AIVD'er ontkent lekken naar Telegraaf

Een medewerkster van de AIVD die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan De Telegraaf, ontkent iets met de zaak te maken te hebben. Volgens haar advocaat blijkt nergens uit dat de vrouw documenten met staatsgeheimen heeft verkocht en ook heeft zij het rapport 'kwetsbaarheid voor spionage' niet mee naar huis genomen.

De vrouw zat vanaf 18 juni tot afgelopen donderdag in beperking, hetgeen betekent dat de vrouw geen contact met de buitenwereld mocht hebben. Via haar advocaat laat zij weten dat "zij vindt dat zij altijd loyaal is geweest aan de AIVD, waarvoor zij 12 jaar heeft gewerkt en altijd haar geheimhoudingsplicht is nagekomen."

Het lekken van staatsgeheimen kwam aan het licht nadat De Telegraaf een artikel publiceerde over de twijfelachtige rol van de AIVD inzake Irak. De Kamer eiste vervolgens dat dit tot op de bodem moest worden uitgezocht. Bij huiszoekingen, bij zowel de AIVD'er als de journaliste van De Telegraaf, werden vervolgens documenten met staatsgeheimen gevonden.

Ook werden er telefoons van journalisten afgeluisterd, volgens de AIVD om duidelijkheid te krijgen. De rechter bepaalde deze week dat het afluisteren direct moet stoppen.

Commentaar op deze kwestie lees je hier.