante erelijst van Pelé is gisteren aangevuld met zes Braziliaanse titels, meldt Voetbal International. Als speler van Santos won Pelé tussen 1959 en 1970 zes keer de Brasil Cup of de Robert Gomes Pedrosa-bokaal. Daarna ging de Braziliaanse competitie pas officieel van start. De twee genoemde toernooien zijn door de Braziliaanse bond nu echter ook als nationale titel erkend.

Pelé is zeer blij met de zes nieuwe medailles, die hij gisteren door bondsvoorzitter Ricardo Teixeira kreeg overhandigd. "Een terechte erkenning voor veel grote spelers", vertelde hij aan de vaderlandse media.

Edison Arantes do Nascimento, zoals zijn volledige naam luidt, speelde van 1954 tot 1974 voor Santos. In die periode maakte hij naar eigen zeggen meer dan duizend doelpunten, vriendschappelijke duels meegerekend. De laatste drie jaar van zijn carrière speelde de nu 70-jarige legende bij New York Cosmos.

Air France biedt gestrande passagiers compensatie

Air France, de Franse tak van Air France-KLM, biedt passagiers die door het winterweer vertragingen van meer dan vijf uur ondervinden, terugbetaling van tickets of andere vormen van compensatie. Dat meldt de Franse luchtvaartmaatschappij donderdag in een advertentie in dagblad Les Echos.

Air France verontschuldigt zich in de advertentie naar de passagiers en biedt ook de mogelijkheid om tickets voor de komende dagen om te ruilen voor tickets na 5 maart 2011.

In reactie op te verwachten sneeuwval en ijzel heeft de Franse luchtvaartautoriteit het aantal vluchten woensdag en donderdag op onder meer de Parijse luchthavens Charles de Gaulle en Orly sterk beperkt.

'Lodewijk Asscher bestuurder van het jaar'

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) is door ambtenarenweekblad Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste bestuurder van het jaar. Het blad prijst zijn open manier van communiceren en zijn inzet voor het onderwijs. Peter Glas van waterschap De Dommel en Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, werden tweede en derde.

Asscher, die in Amsterdam enkele maanden interim-burgemeester was na het vertrek van Job Cohen, wordt ook geprezen voor de ruime opvatting van zijn portefeuille. Hij beperkt zich niet tot zijn officiële taak als beheerder van de schoolgebouwen in de hoofdstad, maar probeert het onderwijs beter te maken.

Peter Glas dankt zijn tweede plaats aan zijn inzet voor de waterschappen. Als voorzitter van de Unie van Waterschappen zou hij de 'stervende bestuurslaag' hebben gereanimeerd.

De Eindhovense burgemeester Van Gijzel (PvdA) krijgt lof voor zijn openlijke debatten met 'Den Haag' over de huisvesting van pedoseksuelen en de overlast door drugscriminelen als gevolg van het gedoogbeleid. Oud-Kamerlid Van Gijzel weigerde een vrijgekomen voor ontucht veroordeelde pedo terug te laten keren in Eindhoven.


'Lodewijk Asscher bestuurder van het jaar' (Foto: Novum)

Utrechtse 'wietkiosk' blijft voorlopig dicht

De bloemenkiosk die in Utrecht softdrugs aan minderjarigen verkocht blijft een halfjaar gesloten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. De gemeente sloot de kiosk aan de Lucasbolwerk in november aanvankelijk voor een week.

Burgemeester Aleid Wolfsen rekende het de kiosk zwaar aan dat wiet aan minderjarigen is verkocht. Hij besloot de sluiting met een halfjaar te verlengen om ervoor te zorgen dat het verkooppunt langzaam uit het geheugen van gebruikers verdwijnt.

De eigenaar was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Hij stelde niets te weten van drugshandel omdat zijn broer in de zaak stond. De drugs die daar werden gevonden zouden voor eigen gebruik zijn.

De kortgedingrechter haalde echter een proces-verbaal van de politie aan waaruit blijkt dat een scholier op 11 november twee zakjes wiet in de kiosk heeft gekocht. Ook wees de rechter erop dat de eigenaar zelf verantwoordelijk blijft voor wat er in zijn kiosk gebeurt.

Heathrow: meeste vluchten gaan door

De huidige situatie op de Londense luchthaven Heathrow is aanzienlijk beter dan de afgelopen dagen, toen vanwege zware sneeuwval veel vluchten moesten worden geannuleerd. Donderdag kunnen de meeste vluchten zonder vertraging doorgang vinden. "Er hoeft naar verwachting slechts een handjevol vluchten te worden geannuleerd," zei een woordvoerder van Heathrow.

Woensdag kon voor het eerst sinds zaterdag weer van twee start- en landingsbanen gebruik worden gemaakt. Eén baan was vanwege de sneeuwoverlast al die tijd onbruikbaar geweest.

Soul Reaver-personages in Lara Croft: Guardian of Light

Maakten pas geleden de twee criminelen, Kane en Lynch, nog hun opwachting in Lara Croft: Guardian of Light, is het nu de beurt aan Kain en Raziel. Deze twee personages zijn bekend geworden van de Soul Reaver-serie en krijgen nu een kleine rol in de game van onze Tomb Raider.

De rol is erg klein want alleen de skin van je karakter wordt aangepast en de stem van het karakter. De twee personages gebruiken verder wel de wapens en acties die de originele karakters, Lara en Totec, hebben. Bekijk hieronder de trailer van de DLC die te downloaden is via XBL en PSN.

Assange waarschuwt journalisten VS

Voorman Julian Assange van onthullingssite WikiLeaks heeft Amerikaanse journalisten gewaarschuwd dat zij ook aangepakt kunnen worden zoals hem is overkomen. Assange ziet zichzelf als journalist.

De WikiLeaks-oprichter zei dat als 'Washington ons vernietigt', andere journalisten moeten vrezen 'dat zij de volgende kunnen zijn'. Hij riep Amerikaanse journalisten op zich sterk te maken voor de bescherming door het eerste amendement op de grondwet, dat onder meer de vrijheid van meningsuiting garandeert.

"Als het al een samenzwering tot spionage is om als journalist met iemand bij de overheid te praten over mogelijke misbruiken, dan verdwijnt al de goede journalistiek van de Verenigde Staten", zei Assange tegen MSNBC.

Hij bestreed dat hij een hightechterrorist is, zoals vicepresident Joe Biden heeft gezegd.

Assange waarschuwt journalisten VS
Assange waarschuwt journalisten VS (Foto: ANP)

Orde verscherpt toezicht op advocatenkantoren

De Nederlandse Orde van Advocaten is van plan jaarlijks 10 procent van alle advocatenkantoren door te lichten. De orde vernieuwt volgend jaar het toezicht door meer deskundigen in te zetten. Hierdoor kan de geheimhoudingsplicht volgens de beroepsorganisatie in stand blijven.

De huidige toezichthouders, de zogeheten dekens, zijn advocaten die in hun regio zijn gekozen. Om hun taak beter te kunnen uitvoeren krijgen ze steun van financieel specialisten van een accountantskantoor. Daarnaast wordt een centrale Stichting Derdengelden opgezet die al het geld beheert dat cliënten tijdelijk bij hun advocaat willen stallen.

Het nieuwe toezichtstelsel wordt vanaf volgend jaar gecontroleerd door een onafhankelijke autoriteit die toeziet op de afhandeling van klachten en de kwaliteit van het toezicht. Deze toezichthouder moet overtredingen in een vroeg stadium voorkomen of aan het licht brengen, zodat de kwaliteit en integriteit van de beroepsgroep beter kan worden gegarandeerd.

Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) stelde in maart dat als het toezicht effectief wil zijn, de geheimhoudingsplicht van advocaten moet worden doorbroken. Het Bureau Financieel Toezicht zou dan als externe toezichthouder in advocatendossiers moeten kunnen kijken De Orde van Advocaten stelt donderdag dat dit door de voorgestelde maatregelen niet nodig is.

De beroepsorganisatie voor advocaten wijst erop dat het een fundamenteel recht van cliënten is om vertrouwelijk met hun advocaat te kunnen spreken. "Dit fundamentele recht mag niet worden aangetast door een overheidsinstantie inzage in de dossiers te geven."

Bij de nieuwe Stichting Derdengelden kunnen alle geldstromen via advocatenkantoren worden gecontroleerd. Ongebruikelijke transacties kunnen dan tijdig worden gesignaleerd. Advocatenkantoren zijn nu nog verplicht zelf een stichting in het leven te roepen voor die geldstromen, wat volgens de orde vaak administratieve problemen oplevert.

De maatregelen zijn een uitwerking van een advies van oud-topman van het OM Arthur Docters van Leeuwen. Hij adviseerde in april dat het toezicht moet worden versterkt.


Orde verscherpt toezicht op advocatenkantoren (Foto: Novum)

Silberbauer ziet transfer naar Celtic wel zitten

Michael Silberbauer staat op het verlanglijstje van verschillende buitenlandse clubs. Eén daarvan springt er volgens de speler van FC Utrecht bovenuit.

De zaakwaarnemer van Silberbauer heeft de clubleiding van Utrecht laten weten dat Celtic één van de serieuzere clubs voor hem is. "Er zijn meerdere clubs geïnteresseerd in Silberbauer. We hebben met zijn zaakwaarnemer in Liverpool een goed gesprek gehad", aldus technisch directeur Foeke Booy in De Telegraaf.

Utrecht nam de 29-jarige Silberbauer in 2008 transfervrij over van FC Kopenhagen. Hij heeft een contract tot en met het einde van dit seizoen. Met een verkoop in de winterstop hoopt de club uit de Domstad nog een transferbedrag voor hem te ontvangen.

Celtic zat de laatste weken regelmatig op de tribune van de Galgenwaard om Silberbauer te bekijken. De Deense spelverdeler stond in de voorronde van de Europa League nog tegenover de Schotse grootmacht. Utrecht won op sensationele wijze met 4-0 de return, terwijl de club na de 2-0 nederlaag in Glasgow al uitgeschakeld leek.

Van der Garde kiest toch voor GP2

Giedo van der Garde doet voor komend seizoen niet langer pogingen een stoeltje in de Formule 1 te bemachtigen. Hoewel er volgens zijn management nog diverse opties waren, kiest de Nederlandse autocoureur toch nog voor een jaar in het GP2-kampioenschap. Hij heeft zijn contract bij Barwa Addax verlengd.

"Ik ben blij dat de plannen voor volgend jaar rond zijn en wil Addax graag bedanken voor hun vertrouwen. De GP2 zal met een hagelnieuw chassis rijden in 2011, wat betekent dat iedereen vanaf nul zal beginnen met de afstelling van de auto. Een nieuwe auto betekent natuurlijk een enorme uitdaging en ik ben zeer gemotiveerd om voor het kampioenschap te knokken en verder te werken aan mijn ultieme doel; een zitje bij een competitief Formule 1-team."

Van der Garde hoopte vooral op een stoeltje bij Virgin maar dit team koos deze week voor de Belg Jerome d'Ambrosio.

Van der Garde kiest toch voor GP2
Van der Garde kiest toch voor GP2 (Foto: ANP)

Friezin komt om in over de kop geslagen auto

Bij een verkeersongeluk in het Friese Broeksterwoude is woensdagnacht een 29-jarige vrouw uit Heerenveen omgekomen. Omdat aanvankelijk niet duidelijk was wie de auto had bestuurd, werd haar 32-jarige vriend aangehouden. Hij verklaarde dat de vrouw zelf had gereden, meldt de politie.

De auto raakte rond middernacht op de Schwartzenbergloane in een slip, botste via een boom tegen een betonnen dam en sloeg over de kop. De man uit Damwoude kon met lichte verwondingen de auto verlaten en belde 112.

Na behandeling in een ziekenhuis werd hij aangehouden. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Na verhoor mocht hij naar huis. De politie vermoedt dat de vrouw heeft gereden. De auto is in beslag genomen voor onderzoek.

Jans gunt overbodige spelers een transfer

Ron Jans hoopt in de winterstop enkele overbodige spelers te laten vertrekken naar een andere club. Dat zegt de trainer van sc Heerenveen in Voetbal International.

Jans verwacht niet dat Heerenveen veel versterkingen gaat halen. "Er zal eerder wat weggaan dan bijkomen. Ik hoop voor de club, maar ook voor spelers als Michal Papadopulos en Tarik Elyounoussi dat er wat moois langskomt", aldus de coach. "Bij ons zitten ze momenteel op een zijspoor, en wij moeten wat terug in de selectie."

Heerenveen, dat in de laatste acht duels zeventien punten pakte, gaat met een goed gevoel de winterstop in. "Hoewel we het seizoen voetballend goed begonnen, hebben we toch een tijdje achter de feiten aangelopen. Maar de laatste weken ziet het er voetballend goed uit, en nu komen de resultaten ook."

Vooral met de resultaten in de laatste drie duels kan Jans tevreden zijn. De Friezen versloegen De Graafschap (4-0), FC Twente (6-2) en Willem II (5-0) met grote cijfers. "Dat ziet er goed uit. Tegen FC Twente was het minder spectaculair dan de uitslag deed vermoeden, en we speelden tegen een verzwakt De Graafschap, maar dat neemt niet weg dat ik tevreden ben."

Zuid-Korea houdt militaire oefening

De Zuid-Koreaanse strijdkrachten hebben donderdag een grootscheepse militaire oefening gehouden, waarbij met scherp werd geschoten. Voor de schietoefeningen in Poncheon, op 30 kilometer van de grens met Noord-Korea, werden onder meer gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters en tanks ingezet.

Woensdag startte Zuid-Korea een zeer omvangrijke oefening op zee voor de oostkust, waaraan het leger en de luchtmacht deelnemen. Ook tijdens die oefening, die tot zaterdag duurt, wordt met scherp geschoten.

De situatie langs de oostkust is minder gespannen dan die in de wateren langs de westkust, waarop zowel Zuid- als Noord-Korea aanspraak maakt. Maandag hield Zuid-Korea een militaire oefening op het voor de westkust gelegen eiland Yeonpyeong. Hoewel het daar wel mee had gedreigd, voerde Noord-Korea geen vergeldingsacties uit.

In november nam Noord-Korea Yeonpyeong onder vuur na een militaire oefening van het zuiden. Het was de eerste aanval op burgerdoelen sinds de Koreaanse Oorlog (1950-'53). Twee militairen en twee burgers kwamen bij de beschietingen om het leven.

Zuid-Korea had tot dusverre dit jaar 47 militaire oefeningen uitgevoerd. Daarbij had het moeten blijven, maar naar aanleiding van de voortdurende spanningen met Noord-Korea werd besloten tot extra oefeningen, zei een legerofficier.

90 procent nieuwe Sprinters niet inzetbaar

Ruim 90 procent van de 95 nieuwe Sprinters van de NS is niet inzetbaar. Twee derde is kapot. "Dat komt waarschijnlijk door de sneeuwval," zegt een woordvoerder van de NS. Van de nieuwe treinen die nog wel rijden, is het grootste deel niet inzetbaar omdat ze bijvoorbeeld op een moeilijk bereikbaar rangeerterrein staan.

Het grote aantal kapotte treinen komt volgens de NS waarschijnlijk doordat de elektronica te gevoelig is voor smeltwater. De oude stoptreinen die hadden moeten worden vervangen door de Sprinters, worden nu ingezet om de uitval te compenseren.

Van de 95 treinen die hadden moeten rijden zijn er nu minder dan tien inzetbaar. Het consortium Bombardier-Siemens, dat de treinen heeft gebouwd, heeft 35 technici gestuurd. Die onderzoeken de komende tijd in ploegendiensten wat er mis is. Ze werken met kerst en Nieuwjaar door, zegt een woordvoerder van Bombardier.

De NOS meldt dat de NS bij het bestellen van de treinen alleen zou hebben geëist dat de treinen inzetbaar zijn van -25 tot 40 graden. De NS-woordvoerder houdt vol dat ook is geëist dat de treinen inzetbaar zijn onder alle weersomstandigheden die zich normaal in Nederland voordoen. "En sneeuw is in Nederland geen zeldzaamheid."

Bombardier zegt aan te nemen dat de NS treinen heeft besteld die gewoon kunnen rijden. "Maar als leverancier wil ik niet publiek gaan discussiëren over wat precies is afgesproken", zegt de woordvoerder.

Deze maand staan tests gepland in Tsjechië om na te gaan of de treinen tegen extreem winterweer kunnen. De beproeving die de treinen in Nederland niet hebben doorstaan is volgens de woordvoerder geen reden om de tests in Tsjechië te schrappen. "We willen alle mogelijke zwakheden aan het licht brengen."

De Sprinters die in Nederland rijden zijn een aangepaste versie van een variant die al langer zonder problemen in Duitsland rijdt. "De problemen komen dan ook als een verrassing", zegt de woordvoerder van Bombardier. De treinen zijn aangepast om op het Nederlandse spoor te kunnen rijden. Zo staat in Nederland een andere spanning op de geleiders dan in Duitsland.


Nieuwe Sprinters niet inzetbaar (Foto: Novum)

'Nieuwe kortingen op pensioenen van de baan'

Nieuwe kortingen op pensioenen zijn voorlopig van de baan. De dekkingsgraden van vrijwel alle pensioenfondsen hebben zich voldoende hersteld, meldt het Financieele Dagblad donderdag.

Pensioenfondsen moeten een zogeheten dekkingsgraad hebben van minimaal 105 procent: genoeg om alle pensioenen uit te betalen, plus een buffer. Als de dekkingsgraad te laag is, moeten de fondsen maatregelen nemen om de graad op te krikken. Dat kan door het verhogen van de premies of het verlagen van de pensioenen.

Door de economische crisis was de dekkingsgraad flink gezakt, wat tot hogere premies leidde. Door de recente stijging van de rente en de opleving van de beurs is de dekkingsgraad nu hersteld. Eind december toetst De Nederlandsche Bank of het herstel voldoende is. Experts verwachten volgens de krant dat de toets positief uitpakt.

Kremlin blij met ratificatie START door Senaat

De Russische president Dmitri Medvedev heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat de Amerikaanse Senaat woensdag het nieuwe START-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten heeft geratificeerd. De Senaat keurde het verdrag met 71 stemmen voor en 26 tegen goed.

In het verdrag spreken beide landen af hun kernwapenarsenalen te verkleinen en elkaars arsenalen te inspecteren. Momenteel mogen beide landen 2200 kernwapens bezitten, dat worden er 1550.

Medvedev zei te hopen dat het Russische parlement nu ook snel tot ratificatie overgaat. De eerstvolgende zitting van de Doema is vrijdag.

[PDC] Osborne, Caven, McDine verder

Colin Osborne heeft erg simpel de volgende ronde van de PDC World Darts Championship gehaald. In zijn eerste partij van het toernooi won hij erg simpel van debutant Chris Thompson.

Hij kon vooral in de eerste twee sets totaal niet mee met het tempo van Osborne. In het derde bedrijf kende Thompson een kleine opleving, maar The Wizard was hier niet van onder de indruk. Toch wist Osborne in de derde set zijn dubbels moeilijk te vinden, maar omdat Thompson ook zijn kansjes niet benutte, pakte Osborne ook simpel de derd set. In de tweede ronde is Jamie Caven de tegenstander.

Caven won in de eerste ronde van Devon Petersen. De Zuid-Afrikaan debuteerde in Alexandra Palace en maakte veel indruk. De 24-jarige Petersen had zelfs kansen om na zijn voorronde partij tegen Madhoo ook Caven te kloppen. In de slotfase begon hij ecter fouten te maken waar Caven met een 161-finish van wist te profiteren: 3-1.

Kevin McDine haalde ook de tweede ronde. SupaMc en tegenstander Barrie Bates hadden beide moeite om de triples te vinden, maar de dubbels bleek een ware marteling. Veel missers en hierdoor nam het vertrouwen van allebei rap af. McDine was uiteindelijk scorend net iets beter en won met 3-1.

Raymond van Barneveld behaalde gisteravond ook de tweede ronde door Steve Hine te verslaan.

LBP2 verbaast de mensen bij Sony

Op de Amerikaanse PlayStation Blog hebben ze een nieuwe trailer gezet van LittleBigPlanet 2. In de trailer zien we de oneindige mogelijkheden die het spel ons te bieden heeft. Daarnaast hebben ze ook twee filmpjes neergezet die hun deed verbazen over wat mensen in de bèta wisten te maken.

In het ene filmpje zien we Sony vs Marvel vs Capcom en in het andere filmpje zien we The Fist of Craft Earth, een kopie van de The Fist of the North Star. Bekijk alle drie de filmpjes hieronder. LittleBigPlanet 2 komt in januari uit.

[NBA] Zeges Boston, San Antonio

Boston Celtics heeft in de NBA zijn veertiende zege op rij geboekt. Philadelphia 76ers werd met 84-80 verslagen. Ray Allen was goed voor 22 punten.

Boston is op weg om het clubrecord van negentien zeges achter elkaar te evenaren. Die prestatie werd neergezet in het seizoen 2007/2008 toen de club ook de NBA-titel won.

Utah Jazz versloeg Minnesota Timberwolves met 112-107. De Nederlander Francisco Elson speelde vier minuten mee en kwam daarin niet tot scoren. San Antonio Spurs boekte zijn tiende zege op rij door Denver Nuggets met 109-103 te verslaan.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Cleveland 98-84
Washington Chicago 80-87
Toronto Detroit 93-115
Boston Philadelphia 84-80
New York Oklahoma 112-87
New Orleans New Jersey 105-91
Minnesota Utah 107-112
San Antonio Denver 109-103
LA Clippers Houston 92-97

Baas PlayStation geeft hints over PSP2

Kaz Hirai, baas van PlayStation, heeft enkele hints gegeven over de mogelijke besturing van de PlayStation Portable 2. Hiray geeft aan dat de spellen op Android en op Apple fundamenteel anders zijn dan de spellen die Sony en PlayStation willen gaan aanbieden voor de PSP2.

Hirai geeft weinig vrij over de PSP2 maar geeft wel aan dat sommige spellen perfect met alleen een touchpad gespeeld kunnen worden. Andere, diepgaandere spellen, kan je vaak beter met gewone knopjes spelen. Daarnaast kan een combinatie van touchpad en van knoppen goed werken.

De PSP2 is in aankomst maar is gehuld in een wolk van onzekerheden, zo is een touchpad op het apparaat nog niet bevestigd maar de geruchten zijn sterk. Ook omdat Sony bepaalde patenten heeft liggen voor een touchpad aan de achterkant van de PSP2.

Wallonië verbiedt trucks op snelwegen

Nederlandse vrachtwagens kunnen donderdagochtend voorlopig geen gebruik meer maken van snelwegen in Wallonië, de Franstalige deelstaat van België.

Wegens nieuwe sneeuwval en vorst heeft de Waalse minister van Openbare Werken Benoît Lutgen de snelwegen gesloten voor alle vrachtverkeer zwaarder dan 7,5 ton.

De route door Wallonië is van belang voor Nederlands vrachtverkeer richting Frankrijk, Zuid-Duitsland en verder. Eerder deze week waren trucks ook al tijdelijk geweerd van de snelwegen in Wallonië, delen van Frankrijk en Duitsland.

Het winterweer heeft ook het busvervoer in Wallonië ernstig verstoord. In Charleroi kon geen enkele bus uitrijden; in Luik zeer weinig. In Noord- en Oost-Duitsland heeft het verkeer last van ijzel. De belangrijke Autobahn 24 tussen Berlijn en Hamburg is donderdagochtend geheel afgesloten.

Wallonië verbiedt trucks op snelwegen
Wallonië verbiedt trucks op snelwegen (Foto: ANP)

Drie veroordelingen in terreurcomplot Australië

Een Australisch gerechtshof heeft donderdag drie mannen schuldig bevonden aan deelname aan een terreurcomplot dat tot doel had een zelfmoordaanslag op een militaire basis bij Sydney te plegen. Twee verdachten in de zaak werden onschuldig bevonden.

Het hooggerechtshof van de deelstaat Victoria achtte bewezen dat de drie mannen -Australische ingezetenen van Somalische of Libanese afkomst- een zelfmoordaanslag wilden plegen op de basis Holsworthy Barracks. De complotteurs vonden dat de islam door het Westen werd bedreigd en waren verontwaardigd over de Australische deelname aan de oorlogen in Irak en Afghanistan. Volgens de aanklagers onderhielden de drie contacten met de Somalische strijdgroep Al Shabaab.

De drie werden samen met de twee nu vrijgesproken verdachten vorig jaar gearresteerd bij een grootschalige operatie in Melbourne; vierhonderd agenten deden destijds huiszoekingen op negentien adressen. Aan de invallen waren zeven maanden van onderzoek door de Australische inlichtingendienst (ASIO) en drie politiediensten voorafgegaan.

Oproep tot bankrun wordt strafbaar

Het oproepen tot een bankrun wordt strafbaar. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) werken aan een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld. Dat schrijven ze in een brief die donderdag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Vorig jaar riep Pieter Lakeman in het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland rekeninghouders op om hun geld weg te halen bij de DSB Bank. Mede door die oproep ging de bank uiteindelijk ten onder.

Volgens de ministers zijn banken erg gevoelig voor zulke oproepen en verdienen ze strafrechtelijke bescherming. Een bankrun leidt volgens hen niet alleen tot chaos bij de betreffende bank, maar zorgt er ook voor dat banken minder snel geld aan elkaar lenen en heeft dus invloed op het gehele maatschappelijke leven.

Het vorige kabinet had naar aanleiding van de bevindingen van de commissie die de val van de DSB Bank onderzocht al beloofd te onderzoeken of het oproepen tot een bankrun strafbaar kon worden gesteld. De mogelijkheden daartoe zijn nu nog beperkt.

Berg: "Ik begrijp Afellay wel"

Marcus Berg begrijpt wel waarom Ibrahim Afellay gisteren niet gemotiveerd was voor de bekerwedstrijd tegen Roda JC.

Afellay werd door coach Fred Rutten buiten de selectie gehouden wegens motivatieproblemen. "Ik snap wel waarom hij niet wilde spelen", reageert aanvaller Marcus Berg tegen Eredivisie Live. Afellay gaat vandaag naar Barcelona om daar zijn transfer af te ronden.

Berg denkt dat de afwezigheid van Afellay ook te maken heeft met blessures. "Het was een bekerduel, in slecht weer, dan kan je makkelijk een blessure krijgen. En dat terwijl hij naar Barcelona gaat." PSV won in Kerkrade met 1-3 en heeft zich daarmee geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB beker.

Ook Orlando Engelaar begrijpt de keuze van zijn vertrekkende teamgenoot. "Hij heeft vandaag in de kleedkamer uitgelegd waarom hij niet wilde spelen en dat blijft in de kleedkamer. Maar ik begrijp zijn keuze."

Di Luca spreekt over dopinggebruik

Danilo di Luca heeft voor een groep van 500 studenten voor het eerst gesproken over zijn dopinggebruik. De Italiaan werd in 2009 tijdens de Giro d'Italia betrapt op de epovariant cera en werd hiervoor geschorst. Doordat hij medewerking aan het onderzoek verleende werd de schorsing beperkt en mag hij nu weer koersen.

"Het is niet belangrijk hoe je valt, maar hoe je weer opstaat. Waarom heb ik het gedaan? Ongemerkt ga je zelf deel uitmaken van het systeem," zei Di Luca. "Het was een bevrijding om mijn verhaal te kunnen doen. Ik praatte over mezelf en over hoe het dopingsysteem in elkaar zit. Nu ben ik klaar om terug te keren. Ik wil laten zien dat ik kan winnen zonder bedrog."

Wil de Italiaan dat doen dan moet hij voor volgend jaar eerst een ploeg zien te vinden. "Een aantal teams is geïnteresseerd, waarvan eentje mij bijzonder aanspreekt. Hopelijk komt er snel duidelijkheid. Ik heb twee maanden hard getraind en sta te popelen om weer te koersen."

Di Luca zegt zeker te weten dat er nu veel minder doping in het wielrennen wordt gebruikt dan in het verleden. "Ik heb er geen bewijs voor, maar ik denk dat de meeste coureurs tien jaar geleden aan de doping zaten. Het is in het belang van jonge renners dat we een grote schoonmaak houden."

Zelfmoordaanslag in Kunduz

Bij een zelfmoordaanslag op een controlepost van de politie in de hoofdstad van de Afghaanse provincie Kunduz is donderdag een politieman om het leven gekomen. Drie burgers raakten gewond bij de aanslag. Dit heeft de politiechef van Kunduz bekendgemaakt.

Op 19 december was de stad Kunduz ook al het doelwit van de Taliban. Een groep strijders viel toen een rekruteringscentrum van het leger aan. Er volgde een zeer lang vuurgevecht waarbij vier Afghaanse soldaten en vijf politiemensen de dood vonden.

Nijhuis blijft bij discutabele beslissingen

Arbiter Bas Nijhuis blijft van mening dat hij juist heeft gehandeld. De arbiter gaf FC Utrecht gisteravond wel een penalty, terwijl ook Volendam een strafschop claimde.

Nijhuis vond de vermeende overtreding van Gianluca Nijholt op Platje geen strafschop waard. "Hij tikt de bal er voor weg. Zo heb ik het ook in het veld geïnterpreteerd. Ik blijf erbij dat de bal wordt gespeeld", zei de arbiter na afloop van het duel tegen Eredivisie Live.

Utrecht-middenvelder Dries Mertens kreeg daarentegen wel een strafschop nadat doelman Wesley de Ruiter een overtreding zou hebben gemaakt. "Mertens wordt bij zijn rechterbeen gegrepen. En zo zag ik het ook in de wedstrijd. Daardoor gaf ik ook een strafschop."

De Ruiter zelf heeft echter een andere mening. "Een echte duikelpartij", aldus de doelman tegenover het ANP. "De scheidsrechter ging echt in de fout. Hij zocht mij bewust op. Echt heel zuur. Een stuntje zat er echt in."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een maffiamaatje dat bijna op het pluche was beland.

Volgens welingelichte kringen is Bram Moszkovicz benaderd voor de functie van Minister van Justitie (en Veiligheid enzovoorts). Hij heeft de uitnodiging niet aanvaard. Wel vreemd, dat zo’n omstreden advocaat wordt gevraagd voor die post.

Winkelketens durven cash niet af te schaffen

Grote winkelketens durven het niet aan om betalen met contant geld onmogelijk te maken. Nederlanders zijn er meer aan gehecht dan aanvankelijk werd aangenomen, schrijft het AD donderdag.

Het streven om cash betalen in supermarkten in 2014 af te schaffen wordt zeker niet gehaald, zegt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (BEB) in de krant. In die stichting werken brancheorganisatie Detailhandel Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken samen. Winkels willen van contant geld af om overvallen tegen te gaan.

De middenstand is volgens de stichting echter bang klanten te verliezen aan concurrenten die betalen met contant geld nog wel toelaten. "De concurrent zal meteen van de daken schreeuwen dat je daar nog wél welkom bent met contant geld", zegt een woordvoerder in de krant.

De Noord-Hollandse supermarktketen Deen merkte dit toen werd besloten cash in een van de filialen af te schaffen. Ouders wezen erop dat ze hun kind niet meer met een paar euro voor een boodschap kunnen sturen.

Toch zou volgens onderzoek niet meer dan 5 procent van de consumenten 'onoverkomelijke bezwaren' hebben tegen het afschaffen van contant geld. De Consumentenbond zegt in het AD dat de tijd nog lang niet rijp is om contant geld af te schaffen.

Reactie 'strooizout' maakte klanten C1000 onwel

Een reactie tussen 'strooizout' en achtergebleven schoonmaakmiddel op droogloopmatten heeft ervoor gezorgd dat klanten van C1000 dinsdag onwel werden. Een C1000-ondernemer had bij een benzinepomp strooizout gekocht om zijn ingang begaanbaar te houden. In de zak bleek echter kunstmest te zitten, schrijven de GPD-bladen.

Strooizout kan volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onmogelijk zo reageren dat er ammoniak ontstaat. Kunstmest wel. Door de ammoniaklucht kregen klanten en medewerkers last van prikkende ogen, misselijkheid en hoofdpijn. Hierdoor werden vestigingen in Eibergen, Soest en 's-Gravendeel ontruimd. Ook een Albert Heijn in Ede werd ontruimd.

De brandweer heeft onderzocht waardoor de ammoniaklucht kon ontstaan. De pomphouder die het strooizout verkocht zegt volgens de GPD dat de zakken hem ook zijn verkocht als strooizout. Ze hebben een Duits opschrift.

C1000 heeft al zijn supermarkten gewaarschuwd. Ook is gevraagd alle inloopmatten extra te reinigen.

Politie schiet bij achtervolging in Valkenswaard

Bij een achtervolging in Valkenswaard heeft de politie donderdagochtend geschoten. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, meldt de politie.

Na een inbraak in een woning in Valkenswaard wilden agenten een auto in de Kardinaal de Jongstraat controleren. De bestuurder ging er echter vandoor. De agenten achtervolgden de auto over de N379 en hebben daarbij geschoten.

De Kardinaal de Jongstraat en de N379 zijn afgezet voor sporenonderzoek. Dat onderzoek wordt gedaan door het korps Limburg-Noord om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De politie maakte niet duidelijk of verdachten zijn aangehouden.

Tweede natuurijsmarathon aangekondigd

Na het nationaal kampioenschap is er nu een tweede grote natuurijsmarathon aangekondigd. Een dag na de titelstrijd in Belterwiede zullen de schaatsers een wedstrijd van honderd kilometer in Goingarijp voor hun kiezen krijgen.

Verschillende rijders, waaronder Kurt Wubben, Bertjan van der Veen, Ralf Zwitser en Casper Helling, hebben hun deelname aan de wedstrijd die om 12:00 uur start al toegezegd.

Boek: Paul Bloom - Het geheim van genot

Heeft de titel van dit boek je nieuwsgierigheid gewekt? Was dat omdat je a) het interpreteerde als zijnde een boek met tips en trucs, of b) omdat je geïnteresseerd bent in waar genot in algemene zin vandaan komt? De subtitel die deze dubieuze titel begeleidt verklaart wie van de twee, a of b, het meest bevredigd zal zijn na het lezen van dit boek. Auteur en psycholoog Paul Bloom beschrijft in Het geheim van genot namelijk zijn ‘nieuwe inzichten in waarom en hoe we genieten’.

 

Paul Bloom

'Verpleeghuizen Randstad presteren slechter'

Verpleeghuizen in de Randstad presteren slechter dan verpleeghuizen in de rest van het land. Dat concludeert de Volkskrant uit een ranglijst die de krant zelf heeft opgesteld. Bij het opstellen van de lijst is gekeken naar de zorg die wordt geleverd en hoe tevreden de bewoners zijn. Verpleeghuizen zijn verplicht cijfers hierover aan te leveren aan de overheid. De Klink in het Friese dorp Metslawier voert de ranglijst aan, net als vorig jaar. Verpleeghuizen in de grote steden in de Randstad scoren gemiddeld slechter dan die in andere steden. De vijftien huizen in Amsterdam staan samen gemiddeld op de 223ste plaats van de 370 verpleeghuizen.

De Haagse verpleeghuizen doen het vermoedelijk slechter. De Haagse zorgketen HWW is het afgelopen jaar regelmatig onderzocht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De vijf huizen van HWW weigeren volgens de krant echter cijfers aan te leveren.

De twaalf Rotterdamse huizen komen gemiddeld op plaats 172. De huizen in Utrecht komen gemiddeld uit op plaats 133. In de top twintig staan maar twee verpleeghuizen in de Randstad: Frankenland in Schiedam en Hogewey in Weesp. De beste verpleeghuizen staan volgens de krant in Friesland, Zeeland, Limburg en het oosten van het land.

Dat de zorg in de Randstad slechter is, zou vooral komen door het gebrek aan deskundig en betrokken personeel. Hierdoor zouden bewoners en familieleden vaker ontevreden zijn. Als de tevredenheid buiten beschouwing wordt gelaten en alleen wordt gekeken naar de zorg die wordt geleverd, presteren de vier grote steden beter dan gemiddeld.

Tientallen doden bij lynchpartijen in Haïti

Bij lynchpartijen gepleegd door woedende menigtes zijn in de afgelopen weken in Haïti zeker 45 mensen om het leven gekomen. In het land is cholera uitgebroken waar al naar schatting 2500 mensen aan zijn bezweken. Cholera dook half oktober in het noorden van het land op.

In sommige streken leggen angstige groepen mensen een verband tussen de aandoening en heksen of voodoopriesters. Ze keren zich daarbij met grof geweld tegen mensen die ze ervan verdenken als heks of voodoopriester de ziekte met magie te verspreiden. De autoriteiten in Port-au-Prince meldden woensdag dat in het zuidwestelijke departement Grand'Anse meer dan veertig mensen met kapmessen en stenen zijn vermoord. Zeker vijf van zulke moorden zijn in de afgelopen weken elders in het land gepleegd.

Cholera was al zeker honderd jaar niet meer in Haïti voorgekomen. Meer dan 120.000 mensen zijn al besmet geraakt met de bacteriële infectie.

Tientallen doden bij lynchpartijen in Haïti
Tientallen doden bij lynchpartijen in Haïti (Foto: ANP)

Chinese president naar Witte Huis

De Chinese president Hu Jintao brengt tijdens een staatsbezoek 19 januari een bezoek aan het Witte Huis. Dat is daar woensdag bekendgemaakt.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle is het het derde keer dat ze gastheer en gastvrouw zijn bij een officieel staatsbezoek. Eerder kwamen de president van Mexico, Felipe Calderón, en de Indiase premier, Manhohan Singh, over de vloer bij de Obama's.

Obama is woensdag op vakantie naar Hawaï gegaan. Zijn vrouw en kinderen waren al naar het eiland vertrokken. Het gezin verblijft daar in een huis aan het strand in Kailua, niet ver van de geboortestad van de Amerikaanse president, Honolulu.

Nadal wint wel in Spanje van Federer

Rafael Nadal heeft woensdag in Madrid met 7-6 (3), 4-6, 6-1 van Roger Federer gewonnen. De twee beste tennissers ter wereld speelden in de Spaanse hoofdstad een demonstratiewedstrijd voor het goede doel. Dinsdag speelden Nadal en Federer ook al tegen elkaar in Zürich. Toen was de zege in eigen land voor Federer.

In de Caja Magica, het stadion waar ook het Masters-toernooi van Madrid wordt gespeeld, zagen vele Spaanse hoogwaardigheidsbekleders en oud-tennissers Nadal winnen. Net als in Zürich speelden de twee toppers hun wedstrijd voor een uitverkocht huis.


(Foto: Novum)

Bezuinigingsbegroting door parlement Athene

Het Griekse parlement heeft donderdag ingestemd met een impopulaire begroting voor 2011, waarin nog meer bezuinigingen worden voorgenomen en waarmee belastingen worden verhoogd. Buiten het parlementsgebouw betoogden duizenden tegenstanders met leuzen als "We kunnen niet meer".

De 156 sociaaldemocratische parlementsleden in het parlement van driehonderd zetels stemden voor. De sociaaldemocratische premier George Papandreou zei dat zijn regering 'alles doet wat nodig is om te slagen, wij veranderen dit land'.

Het begrotingstekort dat dit jaar een omvang heeft van naar schatting 9,4 procent van het bruto binnenlands product moet nu naar 7,4 procent. De bezuinigingen zijn voorgeschreven door de EU en het IMF die hopen het in diepe schulden gestoken Zuid-Europese land er onder meer met een financiële injectie van 110 miljard euro bovenop te kunnen helpen.

Ruiz: "Ik kon veel geld verdienen bij Shakhtar"

Bryan Ruiz had voor het grote geld kunnen kiezen, maar de aanvaller van FC Twente wacht op de juiste club. Ruiz, die herstelt van een knieblessure, is één van de smaakmakers van Twente.

Afgelopen zomer stond de Costaricaan nadrukkelijk in de schijnwerpers van Shakhtar Donetsk en Sevilla. De aanvaller ziet een hoog salaris niet als drijfveer. Na de Champions League-campagne gokt hij op de absolute top.

"Door mijn blessure verwacht ik overigens niet dat het deze winter tot een transfer komt", zei Ruiz tegen Voetbal International. "Maar in voetbal is er altijd een maar. Als een club zich meldt die zowel Twente als mij een goede deal voorstelt, kan er altijd gepraat worden. Voor mij is het helder."

"Afgelopen zomer kon ik veel geld verdienen bij Shakhtar Donetsk, maar dat is niet waar ik naar op zoek ben. Ik wil iets goeds in het voetbal doen en als speler iets nalaten. Om dat te realiseren moet je in een grote competitie spelen. De duels in de Champions League tegen de topclubs Internazionale, Tottenham Hotspur en Werder Bremen hebben me andermaal overtuigd dat ik het niveau aankan."

Noord-Korea dreigt niet met tegenmaatregelen

Noord-Korea heeft donderdag een ophanden zijnde Zuid-Koreaanse militaire oefening bekritiseerd, maar bleef voor Noord-Koreaanse maatstaven opvallend terughoudend. Het staatspersbureau KCNA meldde dat 'de oorlogshitsers in Zuid-Korea proberen te verhullen dat de oefeningen bedoeld zijn om het noorden te provoceren.'

Het bureau KCNA dreigde echter niet met militaire tegenmaatregelen. Dat deed Pyongyang wel toen Zuid-Korea de schietoefening van afgelopen maandag op het eiland Yeonpyeong aankondigde. Noord-Korea nam het eiland 23 november onder vuur tijdens een militaire oefening van de Zuid-Koreanen. Daarbij vielen vier doden en werd aanzienlijke schade veroorzaakt.

Zuid-Korea houdt vanaf donderdag een grote militaire oefening bij Pocheon, 20 kilometer van de grens met Noord-Korea. De manoeuvres duren vier dagen.

Noord-Korea dreigt niet met tegenmaatregelen
Noord-Korea dreigt niet met tegenmaatregelen (Foto: ANP)

Zweten in Zweden (3)

Alle reden heb ik dan ook. Potverdorie, wat ziet dit meisje er beeldschoon uit! Je verwacht het toch niet? Ik kom een paar dagen op vakantie naar deze stad om op adem te komen van een bijzonder jaar en voor ik het weet kom ik hier lucht te kort bij het gapen naar een mooie meid voor wie ik weer eens veel te oud en te getrouwd ben. Ik sta te zweten in Zweden.

Platje: "Het was een penalty"

FC Volendam verloor gisteravond met 0-1 van FC Utrecht in de achtste finales van de KNVB-beker. In de 83e minuut werd Volendam een strafschop onthouden toen Melvin Platje werd neergelegd in het strafschopgebied, maar arbiter Bas Nijhuis er geen penalty inzag.

"Volgens mij werd ik prachtig geraakt, dus ik denk dat het een penalty was, maar hij gaf 'm niet. Helaas," aldus Platje die baalt van de uitschakeling. "De eerste helft kwamen we er niet echt in, maar in de tweede helft hadden we best veel kansen. We hadden hier misschien voor een stunt kunnen zorgen."

FC Utrecht kreeg twee minuten na het voorval met Platje overigens wel een penalty en Barry Maguire bezorgde zijn ploeg de 1-0 en uiteindelijk de zege.

Assassin's Creed wordt mogelijk strategiegame

De actieserie Assassin's Creed zou weleens een uitstapje kunnen maken naar het strategiegenre. Gamestudio Ubisoft Massive, verantwoordelijk voor de strategiegame World in Conflict, is bezig met 'iets nieuws rond Assassin's Creed', laat uitgever Ubisoft op Twitter weten. Of het inderdaad een strategiespel wordt, staat nog niet vast.

Het spel wordt ontwikkeld in samenwerking met Ubisofts gamestudio in het Franse Annecy. Deze studio was eerder verantwoordelijk voor de online spelopties van Assassin's Creed: Brotherhood. Het is niet bekend of Ubisoft Montreal, verantwoordelijk voor het verhaal van de eerste drie spellen uit de serie, betrokken is bij het nieuwe spel.

De Assassin's Creed-serie draait om een vorm van tijdreizen waarbij de speler als sluipmoordenaar politieke, historische figuren moet omleggen. Het eerste deel in de serie verscheen in 2007. Van het derde deel, Assassin's Creed Brotherhood, werden binnen drie weken een miljoen exemplaren verkocht. In totaal zijn er binnen de serie ruim twintig miljoen spellen verkocht.

Rel om kerstbomen in Nazareth

Nazareth en omgeving zijn deze dagen het toneel van een fikse kerstboomruzie. Hoofdrolspeler is burgemeester Shimon Gapso van de voorstad Nazareth Illit (Boven-Nazareth), waar overwegend Joden wonen. "Het verzoek van Arabieren om kerstbomen te plaatsen op de pleinen van de Arabische wijk van Nazareth Illit, is een provocatie", zo meent Gapso.

"Nazareth Illit is een Joodse stad en dit zal niet gebeuren, niet dit jaar, niet volgend jaar, niet zo lang ik burgemeester ben", aldus de strijdbare burgervader. "Nazareth ligt hier direct naast, daar kunnen ze doen wat ze willen."

De Arabische en christelijke minderheden in de buitenwijk van de stad waar Jezus volgens de bijbel opgroeide, zijn woedend over het in hun ogen racistische besluit van Gapso.

Racisme-rel om kerstbomen in Nazareth
Racisme-rel om kerstbomen in Nazareth (Foto: ANP)

Makers Rock Band eisen winstpremies

Voormalig medewerkers en eigenaren van gamestudio Harmonix, de makers van muziekgame Rock Band, menen dat Viacom hen nog winstpremies schuldig is. De oud-medewerkers hebben een aanklacht ingediend tegen het moederbedrijf. Dat schrijft de website Gamasutra.

Volgens onder anderen oprichters Alex Rigopulos en Eran Egozy heeft Viacom kostencijfers gemanipuleerd om te voorkomen dat het moederbedrijf een grote winstdeling zou moeten betalen aan de oud-topmannen van Harmonix.

In september 2006 kocht Viacom de gamestudio op voor een initieel bedrag van omgerekend 133 miljoen euro. Afhankelijk van het succes van de Rock Band-games zou Viacom daar nog miljoenen bovenopgooien. Muziekgames zaten vier jaar geleden nog in de lift. Vanwege de goede verkoopcijfers ontvingen de aandeelhouders in 2007 al een bedrag van omgerekend 115 miljoen euro. In 2008 was het spel het meest winstgevend van alle games in de Verenigde Staten. Toen leverde Rock Band meer dan een miljard dollar op.

Viacom heeft de gamestudio momenteel in de verkoop staan. Het bedrijf ziet geen rek meer in het muziekgenre en wil zich niet langer mengen in de game-industrie. Er hebben zich naar verluidt nog geen geïnteresseerden gemeld voor Harmonix. Viacom heeft nog niet gereageerd op de eisen.

Rutger Hauer speelt Heineken

Rutger Hauer gaat de hoofdrol van biermagnaat Alfred Heineken spelen in de Nederlandse speelfilm De Heineken Ontvoering. Dat maakte distributeur A-Film woensdag bekend. Alfred Heineken werd in 1983 drie weken ontvoerd en maakte daarna maandenlang jacht op zijn ontvoerders. De regie is in handen van Maarten Treurniet, bekend van de tv-serie Pleidooi en de boekverfilming De Passievrucht.

Heineken werd ontvoerd door vier mannen van wie de namen voor velen synoniem zijn geworden met de Nederlandse onderwereld: Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard. De film is niet alleen een actiefilm over een man die zint op wraak, maar tevens een psychologische thriller over de mentale machtsstrijd tussen ontvoerders en ontvoerde.

"Bij 90 procent van de ontvoeringen worden de daders gepakt", vertelt Treurniet. "Waarom zou je dan toch een ontvoering willen beginnen? Daar moet een persoonlijk motief achter zitten. Toen ik begreep dat de vader van een van de ontvoerders voor Heineken gewerkt heeft en daar is ontslagen, was mijn definitieve fascinatie voor dit verhaal gewekt."

De 66-jarige Hauer is bekend van zijn talloze nationale en internationale film- en televisierollen, waaronder in Soldaat van Oranje (1977), Blade Runner (1982) en Bride Flight (2008). De andere rollen in De Heineken Ontvoering zijn nog niet gecast. De opnames gaan medio maart van start, de film verschijnt eind volgend jaar in de bioscopen.


Rutger Hauer speelt Heineken (Foto: Novum)

[PDC] Barney naar tweede ronde

Op de zevende dag alweer de laatste Nederlander in actie. Steve Hine was de tegenstander van Neerlands hoop in bange dagen, Raymond van Barneveld. Aan de als derde geplaatste Hagenaar de opdracht zich als tweede Nederlander te plaatsen voor de tweede ronde.

Waar eerder deze week de Nederlanders alle moeite hadden met het gooien van dubbels deed Barney gewoon vrolijk mee. De Hagenaar miste in de eerste set ontzettend veel dubbels. Ondanks een break van zijn tegenstander wist de Nederlander er een beslissende vijfde leg uit te slepen. In de vijfde leg was het Barney die de eerste pijl op een dubbel kreeg maar helaas miste hij. Zijn tegenstander wist wel een dubbel te raken en haalde daarmee de eerste set binnen.

De tweede set werd goed begonnen door Van Barneveld. Met driemaal een 140-score en daarna een 81-finish wist hij de leg in 11-darts te gooien. Ook de tweede leg ging naar de Nederlander die dankzij een moment van concentratieverlies van zijn tegenstander kon toeslaan. Hij liet in de derde set zijn tegenstander weer dichterbij komen door een break op eigen leg toe te staan maar toch was het Barney die naar vier legs de set naar zich toe wist te trekken. De Nederlander liet iets meer van zijn kracht zien maar was nog altijd niet in goede doen.

In de derde set pakte Hine de eerste leg en Van Barneveld de tweede. Op dat moment begon Barney een beetje beter te gooien en dat resulteerde in een break. Toen de Nederlander een leg later ook zijn eerste 180-score wist te gooien leek de Nederlander het goede ritme gevonden te hebben. Dat verschil leverde de Hagenaar dan ook de derde set op en bracht hem op een 2-1 voorsprong in sets. In de vierde set leek het gebeurt voor Hine maar hij kwam sterk terug. Van Barneveld leek op een 3-0 overwinning af te stevenen maar zag zijn tegenstander met twee gewonnen legs langszij komen. In de beslissende vijfde leg was het Van Barneveld die behoorlijke afstand nam van zijn tegenstander en daarmee de wedstrijd in zijn voordeel besliste.

Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort zullen na de kerstdagen terug in actie komen in Londen tijdens het Ladbrokes World Darts Championship.

Uitslagen achtste finales Copa del Rey

Afgelopen week werd er ook in Spanje bekervoetbal gespeeld. De heenwedstrijden in de achtste finales van de Copa del Rey werden afgewerkt. Hieronder een overzicht.

Bilbao houdt nul in Camp Nou

Athletic Bilbao heeft verrassend met 0-0 gelijkgespeeld tegen FC Barcelona in de Copa del Rey. In Camp Nou kwam de thuisploeg, die begin november voor het laatst een wedstrijd niet als winnaar afsloot, voor het eerst sinds 11 september niet tot scoren. Begin januari kan Athletic in eigen huis proberen Barça definitief uit te schakelen als daar de return wordt gespeeld.

Sevilla knokt zich langs Málaga

Sevilla-trainer Gregorio Manzano kan door de overwintering in de bekertoernooien weer even ademhalen. De middenmoter in de Primera Division had echter veel moeite met Málaga. José Rondon maakte de vroege openingstreffer van Alejandro Alfaro snel ongedaan: 1-2. Nadat Alvaro Negredo de gelijkmaker scoorde, kwam Málaga opnieuw op voorsprong.

Quincy Owusu-Abeyie tilde de voorsprong van de bezoekers naar 1-3. In de tweede helft kwam Sevilla sterk opzetten. Na de gelijkmaker van Romaric kwam de thuisploeg volledig tot leven. In de laatste tien minuten brachten nogmaals Romaric en Diego Capel de eindstand op 5-3.

Uitslagen achtste finales Copa del Rey

Thuis Uit Uitslag
FC Barcelona Athletic de Bilbao 0-0
Córdoba (2) Deportivo La Coruña 1-1
Valencia Villarreal 0-0
Almería Real Mallorca 4-3
Atlético Madrid Espanyol 1-0
Real Betis (2) Getafe 1-2
Sevilla Málaga 5-3
Real Madrid Levante 8-0

Returns op 4 en 5 januari.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.