Japanse sonde schiet doel voorbij

Het in de dampkring van Venus brengen van een Japanse ruimtesonde is woensdag mislukt. De sonde werd gegrepen door de zwaartekracht van de zon. Het is een grote tegenvaller voor de Japanse ruimtevaart, die pas over zes jaar een nieuwe kans krijgt.

De sonde, genaamd Akatsuki, ofwel 'dageraad', werd 20 mei gelanceerd en bereikte Venus dinsdag. Door de motoren aan te zetten, wilde de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA Akatsuki in een baan om de planeet brengen.

De wetenschappers verloren dinsdagmorgen korte tijd het contact met de sonde en ook later op de dag ontstonden er communicatieproblemen. Daarom kon pas woensdag worden geconcludeerd dat de motoren niet lang genoeg hadden aangestaan om op de juiste positie uit te komen. De sonde is wel intact, maar onderweg richting de zon. Over zes jaar passeert Akatsuki Venus opnieuw en krijgen de Japanners een tweede kans.

Akatsuki was de eerste Japanse ruimtesonde die in een baan om een andere planeet gebracht zou worden. In 1998 mislukte een missie naar Mars door technische storingen. Dit project werd uiteindelijk in 2003 beëindigd.

Akatsuki, die is uitgerust met infraroodcamera's, moest de vulkanische activiteit op Venus in de gaten houden en informatie verzamelen over het wolkendek en het klimaat op de planeet. Een van de mysteries die de Japanse wetenschappers hoopten te ontrafelen is de intensiteit van de winden op Venus. Aangenomen wordt dat de wind op de planeet een snelheid kan bereiken tot 360 kilometer per uur.


(Foto: Novum)