Rusland koopt twee Franse oorlogsschepen

Rusland heeft besloten twee Franse Mistral-oorlogsschepen aan te schaffen. Dat heeft het Kremlin vrijdag laten weten aan de Franse president Nicolas Sarkozy. Het is een van de grootste militaire deals tussen een NAVO-land en Moskou.

Frankrijk en Rusland hebben maandenlang gesprekken gevoerd over de aanschaf. De onderhandelingen sleepten zich voort, omdat er vragen waren gerezen over de hoeveelheid technologie die de Fransen met Rusland wilden delen en waar en hoe de schepen gebouwd gaan worden.

Frankrijk werd gezien als de belangrijkste kandidaat voor de order, hoewel de Russen hebben gezegd ook schepen van Spaanse en Nederlandse makelij te overwegen.

Met de nieuwe schepen, die tot zestien helikopters en tientallen pantservoertuigen kunnen vervoeren, krijgt Rusland de mogelijkheid honderden militairen snel aan land te zetten.

De presidenten van Rusland en Frankrijk prezen de samenwerking. Volgens de beide regeringsleiders laat de overeenkomst zien hoe toegewijd de twee landen zijn aan het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden op het gebied van defensie en veiligheid.

Hoeveel geld met de aankoop is gemoeid, is niet bekendgemaakt.


Rusland koopt twee Franse oorlogsschepen (Foto: Novum)