De Jager: Europa moet eenheid uitstralen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wil dat Europa meer eenheid uitstraalt om onrust op de financiële markten te bedwingen. Dit zegt hij woensdag in een interview met het Financieele Dagblad.

De minister stelt dat markten op korte termijn bedwongen kunnen worden met een ongekend krachtige maatregel, zoals het opzetten van een noodfonds zoals ten tijde van de Griekse crisis. Op lange termijn kunnen volgens hem echter alleen landen zelf met bezuinigingen en hervormingen de markt overtuigen.

Op de vraag of De Jager vindt dat bepaalde eurolanden dit onvoldoende doen, antwoordt hij: "Ik denk dat ministers de urgentie wel voelen, maar dat sommige nog moeite hebben in hun binnenlandse politiek om dit direct te vertalen in maatregelen."

De negatieve reactie op het plan van de Luxemburgse premier om met euro-obligaties te komen was volgens De Jager 'redelijk voorspelbaar', het werd door andere ministers van eurolanden naar de prullenbak verwezen. Volgens De Jager is het beter om eenheid uit te stralen en daarbij de daad bij het woord te voegen.


Jan Kees de Jager (Foto: Novum)