Californië in fiscale noodtoestand
De Amerikaanse staat Californië kan zijn rekeningen niet meer betalen. Daarvoor schrijft de staat, alleenstaand de achtste economie ter wereld, voorlopig 3 miljard dollar aan IOU's (I Owe You) uit, oftewel schuldpapieren, om zo kunstmatig het hoofd boven water te houden.
Vannacht liep de deadline voor de nieuwe begroting af. Gouverneur Arnold Schwarzenegger kon het met de Democraten en Republikeinen niet eens worden over een nieuwe begroting.
Voorzitter van de Californische Rekenkamer John Chiang: "Californië heeft het geld niet meer om zijn schulden te betalen. Daarom geven wij vanaf morgen IOU's uit."
Schwarzeneggers hervormingsplannen van 20 miljard dollar aan bezuinigingen hielden in dat vooral het onderwijs en de gezondheidszorg flink moest inleveren. 18.000 leraren kunnen hun baan verliezen, in de armste wijken betreft dat veertig procent van de docenten.
Andere maatregelen zijn even ingrijpend: zo'n 225.000 mensen zullen geen aanspraak meer kunnen maken op de ziektekostenverzekering voor minderbedeelden. De hulpverlening moet tien procent inleveren. Inwoners van Californië zijn al massaal wezen protesteren tegen de bezuinigingen.
Update 10:33
Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft officieel de 'fiscale noodtoestand' afgekondigd in Californië. Schwarzenegger heeft al opgedragen om overheidsgebouwen een jaar lang de eerste, tweede en derde vrijdag van de maand te sluiten.
Zo kunnen er die dagen bijvoorbeeld geen rijbewijzen of bouwvergunningen worden afgehaald. De desbetreffende ambtenaren worden drie dagen per maand minder uitbetaald. Ziekenhuizen, gevangenissen en onderdelen van de politie kunnen wel gewoon open blijven.
Momenteel heeft de staat een kastekort van 2,8 miljard dollar, wat kan uitgroeien tot 6,5 miljard dollar in september. Als de toestand slechter wordt vreest Schwarzenegger het ergste: "De inwoners van Californië lopen een serieus gevaar want essentiële publieke diensten kunnen dan niet meer worden verleend."