Het mooiste kersthuis

Jan (Bakoenin)

Ieder jaar houdt TV West een wedstrijd in december. Het gaat erom wie het mooiste kersthuis van de regio heeft. Dit jaar wilden mijn vrouw en ik er ook eens aan meedoen.
We hebben een echte kerstboom in de tuin. Die is daar geplant toen we in 1986 het huis kochten. We hadden voor de eerste kerst in het nieuwe huis een kerstboompje gekocht, dat we na kerst in de tuin hebben gezet. Dat kerstboompje is nu een grote kerstboom geworden.
Die boom hadden we dit jaar helemaal versierd met kerstlichtjes. Verder hadden we in de voortuin een kerstman op een slee, die door rendieren wordt voortgetrokken, gezet en alle struiken met kerstlichtjes behangen. Op de ramen van het huis hadden we met kunstsneeuw witte ruitjes gemaakt en de ramen zelf omlijst met lichtjes. Ons huis straalde op die manier dus de kerstsfeer uit op een Amerikaanse manier.
De prijs voor het mooiste kersthuis kon ons niet meer ontgaan, dachten we.
Maar toen keek ik toevallig naar een uitzending ‘Kersthuis 2010’ van TV West. In die uitzending kregen we een inkijkje bij ene Jannie in Leiden. God, god, god wat stak ons huisje zielig af bij haar huis.

Voor Jannie moet de kerst vooral gezellig zijn. En dat is het in haar huis!
Jannie ontvangt TV West geheel in kerststijl. Ze is verkleed als kerstvrouw en heeft een zeer bijzondere muts. Haar muts beweegt heen en weer. Bij het zien kreeg ik de neiging om het bekende liedje van drs. P. te gaan zingen. Dat heette ook ‘heen en weer’. Tot nu toe had ik alleen mutsen gezien die op en neer gingen, maar nog nooit eentje die heen en weer ging. Het is een gezellig gezicht. Bovendien komt er muziek uit die muts. Zo’n muts is aan te bevelen voor vrouwen die een muts hebben waar totaal geen muziek meer in zit.
Jannie loopt bovendien de hele tijd met een kerstbel te bellen. Heel gezellig.
Maar dat is nog niet alles!
Midden in de kamer rijdt een treintje om een klein kerstboompje dat op een tafeltje staat. Op een kastje staat een leger kerstmannetjes, waarvan er eentje lekker met de beentjes kan trappelen onder het zingen van een kerstliedje. Op een ander kastje met kerstmannen staat er eentje die zijn buikje kan bewegen onder het zingen. Een kerstman met een trekharmonica, eentje met een saxofoon, een kersthond met bewegende flaporen, een kerstroos waarvan de bloemen kunnen draaien. De hele kamer is verder vol met brandende kaarsjes.
Jannie vertelt er wel bij dat ze geen man heeft en alleen woont. Wat gek. Nou ja, ze heeft genoeg kerstmannen met bewegende ledematen om het toch gezellig te hebben.

Maar ja, door die uitzending beseften mijn vrouw en ik dat we er iets aan moesten doen, anders zou die prijs aan onze neus voorbijgaan natuurlijk.
Wij dus naar de kerstmarkt in Düsseldorf en later nog even op internet rondgeneusd en ik weet zeker dat we nu zover zijn dat we Jannie met vlag en wimpel gaan verslaan.

De kerstman met slee en rendieren hebben we in de voortuin laten staan, de ruiten zijn ook nog hetzelfde, maar aan de voordeur hangt een grote kop van een eland die met de stem van Bing Crosby ‘I’m Dreaming of a White Christmas’ zingt als je aanbelt. De eerste keer dat de postbode een kerstpakketje kwam brengen, schrok ze zich rot, maar nu is ze eraan gewend en belt ook aan als ze de gewone post in de brievenbus gooit.
Kom je binnen, dan word je door mijn vrouw en mij geheel in kerstsfeer verwelkomd. Ik ben verkleed als kerstman, maar heb een kerstmuts op met drie punten die onafhankelijk van elkaar op een neer kunnen bewegen. Daar kan Jannie niet overheen. Bovendien zingt mijn muts ‘stille nacht’ tweestemmig en in canon. Mijn vrouw is verkleed als sexy kerstvrouw met een topje en een slipje in kerstkleuren en een mooie kerstbuikband. Op haar hoofd draagt ze een kerstmuts met vlechten zodat ze een beetje op een stoute Pippi Langkous lijkt. Ze heeft aan haar topje, op de plaats van de tepels, draaiende kerstlichtjes bevestigd. We houden allebei een antistress kerstman in de hand, waar we lekker in kunnen knijpen.
Aan het plafond in het gangetje hangen kersttakken en op de wc-deur is een kerstkrans met dennengeur bevestigd. Dat laatste vond ik eigenlijk wel een beetje overbodig.
En dan gaan we de kamer binnen.

Niks klein treintje op een tafeltje rond een kerstboompje. Bij het raam staat een enorme kerstboom, die tot aan het plafond reikt. Daarnaast hebben we een kerstdorp gebouwd. Op het station van dit kerstdorp begint het spoor en dat loopt naar een ander kerstdorp dat we aan de andere kant van de kamer naast de eettafel hebben gebouwd. Op dat spoor rijdt onze grote kersttrein, bestaande uit een locomotief met twee wagons. In de ene wagon liggen wat kerstcadeautjes en in de andere staat een klein kerstboompje. Als de trein de dorpjes binnenrijdt, dan fluit hij. Maar hij fluit niet normaal. Hij fluit: ‘we wish you a merry christmas’. En onze trein heeft geen last van bevroren wissels dus hij rijdt gewoon de hele dag door.
Naast het dressoir staat mijn computer. Op de computer staat een lichtgevende HQ USB kerstboom, aangesloten via een USB poort. De computer draait via iTunes de hele dag kerstmuziek. Op het dressoir staat een hele rij eieren met kerstmutsjes en achter de eieren staan wijnflessen met kerstmutsjes. Verder hebben wij natuurlijk ook de gebruikelijke bewegende kerstmannen. Helaas konden we geen sexy kerstmannen en kerstvrouwen in leuke standjes krijgen. Die waren uitverkocht.

In de achtertuin staat een enorme kerststal met natuurlijk daarin Jozef, Maria en het kindje Jezus in de kribbe. Maar de os en de schapen staan buiten bij de vijver en de drie wijzen uit het Oosten staan bij de tuinpoort. Helaas is dat het Zuiden, maar dat weten ze bij TV West vast niet. De nepreiger bij de vijver heeft een kerstmuts op met lichtgevende sterren rondom de muts. Hij staat een beetje voor lul zo, maar dat staat hij normaal toch al, omdat de echte reigers zich nooit wat van hem aantrekken.
We wilden eigenlijk de goudvissen ook kerstmutsjes op doen, maar we konden geen waterproof mutsjes vinden en bovendien ligt de vijver nu toch onder het ijs en de sneeuw.
Ook door de tuin rijdt een kersttreintje.

Ik weet zeker dat wij dit jaar de prijs voor het mooiste kersthuis winnen. TV West kan niet om ons heen. Helaas kunnen we nu niet meer op wintersport, want het huis heeft een vermogen gekost. Maar gelukkig kunnen we er een waardebon mee winnen. Die kunnen we dan bij een tuincentrum in de regio besteden.