'Birds of America' geveild voor 7,6 miljoen

Het negentiende-eeuwse meesterwerk van John James Audubon, 'Birds of America', met 435 handgekleurde illustraties, heeft dinsdag op een veiling in Londen 6,5 miljoen pond (7,6 miljoen euro) opgebracht. Het is daarmee het duurste boek ter wereld.

Het boek is een zeldzame mengeling van kunst, natuurlijke geschiedenis en vakmanschap en enkele van de meest gefortuneerde boekverzamelaars hadden hun oog op het werk laten vallen.

Audubon was naturalist en kunstenaar en bezat een uniek vermogen om de vogels die hij in het wild waarnam te observeren, in kaart te brengen en te schilderen. Deskundigen zeggen dat het boek, voor het eerst gepubliceerd in 1827, qua schoonheid zijn weerga niet kent, maar ook belangrijke wetenschappelijke waarde heeft.

De tekeningen van 'Birds of America' werden in zwart-wit gedrukt en achteraf met de hand ingekleurd. Dat maakte het productieproces uitzonderlijk duur. Daarbij zijn de bladzijden zestig bij negentig centimeter, omdat Audubon de vogels levensgroot wilde afbeelden.


Birds of America (Foto: Novum)