Ratificatie START door Doema pas in 2011

Redactie

Het nieuwe START-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten wordt pas volgend jaar door het Russische parlement geratificeerd. De Amerikaanse Senaat ratificeerde het verdrag woensdag en gehoopt werd dat de Doema vrijdag zou volgen, zodat het nog dit jaar officieel van kracht zou worden.

Konstantin Kosatsjev, de voorzitter van de Doema-commissie voor buitenlande zaken, zei vrijdag echter dat het parlement meer tijd nodig heeft om het verdrag te bestuderen. Hij zei ratificatie op zijn vroegst pas in de loop van januari te verwachten.

De Russische president Dmitri Medvedev, die woensdag verheugd reageerde op het nieuws dat de Amerikaanse Senaat het verdrag had geratificeerd, sprak toen de hoop uit dat de Doema dit voorbeeld snel zou volgen.

De Amerikaanse president Barack Obama was er veel aan gelegen om het verdrag nog dit jaar door het Congres te krijgen, omdat de Democraten in januari vijf zetels verliezen. Dit zou tot maanden vertraging hebben kunnen leiden, omdat in het Republikeinse kamp veel tegenstanders van het verdrag te vinden zijn.

Vorig jaar kwam er met het aflopen van het START-verdrag (START staat voor Strategic Arms Reduction Treaty) uit 1991 een einde aan de inspecties van de kernwapenarsenalen van beide landen. In april van dit jaar spraken Obama en Medvedev af zich in een nieuw verdrag vast te leggen op een verdere reductie van het aantal strategische kernwapens.