VVD wil NS- en ProRail-top vervangen

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vindt dat de chaos op het spoor nu eens consequenties moet hebben voor het bestuur en de commissarissen van zowel NS als ProRail. "Ze kunnen het gewoon niet", zo zegt hij.

Volgens Aptroot zou de leiding van beide bedrijven moeten worden vervangen door succesvolle mensen uit het bedrijfsleven. De huidige commissarissen, onder wie oud-GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller, zijn in de ogen van de VVD'er niet capabel genoeg.

"Keer op keer beloven ze ons dat ze het beter doen, maar elke keer komen we bedrogen uit", zo luidt het commentaar van de VVD'er. Een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer, zoals de oppositie eist, vindt Aptroot overbodig. "Ik heb het helemaal gehad. We hebben ze genoeg aangehoord."

Hij vervolgt: "Jaarlijks steekt de belastingbetaler meer dan 2 miljard euro in het spoor en we zien wat ze ervan bakken. Niets. De spoorbedrijven zijn altijd met zichzelf bezig. Het wordt tijd dat ze eens naar de klant kijken. Vorig jaar kreeg de top van ProRail en NS nog een bonus, maar ze verdienen een ontslagbrief."

Ook Ineke van Gent, GroenLinks-Kamerlid, doet een duit in het zakje: "Het is fout op fout. Dan zijn het weer de wissels, dan weer de treinen, en ondertussen is de reizigersinformatie ook nog eens gebrekkig. Ze zijn winterklaar, behalve als het gaat sneeuwen.