Helft vluchten Roissy geschrapt door kou

Op de Parijse luchthaven Charles De Gaulle is in de nacht van donderdag op vrijdag door de kou circa de helft van alle vluchten geschrapt. Dit hebben de autoriteiten vrijdag meegedeeld. Er is onvoldoende materiaal beschikbaar om de vleugels van vertrekkende vliegtuigen van ijs te ontdoen.

De maatregel betekent dat zeker tweeduizend passagiers de nacht op het vliegveld moeten doorbrengen, schatte vrijdag de Franse minister van Transport, Nathalie Kosciusko-Morizet. Ze was zelf naar het vliegveld gekomen. Eerder deze week verhitte het uitvallen van vluchten de gemoederen van reizigers die stelden onvoldoende geïnformeerd te worden.

Eerder op donderdag stelden de autoriteiten dat de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten met 20 procent moesten beperken vanwege het aanhoudende winterweer. Het heeft weer gesneeuwd en het vriest nog steeds in de regio.

De autoriteiten vrezen niet alleen een tekort aan de stof die de vliegtuigen van ijs ontdoet, maar het ijsvrij maken duurt door de huidige weersomstandigheden bijna twee keer zo lang als gebruikelijk.

De grootste luchthaven van Parijs, even ten noorden van de stad, verwerkt normaal ongeveer 200.000 passagiers per dag. Het vliegveld heet Charles de Gaulle maar wordt meestal aangeduid met de naam van de gemeente waar een deel van het vliegveldcomplex is aangelegd, Roissy. Donderdagavond werd het vliegveld van Charleroi in België gesloten vanwege het weer. Morgen worden daar veel vertragingen verwacht.

Helft  vluchten Roissy afgelast door kou
Helft vluchten Roissy geschrapt door kou (Foto: ANP)