FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 juli 2009

Basketballers -20 naar finale EK

In een onwaarschijnlijk zware wedstrijd heeft het Nederlands basketballteam voor spelers onder 20 jaar zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in Skopje. Oranje versloeg in de halve finale Zweden met 71-69.

Morgen, zondag 26 juli, speelt Nederland om 21.00 uur in Skopje de finale van het Europees kampioenschap. Tegenstander is Tsjechië, dat door Oranje in de poulewedstrijden met 80-72 werd verslagen. Tsjechië schakelde in de andere halve finale de gedoodverfde favoriet Polen uit met 79-66.

Door de zege en de plaats in de finale is Oranje bij de volgende EK-cyclus tevens zeker van een plaats in de A-poule. Dat maakt het presteren van de Nederlandse jeugdbasketballteams in de voorbije weken volstrekt uniek.

Het is pas voor de derde keer in de historie van de Nederlandse Basketball Bond dat een vertegenwoordigend team in de finale van een Europees Kampioenschap staat. Op 15 juli wonnen de dames onder 20 van bondscoach Frans Griffioen het EK in Ohrid door in de finale met 59-53 van Roemenië te winnen. In 1982 won de nationale herenploeg onder leiding van Vladimir Heger ongeslagen het Chellenge Roundtoernooi in Portugal.

De zege op Zweden moest voor de heren onder 20 van heel ver komen. Nederland en Zweden bleken uitstekend aan elkaar gewaagd. Elf seconden voor tijd kwamen de Zweden door een driepunter van Chris Ryan op gelijke hoogte met Nederland: 69-69. Twee seconden voor tijd besliste Charlon Kloof de wedstrijd: 71-69.

Jeroen van der List eindigde als topscorer met 23 punten. Hij pakte bovendien de meeste rebounds voor Nederland: 7.

Breukink: "Het zat Rabobank eindelijk eens mee"

Eindelijk was er een dagwinst voor de Rabobankploeg in deze editie van de Tour de France. Juan Manuel Gárate kwam als eerste over de streep op de Mont Ventoux. Ploegleider Erik Breukink was in zijn nopjes met de overwinning.

"Het zat ons eindelijk een keer mee", aldus Breukink tegenover de NOS. "Het koersverloop was gunstig voor ons, want Alberto Contador reed niet voor de winst, maar lette vooral op Andy Schleck. Dat speelde Gárate zeker in de kaart. Winnen op de mooiste aankomst in de laatste Tour-week, dat maakt wel heel veel goed. Misschien is dit wel een opmaat voor Oscar Freire in Parijs."

Breukink was na afloop lyrisch over ritwinnaar Gárate: "Die jongen is volstrekt ten onrechte door de buitenwacht enorm verguisd. Dat verdiende hij nooit. Mensen zien kennelijk niet wat zo'n jongen allemaal doet in een koers, welke waarde hij heeft en hoe hij zich kan instellen op een wedstrijd. Een ideale jongen om er in de ploeg bij te hebben. Hij is blijven werken, net als de ploeg. Dat betaalt zich altijd uit."

Uitslagen oefenduels 25 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.


ThuisUitUitslag
Jong FC Twente
Kastrati
FC Oss
Fachtali
1-1
NEC
Vleminckx (2), Ntibazonkiza
Telstar 3-1
FC Twente
Denneboom
FC Emmen
Poldervaart, Houtkoop, German
1-3
Sparta Rotterdam
Duarte
BV Veendam
De Leeuw, Kolder
1-2
FC Den Bosch
Van Weert (2), Barakat, El Khayati, Van der Pluijm, Verbeek, Scheimann
Wilhelmina 7-0
RKC Waalwijk
Jongsma
Kayserispor 1-1
AGOVV Apeldoorn
Baum (2), Mulder, Leeuwin
Jong Ajax
Manucharyan (2), Castillion
4-3
Olympia '28 FC Zwolle
Beliczky (2), Keizer, Van der Haar, Schreurs, Van Polen, Lim-Duan
0-7
Fort. Düsseldorf (Dui) Vitesse 1-0
SC Cambuur Willem II
Mourad (2), Waalkens (2), Zijler, Reniers
0-6
ASWH
Roeland (2), B. Brard, Ouwehand
Jong Feyenoord
Ribeiro, Hagary, De Lange
4-3
Helmond Sport
Andrade
VVV-Venlo
Honda
1-1
ADO Den Haag Litex Lovech (Bul 0-4
Mol-Wezel (Bel) FC Eindhoven 2-5
Haarlem Manisasspor (Tur)
Karreman (ed), MacIntosh (ed)
0-3
Heracles Almelo Gaziantepspor (Tur) 0-0*
FC Dordrecht
Verhoek (2)
Racing Mechelen (Bel) 2-0
Emst Go Ahead Eagles
Post (2), Arkivuo
0-3
FC Volendam
Kramer, Tuyp, Hofstede
Helders elftal 3-1
PSV
Lazovic (2), Afellay,
Amrabat, Koevermans
Elftal Phillip Cocu
Figo
5-1
SV Roeselare (Bel) Roda JC
Van Tornhout, Sutchuin
1-2

* Bijzonderheid:
Het vriendschappelijke duel tussen Heracles Almelo en het Turkse Gaziantepspor is na 87 minuten afgebroken. Nadat de bezoekers twee rode kaarten kregen, sloeg de vlam in de pan en haalde trainer Gertjan Verbeek zijn spelers van het veld.

Armstrong: "Ik kan niet klagen"

Lance Armstrong staat zondag voor de achtste keer in zijn carrière op het podium van de Tour de France. De eerdere keren was dat op het hoogste podium, nu moet de Amerikaan genoegen nemen met de derde plek.

Om die derde positie vast te houden, wist Armstrong wat hij moest doen. "Ik wist dat ik Fränk Schleck moest volgen en ik had gelukkig ook de benen om dat te doen", zo liet Armstrong door Sporza. "Als je als oude man met twee jonge jongens op het podium staat, dan is dat niet slecht. Ik kan niet klagen."

Armstrong was onder de indruk van het massale publiek langs de weg omhoog. "Ik heb nooit zo veel mensen gezien op de Mont Ventoux. Het leek wel alsof de helft van de Verenigde Staten en heel Frankrijk op de berg stond, onwezenlijk."

Gárate: "Ik kende de aankomst"

Eindelijk was er deze Tour succes voor de geplaagde Rabobankploeg. Nota bene op de Mont Ventoux wist Juan Manuel Gárate als eerste over de streep te komen ten koste van de Duitser Tony Martin (Team Columbia).

Gárate glimlachte na afloop. "Ik ben zeer blij met mijn zege. Anderhalve kilometer van de meet probeerde ik al weg te springen, maar toen pakte Martin me terug. Er stond te veel wind", aldus de Spanjaard.

Net voor de meet zette de Raborenner wederom aan. "Op 150 meter van de streep ging ik opnieuw aan, ik kende de omstandigheden." Gárate was er niet helemaal gerust op dat hij de Duitser kon verslaan. "Die angst had ik inderdaad. Martin deed ook het meeste kopwerk tijdens de klim naar de top. Maar het is me gelukt."

Prandelli: "Onze selectie is te groot"

Fans van La Viola wachten op nieuwe aankopen, maar trainer Cesare Prandelli wil eerst een aantal spelers laten vertrekken.

Fiorentina eindigde vorig seizoen voor de tweede keer op rij op de vierde plaats in de Serie A. De club doet daardoor mee aan de laatste kwalificatieronde voor de Champions League. "Ongeveer 90 procent van onze voorbereiding is gericht op die play-off", vertelt Prandelli op een persconferentie.

La Viola zag middenvelder Felipe Melo onlangs vertrekken naar Juventus. Prandelli heeft nog geen grote aankopen teruggehaald, tot ongenoegen van de fans. Royston Drenthe leek te worden gehuurd van Real Madrid, maar die deal ging niet door.

"De selectie is te groot. Op deze manier moet ik straks wekelijks enkele spelers op de tribune laten plaatsnemen", besluit de 51-jarige Italiaan.

Voorspellingen eerste pitstops Hongarije

F1 Mole van BBC Sport heeft aan de hand van de startgewichten van de Formule 1-wagens in Hongarije een voorspelling gedaan in welke ronde de top tien van de grid voor de eerste keer zal pitten.

Omdat de top tien niet meer mag bijtanken voordat de race begonnen is, zit er bij de laatste kwalificatiesessie zoveel brandstof in de tank om de eerste stint tot de eerste pitstop te rijden. Hoe meer brandstof erin zit, hoe langzamer de auto is in één ronde van de kwalificatie.

Zodra de gewichten bekend worden, kun je bepalen wie eigenlijk het snelste was in de kwalificatie, en ook wanneer het aannemelijk is dat er voor het eerst gestopt wordt voor brandstof.

Fernando Alonso mag dan zijn eerste poleposition van het seizoen hebben gehaald, maar de tweevoudig wereldkampioen staat op een virtuele zevende plaats van de snelste wagens.

Virtuele postities en ronde van eerste pitstop

Virt. pos.CoureurGewicht (kg)Verschil in tijdPit in ronde
1 Sebastian Vettel 655.0lap 20
2 Mark Webber 652.0+0.242 sec. lap 19
3 Nico Rosberg 654.0+0.319 lap 18
4 Lewis Hamilton650.5 +0.394lap 18
5 Heikki Kovalainen 655.5+0.470 lap 20
6 Jenson Button664.5+0.562 lap 25
7 Fernando Alonso 637.5+0.592 lap 13
8 Kimi Räikkönen 651.5+0.987 lap 18
9 Kazuki Nakajima 658.0+1.120 lap 20

Dit levert een potentieel leuke race op en de McLarens, die het hele weekend al aardig bezig zijn, staan op een positie om serieus mee te doen om de winst. Hun KERS-systeem geeft hun een voorsprong van zestien meter in de run om de eerste bocht. Dat is net iets meer dan twee plekken op de grid, dus het zou best kunnen dat Lewis Hamilton vanaf de vierde plaats makkelijk een van de twee Red Bulls kan verschalken de eerste ocht ingaand.

Maar er zit nog een addertje onder het gras, want de beide McLarens moeten van de vuile kant van het circuit starten - iets wat in Hongarije vaak een grote rol speelt. Coureurs die starten in het stof verliezen vaak plekken ten opzichte van de wagens die aan de buitenkant starten, op de racelijn. Dat zijn de oneven genummerde gridposities. Hamilton en teamgenoot Heikki Kovalainen denken echter wel dat het KERS genoeg zal zijn om de negatieve effecten van het vuil op te heffen.

Vettel, die naast Alonso maar voor Mark Webber start, is in theorie dubbel kwetsbaar: zowel voor de McLaren als voor zijn teamgenoot. In theorie is Alonso, drie plaatsen voor Hamilton en ook nog eens licht in gewicht, minder vatbaar voor de Britse coureur. Dat is gunstig voor Alonso om zijn doel te behalen - een podiumfinish - maar dan moet hij wel aan de leiding blijven in de eerste ronde. Als dat lukt, dan moet hij met een optimale snelheid een gat kunnen slaan totdat de hij in de dertiende ronde zijn eerste stop moet maken, zo'n vijf ronden eerder dan Hamilton en zeven eerder dan Vettel.

De Spanjaard staat vrijwel zeker op drie stops, waar de anderen nog flexibel zijn om twee of drie stops te doen. Het meest waarschijnlijk zijn twee pitstops. Maar als Alonso voorbijgereden wordt, zal zijn race in duigen vallen, alle voordeel van vooraan rijden valt dan weg en zodra de pitstops op gang komen, zal hij snel wegzakken in het veld.

Voor kampioenschapsleider Jenson Button lijkt het weekend in een nachtmerrie te veranderen. De Brawn GP-rijder kwalificeerde zich als achtste, maar hij was niet zo langzaam als gedacht. De Brit neemt een flinke hoveelheid brandstof mee, en als er gecorrigeerd wordt voor de brandstof, staat hij zesde. De marge van + 0,562 seconden op Vettel is iets minder dan de vorige twee races maar ook dat hoeft nog niets te zeggen over zijn vorm.

Button had last van het ongeval van Felipe Massa tijdens de kwalificatie. Omdat bij Rubens Barrichello een stuk van de achterophanging afbrak, moest het team datzelfde onderdeel vervangen op de wagen van Button. Dat maakte dat de Brit pas laat in de derde en laatste sessie naar buiten kon en toen hij eenmaal op de baan was, voelde de auto met de grotere hoeveelheid brandstof niet prettig. Een achtste plaats is wellicht niet genoeg om een goed resultaat te boeken. Buttons beste hoop is als Hamilton voor de eerste bocht de leiding pakt en iedereen ophoudt.

Wat er ook gebeurt, het belooft een spannende race te worden en de race op zondag is een perfecte kans voor de Red Bull Racing-rijders om opnieuw een boel punten in te lopen op hun concurrenten voor het constructeurskampioenschap.

Bot hakt knoop door en tekent bij AGOVV

Ondanks de voorkeur voor een avontuur in Engeland heeft René Bot zaterdag een contract getekend bij AGOVV. De verdediger werkte onlangs een stage af bij Plymouth Argyle.

Bot stond afgelopen seizoen onder contract bij De Graafschap, maar hij kreeg niet de mogelijkheid om zijn aflopende verbintenis te verlengen. Vervolgens trainde hij mee met AGOVV, om daarna stage te lopen bij Plymouth.

De club uit de Engelse Championship-divisie (tweede profniveau) liet daarna echter niets van zich horen. De 30-jarige rechtsback ging daarom in op een aanbod van AGOVV. Voor hoeveel jaar hij heeft getekend, is niet bekend.

Trainer John van den Brom is blij met zijn nieuwe aankoop. "Ik heb zelf nog met René gevoetbald en ik weet wat ik aan hem heb", vertelt de coach tegenover De Stentor. "Hij is een gouden kracht."

Boro accepteert bod op ongehoorzame Mido

Ahmed Hossam, beter bekend als Mido, heeft zijn laatste wedstrijd in het shirt van Middlesbrough gespeeld. De club bevestigt op de officiële website dat de Premier League-degradant een bod op de Egyptenaar heeft geaccepteerd.

De naam van de club en het transferbedrag worden nog niet genoemd, maar volgens de Engelse media is Sunderland de club die de meeste interesse heeft voor Mido. "Het is nu aan hem om te bepalen of hij op het aanbod ingaat. Misschien dat er komende week iets gebeurt", vertelt manager Gareth Southgate op de clubwebsite.

Mocht de oud-speler van Ajax naar Sunderland verkassen, dan komt hij daar manager Steve Bruce tegen, die vorig seizoen aan het roer stond bij Wigan Athletic. Mido speelde het afgelopen jaar op huurbasis voor The Latics.

Middlesbrough, dat als nummer negentien degradeerde uit de Premier League, raakte eerder al Stewart Downing kwijt aan Aston Villa. Bovendien mikt Afonso Alves op een vertrek uit het Riverside Stadium en zijn meerdere clubs geïnteresseerd in de Turkse middenvelder Sanli Tuncay.

Uitslag Johan Cruijff Schaal

AZ heeft de eerste prijs van het voetbalseizoen 2009-2010 binnen. De Alkmaarders wonnen in een half lege Amsterdam ArenA de veertiende Johan Cruijff schaal door SC Heerenveen met 5-1 te verslaan.


Na een half uur had AZ de bekerwinnaar al volledig op de knieën. Door doelpunten van Brett Holman, Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens stonden de Alkmaarders al snel met 3-0 voor. Na de rust hadden de Friezen zeker kansen om terug in de wedstrijd te komen en ze scoorden dan ook de 3-1 via aanwinst Papadopoulos. Kort daarna vloog een kopbal van Sibon naast.

Na de kansen van Heerenveen zette AZ weer even aan en kwam via een wonderschoon doelpunt van Jermain Lens op 4-1. El Hamdaoui kon daarna al snel de 5-1 op het scorebord zetten maar ging te nonchalant om met de kansen. Lens kreeg het later wel voor elkaar en zette met de 5-1 tevens de eindstand op het scorebord.

Uitslagen Tour-voorspeller ronde 20

Vandaag werd in de Tour de France de twintigste etappe verreden. In deze rit naar de Mont Ventoux was er eindelijk succes voor Rabobank met de zege voor Juan Manuel Gárate. Tijd dus voor de punten in de Tour-voorspeller.

Er waren vandaag twee dagwinnaars. Dreznja en Barbewire met 60 punten. ofyles2 werd met 57 punten derde.

In het klassement is er een nieuwe leider. Inspire staat nu met 737 punten bovenaan. BassieD staat nu tweede met 735 punten. El_salvador bezet met 692 punten de derde plaats. Gitanki staat op de vierde plaats met 688 punten. De top vijf wordt volgemaakt door Lookbehind met 661 punten.

Morgen is er de afsluitende etappe van de Tour. Deze gaat van Montereau-Fault-Yonne naar Paris Champs-Élysées over 164 kilometer. Je hebt nog tot vanavond 23:59 uur om je voorspelling in te vullen.

Antillen en Aruba krijgen geld voor restauratie

De Nederlandse Antillen en Aruba krijgen 8 miljoen euro voor de restauratie van monumenten. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) heeft hierover vandaag op Aruba met de regering van Aruba, en het bestuur van Bonaire en Curaçao de protocollen getekend die dit regelen. Dat gebeurde in het bijzijn van de voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

De reden voor de gift is dat er volgens Plasterk op de eilanden honderden waardevolle oude gebouwen zijn die het verdienen behouden te blijven.

"Ze geven de bewoners en toeristen van nu een beeld van het verleden en ze geven identiteit aan steden, dorpen en het landschap," aldus een verklaring bij de ondertekening. "Aruba, de Antillen en Nederland hechten zeer aan het levend houden van de gemeenschappelijke geschiedenis. De monumentale gebouwen van weleer herinneren zowel de bewoners van de eilanden als de toeristen uit Nederland en de rest van de wereld aan de manier waarop de rijke en complexe cultuur tot stand is gekomen, en helpt mensen begrijpen waar ze vandaan komen, wie ze zijn, en daarmee ook hoe we samen verder willen."

Uitslag Johan Cruijff Schaal

AZ heeft de eerste prijs van het voetbalseizoen 2009-2010 binnen. De Alkmaarders wonnen in een half lege Amsterdam ArenA de veertiende Johan Cruijff schaal door SC Heerenveen met 5-1 te verslaan.

Na een half uur had AZ de bekerwinnaar al volledig op de knieën. Door doelpunten van Brett Holman, Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens stonden de Alkmaarders al snel met 3-0 voor. Na de rust hadden de Friezen zeker kansen om terug in de wedstrijd te komen en ze scoorden dan ook de 3-1 via aanwinst Papadopoulos. Kort daarna vloog een kopbal van Sibon naast.

Na de kansen van Heerenveen zette AZ weer even aan en kwam via een wonderschoon doelpunt van Jermain Lens op 4-1. El Hamdaoui kon daarna al snel de 5-1 op het scorebord zetten maar ging te nonchalant om met de kansen. Lens kreeg het later wel voor elkaar en zette met de 5-1 tevens de eindstand op het scorebord.

[Upd] Massa's toestand verslechterd maar stabiel

De persvoorlichter van Ferrari heeft zojuist bekend gemaakt dat Felipe Massa morgen niet aan de start van de Grand Prix van Hongarije zal staan. De Braziliaans coureur werd vanmiddag tijdens de kwalificatie geraakt door een springveer afkomstig van de Brawn-bolide van Rubens Barrichello.

Na de crash werd Massa overgebracht naar het AEK ziekenhuis in Budapest. Hier werd duidelijk dat de Braziliaan een schedelfractuur, hersenschudding en letsel aan zijn linkeroog heeft opgelopen. Massa zal over enkele uren een operatie ondergaan waarna hij nog voor een onbekende tijd ter observatie op de intensive care word gehouden.

Of de coureur morgen vervangen wordt is nog een raadsel. De regels van de FIA laten weten dat er een kans bestaat dat er morgen maar één Ferrari-bolide van start gaat. Het Italiaanse team heeft toegezegd vanavond een uitspraak te doen omtrent de conditie waar de coureur in verkeert.

Update @ 20:41 uur
Ferrari heeft verklaard dat de operatie van Felipe Massa positief verlopen is. Er zijn botsplinters verwijderd uit zijn linkeroogkas. Massa heeft een hersenschudding en een schedelbasisfractuur - een scheurtje in de schedel - opgelopen, en mogelijk is er een botje gebroken. De coureur blijft vannacht op de intensive care in het ziekenhuis in Boedapest. Morgen komt het Italiaanse team met meer informatie over de toestand van Massa.

Massa heeft wel kort op de rem getrapt toen zijn auto met ruim 200 km/uur in de bandenstapel belandde. Het ongeluk werd veroozaakt door een veer, die zo'n 800 gram weegt, die even tevoren van de achterwielophanging van de wagen van Rubens Barrichello afgevallen was en Massa precies boven zijn linkeroog op de helm raakte.

Het ongeluk doet meteen denken aan de dood van Formule 2-coureur Henry Surtees, nog geen week geleden. Surtees kreeg op Brands Hatch een wiel op zijn hoofd dat afgebroken was van een andere auto toen die in de muur belandde.

Update @ 21:54 uur
De verwondingen van Massa lagen voornamelijk rond het linkeroog, maar de breuk in de schedel heeft bloedingen in de hersenen veroorzaakt. Dat zou ook de reden zijn van de operatie. De toestand van de Braziliaan zou momenteel "levensbedreigend maar stabiel" zijn. Op Twitter werd het nieuws over de verslechterde conditie van Massa het eerst gemeld.

En op moment van schrijven staat het bericht op Twitter dat zijn toestand "bevredigend" is na een spoedoperatie.

Pedrosa: "Nog niets van Honda gehoord"

MotoGP-coureur Dani Pedrosa heeft nog geen aanbieding van zijn huidige werkgever Honda gehad. Volgens de geruchten zou de Spanjaard het veld moeten ruimen voor Jorge Lorenzo die overkomt van Yamaha. Pedrosa zou dan op zoek moeten naar een zitje bij Yamaha of Ducati.

"Honda heeft me geen aanbieding gedaan," zei Pedrosa die morgen op Donington Park als tweede mag starten. Eerder dit seizoen won de Spanjaard de race op Laguna Seca, waarmee er een einde kwam aan een jaar zonder overwinningen voor Honda. Pedrosa staat momenteel vierde in de stand om de wereldtitel.

Iran slaat terug bij aanval

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vandaag in een tv-interview gezegd dat Iran zal terugslaan wanneer het land wordt aangevallen door Israël. "Als de zionisten ons aanvallen zullen wij met onze raketten de kernwapenfaciliteiten van Israël bombarderen", aldus Mohammad Ali Jafari, de commander-in-chief van de Iraanse Revolutionaire Garde.

De uitspraken zijn opmerkelijk omdat Iraanse autoriteiten zich vooralsnog niet uitlieten over een tegenreactie bij een mogelijk Israëlische aanval. Tot voor kort zeiden zij dat Iran onschendbaar is voor aanvallen van Israël.

Israël en het Westen zijn zeer bezorgd over de nucleaire aspiraties van het Perzische land. Jafari zegt dat Israël ruim binnen het bereik ligt van Iraanse raketten. Israël heeft onlangs één van zijn nucleaire onderzeeërs richting Iran gestuurd.

Iran maakte onlangs bedreigingen dat het bij een aanval de Straat van Hormuz zal blokkeren, de zeeroute waar 40 procent van alle verhandelde ruwe olie door getransporteerd wordt.

Bij een eventuele aanval zullen olieprijzen waarschijnlijk door het dak exploderen. De VS heeft gezegd dat het er alles aan zal doen om de Straat van Hormuz te beschermen van Iraanse sabotage.

 Straat van Hormuz: belangrijkste olieroute ter wereld

Hooligans opgepakt op de Wallen

Op de Wallen in Amsterdam zijn vanavond elf hooligans opgepakt. De voetbalsupporters waren met elkaar op de vuist gegaan voor een café.

Vermoedelijk zijn de vechtersbazen allemaal fan van de Britse club Sunderland, die dit weekeinde deelneemt aan het Amsterdam Tournament. Waarom de supporters onderling ruzie kregen is niet bekend. Zes arrestanten worden verdacht van geweldpleging of mishandeling, de overige vijf waren gearresteerd omdat zij zich niet konden legitimeren.


ME in actie tegen hooligans (foto: Gary White)

Zie voor meer foto's het topic op ons forum waar user IntensiveGary verslag doet. 

Na crash meningen over veiligheid verdeeld

Rubens Barrichello en Lewis Hamilton menen dat er iets gedaan moet worden om de veiligheid te verbeteren in de Formule 1. Dit naar aanleiding van de crash van Felipe Massa vanmiddag tijdens de kwalificatie in Hongarije. Massa werd geraakt op zijn helm door een veer van de ophanging van Barrichello's wagen en heeft een schedelbasisfractuur.

Het ongeluk komt nog geen week na de dood van Formule 2-coureur Henry Surtees, die op het circuit van Brands Hatch na een crash van Jack Clarke een losgeraakt wiel op zijn hoofd kreeg waarna hij bewusteloos in de muur terecht kwam. Barrichello vindt het geen toeval meer en dringt aan op maatregelen. "Ik geloof eerlijk waar niet in toeval in het leven. Dingen gebeuren met een reden en ik denk dat dit de tweede teken is. Imola [Ayrton Senna overleed daar in 1994, red.] was een signaal. De wagens werden verbeterd. Helaas hebben we een jongen verloren, wat intens bedroefd is", zei Barrichello.

"Het is geen toeval dat zoiets nu gebeurt. In de GPDA (Grand Prix Drivers' Association) hebben we het gisteren gehad over van alles en nog wat - en er moet iets gebeuren. Zeker weten. We moeten gaan zitten en ernaar kijken. Ik denk dat de auto's enorm veel veiliger zijn geworden, echt een stuk veiliger. Maar het is geen toeval in deze kwestie waar we serieus naar moeten kijken."

Wereldkampioen Hamilton is het eens met Barrichello dat de coureurs met elkaar om de tafel moeten om iets gedaan te krijgen. "Tijdens de kwalificatie zag ik de crash. Het was erg eng en ik hoop dat hij oké is. Het moet een flinke shock zijn voor elke rijder die het overkomt, en ook erg onfortuinlijk omdat zoiets zelden voorkomt", zei Hamilton. "Van de andere kant, samen met de GPDA en de FIA is er een grote stap gezet met de veiligheid. Als je kijkt naar de crash van Heikki [Kovalainen, red.] vorig jaar in Barcelona, die ging onder de bandenstapel door, terwijl de barrière hier goed werk deed."

Hamilton vervolgde: "Ik denk dat dingen met een reden gebeuren en met twee incidenten die in zulke korte tijd plaatsvinden, kunnen we er niet omheen. We moeten zorgen dat we ervan leren, en het verbeteren als we kunnen."

Massa's teamgenoot Kimi Räikkönen echter, zei dat het ongeluk een ongelukkige samenloop van omstandigheden was. Het zou lastig te vermijden zijn geweest. "Het was gewoon een vreemde situatie wat vandaag gebeurde. Het had ook twee jaar geleden kunnen gebeuren, of vijf jaar geleden. De wagens hebben een open cockpit dus er is altijd de kans dat er iets in kan vliegen. Het is niet de eerste keer dat iemand geraakt wordt, en helaas raken coureurs soms vreselijk gewond of overlijden. Het is onderdeel van het risico in motorracing. Felipe was zeker een pechvogel vandaag en hopelijk is hij oké, maar je kunt je nooit helemaal onttrekken aan een dergelijke zaak."

"Je zult onderhand een regel moeten maken voor een kogelvrij raam voor je neus om dit te vermijden. Het is nu eenmaal onfortuinlijk dat dit soort dingen soms gebeuren", besloot de Finse coureur.

Sekspop voor honden

Geeft je hond de nieuwe bank graag een flinke beurt? Kan fikkie het niet laten je been te berijden? Wellicht wordt het dan tijd voor een seksspeeltje. Op een beurs in Brazilië werd onlangs de Doggie Love Doll gepresenteerd.

Het speeltje is bedacht door de firma Petsmiling. De Doggie Love Doll is een rubberen pop, die vaag op een teefje lijkt. Een opgewonden hond kan er zo vaak hij maar wil mee rampetampen. Het is wel raadzaam om het roze gaatje aan de achterkant van de pop even uit te wassen als Fikkie er uitgeput vanaf rolt.

ANWB heeft handen vol op drukke reisdag

De ANWB heeft vandaag de handen vol gehad aan vooral pechgevallen van Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming. Het steunpunt in de Franse stad Lyon had rond half vijf vanmiddag ongeveer 1500 meldingen binnengekregen, zo liet een woordvoerster van de ANWB weten.

Het steunpunt verwerkt zaterdag ruim 1800 meldingen. "Het is een echte reisdag dus het gaat vooral om technische mankementen", aldus de zegsvrouw.

De pechgevallen, zoals oververhitte motoren, ontstonden onder andere in de ellenlange files op de wegen naar het zuiden van Frankrijk, nog altijd veruit de favoriete bestemming van Nederlandse vakantiegangers. Aan het begin van de middag stond er in totaal zo'n 450 kilometer aan files, zei de ANWB. Op het drukste moment stond het verkeer vast over in totaal zo'n 500 kilometer. In Frankrijk moet de grootste drukte nog komen. Volgende week is het 'zwarte zaterdag'. Vandaag liepen vooral de routes Lyon-Orange (A7), Montpellier-Spaanse grens (A9) en Parijs-Bordeaux (A10) vol.

In de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitsersland, waar het vorige weekeinde bij de tunnels druk was met vakantieverkeer, was het juist relatief rustig. De wachttijden voor de Tauerntunnel en de St. Gotthardtunnel liepen op tot respectievelijk 3 en 2,5 uur, maar dat was een stuk korter dan vorige week.

In Nederland was het vandaag volgens de ANWB-woordvoerder opvallend druk. De verkeersdienst turfde aan het begin van de middag dertien files met een totale lengte van 50 kilometer.

Ook hier werden de pechgevallen al aangekondigd.

[MotoGP] Rossi op pole op Donington

Valentino Rossi heeft op Donington Park de poleposition voor zich opgeëist. De kampioenschapsleider ging op het Britse circuit in 1:28.116 rond en bleef hiermee Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo voor. Casey Stoner zal als vierde van start gaan.

Rossi was in de kwalificaties duidelijk de snelste de Italiaan klokte de poletijd tien minuten voor het einde van de kwalificatie en verdere pogingen om deze tijd aan te scherpen brachten hem nog driemaal onder de 1:28.2 grens.

"Voor mij is het een verrassing, omdat we vanochtend niet op de harde banden hebben gereden," zei Rossi. "Gelet op de goede prestaties van de anderen zouden we vanmiddag goede grip gehad moeten hebben, maar ik kwam in de problemen op het moment dat we de harde banden er onder zetten. Ik had niet genoeg grip om te pushen en mijn rondetijden waren slecht. Daar moeten we nog aan werken."

"Met de zachte banden erop hadden we een zeer goede grip. Mijn motor stuurde en liep op de snelle delen van het circuit zeer goed, dus we hebben goed werk verricht. Ik ben blij met de poleposition, want het kwam als een verrassing."

Startgewichten Hongarije

De FIA maakt in het seizoen 2009 voor de start van de race de gewichten van de Formule 1-wagens openbaar. Hieronder vind je de uitkomsten voor Hongarije op een rijtje. De tabellen zijn gesorteerd op gridpositie en op gewicht.

Fernando Alonso staat op pole, maar heeft ook extreem weinig brandstof aan boord. En na een mislukte stategie in de vorige Grand Prix in Duitsland heeft het Brawn GP-team Rubens Barrichello geheel volgegooid.

De eerste tien wagens zijn na de kwalificatie op het Hungaroring-circuit door de wedstrijdleiding gewogen in het parc fermé; van de overige wagens hebben de teams zelf het gewicht doorgegeven (zie * ).


Gesorteerd op startgrid

StartgridCoureurTeamGewicht (kg)
1Fernando AlonsoRenault637.5
2Sebastian VettelRBR Renault655.0
3Mark WebberRBR Renault652.0
4Lewis HamiltonMcLaren Mercedes650.5
5Nico RosbergWilliams654.0
6Heikki KovalainenMcLaren Mercedes655.5
7Kimi RäikkönenFerrari651.5
8Jenson ButtonBrawn GP664.5
9Kazuki NakajimaWilliams658.0
10Felipe MassaFerrarigeen gewicht**
11Sébastien BuemiScuderia Toro Rosso671.5*
12Jarno TrulliToyota671.3*
13Rubens BarrichelloBrawn GP689.0*
14Timo GlockToyota679.2*
15Nelson PiquetRenault667.7*
16Nick HeidfeldBMW Sauber658.0*
17Giancarlo FisichellaForce India680.5*
18Adrian SutilForce India683.5*
19Robert KubicaBMW Sauber666.0*
20Jaime AlguersuariScuderia Toro Rosso675.5*
** Felipe Massa is gecrasht tijdens de kwalificatie


Gesorteerd op gewicht

StartgridCoureurTeamGewicht (kg)
1Fernando AlonsoRenault637.5
4Lewis HamiltonMcLaren Mercedes650.5
7Kimi RäikkönenFerrari651.5
3Mark WebberRBR Renault652.0
5Nico RosbergWilliams654.0
2Sebastian VettelRBR Renault655.0
6Heikki KovalainenMcLaren Mercedes655.5
9Kazuki NakajimaWilliams658.0
16Nick HeidfeldBMW Sauber658.0*
8Jenson ButtonBrawn GP664.5
19Robert KubicaBMW Sauber666.0*
15Nelson PiquetRenault667.7*
12Jarno TrulliToyota671.3*
11Sébastien BuemiScuderia Toro Rosso671.5*
20Jaime AlguersuariScuderia Toro Rosso675.5*
14Timo GlockToyota679.2*
17Giancarlo FisichellaForce India680.5*
18Adrian SutilForce India683.5*
13Rubens BarrichelloBrawn GP689.0*
10Felipe MassaFerrarigeen gewicht**
** Felipe Massa is gecrasht tijdens de kwalificatie

[IndyCar] Ganassi in gesprek met Patrick

Chip Ganassi heeft gezegd dat hij gesprekken met Danica Patrick heeft gevoerd. Op de Indianapolis Motor Speedway zei Ganassi dat hij interesse heeft om Patrick aan zijn team te binden nu naar contract bij Andretti/Green Racing afloopt.

"Als ik je zou zeggen dat niet met haar gesproken heb of interesse in haar heb, dan zou ik tegen je liegen," zei Ganassi. "Net zoals bij vele teams hebben we discussies gehad en zij is op de markt en klaar voor de volgende stap in haar carrière. Ik zou wel willen dat ik kon zeggen dat ik een stuk verder in het proces was, maar het zit allemaal nog in de beginfase."

Patrick wordt in de geruchten gelinkt aan de NASCAR, waaronder bij Genassi die Martin Truex jr. ziet vertrekken, maar de teameigenaar ziet haar liever in de IndyCars racen. Voor de toekomst sluit hij de NASCAR echter niet uit. "Ik denk dat zij klaar is voor een volgende stap in haar IndyCar-carrière. Als ze besluit te blijven, dan kan ze nog één stap maken en ik denk dat zij er dichtbij is."

Schuil/Nummerdor verliezen halve finale

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben vandaag de halve finale bij het grandslam in Marseille verloren van Pablo Herrera Allepuz en Adrian Gavira Collado. De als zevende geplaatste Spanjaarden waren in twee sets te sterk voor het Nederlandse beachvolleybalduo (21-14 en 21-15).

Onlangs hadden de Zuid-Europeanen ook al van Schuil en Nummerdor gewonnen bij het Grand Slam in Gstaad in de strijd om de bronzen medaille. Morgen speelt het Oranje-duo om 15:00 uur tegen Julius Brink en Jonas Reckermann (Duitsland), waar ze eerder in Gstaad van verloren. De Duitse wereldkampioenen verloren in de halve finale van de olympisch kampioenen Todd Rogers en Phil Dalhausser. Brink en Reckermann wonnen de laatste drie FIVB-toernooien in Noorwegen, Zwitserland en Rusland.

Na 5-5 in de eerste set namen de Spanjaarden een voorsprong van twee punten (7-5). In de loop van de set konden ze deze voorsprong steeds verder uitbouwen totdat ze op 20-13 hun eerste setpunt kregen. De Nederlanders wisten te voorkomen dat ze dit konden verzilveren, maar op het volgende setpunt was het wel raak.

Ook in de tweede set ging het tot 5-5 gelijk op. Daarna wisten Herrera en Gavira een voorsprong te forceren die ze al snel vergrootten tot vijf punten (13-8). Schuil en Nummerdor konden het verschil nog verkleinen tot twee punten (13-11) maar daarna zette het Zuid-Europese koppel weer aan. Op 20-14 hadden ze hun eerste wedstrijdpunt. Het tweede wisten ze te benutten (21-15).

Zwarte Cross trekt tienduizenden bezoekers

Enkele tienduizenden bezoekers zijn vandaag afgekomen op de tweede dag van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Volgens de politie is er geen wanklank gevallen.

Ook de organisatie is tevreden. "Iedereen heeft het naar de zin en na enkele plensbuien vrijdag was het zaterdag zo goed als droog", zegt woordvoerder Pieter Holkenborg van de Zwarte Cross.

Voor vanavond staat onder meer nog een optreden van Beef op het programma. Zondag is er een prominentencross. Daarin nemen onder anderen Bennie Jolink, Gerda Havertong, Hans Kazan en Nicolette Kluijver het tegen elkaar op. De Zwarte Cross trok vorig jaar ruim 100.000 bezoekers.

Geheime medicijnvoorraad in Jacksons huis

De privéarts van Michael Jackson, Conrad Murray, hield een voorraad medicijnen verborgen in een kast van zijn kamer in het huis van de Amerikaanse popster. Hierbij was ook het zeer krachtige verdovingsmiddel propofol, aldus de politie van Los Angeles.

Dat berichtte entertainmentwebsite TMZ.com vandaag. Murray wordt officieel verdacht van doodslag in het onderzoek naar het overlijden van de zanger. Toen de politie het huis van Jackson kort na zijn overlijden doorzocht, kon ze de medicijnvoorraad niet vinden. Murray vertelde de politie zelf over de verstopte medicijnen tijdens verhoren.

De politie van Los Angeles en Amerikaanse drugsautoriteiten deden woensdag een inval in het kantoor van Murray in Houston. Zij namen onder meer medicijnen, twee harde schijven, notities en documenten in beslag.

Er is steeds meer bewijs dat Jackson op 25 juni door een hartstilstand overleed na een overdosis medicijnen. Naar verwachting verschijnt binnenkort een toxicologisch rapport dat definitief duidelijkheid moet geven over de doodsoorzaak van de popster.

Geheime medicijnvoorraad in Jacksons huis  (foto: ANP)

Massa heeft schedelbreuk en hersenschudding

Formule 1-coureur Felipe Massa heeft aan zijn crash op het circuit van Boedapest een schedelbreuk, een hersenschudding en een snee in zijn voorhoofd overgehouden.

De Braziliaan moet een operatie ondergaan en gaat daarna naar de afdeling intensieve zorg. Zijn toestand is stabiel, zo liet zijn werkgever Ferrari vandaag weten.

Massa werd tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van Hongarije geraakt door materiaal dat loskwam van de bolide van zijn landgenoot Rubens Barrichello van Brawn GP. De Braziliaan crashte vervolgens in een bandenstapel en werd naar een ziekenhuis in Boedapest afgevoerd. Hij verschijnt uiteraard zondag niet meer aan de start.

Massa heeft schedelbreuk en hersenschudding  (foto: ANP)

[CC09] Huishouden met je zeis in Dante's Inferno beelden

Dante's Inferno is een van EA's nieuwe games dit jaar en gaat over het eerste deel van 'Dante's Divine Comedy'. Je speelt Dante, een veteraan van de 'Crusades', op zijn queeste om Beatrice uit de handen van de duivel himself te bevrijden. Op de Comic-Con in San Diego was de game speelbaar, en er zijn wat mannetjes zo aardig geweest om dit met een camera op te nemen en op internet te zetten. Aanschouw hieronder de brute actie van Dante's Inferno.

Demonstratie tegen Iraans regime in Amsterdam

Op het Museumplein in Amsterdam is vanmiddag een manifestatie tegen het optreden van het Iraanse regime. Volgens de organisatie zijn er circa tweeduizend deelnemers. De politie houdt het op iets meer dan duizend.

De actievoerders zijn het niet eens met de harde wijze waarop Teheran de protesten van burgers tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen heeft aangepakt. Zij spreken van een schending van de mensenrechten.

De manifestatie begon om half een en duurt tot drie uur. Ook in andere steden over de hele wereld zijn vandaag protesten. Die vinden plaats met steun van onder meer Amnesty Internatonial, Human Rights Watch en Reporters without Borders.

Een aantal van de actievoerders in Amsterdam behoort overigens tot een groep Nederlandse Iraniërs die momenteel in hongerstaking zijn uit solidariteit met de demonstranten in Iran. De hongerstaking begon gisteren en duurt tot morgen. Andere leden van deze groep zitten vandaag naast de terrassen op het Plein in Den Haag.

Sinds de omstreden herverkiezing van de uiterst conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni is het onrustig in de islamitische republiek. De oppositie beschuldigt de machthebbers van fraude bij de stembusronde. Er zijn massale protesten geweest, maar de autoriteiten hebben die met harde hand de kop ingedrukt.

Demonstratie tegen Iraans regime in Amsterdam  (foto: ANP)

[CC09] Terug naar Tenkachi in Dragon Ball: Raging Blast

Vorig jaar mochten we al genieten van de eerste Next-Gen Dragon Ball game in de vorm van Dragon Ball Z: Burst Limit. Deze game was eigenlijk een soort opgepoetste Budokai, natuurlijk was te verwachten dat er ook een game zou komen in de vorm van Tenkachi. Deze gaat er nu dan ook aankomen, hieronder gameplay-beelden vanuit de beursvloer van Comic-Con in San Diego.

Raad de eindstand - win een FOK!shirt!

bannert
Zoals de meesten van jullie inmiddels wel weten zijn enkele users van FOK! F&F bezig met de Asielactie 2009. Dit jaar voor de Stichting Dierenthuis,  alwaar honden en katten die weinig tot geen kans op herplaatsing hebben via een asiel een permanent prachtig plekje krijgen waar ze de rest van hun leven kunnen genieten van bos en water, zonder zorgen om voedsel en warmte. Op dit moment is er al meer dan 3000 euro ingezameld!

Om het nóg leuker te maken om mee te doen, kun je vanaf nu een FOK!shirt winnen als je het eindbedrag raadt!

De drie mensen die het dichtst bij de eindstand zitten krijgen dit collectors item, uiteraard in hun maat. Dit raden kan je gedurende één week doen, waarin je één keer mag raden. Heeft een ander jouw bedrag al gegokt, dan moet je een ander bedrag noemen. 

Nadat het raden op zaterdag 1 augustus gesloten wordt om 12.00 uur 's middags, gaat het topic op slot. De Asielactie loopt daarna nog tot 31 augustus 12.00 uur, waarna de winnaars bekend gemaakt zullen worden zodra de eindstand bekend is.

Voor meer informatie en de spelregels het topic op het forum!
teller
Up-to-date teller

Vegan streaker vrijgelaten

Dierenrechtenactivist Peter J., beter bekend als de vegan streaker, is vandaag vrijgelaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De 24-jarige man werd vorige week aangehouden. Hij zou plannen hebben gehad voor een aanslag op koningin Beatrix.

Onderzoek door de Nationale Recherche heeft vooralsnog geen bewijs opgeleverd. Daarom is er volgens het OM geen reden meer J. langer vast te houden.

Vegan streaker weer op vrije voeten  (foto: ANP)

Tour: uitslag twintigste etappe

Juan Manuel Gárate heeft de twintigste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. In de finale was de Spanjaard van Rabobank sterker dan zijn medevluchter, Tony Martin.


Kort na de start van de twintigste etappe namen een aantal renners de benen. Onder hen waren Juan Manuel Gárate, Joost Posthuma (beide Rabobank), Tony Martin (Team Columbia), Albert Timmer, Cyril Lemoine (beide Skil-Shimano), Hayden Roulston (Cervélo Test Team) en Christophe Riblon (AG2R). Vlak daarna zetten Mickael Delage (Silence-Lotto), Rubén Pérez Moreno (Euskaltel) en José Iván Gutiérrez (Caisse d'Epargne) de achtervolging op de leidende groep in.

Aan de voet van de eerste klim hadden de koplopers 40 seconden op het achtervolgende trio en meer dan anderhalve minuut op het peloton, waar Astana de regie in handen had. Na veertien kilometer koersen was de voorsprong op de meute naar drie minuten opgelopen. Vlak daarna rekenden Delage, Pérez Moreno en Gutiérrez de kopgroep in, die daardoor naar zestien renners groeide.

De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg iets meer dan tien minuten, waarna deze langzaam terug zakte. Op de top van de Col des Abeilles was de achterstand van het peloton, dat inmiddels door Astana werd aangevoerd, nog acht minuten. Met nog 27 kilometer voor de wielen brak het peloton in twee stukken, nadat de Kazachse wielerformatie het tempo fors opschroefde.

Op datzelfde moment bevond de kopgroep zich aan de voet van de slotklim van deze dag, de Mont Ventoux. Team Saxo Bank had het kopwerk van Astana inmiddels weer overgenomen en liet de voorsprong van de koplopers steeds verder slinken. De meute had aan de voet van de Mont Ventoux nog vier minuten achterstand op de leiders, waar Gárate op zeventien kilometer van de finish een demarrage plaatste. De Spanjaard werd echter snel weer bijgehaald door Martin en Riblon.

In het peloton plaatste Fränck Schleck de eerste demarrage. Lance Armstrong kroop in het wiel van de achtervolger, maar het duo wist niet weg te rijden. Vlak daarna was het Andy Schleck, die er vandoor ging. Contador zocht het wiel van de witte trui-drager, wist bij hem te blijven. Het duo slaagde er uiteindelijk in om een klein gaatje te slaan In de kopgroep moest Riblon lossen, waardoor Martin en Gárate met zijn tweeën aan de leiding gingen.

Andy Schleck plaatste vervolgens de ene demarrage na de andere. De Luxemburger kreeg Contador voortdurend mee in zijn wiel, waarna het aan Armstrong was om het gat te dichten. Op tien kilometer van de finish werd het beslissende gaatje geslagen. Vlak daarna sloot Vicenzo Nibali (Liquigas) bij het duo aan. Ook Riblon voegde uiteindelijk zich bij het groepje van Contador.

Op zes kilometer van de meet smolten de groepen met Contador en Armstrong weer samen, waarna Franco Pellizotti (Liquigas) er vandoor ging. De voorsprong van het leidende duo groeide inmiddels weer naar twee minuten, omdat de Spanjaard van Astana niet mocht doorrijden. Op anderhalve kilometer van de finish kon Wiggins niet meer aanklampen en moest lossen. Hierdoor leek Armstrong zeker te zijn van zijn derde plaats in het algemeen klassement.

In de kopgroep reed Gárate weg bij Martin, wat mogelijk de eerste etappezege in deze Tour de France van Rabobank zou kunnen betekenen, maar de Duitser toonde veerkracht en keerde terug bij de Spanjaard. In de finale ging Gárate opnieuw aan en wist Martin toch nog te verslaan.

Little Britain stopt ermee

Het Britse sketches- en typetjesprogramma Little Britain stopt ermee. Dat heeft David Walliams vandaag bekend gemaakt. Na zes jaar stoppen Walliams en Matt Lucas ermee. De reden is dat ze bang zijn dat de Britten anders gek van het duo worden bij het uitmelken van de serie.

Little Britain: The Movie

De Britten zijn echter niet van de twee komieken af, Walliams maakte bekend dat de twee een nieuw programma gaan maken voor de BBC. Tevens is er nog meer goed nieuws voor de fans, de twee zijn op dit moment bezig met een film over de serie. Ze vliegen voor de film onder andere naar Las Vegas.

Little Britain en de BBC

De BBC betreurt het dat het succesvolle programma nu van de buis gaat. "Ze hebben ons nog gevraagd om nog een seizoen te maken, maar het werd tijd om iets nieuws te doen, voordat mensen gek worden van onze typetjes. Soms geef je mensen te veel en dan vinden ze het niet leuk meer. Op dit moment is het belangrijk om het roer om te gooien en met iets anders creatiefs te komen," aldus Walliams.

De nieuwe show van Lucas en Walliams

Lucas en Walliams zijn op dit moment al bezig met hun nieuwe programma. "Het wordt een kruising tussen een sketchshow en een sitcom. Ik wil alleen nog niet te veel verklappen, want het programma komt volgend jaar op televisie," aldus Walliams. Het nieuwe programma wordt wel een beetje zoals Little Britain, maar dan toch weer met een andere insteek. Walliams vertelt dat Little Britain zo succesvol was dat Tom Cruise hem herkende tijdens een voetbalwedstrijd van het Amerikaanse LA Galaxy.


David Walliams (links) en Matt Lucas (rechts) (foto: Novum)

Gárate wint op Mont Ventoux

Juan Manuel Gárate heeft de twintigste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. In de finale was de Spanjaard van Rabobank sterker dan zijn medevluchter, Tony Martin.

Kort na de start van de twintigste etappe namen een aantal renners de benen. Onder hen waren Juan Manuel Gárate, Joost Posthuma (beide Rabobank), Tony Martin (Team Columbia), Albert Timmer, Cyril Lemoine (beide Skil-Shimano), Hayden Roulston (Cervélo Test Team) en Christophe Riblon (AG2R). Vlak daarna zetten Mickael Delage (Silence-Lotto), Rubén Pérez Moreno (Euskaltel) en José Iván Gutiérrez (Caisse d'Epargne) de achtervolging op de leidende groep in.

Aan de voet van de eerste klim hadden de koplopers 40 seconden op het achtervolgende trio en meer dan anderhalve minuut op het peloton, waar Astana de regie in handen had. Na veertien kilometer koersen was de voorsprong op de meute naar drie minuten opgelopen. Vlak daarna rekenden Delage, Pérez Moreno en Gutiérrez de kopgroep in, die daardoor naar zestien renners groeide.

De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg iets meer dan tien minuten, waarna deze langzaam terug zakte. Op de top van de Col des Abeilles was de achterstand van het peloton, dat inmiddels door Astana werd aangevoerd, nog acht minuten. Met nog 27 kilometer voor de wielen brak het peloton in twee stukken, nadat de Kazachse wielerformatie het tempo fors opschroefde.

Op datzelfde moment bevond de kopgroep zich aan de voet van de slotklim van deze dag, de Mont Ventoux. Team Saxo Bank had het kopwerk van Astana inmiddels weer overgenomen en liet de voorsprong van de koplopers steeds verder slinken. De meute had aan de voet van de Mont Ventoux nog vier minuten achterstand op de leiders, waar Gárate op zeventien kilometer van de finish een demarrage plaatste. De Spanjaard werd echter snel weer bijgehaald door Martin en Riblon.

In het peloton plaatste Fränck Schleck de eerste demarrage. Lance Armstrong kroop in het wiel van de achtervolger, maar het duo wist niet weg te rijden. Vlak daarna was het Andy Schleck, die er vandoor ging. Contador zocht het wiel van de witte trui-drager, wist bij hem te blijven. Het duo slaagde er uiteindelijk in om een klein gaatje te slaan In de kopgroep moest Riblon lossen, waardoor Martin en Gárate met zijn tweeën aan de leiding gingen.

Andy Schleck plaatste vervolgens de ene demarrage na de andere. De Luxemburger kreeg Contador voortdurend mee in zijn wiel, waarna het aan Armstrong was om het gat te dichten. Op tien kilometer van de finish werd het beslissende gaatje geslagen. Vlak daarna sloot Vicenzo Nibali (Liquigas) bij het duo aan. Ook Riblon voegde uiteindelijk zich bij het groepje van Contador.

Op zes kilometer van de meet smolten de groepen met Contador en Armstrong weer samen, waarna Franco Pellizotti (Liquigas) er vandoor ging. De voorsprong van het leidende duo groeide inmiddels weer naar twee minuten, omdat de Spanjaard van Astana niet mocht doorrijden. Op anderhalve kilometer van de finish kon Wiggins niet meer aanklampen en moest lossen. Hierdoor leek Armstrong zeker te zijn van zijn derde plaats in het algemeen klassement.

In de kopgroep reed Gárate weg bij Martin, wat mogelijk de eerste etappezege in deze Tour de France van Rabobank zou kunnen betekenen, maar de Duitser toonde veerkracht en keerde terug bij de Spanjaard. In de finale ging Gárate opnieuw aan en wist Martin toch nog te verslaan.


Uitslag twintigste etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Juan Manuel GárateRabobank04:39,12
2Tony MartinTeam Columbia+ 0,03
3Andy SchleckTeam Saxo Bank+ 0,38
4Alberto ContadorAstanaz.t
5Lance ArmstrongAstana+ 0,41
6Fränck SchleckTeam Saxo Bank+ 0,43
7Roman KreuzigerLiquigas+ 0,46
8Franco PellizottiLiquigas+ 0,56
9Vicenzo NibaliLiquigas+ 0,58
10Bradley WigginsTeam Garmin+ 1,03
14Joost PosthumaRabobank+ 1,56

Algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Alberto ContadorAstana81:46,17
2Andy SchleckTeam Saxo Bank+ 4,11
3Lance ArmstrongAstana+ 5,24
4Bradley WigginsTeam Garmin+ 6,01
5Fränck SchleckTeam Saxo Bank+ 6,04
6Andreas KlödenAstana+ 6,42
7Vicenzo NibaliLiquigas+ 7,35
8Christian Vande VeldeTeam Garmin+ 12,04
9Roman KreuzigerLiquigas+ 14,16
10Christophe Le MévelFrançaise des Jeux+ 14,25

Doden crash Iran vooral bemanningsleden

Door het vliegtuigongeluk in Iran gisteren zijn vooral bemanningsleden om het leven gekomen. Dertien van de zestien doden maakten deel uit van de crew. Dat maakte een woordvoerder van de Iraanse luchtvaartautoriteit vandaag bekend.

Volgens de zegsman waren negen van de dertien dode bemanningsleden afkomstig uit Kazachstan. De overige vier waren Iraniërs. Dertig mensen raakten gewond.

Het toestel met aan boord ruim 150 passagiers, dat was opgestegen in de hoofdstad Teheran, kwam bij de landing in de noordwestelijke stad Mashhad in de problemen. Het raakte in brand en schoot over de landingsbaan tegen een muur. Daardoor raakte vooral de voorkant van het toestel zwaar beschadigd.

Iraanse media meldden dat het ongeluk veroorzaakt zou zijn door problemen met de wielen van het vliegtuig. De vergunning van de private luchtvaartmaatschappij Aria zou opgeschort zijn zolang het onderzoek loopt.

Het ongeval had een week na een andere crash in Iran plaats. Het ongeval met een Toepolev-154 eiste de levens van alle 168 inzittenden.


Doden crash Iran vooral bemanningsleden  (foto: DAG)

Bosbranden Europa nemen af

De bosbranden die Europa al een aantal dagen in de ban houden, lijken af te nemen. Volgens de brandweer in Italië woeden er vandaag nog acht branden, maar zijn er ook vijf (bijna) uit.

Ook in Griekenland maakt de brandweer melding van slinkende vuurzeeën. De brand op het eiland Kreta is bijna geblust en een brand nabij Livadia was gedeeltelijk onder controle. Ook de Spaanse overheid meldde dat de situatie stabiel is.

Op het Franse eiland Corsica woedt het vuur echter nog wel. Daar is in enkele dagen tijd 5000 hectare bos in vlammen opgegaan. Vooral de wind maakt het moeilijk om de brand te bestrijden.

Bosbranden in Europa hebben de afgelopen dagen aan zes brandweerlieden het leven gekost. In totaal zijn duizenden brandweermensen in de weer om het vuur te bestrijden.


Bosbranden Europa nemen af  (foto: DAG)

Zware crash Massa in kwalificatie Boedapest

Formule 1-coureur Felipe Massa is zaterdag tijdens de kwalificatie van de Grote Prijs van Hongarije zwaar gecrasht. De Braziliaan reed met zijn Ferrari hard in de bandenstapel. Massa bleef na het ongeluk enige tijd in zijn wagen zitten. Twee ambulances waren snel ter plaatse.

Massa lijkt gewond aan zijn hoofd. Mogelijk verloor hij na de crash zijn bewustzijn. Na de eerste medische verzorging is Massa overgebracht naar het ziekenhuis.

Update 16:18:

Een perswoordvoerder bij Ferrari heeft gezegd dat Felipe Massa een snee in zijn voorhoofd heeft en dat de artsen een kalmerende injectie hebben gegeven. De Braziliaan is bij kennis en heeft even met zijn collega's bij Ferrari gesproken. Hij is inmiddels afgevoerd per helikopter naar het ziekenhuis.

Het zou een veer zijn (plaatje) die van de wagen van Barrichello afkwam en Massa geraakt heeft op zijn helm.

Hier kun je een filmpje zien van de crash.

'Opnames nieuwe Batman starten in 2010'

De opnames voor de volgende Batman, de opvolger van het geprezen The Dark Knight, zullen volgend jaar beginnen. Dat meldde Gary Oldman (Commissioner Gordon) tijdens een persconferentie van de film The Book of Eli op het evenement Comic Con in Amerika.

Een journalist vroeg Oldman wanneer we de nieuwe Batman kunnen verwachten en antwoordde dat een vervolg er zeker zal komen en dat de opnames volgend jaar zullen starten. "De opnames van de volgende Batman-film zijn voor volgend jaar, dus ik denk dat we hem binnen twee jaar in de zalen mogen verwachten. Maar dat heb je niet van mij gehoord," aldus de acteur.

De vraag is alleen of de film ook geregisseerd zal worden door Christopher Nolan, de man achter Batman Begins en The Dark Knight. Christian Bale (Batman) zal wel terug keren in het vervolg. In tegenstelling tot Aaron Eckhart (Two Face / Harvey Dent). Het is niet bekend of er beelden van Heath Ledgers Joker zijn achtergehouden voor het vervolg, door het plotselinge overlijden van Heath.


'Opnames nieuwe Batman starten in 2010' (foto: DAG)

[Upd] Massa gecrasht: geraakt op helm

Felipe Massa is tijdens de tweede kwalificatiesessie op de Hungaroring hard de bandenstapel in gereden. De Braziliaan ontvangt momenteel medische hulp in de paddock.

Het is nog onbekend wat er precies gebeurd is, maar Eddie Jordan, commentator voor de BBC, dacht dat er een probleem was aan de voorkant van de Ferrari van Massa. De sporen in het grind gingen kaarsrecht de banden in, alsof er niet meer geprobeerd is te sturen. Op de BBC werd gesproken over dat de helm van Massa geraakt zou zijn voor hij de baan afschoot. Op tv-beelden zou te zien zijn dat de Ferrari-rijder enige momenten voor de crash al niet meer reageerde. De remsporen gingen in ieder geval eerst recht over het gras in een flauwe chicane, en daarna met hoge snelheid recht de grindbak in.

Marschalls liepen ondertussen op de baan om van heel dichtbij te zoeken naar rommel op de baan. Het lijkt zeker te zijn dat Massa iets tegen zijn hoofd aan kreeg.

Update @ 15:09 uur
Het zou een onderdeel kunnen zijn van de wagen van Rubens Barrichello, die verklaarde na afloop van zijn sessie: "Er brak iets van mijn auto af. Het voelde vreemd. We moeten de auto onderzoeken." De FIA onderzoekt momenteel de Brawn GP-auto. In de herhaling is te zien dat er inderdaad een stuk pijp of slang voor de auto van Felipe Massa belandt, die er overheen rijdt en het stukje helm dat zichtbaar is op het onboardbeeld, gaat even heen en weer.

Massa zwaaide even toen hij aankwam bij het medisch centrum. Het lijkt wel goed te gaan.

Update @ 15:36 uur
Een perswoordvoerder bij Ferrari heeft gezegd dat Felipe Massa een snee in zijn voorhoofd heeft en dat de artsen een kalmerende injectie hebben gegeven. De Braziliaan is bij kennis en heeft even met zijn collega's bij Ferrari gesproken. Hij is inmiddels afgevoerd per helikopter naar het ziekenhuis.

Het zou een veer zijn (plaatje) die van de wagen van Barrichello afkwam die Massa geraakt heeft op zijn helm.

Later vanavond zal Ferrari met een verklaring komen over de toestand van Massa.

Uitslag kwalificatie Hongarije

Zelfs de coureurs wisten na afloop niet wie vooraan staat omdat de tijdschermen even zwart waren, maar Fernando Alonso staat morgen in de GP van Hongarije op poleposition. Sebastian Vettel staat naast hem, en Mark Webber en Lewis Hamilton staan op de tweede startrij. Een crash van Felipe Massa legde een tijd de start van de derde sessie stil.

Het weer in Hongarije was koeler dan de rest van het weekend, met 23 graden Celsius en half bewolkt vond Ross Brawn het gunstiger weer voor zijn Brawn GP-wagens. De tracktemperatuur was 41 graden Celsius. Voor de eerste kwalificatiesessie kwam Giancarlo Fisichella als eerste de baan op, direct gevolgd door de beide Scuderia Toro Rosso-rijders Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari. Ardian Sutil stond nog binnen, de Duitser schoof vanmorgen de bandenstapel in en wellicht heeft het Force India-team zijn wagen niet kunnen repareren. Er werd nog druk gesleuteld aan de bolide van Sutil toen er nog zes minuten op de klok stond voor Q1.

Nelson Piquet jr., die nogal onder druk staat dit weekend om zijn stoeltje bij Renault, zette in eerste instantie geen geweldige tijd neer, maar wist zijn achttiende plek toch te verbeteren naar een veertiende tijd. Al werd de Braziliaan wel teruggezet door Fisichella naar de vijftiende plek. Piquet zou echter zijn tijd opnieuw verbeteren en naar een verrassende vijfde tijd te gaan. Alguersuari zorgde voor een gele vlag omdat hij een uitstapje naast de baan maakte en de Spanjaard kon niet meer verder. Ook Sutil, die inmiddels op de baan gekomen was, zag zijn vliegende ronde mislukken door naast de baan te komen, en de Force India-coureur bleef steken op de achttiende tijd.

Naast Alguersari en Sutil vielen ook Nick Heidfeld (vijftiende tijd), Fisichella (zestiende) en Robert Kubica (negentiende tijd) buiten de boot voor de tweede kwalificatiesessie. Beide BMW Saubers stellen opnieuw teleur, de vraag blijft waar het toch aan ligt. Alguersuari had last van technische problemen waardoor hij zijn STR naast de baan moest parkeren. "We moesten de wagen om veiligheidsredenen stoppen", aldus Alguersuari in een interview.

De tweede sessie begon goed voor beide Red Bull Racing-auto's: de eerste en tweede tijd voor respectievelijk Sebastian Vettel en Mark Webber. Ook de beide McLarens waren goed onderweg, Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen pakten de derde en vierde tijd van dat moment, al viel de Fin wel snel terug door riders die zijn tijd verbeterden. En Nico Rosberg liet zien dat de Williams snel kan rijden, de Duitser verbeterde de snelste tijd van Vettel, terwijl Fernando Alonso zijn Renault daar weer voor zette. Kimi Räikkönen raakte nog even op het gras, maar kon zijn weg vervolgen.

Timo Glock probeerde het nog wel, maar zijn tijd was niet genoeg om door te mogen naar de laatste tien. Felipe Massa reed ineens in de vierde bocht de banden in, en opnieuw werden er gele vlaggen gezwaaid. De Braziliaan zat een tijd onbewogen in zijn cockpit, en de medical car was er snel bij. Even later kwam ook een ambulance om Massa bij te staan na zijn ongeluk. De twee Brawn GP's zaten lange tijd in de gevarenzone, maar alleen Jenson Button wist door te gaan naar de derde kwalificatiesessie. Naast Rubens Barrichello, die een dertiende tijd liet noteren, en Glock met een veertiende tijd, vielen ook Sébastien Buemi, Jarno Trulli en Piquet af in Q2.

De Ferrari van Massa werd weggetakeld, en de coureur was inmiddels uit de auto. Het was nog altijd niet duidelijk hoe het met Massa ging. De kwalificatie werd tijdelijk stilgelegd terwijl de medische dienst achter de pitboxen nog bezig was met de Ferrari-coureur. Eddie Jordan, commentator voor de BBC, dacht dat er een probleem was aan de voorkant van de Ferrari van Massa, de sporen in het grind gingen kaarsrecht de banden in, alsof er niet meer geprobeerd is te sturen. Marschalls liepen ondertussen op de baan om van heel dichtbij te zoeken naar rommel op de baan. Op de BBC werd gesproken over dat de helm van Massa geraakt zou zijn voor hij de baan afschoot.

Massa zwaaide even toen hij bij het medisch centrum aankwam en hij zal met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden. Het zou een onderdeel kunnen zijn van de wagen van Rubens Barrichello, die verklaarde na afloop van zijn sessie: "Er brak iets van mijn auto af. Het voelde vreemd. We moeten de auto onderzoeken." De FIA onderzoekt momenteel de Brawn GP-auto. In de herhaling is te zien dat er inderdaad een stuk pijp of slang voor de auto van Felipe Massa belandt, die er overheen rijdt en het stukje helm dat zichtbaar is op het onboardbeeld, gaat even heen en weer.

De kwalificatie ging na enige tijd stilgelegen te hebben, weer verder met de derde en laatste sessie van tien minuten. Nog negen coureurs streden om de eerste tien plaatsen op de grid, en Webber zette met 1:22,021 een snelle tijd neer. Die tijd werd al snel verbeterd door Rosberg en Alonso, terwijl de winnaar van vorig jaar, Kovalainen, voor zijn McLaren-teamgenoot de vierde tijd neerzette.

Nadat de vlag gevallen en iedereen binnen was, was het een paar minuten niet duidelijk wie er nu bovenaan stonden. De tijdschermen van de FIA waren even zwart. Toen het weer zichtbaar was, bleek de poleposition morgen voor Fernando Alonso met 1:21,569, met Vettel naast hem. In de laatste paar seconden na de vlag was de Red Bull-coureur nog voor Nico Rosberg gekomen, en ook zijn teamgenoot Webber wist zich nog naar de derde tijd te rijden. Hamilton start morgen van de vierde plaats, Rosberg als vijfde. Massa had uiteindelijk geen tijd neergezet.


Uitslag kwalificatie Hongarije

Pos. Rijder Team Tijd
1 F. Alonso Renault 1:21.569
2 S. Vettel Red Bull 1:21.607
3 M. Webber Red Bull 1:21.741
4 L. Hamilton McLaren 1:21.839
5 N. Rosberg Williams 1:21.890
6 H. Kovalainen McLaren 1:22.095
7 K. Räikkönen Ferrari 1:22.468
8 J. Button Brawn GP 1:22.511
9 K. Nakajima Williams 1:22.835
10 F. Massa Ferrari geen tijd

11 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:21.002
12 J. Trulli Toyota 1:21.082
13 R. Barrichello Brawn GP 1:21.222
14 T. Glock Toyota 1:21.242
15 N. Piquet jr. Renault 1:21.389

16 N. Heidfeld BMW 1:21.738
17 G. Fisichella Force India F1 1:21.807
18 A. Sutil Force India F1 1:21.868
19 R. Kubica BMW 1:21.901
20 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.359

Kijkcijferrecord voor Burn Notice

De Amerikaanse tv-serie Burn Notice begint steeds populairder te worden. Afgelopen week scoorde de comedy-drama-actieserie een recordaantal van 6,8 miljoen kijkers en was Burn Notice het best-scorende programma op de Amerikaanse kabel.

In tegenstelling tot andere populaire series als Heroes, Prison Break en My Name Is Earl weet Burn Notice elk seizoen meer en meer kijkers aan zich te binden.

Burn Notice gaat over Michael Westen, die jarenlang succesvol spion is geweest voor de Amerikaanse regering. Op een dag krijgt hij plots een burn notice, een 'ontslagbrief' voor spionnen.

Voor Westen is dat een ernstige situatie. Als ontslagen spion heeft hij geen geld, creditcard of werkhistorie meer. Bovendien kan Westen het zonnige Miami, waar hij gedumpt is, niet meer uit.

Terwijl Westen samen met een paar oude vrienden uitzoekt waarom hij een burn notice heeft gekregen, doen zij ondertussen gevaarlijke missies à la The A-Team. Burn Notice wordt elke donderdag uitgezonden in de VS en is ook in HD-kwaliteit te downloaden via de bekende Tim Kuik-kanalen.

Bezoek ook het forum voor het topic van Burn Notice.

Promo Burn Notice

Planten gaan met zombies knokken op je Xbox

Plants vs. Zombies was eigenlijk alleen voor de PC beschikbaar, maar zal volgens Worthplaying ook op Xbox Live Arcade (XBLA) verschijnen. De game viel eerder dit jaar op door de kleurrijke omgevingen en bizarre setting. Planten met lachende gezichtjes nemen het op tegen Filemon Wesselink-achtige zombies in voor- en achtertuinen.



Het is nog niet bekend wanneer de game, die zich het beste laat omschrijven als een Tower Defense Game, te downloaden is op XBLA.

25e editie Zomercarnaval in Rotterdam

In Rotterdam is vanmiddag de 25e editie van de Straatparade van het Ortel Zomercarnaval losgebarsten. De Battle of Drums vormde vrijdagavond het startsein van het festival.

Vanaf 13.00 uur trekt een stoet van 26 praalwagens, 29 carnavalsgroepen en vertegenwoordigers van zes organisaties,, zoals de GGD, vanaf de Boompjeskade bij de Erasmusbrug door de binnenstad. Iedere carnavalsgroep heeft ook nog een eigen muziekwagen. In totaal doen er meer dan 2300 mensen uit de hele wereld mee.

De kersverse koningin van het carnaval, Sushma Bhatti uit Utrecht, voert met haar groep Sparkling Mix de 2,5 kilometer lange parade aan. Als extraatje is de brassband T.O.K. aan haar gezelschap toegevoegd. De mensen en de wagens aan de kop van de stoet zijn rond 17.30 uur terug op het beginpunt.

Het Zomercarnaval trekt jaarlijks ongeveer 900.000 liefhebbers.

WO1-veteraan Harry Patch overleden

Vanochtend om 08:50 plaatselijke tijd is de laatste Britse oorlogsveteraan uit WOI overleden. Harry Patch was de laatste veteraan die WOI daadwerkelijk heeft meegemaakt. Hij overleed in verpleegtehuis Fletcher House in Wells, Somerset op 111-jarige leeftijd.

Patch vocht onder andere in de loopgraven van Passendale tijdens de 3e slag van Ieper in 1917 waar alleen al aan Britse zijde 70.000 doden vielen.

Sinds vorige week was Patch de enige WO1-veteraan, nadat de 113-jarige Henry Allingham, toen net een week de oudste man ter wereld, overleed.

Voor meer informatie klik hier en hier.

 

Harry Patch in Ieper, 2008

 

Foto: Copyright Yvonne Heslinga

Wat een feest!

“Wie is die lolbroek die daar zo bijdehand staat te doen bij de bar?” Of: “Ken jij die vrouw die daar gratis staat mee te drinken?” En wat te denken van: “Heb jij die debiel uitgenodigd?” We kennen deze situaties allemaal vast wel. Met de intentie om met een groep vrienden en kennissen een gezellige avond te organiseren, is er altijd wel iemand die niemand kent en zich als vreemdeling in het gezelschap mengt. Nee, ik ga niet zeggen dat ik zo iemand ben. Ik houd er namelijk van om mensen te snel af te zijn door mezelf voor te stellen. Al is het maar om te laten zien dat ik de kwaaiste niet ben.

Politieagenten belaagd in Rotterdam

De politie had het gisteren zwaar te verduren in Rotterdam. Bij twee verschillende incidenten kregen agenten klappen, schoppen of werden zij uitgescholden. Dat heeft een woordvoerder vandaag bekendgemaakt.

Het eerste incident gebeurde 's middags op de Van Duylhof. Agenten wilden daar een 21-jarige man arresteren die een auto zou hebben vernield. De verdachte stompte een van hen echter in het gezicht. De politieman raakte gewond aan zijn neus en had twee tanden door zijn lip. Ondanks zijn verzet werd de man aangehouden. De politie nam bovendien een hakbijl in beslag die hij tijdens de vernieling zou hebben gebruikt.

Die avond kregen drie meisjes (15 en 16 jaar oud) het in een een cafetaria aan de Van Lennepstraat aan de stok met de eigenaar over wisselgeld. Ze zouden de man hebben bedreigd en zijn vrouw hebben geprobeerd te slaan. Een van hen zou toegesnelde politieagenten bovendien hebben uitgescholden en een van hen tegen zijn been hebben geschopt. Het drietal is aangehouden.

Leger des Heils in de rode cijfers

Het Leger des Heils heeft vorig jaar een verlies geleden van circa 12 miljoen euro. Het is een van de grootste verliezen uit de geschiedenis van de christelijke liefdadigheidsorganisatie. Dat staat in het onlangs gepubliceerde jaarverslag, zo bevestigde een woordvoerster vandaag berichten uit verschillende media.

Belangrijkste oorzaak van de rode cijfers is dat de waarde van de beleggingen van het Leger des Heils met 6,5 miljoen euro afnamen. Dit komt door de economische crisis. De organisatie hield juist rekening met een winst van 5 miljoen euro op de beleggingen, waardoor het beleggingsresultaat dus 11,5 miljoen euro minder is dan verwacht.

Het Leger des Heils belegt haar reserves en heeft ook een pensioenfonds voor officieren.

Leger des Heils in de rode cijfers  (foto: ANP)

Hiddink hoopt op komst Gomes

Guus Hiddink en Phillip Cocu zijn druk bezig om Heurelho da Silva Gomes alsnog naar Eindhoven te krijgen. Tottenham Hotspur gaf de Braziliaan geen toestemming om deel te nemen aan het afscheidsduel van Cocu.

"Ik heb een paar keer met Spurs-manager Harry Redknapp gebeld om Gomes vrij te krijgen voor de wedstrijd. Laten we hopen dat hij nog toestemming krijgt om te komen," liet Hiddink in een reactie weten. Tot op het laatste moment probeert het tweetal om groen licht van The Spurs te krijgen.

Hiddink ziet de afscheidswedstrijd van Cocu, die vanavond wordt gespeeld, als kleine onderbreking van zijn werkzaamheden in Rusland. "We zijn alweer volop bezig met het nieuwe interlandseizoen. Ik ben even terug uit Moskou, maar zal er vanaf volgende week weer zijn om wedstrijden te bekijken."

[Actie] 'Criminal Minds'

pic
Criminal Minds is een misdaaddrama dat een team profilers van de FBI's Analystische Gedragseenheid (Behavorial Analasys Unit, BAU) in Quantico, Virginia volgt. Criminal Minds onderscheidt zich van andere misdaadseries door zich op de misdadigers te richten en niet de misdaad zelf. Het team, bestaande uit zes rechercheurs met elk hun eigen specialisatie, probeert zich te verplaatsen in de belevingswereld van de crimineel, om zo een misdaad op te lossen. 

pic

Wil jij kans maken op één van de drie DVD-boxen van het derde seizoen die FOK! weggeeft in samenwerking met ABC studios? Kijk dan snel in het ActieTopic op het forum!

AFM onderzoekt variabele rente

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt een onderzoek in naar de variabele hypotheekrente van financiële instellingen zoals banken en verzekeraars. De toezichthouder bekijkt of de informatie in brochures en algemene voorwaarden voldoende is voor consumenten om een goede keuze te kunnen maken tussen variabele rente of vaste rente.

Een woordvoerster van de AFM bevestigde vandaag berichtgeving hierover in het AD. De AFM wil geen oordeel geven over de hoogte van de rente, maar wil wel weten hoe de rentes tot stand komen. Vervolgens bekijkt de financiële toezichthouder of de schriftelijke informatie hierover voor de consument toereikend is.

De meeste huizenkopers kiezen overigens voor een vaste rente voor een bepaalde periode van 5 of 10 jaar. De variabele rente verandert iedere maand, afhankelijk van de marktrente.

Niettemin zouden sommige banken hun variabele tarieven onnodig hoog houden, terwijl de rente op de internationale geldmarkt sinds begin dit jaar aan het dalen is.

Gemeente Amersfoort sms'en bij ergernissen

Inwoners van de wijk Kruiskamp in Amersfoort kunnen de gemeente vanaf donderdag sms'en als zij ergernissen hebben over de openbare ruimte. Te denken valt aan vuilnis op straat of aan kapotte lantaarnpalen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vandaag bekendgemaakt.

Volgens de zegsman is Amersfoort de eerste plek in Nederland waar dit kan. Het gaat om een proef, die zes maanden duurt. Met de sms-dienst wil de gemeente bewoners een laagdrempelige manier geven om problemen te melden. Kruiskamp staat op de lijst van Vogelaarwijken.

Hond heeft eigen blindegeleidehond

Een dierenasiel in het Britse Norfolk zoekt een nieuw huis voor een onafscheidelijk hondenpaar. Het ene beestje is namelijk de blindegeleidehond van de andere.

Border Collies Bonnie en Clyde werden drie weken geleden op straat gevonden tijdens een heftige storm, zo meldt de BBC. Al snel ontdekten ze bij het Meadowgreen Dog Rescue Centre waarom de twee geen stap zetten zonder elkaar. De vijfjarige Clyde is namelijk nagenoeg blind vanwege een oogziekte en de twee- of driejarige Bonnie begeleidt hem overal naartoe. "Wanneer Clyde niet zeker weet waar hij is, gaat hij achter Bonnie staan en legt zijn snoet tegen haar aan, zodat zij hem de weg kan wijzen. Hij is volledig afhankelijk van haar ogen", aldus een medewerkster van het asiel.

Van wie de twee honden zijn of waar ze vandaan komen is volstrekt onduidelijk; ze droegen geen halsbanden of andere identificatie toen ze werden gevonden. Er zit dus maar één ding op: een nieuw huis vinden voor de beesten. Eén huis, want volgens het asiel is het uitgesloten dat de honden gescheiden worden. "Deze twee zijn een paar."

Vettel: "Opnieuw succes niet vanzelfsprekend"

Red Bull Racing won de vorige Grands Prix in Engeland en Duitsland met één-tweetjes van coureurs Mark Webber en Sebastian Vettel. Toch vindt Vettel het niet vanzelfsprekend dat hetzelfde kunstje in Hongarije ook lukt.

Op de Hungaroring merkte de Duitser dat de concurrentie een stuk dichter bij elkaar zit dan de afgelopen twee races het geval was. En dan is de afstelling van de RB5-wagen niet optimaal. Vettel zal zijn uiterste best moeten doen om hoog te eindigen. Vooralsnog zijn de resultaten van Red Bull in Hongarije in de eerste vrije training niet hoopgevend: een vierde plaats voor Webber, maar slechts een vijftiende plek voor Vettel omdat zijn bolide stilviel in de pitstraat. De tweede vrije training werd al beter, opnieuw een vierde plek voor Webber en een zesde voor Vettel.

"Dit was een zeer hete vrijdag. Het is natuurlijk weer stralend weer in Hongarije. Daarom is het wel nogal warm in de auto, maar dat is wel oké. Ik heb over het algemeen nog steeds moeite om de juiste balans in de auto te vinden. Ik ben nog niet 100 procent tevreden dus we moeten vanavond maar eens gaan kijken waar we staan", zei Vettel na afloop van de vrijdagtrainingen.

"Hopelijk boeken we morgen vooruitgang. Dan draait het – zoals normaal – weer volledig op de kwalificatie. Het veld zit wel veel dichter op elkaar dan in de voorgaande races. De andere teams zijn heel competitief dus we zien wel wat er gaat gebeuren!", besloot Vettel.

Postma voor twee jaar naar AGOVV

Stefan Postma staat voor twee jaar onder de lat bij eerstedivisionist AGOVV. Gisterenavond werd een akkoord bereikt.

John van den Brom, trainer bij de Apeldoornse club, is erg verheugd over de komst van de ervaren keeper. "Ik ben ontzettend blij. Stefan heeft natuurlijk de nodige ervaring en wordt een belangrijke pion", aldus Van den Brom.

Bij de voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde Postma al even bij AGOVV, nadat een stage bij Sheffield United eerder deze week op niets uitliep. Postma keepte eerder bij onder andere De Graafschap en FC Utrecht.

AZ en sc Heerenveen openen seizoen

sc Heerenveen en AZ openen vanavond het nieuwe voetbalseizoen. De twee ploegen strijden om de Johan Cruijff Schaal, die ook wel bekend staat als de traditionele opening van een nieuwe voetbaljaargang.

De Friese formatie moet het in de Amsterdam ArenA zonder Michael Dingsdag, Geert Arend Roorda en Arnor Smarason stellen. Zij zijn allen geblesseerd en moeten het duel met de Alkmaarse formatie laten schieten.

Ook AZ heeft geen fitte selectie. Ronald Koeman, de nieuwbakken trainer van de club uit Alkmaar, kan geen beroep doen op Gill Swerts, Graziano Pellè (beide geschorst) en Ragnar Klavan (blessure).

Het duel, dat vanavond om 20:00 uur zal beginnen, staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers. De verwachting is dat ongeveer 25.000 supporters het duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar bij zullen wonen.

Uitslag 3e vrije training Hongarije

De derde vrije training op de Hungaroring is, net als de tweede, opnieuw voor Lewis Hamilton met 1:21,009. Nick Heidfeld zette de tweede tijd neer op 1:21,408 en Nico Rosberg pakte de derde tijd op exact een halve seconde van Hamilton.

Adrian Sutil maakte een kwartier voor tijd een flinke schuiver de baan af en de Duitser belandde in de bandenstapel. Met de enige tijd in de 1:23 kwam Sutil niet verder dan de laatste plaats. Debutant Jaime Alguersuari reed naar een achttiende tijd, vóór de beide Force India's. Toen de coureurs op zachte banden gingen rijden, werden de tijden sneller.


Uitslag derde vrije training Hongarije

Pos. Rijder Team TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:21.00919
2 N. Heidfeld BMW 1:21.40823
3 N. Rosberg Williams 1:21.50921
4 H. Kovalainen McLaren 1:21.65520
5 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:21.80023
6 T. Glock Toyota 1:21.84912
7 F. Massa Ferrari 1:21.91119
8 K. Nakajima Williams 1:21.93519
9 M. Webber Red Bull 1:21.93616
10 S. Vettel Red Bull 1:21.97121
11 R. Kubica BMW 1:22.07620
12 J. Trulli Toyota 1:22.09725
13 R. Barrichello Brawn GP 1:22.10122
14 N. Piquet jr. Renault 1:22.21017
15 K. Räikkönen Ferrari 1:22.27020
16 F. Alonso Renault 1:22.27419
17 J. Button Brawn GP 1:22.31222
18 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.39120
19 G. Fisichella Force India F1 1:22.68423
20 A. Sutil Force India F1 1:23.23116

Armstrong: "Het wordt een grote dag"

Lance Armstrong zal vandaag gaan proberen om de derde plaats in het algemeen klassement veilig te stellen. De Amerikaan, die voor Astana rijdt, zal zijn huidige positie in de stand om de gele trui op de Mont Ventoux moeten verdedigen.

Armstrong heeft nu nog een kleine voorsprong op Bradley Wiggins (Team Garmin), ploeggenoot Andreas Klöden en Fränk Schleck (Team Saxo Bank). Het verschil tussen deze renners is echter minimaal en ligt rond de 40 seconden.

"Het wordt – letterlijk – een grote dag vandaag," liet de Texaan via zijn Twitter-account weten. "Ik begrijp dat er 500.000 fans op de Ventoux worden verwacht. Wat een strijdtoneel!"

De Texaan won nog nooit een etappe op de Mont Ventoux. In 2000 was hij er wel dichtbij, maar schonk de dagzege destijds aan Marco Pantani. Toch is Armstrong van mening dat hij een goede relatie met de berg heeft. "De Giant of Provence, de Ventoux, een berg die ik goed ken. We zijn oude vrienden, al konden we niet altijd evengoed met elkaar opschieten. Ben er twee keer tweede geworden. Ugh."

Beppu: "Sprint ging niet vlekkeloos"

Fumiyuki Beppu eindigde gisteren in de Tour de France voor de tweede keer in de top tien. In de negentiende rit van Bourgoin-Jallieu naar Aubenas sprintte de 26-jarige Japanner achter winnaar Mark Cavendish naar de zevende plek.

"De ploegleiding had me verteld dat ik voor de beklimming van de Col de L'Escrinet voorin moest zitten en ik had eigenlijk niet eens in de gaten dat ik in de eerste groep zat," vertelde Beppu in Aubenas. "De sprint liep vervolgens niet helemaal vlekkeloos. Ik raakte ingesloten, anders had een plaats bij de top vijf er misschien wel ingezeten. Mijn landgenoot Yukiya Arashiro is dat al wel gelukt deze Tour en dat heeft me wel gemotiveerd."

Beppu en Arashiro kunnen zondag geschiedenis schrijven als ze in Parijs de finish halen. Dat is nog nooit een Japanner gelukt. "Het was mijn doelstelling om Parijs te halen en de Tour niet anoniem mee te rijden en dat laatste is in ieder geval wel gelukt," vertelde Beppu. "Tot nu toe ben ik heel tevreden over mijn debuut. De afgelopen drie weken heb ik duidelijk progressie gemaakt."

De Fransman Thierry Hupond was de eerste aanvaller van de dag. Zijn ouders wonen vijftien kilometer bij de startplaats Bourgoin-Jallieu vandaan en Hupond betrekt in deze plaats binnenkort een appartement. Hij kwam als eerste boven op de Côte de Culin, maar werd uiteindelijk na negen kilometer teruggepakt door het peloton. Kort daarna ontstond er een kopgroep met daarin ook Jonathan Hivert. Die groep viel eerst uiteen en werd uiteindelijk teruggepakt.

Benitez wil X. Alonso niet laten gaan

Liverpool-coach Rafael Benitez heeft laten weten dat hij Xabi Alonso liever niet ziet vertrekken naar Real Madrid. De Spaanse international wordt bij Real nog gezien als een van de nieuwe aankopen, maar Liverpool en Real kunnen het nog niet eens worden over de transfersom. Eerder werd een bod van 37 miljoen euro al afgeslagen door de Engelse club.

Tijdens de training ter voorbereiding op de oefenwedstrijd aankomende zondag in en tegen Singapore, zongen enkele supporters van Liverpool Alonso toe. Een groep van 21 supporters ging op een rij staan en lieten op t-shirts de volgende tekst zien: "Xabi ga alstublieft niet weg" in het Spaans.

"Ik heb hem gezegd dat hij beter naar de fans kan luisteren, en dat hij beter niet kan gaan vertrekken naar Real Madrid. Het is duidelijk dat ik hem een heel goede speler vind en we zouden er erg blij mee zijn als hij blijft", aldus de oefenmeester. Afgelopen donderdag werd ook al Esteban Granero gepresenteerd, die op dezelfde posities als Alonso uit de voeten kan.

Piloten doen eerste Kanaalvlucht over

Vandaag precies honderd jaar geleden vloog de Fransman Louis Blériot als eerste met een vliegtuig Het Kanaal over. Zijn vlucht, in het zelfgebouwde toestel Blériot XI, van Calais naar Dover duurde 37 minuten. Vandaag probeert onder meer de Nederlander Henk van Hoorn in een zelfgebouwd toestel dezelfde vlucht te maken.

Een Zweed, een Fransman, een Luxemburger en de Nederlander Van Hoorn hebben vier replica's gebouwd van de Blériot XI, waarmee zij vandaag Het Kanaal hopen over te steken. Mocht het weer de vlucht vandaag niet toelaten, dan ondernemen Van Hoorn en zijn collega's morgen een nieuwe poging. 

Sastre gaat door het stof

Carlos Sastre heeft publiek zijn excuses gemaakt voor zijn matige optreden in de Tour de France, die na dit weekend weer voorbij is. Dit deed de Spanjaard, die voor Cervélo Test Team rijdt, op zijn website.

"Ik erken dat ik fouten gemaakt heb. Ik maakte mezelf wijs dat mijn conditie uitstekend was en dat het ook mentaal goed zat. In werkelijkheid voelde ik dat er al vanaf het begin van alles aan schortte," schreef Sastre, die de Tour de France vorig jaar nog op zijn naam schreef.

Daarnaast kwam Sastre ook nog even terug op zijn uitspraken richting de media. De Spanjaard liet op de tweede rustdag namelijk weten dat hij het respect van de journalisten en de organisatie miste. "Wat ik daar vertelde is tactloos te noemen. Ik maakte de fout alle journalisten over één kam te scheren."

Interpol jaagt in 187 landen op ontsnapten

Interpol heeft het signalement van de drie gedetineerden die donderdag uit de gevangenis in het Belgische Brugge ontsnapten naar 187 landen gestuurd. Belgische media hebben dat zaterdag gemeld.

Tot dusver ontbreekt van het drietal ieder spoor. Eén van hen, Ashraf S., staat bekend als een van de gevaarlijkste criminelen in België.

Het drietal wist uit de gevangenis te komen met behulp van een door handlangers gestolen helikopter. De piloot werd onder bedreiging met een vuurwapen gedwongen op de binnenplaats van de strafinrichting te landen.

De Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck, heeft inmiddels aangekondigd dat er over alle binnenplaatsen van de Brugse gevangenis netten gespannen zullen worden om herhaling van deze ontsnapping onmogelijk te maken. Ook vier andere Belgische gevangenissen krijgen een 'antihelikopterbeveilging'.

De directeur van het Belgische gevangeniswezen en zijn gezin en enkele politie-inspecteurs worden extra beveiligd. S. heeft hen eerder met de dood bedreigd.

Australische politie op varkensjacht

De Australische politie was aan het jagen op drugs, dus dat ze uiteindelijk met een varkensjacht bezig bleken te zijn hadden ze niet verwacht. Bij een reeks invallen in drugspanden troffen ze namelijk niet alleen drugs aan, maar ook een gestolen varken.

In totaal werd er in de panden ten zuiden van Melbourne drugs gevonden ter waarde van een half miljoen Australische dollars (bijna 300.000 euro). Ook werd er nog een gestolen graafmachine aangetroffen, die samen met het varken nog eens drie ton waard is. Er zijn zeven mannen tussen de 33 en 71 jaar en twee vrouwen van 19 en 31 jaar aangehouden.

Koeman blijft rustig na vertrek De Zeeuw

AZ-trainer Ronald Koeman zag vrijdag middenvelder Demy de Zeeuw naar concurrent Ajax vertrekken. Tijdens het persmoment daags voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen sc Heerenveen gaf Koeman aan niet in paniek te raken door de transfer.

"Op het moment dat het gebeurt, kan je het toch niet tegenhouden," legde Koeman zich bij de transfer van De Zeeuw neer. "En ik heb ervaring met het kwijtraken van grote spelers vlak voor het seizoen begint."

"Ik heb het bij PSV meegemaakt met Jan Vennegoor of Hesselink en André Ooijer, een jaar later met Koné. Bij Ajax overkwam het me met Ibrahimovic. Het is een proces dat niet tegen te houden is. Daarvoor speel je in Nederland."

Het betekent wel dat AZ met een bijzonder onervaren groep het avontuur in de Champions League zal aangaan. Ook daar raakt Koeman echter niet van onder de indruk. "Ik lig er niet wakker van. Wij staan open voor versterking. We zijn ook bezig om het elftal te verbeteren. Als we nog een speler kunnen aantrekken, zou die meer ervaring moeten hebben of fysiek iets moeten toevoegen."

"We weten best wat we willen. Maar we hebben wel te maken met het gegeven dat we in Nederland zitten en dat Ajax en PSV nog steeds meer te besteden hebben dan wij. Hun begroting is nog altijd hoger en dan win je die 'strijdjes' niet."

"Wat ik nu belangrijker vind is dat ik een goeie groep heb waarin veel talent zit. Veel jonge spelers die zich kunnen en willen ontwikkelen. Dat is voor mij nu ook een uitdaging."

Over het duel om de Johan Cruijff Schaal zei Koeman het volgende: "Het is wel de minste prijs van allemaal in een seizoen. Maar voor AZ is het in elk geval een kans om iets binnen te halen wat nog nooit is gewonnen. En ik merk dus aan de hele groep dat die drang er ook is," aldus de AZ-trainer, die zelf al vaker om deze prijs streed.

"Het is de vijfde keer dat ik naar de Arena ga voor de Johan Cruijff-schaal. En ik ben er met PSV wel eens naar toe gereden dat die gretigheid er lang niet zo afstraalde als nu bij AZ."

Jol: "Vermeer keept tegen Benfica"

Ajax-trainer Martin Jol toonde zich vrijdag een tevreden man met het 3-3-gelijkspel tegen Atlético Madrid in het Amsterdam Tournament. In de wedstrijd van zondag tegen Benfica zal hij met Kenneth Vermeer op doel starten, zo vertelde hij tijdens de persconferentie na afloop van het duel met de Spanjaarden.

"Vermeer zal dan het doel verdedigen," verklapte Jol over de wedstrijd tegen Benfica. Ook verdediger Oleguer is dan weer van de partij. "Hij is pas net weer fit, maar zit zondag voor het duel met Benfica weer bij de selectie."

Tegen Atlético Madrid speelde Ajax wisselvallig. De Amsterdammers lieten in aanvallend opzicht af en toe mooie dingen zien, maar gaven de tegendoelpunten te gemakkelijk weg. Al met al was Jol toch content met het eindresultaat tegen de Spanjaarden. "Dat is geen club van het niveau Bal Op Het Dak 8."

Tegen Atlético Madrid startte Ajax in een 4-4-2 formatie. Jol hierover: "We hebben geen Finidi of Overmars dus het is logisch dat we niet met buitenspelers beginnen. Maar in de tweede helft hebben we wel met drie spitsen iets afgedwongen. Het is goed als een elftal in twee systemen kan voetballen."

Natuurlijk kwam de aankoop van Demy de Zeeuw ook ter sprake. De middenvelder tekende vrijdag voor vier seizoenen bij Ajax. "Ik weet dat we al elf middenvelders hebben, maar die hebben Ajax niet allemaal beter gemaakt. De Zeeuw zal dat wel doen en hij kan op meerdere posities op het middenveld uit de voeten," becommentarieert Jol de komst van De Zeeuw. "Met spelers als De Zeeuw komt Ajax waar het wil zijn en hoort te zijn."

Cocu: "Het was een bijzondere tijd"

Phillip Cocu neemt zaterdag in het Philips Stadion te Eindhoven officieel afscheid als actief voetballer. Met een ploeg van ex-teamgenoten neemt Cocu het op tegen het huidige team van PSV.

"Met een officiële afscheidswedstrijd was ik nooit zozeer bezig," geeft Cocu toe tegenover Voetbal International. "Maar vorig jaar is het toch wel gaan kriebelen. Ik mocht meedoen tijdens het afscheidsduel van Jaap Stam, die tijdens zijn carrière net als ik meestal op de achtergrond bleef. Dat werd toen een heel leuke wedstrijd en een fantastische avond. Toch wel bijzonder om je loopbaan zo af te kunnen sluiten, dacht ik."

In het gelegenheidselftal van Cocu zullen enkele grote namen acte de présence geven. "Ik kijk echt naar uit naar de wedstrijd," zegt de ex-middenvelder hierover. "Er komt nog wel een hele organisatie bij kijken, al maanden zijn we met een aantal mensen bezig om alles in goede banen te leiden. Ik ben zelf druk geweest met het benaderen van spelers voor mijn gelegenheidselftal dat het tegen PSV gaat opnemen. Ongeveer twintig jongens hebben aangegeven dat ze graag willen meespelen, al is nog niet zeker of iedereen ook daadwerkelijk kan meedoen."

Uiteindelijk is Cocu dik tevreden met wat hij heeft neergezet als voetballer. "Als speler leef je van wedstrijd naar wedstrijd en sta je nauwelijks stil bij alles wat je meemaakt, maar nu besef ik wel hoe bijzonder die tijd is geweest," vertelt de middenvelder. "Spijt van mijn afscheid heb ik nooit gehad. In mijn laatste jaar bij PSV voelde ik al dat ik klaar was om te stoppen. Vervolgens kreeg ik de kans om een jaartje in de Emiraten te spelen. Maar na dat seizoen wist ik zeker dat het tijd was voor andere dingen."

Abortusboot vaart voorlopig niet meer uit

De abortusboot van Women on Waves (WoW) vaart voorlopig niet uit omdat de medewerkers van de organisatie door nieuwe Nederlandse regelgeving strafvervolging riskeren. Dat heeft abortusarts en directeur Rebecca Gomperts van WoW vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

WoW is een organisatie die zich wereldwijd inzet om ongewenste zwangerschap en onveilige abortus te voorkomen.

Volgens Gomperts heeft de ministerraad in mei van dit jaar de regeling voor zwangerschapsafbreking aangepast, waardoor de overtijdbehandeling mogelijk onder de strafwet is komen te vallen. WoW verstrekte tot nu toe op de abortusboot de pil voor overtijdbehandeling op grond van een brief van toenmalig minister Els Borst van Volksgezondheid, met als strekking dat de behandeling op de abortusboot niet op wettelijke bezwaren stuit.

Door de nieuwe regelgeving lopen de medewerkers nu echter het risico op vervolging omdat de boot vaart onder Nederlandse vlag. Dat zou betekenen dat de medewerkers illegaal handelen omdat het Nederlandse recht van toepassing is, ook als het schip zich in internationale wateren bevindt, aldus Gomperts.

ANWB zet eigen huurauto's in

De ANWB zet deze zomer zelf 1400 huurauto's in voor Nederlanders die in Europese vakantielanden autopech krijgen. Normaal gesproken regelen de steunpunten van de organisatie ter plekke vervangend vervoer. Nu heeft de ANWB echter auto's gehuurd in Nederland en die over heel Europa verspreid.

Een woordvoerster bevestigde vandaag een bericht hierover in De Telegraaf. Reden is dat het momenteel moeilijk is om in de landen zelf voertuigen te krijgen. Door de economische crisis is het aantal huurauto's daar flink afgenomen. Lokale bedrijven zouden minder geld krijgen van banken om voor het hoogseizoen extra vierwielers aan te schaffen.

AIVD'er ontkent lekken naar Telegraaf

Een medewerkster van de AIVD die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan De Telegraaf, ontkent iets met de zaak te maken te hebben. Volgens haar advocaat blijkt nergens uit dat de vrouw documenten met staatsgeheimen heeft verkocht en ook heeft zij het rapport 'kwetsbaarheid voor spionage' niet mee naar huis genomen.

De vrouw zat vanaf 18 juni tot afgelopen donderdag in beperking, hetgeen betekent dat de vrouw geen contact met de buitenwereld mocht hebben. Via haar advocaat laat zij weten dat "zij vindt dat zij altijd loyaal is geweest aan de AIVD, waarvoor zij 12 jaar heeft gewerkt en altijd haar geheimhoudingsplicht is nagekomen."

Het lekken van staatsgeheimen kwam aan het licht nadat De Telegraaf een artikel publiceerde over de twijfelachtige rol van de AIVD inzake Irak. De Kamer eiste vervolgens dat dit tot op de bodem moest worden uitgezocht. Bij huiszoekingen, bij zowel de AIVD'er als de journaliste van De Telegraaf, werden vervolgens documenten met staatsgeheimen gevonden.

Ook werden er telefoons van journalisten afgeluisterd, volgens de AIVD om duidelijkheid te krijgen. De rechter bepaalde deze week dat het afluisteren direct moet stoppen.

Commentaar op deze kwestie lees je hier.

Failliete reisbureaus kunnen ongestraft sjoemelen

Faillissementsfraude met reisbureaus blijft vrijwel altijd onbestraft. Touroperators die het geld van hun klanten wegsluizen in plaats van daarvan hotelkamers en vliegtickets te boeken, kunnen in de praktijk hun gang gaan. Dat valt op te maken uit de verslagen van curatoren die bijna dertig faillissementen van Turkijespecialisten afwikkelden.

Uit de verslagen komt een duidelijk patroon naar voren. De boekhouding is vrijwel altijd een puinhoop of ontbreekt geheel. Er is vaak sprake van onduidelijke geldstromen naar Turkije of van grote overboekingen vlak voor het faillissement. De eigenaar is in veel gevallen onvindbaar. Als de curator de eigenaar wel weet te traceren, wijt die het faillissement standaard aan 'economische omstandigheden' of aan een onbetrouwbare zakenpartner die er met het geld vandoor zou zijn gegaan.

Veel curatoren vermoeden dat er iets niet in de haak is bij deze faillissementen, maar bij gebrek aan een deugdelijke administratie en een aanspreekbare eigenaar is dit niet te bewijzen. De touroperators gaan vrijuit en beginnen soms zonder problemen onder een andere naam een nieuw reisbureau.

Uit een onderzoek in opdracht van justitie bleek in 2005 dat curatoren die fraude vermoeden slechts in 10 procent van de gevallen aangifte doen. Slechts 2,5 procent van de eigenaren van 'plof-bv's' wordt veroordeeld.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) trok vorige week aan de bel over het extreem hoge aantal faillissementen onder Turkse touroperators. Van de reisbureaus die de afgelopen 6,5 jaar failliet gingen, was een kwart gespecialiseerd in Turkijereizen. Deze maand gooiden de Turkijespecialisten Golden Tours en Tourplan de handdoek in de ring. Bijna 6.500 vakantiegangers zagen hierdoor hun reis in rook opgaan.

Taekema sleept Oranje langs Spanje

De Nederlandse hockeymannen wonnen vrijdagavond in het eigen Wagener Stadion in Amsterdam de eerste van twee oefeninterlands tegen Spanje, 3-2. Grote man bij Oranje was Taeke Taekema.

De wedstrijd was amper vier minuten oud of de eerste bal lag al in het doel. In dat van Oranje. Eduardo Abos - helemaal vrij - was verantwoordelijk voor de tip-in namens Spanje, 0-1. Ook de eerste strafcorner was voor de gasten die echter geen geluk kenden in de afwerking. Na een kwartier spelen kwam Oranje goed weg na een solo van Santi Freixa die Victor Sojo fraai bediende, maar doelman Jaap Stockmann voorkwam erger. Uiteindelijk was het aanvoerder en spits Teun de Nooijer die Nederland na achttien minuten op gelijke hoogte bracht na een fraaie soloactie, 1-1.

Na rust zette Taeke Taekema de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Michel van den Heuvel op voorsprong. Hij benutte een strafcorner, tien minuten na rust. Het was de eerste die hij in de wedstrijd kreeg na shoot van de Spaanse debutant Jordi Carrera, 2-1.

Twaalf minuten voor tijd deden de zilveren medaillewinnaars van Beijing iets terug via Juan Fernandez, 2-2. Maar vier minuten voor het einde was het weer tijd voor Taekema: hij scoorde ook zijn tweede strafcorner van de wedstrijd, 3-2. Dat doelpunt betekende uiteindelijk de beslissing van de wedstrijd.

De Nederlandse mannen speelden behalve zonder keeper Guus Vogels ook zonder Wouter Jolie, Teun Rohof, Mark Jenniskens, Lucas Judge en Robbert Kemperman. Jolie is ziek en Kemperman geblesseerd door een zogenaamd 'ijsbeentje'. Opvallend in het veld was de positie van Robert van der Horst. Hij stond weer centraal achterin, naast Taekema. Zondagmiddag om 15:30 uur treffen de twee ploegen elkaar weer in het Wagener Stadion.


Karakteristieken

Nederland-Spanje 3-2 (1-1)
4' Abos 0-1
18' De Nooijer 1-1
45' Taekema 2-1 (sc)
58' Fernandez 2-2
66' Taekema 3-2 (sc)

Opstelling

Nederland: Stockmann; Derikx, Taekema, Van der Horst, Balkestein, Evers, Docherty, Hoyng, Brouwer, De Nooijer, Hertzberger
Wissels: Kessing, Reckers, Weusthof, Hofman, Jonker

Bezuinigingsplan Californië goedgekeurd

Na een lange sessie van bijna 20 uur heeft het parlement van de Amerikaanse staat Californië vrijdag eindelijk ingestemd met het voorgestelde bezuinigingsplan om het begrotingstekort van 23,6 miljard dollar te bestrijden.

Er komen voor 15 miljard dollar aan bezuinigingen op openbare diensten als onderwijs en gezondheidszorg. Ook de lonen van ambtenaren in de staat worden gekort. Tevens stemde het parlement in met het omstreden voorstel om olieboringen voor de kust van Santa Barbara toe te staan.

Republikeins gouverneur Arnold Schwarzenegger had eerder in de week al laten weten dat hij met het parlement overeenstemming had bereikt over het bestrijden van het enorme begrotingstekort.

De Golden State, alleenstaand de achtste economie ter wereld, verkeert al langer in enorme financiële problemen door de geïmplodeerde huizenzeepbel en de wereldwijde financiële en economische crisis. Al eerder werd de fiscale noodtoestand uitgeroepen in de staat en werden rekeningen betaald met 'schuldbetekenissen' (IOU's).

Now there's another way you can tell you’re a Republican. Your faith in free enterprise, faith in the resourcefulness of the American people, and faith in the U.S. economy. And to those critics who are so pessimistic about our economy, I say: "Don’t be economic girlie men!"

Perfect game gegooid in MLB-honkbal

Donderdagmiddag plaatselijke tijd gooide Mark Buehrle de achttiende perfect game in de geschiedenis van Major League Baseball in Chicago. De wedstrijd werd door de Chicago White Sox gewonnen met 5-0.

De werper van de White Sox kreeg het voor elkaar om negen innings lang geen enkele honkloper toe te staan tegen de Tampa Bay Rays. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2004. In de negende inning werd het nog even spannend, toen Gabe Kapler de bal over de omheining leek te slaan. Dewayne Wise, net in de wedstrijd gebracht, maakte echter een prachtige vangbal.

Enkele momenten daarna ontplofte het US Cellular Field na een simpel rollertje op korte stop Alexei Ramirez, die een eind maakte aan de wedstrijd. Mark Buehrle, die in 2007 ook al een no-hitter gooide, voegt zich in het rijtje der groten.

De linkshandige werper kreeg meteen na de wedstrijd een telefoontje van de nummer één White Sox-fan, Barack Obama. De president kreeg twee weken geleden kritiek op het dragen van zijn White Sox-jack, toen hij de eerste bal mocht gooien tijdens de MLB Allstar Game. Na Buehrles prestatie lijkt dit alweer vergeten.


Met dank aan Milhouse en Cappy voor de submit

Schuil/Nummerdor in halve finale grandslam

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben bij het Grand Slam in Marseille de halve finale bereikt. Daarin speelt het beachvolleybalduo morgen om 18.00 uur tegen Pablo Herrera en Adrian Gavira Collado uit Spanje.

Twee weken geleden won dit Zuid-Europese koppel van de Nederlanders bij het Grand Slam in het Zwitserse Gstaad in de strijd om de derde plaats. Het Nederlandse duo moest vandaag drie wedstrijden afwerken omdat gisteren en eergisteren een deel van de wedstrijden niet gespeeld kon worden vanwege de harde wind.

In de tweede ronde won het Nederlandse duo eenvoudig van de Duitse Uhmann en Windscheif (21-13, 21-10). De wedstrijd in de volgende ronde was veel spannender. De als zesde geplaatste Marcio Araujo en Fabio Luiz (Brazilië) boden de als elfde geplaatste Nederlanders veel tegenstand. Nadat Nummerdor en Schuil de eerste set wonnen (21-19), trokken de Zuid-Amerikanen de tweede set naar zich toe (16-21). In de laatste set waren onze landgenoten weer bij de les en wonnen de wedstrijd (15-9).

Vervolgens moest het duo het opnieuw opnemen tegen een Braziliaanse tegenstander. De als veertiende geplaatste Bruno en Maciel waren niet opgewassen tegen de Nederlanders (21-15, 21-18).

Boete Beckham na ruzie met fans LA Galaxy

De tuchtcommissie van de Amerikaanse voetbalcompetitie Major League Soccer (MLS) heeft David Beckham een boete van 1000 dollar opgelegd omdat hij in de wedstrijd tegen AC Milan de confrontatie wilde aangaan met de fans op de tribunes. De Engelse voetballer werd in zijn eerste thuisduel na zijn terugkeer in Amerika uitgefloten door zijn 'eigen' toeschouwers van LA Galaxy.

Beckham daagde de aanhang in de rust uit het veld op te komen.

"We juichen de interactie tussen de spelers en de fans toe, maar niet op deze manier. We leggen daarom een boete op", lichtte Don Garber namens de MLS toe. De fans zijn ontevreden over de inzet van de zeer goed betaalde Engelse ster, die tussen januari en juni actief was bij het Italiaanse AC Milan. In die maanden wordt er in de MLS niet gevoetbald.

CD: The Partysquad - Total los! The mixtape vol.2

Pompen met die beat moeten de heren van The partysquad gedacht hebben toen ze met deze mixtapes op de proppen kwamen. Het eerst deel van deze mixtapes was in 2008 een van de meest succesvolle mixalbums van het jaar en stond bijna drie maanden in de verzamel top 30 genoteerd. Tijd dus om wat heerlijke nieuwe tracks te mixen met een lading beats. Tijd dus voor Total Los! The mixtape vol.2.

Europese rente naar all time low

De Europese rente, de Euribor (Euro Interbank Offered Rate), heeft nog nooit zo laag gestaan. De 1-maands Euribor, de basis van veel variabele hypotheekrentes is gisteren gezakt naar 0,553 procent op jaarbasis.

Op 7 oktober 2008 stond dit tarief nog fors hoger op 5,2 procent, met name door de paniek die uitbrak in het financiële stelsel door de crisis.

De Euribor is mede gedaald door de enorme geldinjectie van 442 miljard euro van de Europese Centrale Bank (ECB) in het Europese bankenstelsel.

Vooralsnog hebben consumenten weinig voordeel van de geïmplodeerde Euribor. De hypotheekrentes dalen nauwelijks, terwijl de spaarrente wel gestaag omlaag gaan. Door het verschil kunnen banken wel hun eigen balans versterken, maar de lage rente verhoogt wel de kans op extra inflatie.

Euribor verder geïmplodeerd

Na 7 jaar weer CD Whitney Houston

De presentatie van het nieuwe album van zangeres Whitney Houston heeft diverse sterren getrokken. Onder meer Jane Fonda, Halle Berry en Magic Johnson waren aanwezig, meldde de website van nieuwszender CNN. Houston was jarenlang verslaafd aan drugs.

Het is voor het eerst in zeven jaar dat de 45-jarige Houston een album aflevert. "Ik moest er even tussenuit, zoals dat soms nodig is", zei de zangeres in het bijzijn van haar mentor Clive Davis die ze liefkozend 'Big Papa' noemde. Met andere woorden: Houston had zeven jaar nodig om af te kicken van de drugs.

De honderden genodigden kregen nummers te horen die geschreven zijn door bekende namen uit de muziekwereld als R. Kelly en Alicia Keys. De nieuwe verzamel-cd van Houston heet I Look to You en wordt op 1 september uitgebracht.

Houston, she had a problem.  (foto: ANP)

Vierjarige jongen schiet zusje (2) neer

Een vierjarige jongen heeft zijn tweejarige zusje gisteren met een vuurwapen neergeschoten in de Amerikaanse stad Las Vegas. De toestand van het meisje is kritiek.

Dat heeft de politie laten weten, aldus de BBC. De jongen zag het vuurwapen in huis liggen en pakte het op. Daarna ging het vuurwapen af en werd zijn zusje geraakt. De vader van de kinderen was op dat moment thuis. Waarschijnlijk had hij het wapen niet goed opgeborgen. De vader is niet aangehouden.

Curatoren halen fortuin Jackson terug

De curatoren van de nalatenschap van Michael Jackson zijn er in geslaagd om 5,5 miljoen dollar (krap 4 miljoen euro) van zijn fortuin in contanten terug te halen bij één van zijn voormalige financieel adviseurs. Dat blijkt uit deze week ingediende rechtbankdocumenten, meldde nieuwszender CNN .

Uit de documenten wordt niet duidelijk wie de financieel adviseur is en hoe de miljoenen bij hem zijn teruggehaald. Volgens de curatoren bedraagt de nalatenschap van de overleden King of Pop een slordige 500 miljoen dollar. Daarmee zou er voldoende geld beschikbaar zijn voor een maandelijkse toelage voor Jacksons drie kinderen.

Advocaten dienden deze week namens de beheerders van Jacksons nalatenschap een verzoek in bij een rechtbank in Los Angeles voor het toekennen van een toelage aan zijn kinderen en hun grootmoeder omdat ze financieel onzelfstandig zouden zijn. De 79-jarige Katherine Jackson heeft op dit moment de tijdelijke voogdij over haar kleinkinderen Prince, Paris en Blanket.

Naar verwachting spreekt de rechter op 3 augustus een oordeel uit over het beheer van Jacksons nalatenschap. Dan komt tevens de permanente voogdij over zijn drie kinderen aan de orde.


Ook dood 500 miljoen waard.  (foto: ANP)

Interview: Frost van Satyricon

Fortarock is in volle gang in het mooie Nijmeegse Park Brakkenstein en Fok! heeft een interview kunnen regelen met de drummer van Satyricon, Frost (Kjetil-Vidar Haraldstad) op deze zaterdag 11 juli. Satyricon is een Noorse black metal band, wat geldt als een extreem subgenre binnen de metalscene. Dit heeft deels te maken met de aard van de muziek zelf maar zeker ook met de veelal antichristelijke of ronduit Satanische teksten. Bovendien worden artiesten in dit genre nogal eens geassocieerd met zaken als nationaal socialisme, het in brand steken van kerken en zelfs moord. Dit onheilspellende imago wordt veelal versterkt door zogenaamde 'corpse paint', het beschilderen van het gezicht met zwart en wit, hoewel Satyricon hier tegenwoordig minder gebruik van maakt.



Interview: Fernando Ribeiro van Moonspell

Van een afstandje zie ik hem al zitten aan een campingtafel, zonnebril op, biertje erbij. Het interview is later dan in de eerste instantie gepland omdat de band zelf te laat is, dus nadat we handen hebben geschud vraag ik dan ook geïnteresseerd of ze het druk hebben. Dit is absoluut het geval: ze zijn net aangekomen vanuit Duitsland, waar ze een succesvol optreden hebben gegeven op RockHarz. Fernando zucht dat hij blij is weer in Nederland te zijn. Voor de zekerheid vraag ik of hij dat alleen maar zegt omdat ik Nederlands ben, waarop hij terug grapt met een “yes!”... maar nee, de coffeeshops spelen een grote rol in zijn liefde voor ons landje.


Drukke afsluiting Vierdaagsefeesten

De zevende en laatste avond van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten is opnieuw druk bezocht. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Rond het Koningsplein werden enkele malen de lichtkranten aangezet om het publiek wegens de drukte naar andere muzieklocaties te dirigeren. Daarnaast was het vrijdagavond ook erg druk in het Hunnerpark.

Om ongeveer half drie 's nachts had de politie dertig arrestaties verricht. Na middernacht werden er bij een uitgaansgelegenheid in Nijmegen meer dan 25 jongemannen in de kraag gevat wegens vechten op straat. Daarnaast werden er onder meer aanhoudingen verricht voor mishandeling, bedreiging en openbare dronkenschap.

Het is nog onbekend hoeveel bezoekers de laatste avond van de Vierdaagsefeesten heeft getrokken. Tot vrijdag kwamen al ruim 1,1 miljoen mensen naar de feesten in de Nijmeegse binnenstad.

Rustige start festival Zwarte Cross

Het driedaagse festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde is vrijdag zonder problemen van start gegaan. De organisatie verwacht in totaal ruim 100.000 bezoekers. De camping is met bijna 15.000 bezoekers bijna volgeboekt.

"Het is onduidelijk hoeveel bezoekers er vrijdagavond komen. De hevige plensbuien schrikken misschien af. We hopen op tienduizend dagkaarten", aldus woordvoerder Pieter Holkenborg van de Zwarte Cross aan het begin van de avond. Ook de politie spreekt van een vlekkeloze start. Verkeersopstoppingen zijn uitgebleven.

Het publiek kan drie dagen lang genieten van popconcerten, theater en ludieke crosswedstrijden. Op de dertien podia spelen meer dan honderd bands.
Bekijk ook de FOK!tv reportage van vorig jaar

'Microsoft biedt keuze browser bij Windows 7'

Softwarebedrijf Microsoft gaat afnemers van het nieuwe besturingsprogramma Windows 7 de mogelijkheid bieden om andere internetbrowsers te gebruiken dan Internet Explorer. Dat stelde de Europese Commissie vrijdag in een verklaring.

Volgens de commissie heeft Microsoft beloofd om in de nieuwe versie van Windows gebruikers via een keuzeveld expliciet de mogelijkheid te geven om andere browsers te installeren en het standaard meegeleverde programma Internet Explorer buiten werking te stellen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) laat momenteel onderzoek doen naar marktmisbruik rond Internet Explorer. Microsoft zou zijn dominante positie misbruiken door het bundelen van Windows en Internet Explorer. Microsoft kondigde daarop vorige maand nog aan Windows 7 in Europa helemaal zonder browser aan te bieden. Dat voorstel kon echter ook niet op enthousiasme van de commissie rekenen.



Doornbos wil podium in Edmonton

IndyCar-coureur Robert Doornbos hoopt dat hij komend weekend op het City Centre Airport in Edmonton eindelijk zijn eerste podiumplaats behalen. De Nederlander wil hiermee de traditie van Newman/Haas/Lanigan met het circuit hoog houden.

Doornbos wil eindelijk zijn snelheid aan de buitenwereld tonen nadat hij er in Toronto door elektronische problemen niet aan toe was gekomen. "Als team hadden we dit seizoen genoeg mogelijkheden om op het podium te eindigen, maar we hadden teveel problemen. Om het podium in Edmonton te bereiken hebben we een mega-afstelling nodig van de engineers en monteurs, die de wagen maximaal prepareren en een coureur die erg hongerig naar een podiumfinish is. De crew heeft alle potentieel om dit te bereiken."

"Het zou geweldig zijn om dit jaar met NHLR een race te winnen en ik beloof dat het een enorm feest wordt als het zover is!" zegt Doornbos die zich echt wil laten zien. "We zullen harder moeten werken dan de rest van het veld, minder fouten moeten maken en een beetje geluk hebben om de traditie voort te zetten!"

"Na Toronto ben ik naar Mont Tremblant gevlogen, waar ik heb getraind. Je hebt daar fantastische wandel- en mountainbike routes en ik ben ook terug gegaan naar het Mont Tremblant circuit, waar ik in 2007 mijn eerste Champ Car overwinning scoorde. Ik heb er wat overwinningsenergie opgedaan en ben nu klaar voor de race in Edmonton."

VVV huurt Henrico Drost van Heerenveen

Henrico Drost speelt het komende seizoen op huurbasis voor VVV-Venlo. De 22-jarige verdediger werkte de afgelopen weken bij de promovendus een proefperiode af.

Drost staat onder contract bij SC Heerenveen. In het seizoen 2005-2006 maakte hij zijn debuut, maar veel speeltijd kreeg hij niet. De Kampenaar werd vervolgens verhuurd aan Excelsior en De Graafschap.

Ook het komende seizoen komt Drost niet in de plannen van trainer Trond Sollied voor. De verdediger heeft in Friesland nog een contract tot medio 2010. VVV heeft na het komende seizoen de mogelijkheid om Drost voor twee jaar vast te leggen.

De huurovereenkomst komt niet als een verrassing, want trainer Jan van Dijk liet vorige week al weten dat hij zijn verdediging met Drost wilde versterken. "Henrico is een no-nonsense speler, die een goede opleiding bij Heerenveen heeft gehad," aldus Van Dijk in het Algemeen Dagblad.

Isinbayeva lijdt nederlaag in Londen

Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva heeft in Londen bij de IAAF Super Grand Prix een verrassende nederlaag geleden. De Russische verloor van de Poolse Anna Rogowska die voor de hoogte van 4,68 meter minder pogingen nodig had. Door de harde wind werd er niet hoger gesprongen.

Ook op de 100 meter bij de mannen hadden de atleten last van de wind. Usain Bolt kwam bij 1,7 meter per seconde tegenwind toch nog tot een tijd van 9,91 seconden. Hiermee was hij ruim sneller dan Yohan Blake (10,11) en Daniel Bailey (10,13).

'Motorenrevolutie in F1 op komst'

De Formule 1 staat op het punt om op motorengebied een revolutie te ondergaan. Er zouden in 2013 motoren met vier in plaats van acht cilinders geïntroduceerd moeten gaan worden. Volgens ingewijden is een werkgroep momenteel bezig met het uitwerken van het voorstel.

Volgens BMW Sauber-teambaas dient de lichtere motor twee doelen: kostenbesparing en het milieu. "Maar die verandering heeft natuurlijk wel invloed op de prestaties van de motor, die veel minder pk zal gaan leveren dan de huidige." Daarvan worden de pk's op ongeveer 730 geschat.

Een besluit over de krachtbronnen wordt dit jaar niet meer verwacht. Halverwege volgend jaar zal mogelijk besloten worden of de kostenbesparende maatregel doorgang zal vinden.

[AT] Uitslag Atlético Madrid - Ajax

Ajax heeft haar eerste wedstrijd op het Amsterdam Tournament met 3-3 gelijkgespeeld tegen Atlético Madrid. Een goedkoop gekregen penalty zorgde in de laatste minuut toch nog voor de verdiende gelijkmaker voor de Amsterdammers.

Ajax begon goed aan de wedstrijd tegen Madrilenen. De ploeg van Martin Jol zette de tegenstander onder druk en liet de bal snel rond gaan. Na acht minuten scoorde Dario Cvitanich al de 1-0 op aangeven van Luis Suárez. Toch was het bij rust 2-1 voor Atlético omdat Simão en Sergio Agüero het net wisten te vinden.

In de tweede helft gebeurde er aanvankelijk weinig, maar Dennis Rommedahl bracht nieuw elan in de wedstrijd. Nadat ook Miralem Sulejmani het veld had betreden zocht Ajax de aanval. De Serviër ging na zeventig minuten door aan de linkerkant en bezorgde de bal na een mistrap van John Heitinga op het hoofd van Rommedahl die de 2-2 aan liet tekenen. Niet veel later had de Deen een negatieve hoofdrol door de bal zomaar in te leveren bij Aguero die Maxi Rodriguez voor de goal van Stekelenburg bediende: 3-2.

In de slotfase van de wedstrijd kregen Sulejmani, Suarez, Rommedahl en Jan Vertonghen kansen, maar zij kregen de bal niet in het doel. Toch kwam Ajax nog op gelijke hoogte, want Rommedahl viel in de laatste minuut gemakkelijk in het strafschopgebied van Atlético en Eric Braamhaar zag er een strafschop in. Suárez wist wel raad met deze buitenkans en tekende de verdiende gelijkmaker aan.

[DTM] Audi op matje geroepen

De Duitse motorsport autoriteit DMSB heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke teamorders van Audi in de DTM-race op Zandvoort. In de laatste ronden van de race passeerde Mattias Ekström zijn teamgenoten Martin Tomczyk, Alexandre Premat en Oliver Jarvis op te makkelijke wijze.

De DMSB heeft, omdat teamorders verboden zijn, met alle betrokken rijders gesproken en de data bestudeerd. Nu wil het wederom met de rijders en de betreffende Audi-teams spreken omdat er tegenstrijdigheden zijn opgedoken. De discussie zal de vrijdag van Oschersleben plaats gaan vinden. Het uiteindelijke oordeel over de race op Zandvoort zal op 1 augustus voor de kwalificatie bekend worden gemaakt.

Audi heeft gezegd dat Ekström aan het einde van de race hard reed omdat zijn banden nieuwer waren dan die van de concurrentie en niet dat de andere coureurs langzamer gingen rijden om de titelaspiraties van de Zweed levend te houden. Ter verdediging gebruikte het merk data over racewinnaar Gary Paffett die aan het einde van de race ook langzamer was gaan rijden.

De Britse Mercedes-rijder zei dat hij langzamer was gaan rijden om zijn banden te sparen en achter zich het gat nog steeds groter zag worden. De DMSB moet nu op basis van alle beschikbare informatie beslissen of Audi gestraft wordt voor teamorders of dat het incident met een sisser af gaat lopen.

Barrichello: "Geen problemen met Brawn"

Rubens Barrichello heeft geen problemen met iemand binnen Brawn GP. De Braziliaan beschuldigde het team er van dat het in Duitsland opzettelijk de race uit handen had gegeven. Barrichello wilde toen van geen excuus weten.

"Dat heb ik toen gezegd, maar ik heb met het team en met Ross gesproken en ik heb met opgeheven hoofd het circuit verlaten," zei de Braziliaan. "Je komt uit de auto en soms zijn er problemen. Voor mij was het probleem dat ik de eerste vijftien ronden leidde en uiteindelijk zesde ben geworden. Ik heb dinsdag weer met Ross gesproken en hij zei dat hij dingen had gehoord die hem niet bevielen en dat hij dingen had gezegd die hij niet had moeten zeggen. Maar we hebben een nieuwe update voor deze race en hij wilde dat ik weer mijn uiterste best zou doen."

"Ik heb persoonlijk naar iedereen uit het team een e-mail gestuurd waarin ik zei dat ik met niemand een probleem heb. Het was fout en het kan iedereen gebeuren. Het team reageerde er positief op. Ze kennen mij en ze weten dat ik als met iemand een probleem heb ik er niet omheen draai."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.