Iran slaat terug bij aanval

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vandaag in een tv-interview gezegd dat Iran zal terugslaan wanneer het land wordt aangevallen door Israël. "Als de zionisten ons aanvallen zullen wij met onze raketten de kernwapenfaciliteiten van Israël bombarderen", aldus Mohammad Ali Jafari, de commander-in-chief van de Iraanse Revolutionaire Garde.

De uitspraken zijn opmerkelijk omdat Iraanse autoriteiten zich vooralsnog niet uitlieten over een tegenreactie bij een mogelijk Israëlische aanval. Tot voor kort zeiden zij dat Iran onschendbaar is voor aanvallen van Israël.

Israël en het Westen zijn zeer bezorgd over de nucleaire aspiraties van het Perzische land. Jafari zegt dat Israël ruim binnen het bereik ligt van Iraanse raketten. Israël heeft onlangs één van zijn nucleaire onderzeeërs richting Iran gestuurd.

Iran maakte onlangs bedreigingen dat het bij een aanval de Straat van Hormuz zal blokkeren, de zeeroute waar 40 procent van alle verhandelde ruwe olie door getransporteerd wordt.

Bij een eventuele aanval zullen olieprijzen waarschijnlijk door het dak exploderen. De VS heeft gezegd dat het er alles aan zal doen om de Straat van Hormuz te beschermen van Iraanse sabotage.

 Straat van Hormuz: belangrijkste olieroute ter wereld