Italiaanse anarchisten wilden wraak

De anarchisten die donderdag pakjesbommen stuurden aan de ambassades van Chili en Zwitserland in Rome wilden wraak nemen op deze landen vanwege maatregelen die ze hebben genomen tegen anarchisten. Dat heeft de Italiaanse onderminister van Binnenlandse Zaken Alfredo Mantovano gezegd.

De Zwitsers waren volgens Mantovano doelwit, omdat door een recente samenwerking tussen Italië en Zwitserland een aantal anarchisten kon worden gearresteerd. De Chileense ambassade kreeg volgens Mantovano ook een pakjesbom, omdat het land 'het toneel was van de dood van een anarchist die een soort mythisch figuur was in die wereld'. Mantovano verwees naar de dood van de Chileense anarchist Mauricio Morales, die in 2009 om het leven kwam bij een bomexplosie.

De Italiaanse krant La Stampa berichtte bovendien dat de Chileense autoriteiten vorig jaar een Italiaanse man hebben geïdentificeerd die verschillende anarchistische groepen zou hebben gefinancierd.

Volgens medewerkers van de Italiaanse veiligheidsdienst heeft de Informele Anarchistische Organisatie de aanslag opgeëist. De groep beweert de afgelopen tien jaar bompakketten te hebben gestuurd naar de Italiaanse autoriteiten. Eerder was Romani Prodi, ex-premier van Italië, al eens doelwit. In 2003 opende hij een pakje dat direct in brand vloog. Hij bleef ongedeerd.

Onderzoekers vermoedden al dat anarchisten achter de aanslagen van donderdag zaten, omdat 'alleen in deze kringen bij herhaling gebruik wordt gemaakt van pakjesbommen', zo zei Mantovano. De veiligheid op locaties die mogelijk doelwit zijn van een aanslag is verhoogd.