Libië zette Groot-Brittannië onder druk om Lockerbie

De Britse regering vreesde een woedende reactie van Libië als ze de veroordeelde Lockerbie-dader Abdel Baser Ali al-Megrahi niet zou vrijlaten. De Britten waren dan ook opgelucht dat Al-Megrahi kon worden vrijgelaten op grond van zijn slechte medische gesteldheid. Dit staat in Amerikaanse diplomatieke memo's die zijn gepubliceerd door WikiLeaks.

De memo's zijn afkomstig van de Amerikaanse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli en beschrijven de aanloop naar het besluit Al-Megrahi vrij te laten. De vrijlating leidde tot grote vreugde in Libië, maar verstoorde de relatie tussen Londen en Washington behoorlijk.

Critici van het besluit tot vrijlating hebben de Britse regering ervan beticht dat ze gemotiveerd werd door commerciële belangen. Hoewel regeringsmedewerkers altijd hebben benadrukt dat de 58-jarige Al-Megrahi werd vrijgelaten, omdat hij lijdt aan prostaatkanker, blijkt uit de memo's dat de Britten zich welbewust waren dat het niet meewerken met Libië enorme gevolgen kon hebben.

In een memo uit augustus 2008 staat dat de Libiërs 'ronduit tegen de regering hebben gezegd dat er 'enorme repercussies' zullen zijn voor de Libisch-Britse relatie als de vervroegde vrijlating van Al-Megrahi niet op de juiste manier wordt afgehandeld'.

De toenmalige Britse ambassadeur in Tripoli, Vincent Fean, zei een aantal maanden later dat een weigering om Al-Megrahi vrij te laten een ramp zou betekenen voor de Britse belangen in Libië.

Britse regeringsmedewerkers hebben in het verleden erkend dat commerciële belangen een rol speelden bij een gevangenenruil tussen Libië en Groot-Brittannië, maar hebben altijd volgehouden dat het besluit Al-Megrahi vrij te laten alleen genomen is op grond van mededogen.