Bolkestein: Een sluwe demagoog

Frits Bolkestein heeft weer eens wat losgemaakt. Daar is hij goed in, zeer goed. Daar is hij ook gevaarlijk in, zeer gevaarlijk. Veel mensen zien in Geert Wilders een gevaar, omdat hij bevolkingsgroepen uit zou sluiten. Of liever, uit zou willen sluiten, want zo veel heeft hij nog niet bereikt. Het enige dat hij, tezamen met zijn vermeende marionettenkabinet, voor elkaar heeft gekregen, is dat op sommige stukken snelweg de maximumsnelheid omhooggaat naar 130 kilometer per uur. Dus nu zou je theoretisch sneller mogen rijden op wegen waar je meestal in de file staat. Knap hoor, een flinke overwinning. Oh ja, en hij is druk bezig de cultuur in Nederland te slopen. Iets wat vreemd is voor iemand die juist de eigen cultuur wil beschermen. Na de theaters worden nu ook de musea in Nederland op de korrel genomen, kennelijk ook een linkse hobby, en dreigen ze hun subsidie na 2013 te verliezen.

Maar bij Geert Wilders weet je tenminste wat je aan hem hebt. Hij zegt wat hij wil, maakt van zijn hart geen moordkuil en zal niet vaak op zijn woorden terugkomen. Nou ja, alleen als de situatie erom vraagt en het in zijn eigen voordeel is bijvoorbeeld. Zoals de situatie met het dubbele paspoort van VVD-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Maar ja, die heeft dan ook een Zweeds paspoort en geen Marokkaans, zoals Albayrak en Aboutaleb. Maar genoeg over Geert Wilders, deze column gaat niet over hem maar over Frits Bolkestein. Geert Wilders heb ik alleen maar gebruikt ter vergelijk met Bolkestein.

Want Frits Bolkestein wil eigenlijk hetzelfde als Geert Wilders. Hij is eigenlijk hetzelfde als Geert Wilders, maar Frits is slim. Geslepen. Sluw. Tijdens de grote cultuurdemonstratie, tegen de voorgenomen bezuinigingen, sprak ook Frits Bolkestein. Daar vertelde hij de menigte dat hij het niet eens is met de voorgenomen bezuinigingen op kunst en cultuur. Het publiek op het Leidseplein in Amsterdam juichte. Een VVD'er die het niet eens is met het kabinetsbeleid! Er was nog hoop. Sterker nog, Frits verklaarde dat hij juist meer geld voor kunst en cultuur wilde hebben. Het publiek juichte harder. Het protesteren had zin gehad. Als deze VVD-mastodont zijn politieke gewicht in de strijd ging gooien voor de goede zaak dan kwam het allemaal wel voor elkaar. En daarna kwam de afmaker. Frits Bolkestein legde uit dat hij het verschil wil financieren uit een vermindering van de ontwikkelingshulp. De ontgoocheling bij het publiek en het gemene lachje van Bolkestein was veelzeggend.

Het ging Bolkestein niet om het korten op kunst en cultuur tegen te gaan, maar om aan te geven dat hij wil korten op ontwikkelingshulp. Zo graag zelfs, dat hij het geld dat overblijft aan kunst en cultuur zou willen besteden. Nou ook niet echt. Liever wil hij de vergelijking gebruiken om het publiek duidelijk te maken dat ze moeten kiezen, zij of wij. En hij wil ze met een ongemakkelijk gevoel laten zitten. Zo ook met zijn nieuwe uitlatingen van afgelopen maandag: "In Nederland is geen plaats meer voor (orthodoxe) Joden".

Een opmerkelijke uitspraak, zelfs als je de uitleg hoort. Die uitleg is dat door het antisemitische geweld van de laatste tijd door voornamelijk Marokkaanse jongeren, het hem verstandiger lijkt als Joden, die vanwege hun uiterlijk als zodanig herkenbaar zijn, met hun gezin naar Amerika of Israël vertrekken. Deze opmerking gaf hij naar aanleiding van een recent verschenen boek, getiteld Het Verval, waarin beschreven wordt dat er een toenemend geweld is richting Joden, waardoor ze bijvoorbeeld bij hun feesten bescherming moeten organiseren en dat lesgeven over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging niet mogelijk is vanwege allochtone leerlingen.

Uiteraard wil Frits Bolkestein niet dat Joden hier vertrekken. Frits Bolkestein wil dat die allochtone leerlingen en antisemitische Marokkaanse jongeren hier vertrekken. Maar dat zegt hij niet. Dat wil hij niet zeggen, want dat staat niet zo chique, dat werkt zo stigmatiserend. Bovendien wordt hij dan weggezet als een Wilders adept. Dus zegt hij het tegenovergestelde. Met een veel groter resultaat dan wanneer hij had gezegd wat hij wilde. Want iedereen reageert. Job Cohen bijvoorbeeld, die vindt dat Bolkestein 'de verkeerde afslag neemt' als hij zegt dat de Joden beter kunnen verhuizen. "Die opvatting is precies in strijd met de westerse waarden waar wij voor staan. Wij zijn en blijven de fiere natie die iedereen beschermt tegen inbreuken op zijn of haar identiteit. Ik zou zeggen: niet weglopen, nooit weglopen maar het probleem oplossen", aldus Cohen in een reactie.

Cohen is niet de enige die reageerde. Marcouch: "Aan de slag tegen antisemitisme en met beschavingsoffensief." Femke Halsema twittert het wat steviger en vraagt zich af of hij kierewiet is geworden. Zij vindt dat bedreigde mensen moeten worden beschermd in het eigen land. Dat elke rechtsstaat zijn minderheden moet beschermen. Uiteraard is ook Geert Wilders het er niet mee eens. "Bolkestein zit er stevig naast", zo twitterde hij. "Niet de 'bewuste' Joden moeten emigreren maar die Marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme!". En Mirjam Sterk van regeringspartij CDA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het 'emotionele pleidooi' van Bolkestein. Volgens haar zijn de zorgen groot, maar is dit niet de oplossing.

En Frits Bolkestein leunt tevreden achterover en heeft bereikt wat hij wilde. Iedereen heeft het erover en iedereen is het met hem eens, van links tot rechts, namelijk dat de schuldigen aangepakt moeten worden en de onschuldigen beschermd. En de schuldigen zijn de allochtonen en met name de Marokkanen. Alleen hebben de andere politici dit nooit zo duidelijk willen zeggen. Maar door het tegenovergestelde te beweren heeft Frits Bolkestein ze laten zeggen wat hij wilde. En iemand die dat doet is sluw. En gevaarlijk, want zo iemand bespeelt het volk. En goed ook, want zelfs ervaren politici lopen er met open ogen in. Als Geert Wilders gevaarlijk is, dan is Frits Bolkestein vele malen gevaarlijker.