Overtollige militairen mogelijk naar politie

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) gaat kijken of overtollig defensiepersoneel aan het werk kan bij de politie. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van het CDA en de SP.

Hillen liet vorige maand weten dat door bezuinigingen bij defensie de komende jaren mogelijk tienduizend banen verdwijnen. De partijen wilden onder meer weten wat de minister gaat doen om defensiemedewerkers die mogelijk gedwongen worden ontslagen aan een nieuwe baan te helpen. De minister antwoordde dat er alles aan gedaan zal worden om deze mensen te begeleiden.

"Mogelijkheden bij andere sectoren, zoals bij de politie, zullen zeker worden benut", schrijft Hillen. Hij gaat met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kijken naar de mogelijkheden om overtollig defensiepersoneel bij de politie in dienst te nemen.

De krijgsmacht moet de komende kabinetsperiode ongeveer een miljard euro bezuinigen. Ingrepen in alle geledingen van de organisatie zijn volgens de minister 'onvermijdelijk'. Ook een forse verkleining van het personeelsbestand is onontkoombaar.

Het verlies van tienduizend arbeidsplaatsen is een eerste ruwe schatting. In het voorjaar zijn precieze cijfers beschikbaar en maakt Hillen bekend welke maatregelen worden genomen.