Abortusboot vaart voorlopig niet meer uit

De abortusboot van Women on Waves (WoW) vaart voorlopig niet uit omdat de medewerkers van de organisatie door nieuwe Nederlandse regelgeving strafvervolging riskeren. Dat heeft abortusarts en directeur Rebecca Gomperts van WoW vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

WoW is een organisatie die zich wereldwijd inzet om ongewenste zwangerschap en onveilige abortus te voorkomen.

Volgens Gomperts heeft de ministerraad in mei van dit jaar de regeling voor zwangerschapsafbreking aangepast, waardoor de overtijdbehandeling mogelijk onder de strafwet is komen te vallen. WoW verstrekte tot nu toe op de abortusboot de pil voor overtijdbehandeling op grond van een brief van toenmalig minister Els Borst van Volksgezondheid, met als strekking dat de behandeling op de abortusboot niet op wettelijke bezwaren stuit.

Door de nieuwe regelgeving lopen de medewerkers nu echter het risico op vervolging omdat de boot vaart onder Nederlandse vlag. Dat zou betekenen dat de medewerkers illegaal handelen omdat het Nederlandse recht van toepassing is, ook als het schip zich in internationale wateren bevindt, aldus Gomperts.