Koeman blijft rustig na vertrek De Zeeuw

AZ-trainer Ronald Koeman zag vrijdag middenvelder Demy de Zeeuw naar concurrent Ajax vertrekken. Tijdens het persmoment daags voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen sc Heerenveen gaf Koeman aan niet in paniek te raken door de transfer.

"Op het moment dat het gebeurt, kan je het toch niet tegenhouden," legde Koeman zich bij de transfer van De Zeeuw neer. "En ik heb ervaring met het kwijtraken van grote spelers vlak voor het seizoen begint."

"Ik heb het bij PSV meegemaakt met Jan Vennegoor of Hesselink en André Ooijer, een jaar later met Koné. Bij Ajax overkwam het me met Ibrahimovic. Het is een proces dat niet tegen te houden is. Daarvoor speel je in Nederland."

Het betekent wel dat AZ met een bijzonder onervaren groep het avontuur in de Champions League zal aangaan. Ook daar raakt Koeman echter niet van onder de indruk. "Ik lig er niet wakker van. Wij staan open voor versterking. We zijn ook bezig om het elftal te verbeteren. Als we nog een speler kunnen aantrekken, zou die meer ervaring moeten hebben of fysiek iets moeten toevoegen."

"We weten best wat we willen. Maar we hebben wel te maken met het gegeven dat we in Nederland zitten en dat Ajax en PSV nog steeds meer te besteden hebben dan wij. Hun begroting is nog altijd hoger en dan win je die 'strijdjes' niet."

"Wat ik nu belangrijker vind is dat ik een goeie groep heb waarin veel talent zit. Veel jonge spelers die zich kunnen en willen ontwikkelen. Dat is voor mij nu ook een uitdaging."

Over het duel om de Johan Cruijff Schaal zei Koeman het volgende: "Het is wel de minste prijs van allemaal in een seizoen. Maar voor AZ is het in elk geval een kans om iets binnen te halen wat nog nooit is gewonnen. En ik merk dus aan de hele groep dat die drang er ook is," aldus de AZ-trainer, die zelf al vaker om deze prijs streed.

"Het is de vijfde keer dat ik naar de Arena ga voor de Johan Cruijff-schaal. En ik ben er met PSV wel eens naar toe gereden dat die gretigheid er lang niet zo afstraalde als nu bij AZ."