Na crash meningen over veiligheid verdeeld

Rubens Barrichello en Lewis Hamilton menen dat er iets gedaan moet worden om de veiligheid te verbeteren in de Formule 1. Dit naar aanleiding van de crash van Felipe Massa vanmiddag tijdens de kwalificatie in Hongarije. Massa werd geraakt op zijn helm door een veer van de ophanging van Barrichello's wagen en heeft een schedelbasisfractuur.

Het ongeluk komt nog geen week na de dood van Formule 2-coureur Henry Surtees, die op het circuit van Brands Hatch na een crash van Jack Clarke een losgeraakt wiel op zijn hoofd kreeg waarna hij bewusteloos in de muur terecht kwam. Barrichello vindt het geen toeval meer en dringt aan op maatregelen. "Ik geloof eerlijk waar niet in toeval in het leven. Dingen gebeuren met een reden en ik denk dat dit de tweede teken is. Imola [Ayrton Senna overleed daar in 1994, red.] was een signaal. De wagens werden verbeterd. Helaas hebben we een jongen verloren, wat intens bedroefd is", zei Barrichello.

"Het is geen toeval dat zoiets nu gebeurt. In de GPDA (Grand Prix Drivers' Association) hebben we het gisteren gehad over van alles en nog wat - en er moet iets gebeuren. Zeker weten. We moeten gaan zitten en ernaar kijken. Ik denk dat de auto's enorm veel veiliger zijn geworden, echt een stuk veiliger. Maar het is geen toeval in deze kwestie waar we serieus naar moeten kijken."

Wereldkampioen Hamilton is het eens met Barrichello dat de coureurs met elkaar om de tafel moeten om iets gedaan te krijgen. "Tijdens de kwalificatie zag ik de crash. Het was erg eng en ik hoop dat hij oké is. Het moet een flinke shock zijn voor elke rijder die het overkomt, en ook erg onfortuinlijk omdat zoiets zelden voorkomt", zei Hamilton. "Van de andere kant, samen met de GPDA en de FIA is er een grote stap gezet met de veiligheid. Als je kijkt naar de crash van Heikki [Kovalainen, red.] vorig jaar in Barcelona, die ging onder de bandenstapel door, terwijl de barrière hier goed werk deed."

Hamilton vervolgde: "Ik denk dat dingen met een reden gebeuren en met twee incidenten die in zulke korte tijd plaatsvinden, kunnen we er niet omheen. We moeten zorgen dat we ervan leren, en het verbeteren als we kunnen."

Massa's teamgenoot Kimi Räikkönen echter, zei dat het ongeluk een ongelukkige samenloop van omstandigheden was. Het zou lastig te vermijden zijn geweest. "Het was gewoon een vreemde situatie wat vandaag gebeurde. Het had ook twee jaar geleden kunnen gebeuren, of vijf jaar geleden. De wagens hebben een open cockpit dus er is altijd de kans dat er iets in kan vliegen. Het is niet de eerste keer dat iemand geraakt wordt, en helaas raken coureurs soms vreselijk gewond of overlijden. Het is onderdeel van het risico in motorracing. Felipe was zeker een pechvogel vandaag en hopelijk is hij oké, maar je kunt je nooit helemaal onttrekken aan een dergelijke zaak."

"Je zult onderhand een regel moeten maken voor een kogelvrij raam voor je neus om dit te vermijden. Het is nu eenmaal onfortuinlijk dat dit soort dingen soms gebeuren", besloot de Finse coureur.