[Upd] Massa's toestand verslechterd maar stabiel

RowanF1
De persvoorlichter van Ferrari heeft zojuist bekend gemaakt dat Felipe Massa morgen niet aan de start van de Grand Prix van Hongarije zal staan. De Braziliaans coureur werd vanmiddag tijdens de kwalificatie geraakt door een springveer afkomstig van de Brawn-bolide van Rubens Barrichello.

Na de crash werd Massa overgebracht naar het AEK ziekenhuis in Budapest. Hier werd duidelijk dat de Braziliaan een schedelfractuur, hersenschudding en letsel aan zijn linkeroog heeft opgelopen. Massa zal over enkele uren een operatie ondergaan waarna hij nog voor een onbekende tijd ter observatie op de intensive care word gehouden.

Of de coureur morgen vervangen wordt is nog een raadsel. De regels van de FIA laten weten dat er een kans bestaat dat er morgen maar één Ferrari-bolide van start gaat. Het Italiaanse team heeft toegezegd vanavond een uitspraak te doen omtrent de conditie waar de coureur in verkeert.

Update @ 20:41 uur
Ferrari heeft verklaard dat de operatie van Felipe Massa positief verlopen is. Er zijn botsplinters verwijderd uit zijn linkeroogkas. Massa heeft een hersenschudding en een schedelbasisfractuur - een scheurtje in de schedel - opgelopen, en mogelijk is er een botje gebroken. De coureur blijft vannacht op de intensive care in het ziekenhuis in Boedapest. Morgen komt het Italiaanse team met meer informatie over de toestand van Massa.

Massa heeft wel kort op de rem getrapt toen zijn auto met ruim 200 km/uur in de bandenstapel belandde. Het ongeluk werd veroozaakt door een veer, die zo'n 800 gram weegt, die even tevoren van de achterwielophanging van de wagen van Rubens Barrichello afgevallen was en Massa precies boven zijn linkeroog op de helm raakte.

Het ongeluk doet meteen denken aan de dood van Formule 2-coureur Henry Surtees, nog geen week geleden. Surtees kreeg op Brands Hatch een wiel op zijn hoofd dat afgebroken was van een andere auto toen die in de muur belandde.

Update @ 21:54 uur
De verwondingen van Massa lagen voornamelijk rond het linkeroog, maar de breuk in de schedel heeft bloedingen in de hersenen veroorzaakt. Dat zou ook de reden zijn van de operatie. De toestand van de Braziliaan zou momenteel "levensbedreigend maar stabiel" zijn. Op Twitter werd het nieuws over de verslechterde conditie van Massa het eerst gemeld.

En op moment van schrijven staat het bericht op Twitter dat zijn toestand "bevredigend" is na een spoedoperatie.