Basketballers -20 naar finale EK

donroyco
In een onwaarschijnlijk zware wedstrijd heeft het Nederlands basketballteam voor spelers onder 20 jaar zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in Skopje. Oranje versloeg in de halve finale Zweden met 71-69.

Morgen, zondag 26 juli, speelt Nederland om 21.00 uur in Skopje de finale van het Europees kampioenschap. Tegenstander is Tsjechië, dat door Oranje in de poulewedstrijden met 80-72 werd verslagen. Tsjechië schakelde in de andere halve finale de gedoodverfde favoriet Polen uit met 79-66.

Door de zege en de plaats in de finale is Oranje bij de volgende EK-cyclus tevens zeker van een plaats in de A-poule. Dat maakt het presteren van de Nederlandse jeugdbasketballteams in de voorbije weken volstrekt uniek.

Het is pas voor de derde keer in de historie van de Nederlandse Basketball Bond dat een vertegenwoordigend team in de finale van een Europees Kampioenschap staat. Op 15 juli wonnen de dames onder 20 van bondscoach Frans Griffioen het EK in Ohrid door in de finale met 59-53 van Roemenië te winnen. In 1982 won de nationale herenploeg onder leiding van Vladimir Heger ongeslagen het Chellenge Roundtoernooi in Portugal.

De zege op Zweden moest voor de heren onder 20 van heel ver komen. Nederland en Zweden bleken uitstekend aan elkaar gewaagd. Elf seconden voor tijd kwamen de Zweden door een driepunter van Chris Ryan op gelijke hoogte met Nederland: 69-69. Twee seconden voor tijd besliste Charlon Kloof de wedstrijd: 71-69.

Jeroen van der List eindigde als topscorer met 23 punten. Hij pakte bovendien de meeste rebounds voor Nederland: 7.