BVPP akkoord met 2800 ontslagen bij TNT

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak eisen dat het aantal gedwongen ontslagen bij TNT Post niet uitkomt boven de 2.300, terwijl postvakbond BVPP akkoord zou willen gaan met het voorstel van TNT van 2.800 ontslagen.

Dat meldt de BVPP woensdag. De bond doet niet mee aan de nieuwe staking die woensdag is begonnen, omdat de bond niet verwacht dat TNT nog veel zal toegeven in de onderhandelingen.

TNT Post is bezig met een ingrijpende reorganisatie vanwege dalende postvolumes. Het bedrijf schrapt 11.000 voltijdbanen, waarvan oorspronkelijk 4.500 gedwongen. Onder druk van dreigende stakingen verlaagde TNT dat aantal naar 3.100, maar dat voorstel werd verworpen door de vakbonden.

Wat de BVPP betreft accepteren de bonden wel het laatste bod van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen te verlagen naar 2.800. "Verder dan dat gaat TNT niet bewegen", zegt bestuurder Paul Jekkers van de BVPP tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "Bovendien wordt in het laatste voorstel de onvrede aangepakt en komen er aanvullende maatregelen om mensen uit de WW te houden."

Volgens Jekkers waren ook de andere bonden, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, aanvankelijk akkoord met dit aanbod, maar zijn de onderhandelaars teruggefloten door hun kaderleden.

Vervolgens eisten deze twee bonden dat er maximaal 2.300 ontslagen zouden vallen, beweert Jekkers. "Dat gaan ze absoluut niet redden. Het is een irreële eis."

Zowel Abvakabo FNV als CNV Publieke Zaak was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar. Ook TNT, dat dinsdag het voorstel van 300 minder ontslagen bevestigde, was niet direct bereikbaar.