Bezuinigingsplan Californië goedgekeurd

Peter (pberends)

Na een lange sessie van bijna 20 uur heeft het parlement van de Amerikaanse staat Californië vrijdag eindelijk ingestemd met het voorgestelde bezuinigingsplan om het begrotingstekort van 23,6 miljard dollar te bestrijden.

Er komen voor 15 miljard dollar aan bezuinigingen op openbare diensten als onderwijs en gezondheidszorg. Ook de lonen van ambtenaren in de staat worden gekort. Tevens stemde het parlement in met het omstreden voorstel om olieboringen voor de kust van Santa Barbara toe te staan.

Republikeins gouverneur Arnold Schwarzenegger had eerder in de week al laten weten dat hij met het parlement overeenstemming had bereikt over het bestrijden van het enorme begrotingstekort.

De Golden State, alleenstaand de achtste economie ter wereld, verkeert al langer in enorme financiële problemen door de geïmplodeerde huizenzeepbel en de wereldwijde financiële en economische crisis. Al eerder werd de fiscale noodtoestand uitgeroepen in de staat en werden rekeningen betaald met 'schuldbetekenissen' (IOU's).

Now there's another way you can tell you’re a Republican. Your faith in free enterprise, faith in the resourcefulness of the American people, and faith in the U.S. economy. And to those critics who are so pessimistic about our economy, I say: "Don’t be economic girlie men!"