Taekema sleept Oranje langs Spanje

Sally (Tessa)
De Nederlandse hockeymannen wonnen vrijdagavond in het eigen Wagener Stadion in Amsterdam de eerste van twee oefeninterlands tegen Spanje, 3-2. Grote man bij Oranje was Taeke Taekema.

De wedstrijd was amper vier minuten oud of de eerste bal lag al in het doel. In dat van Oranje. Eduardo Abos - helemaal vrij - was verantwoordelijk voor de tip-in namens Spanje, 0-1. Ook de eerste strafcorner was voor de gasten die echter geen geluk kenden in de afwerking. Na een kwartier spelen kwam Oranje goed weg na een solo van Santi Freixa die Victor Sojo fraai bediende, maar doelman Jaap Stockmann voorkwam erger. Uiteindelijk was het aanvoerder en spits Teun de Nooijer die Nederland na achttien minuten op gelijke hoogte bracht na een fraaie soloactie, 1-1.

Na rust zette Taeke Taekema de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Michel van den Heuvel op voorsprong. Hij benutte een strafcorner, tien minuten na rust. Het was de eerste die hij in de wedstrijd kreeg na shoot van de Spaanse debutant Jordi Carrera, 2-1.

Twaalf minuten voor tijd deden de zilveren medaillewinnaars van Beijing iets terug via Juan Fernandez, 2-2. Maar vier minuten voor het einde was het weer tijd voor Taekema: hij scoorde ook zijn tweede strafcorner van de wedstrijd, 3-2. Dat doelpunt betekende uiteindelijk de beslissing van de wedstrijd.

De Nederlandse mannen speelden behalve zonder keeper Guus Vogels ook zonder Wouter Jolie, Teun Rohof, Mark Jenniskens, Lucas Judge en Robbert Kemperman. Jolie is ziek en Kemperman geblesseerd door een zogenaamd 'ijsbeentje'. Opvallend in het veld was de positie van Robert van der Horst. Hij stond weer centraal achterin, naast Taekema. Zondagmiddag om 15:30 uur treffen de twee ploegen elkaar weer in het Wagener Stadion.


Karakteristieken

Nederland-Spanje 3-2 (1-1)
4' Abos 0-1
18' De Nooijer 1-1
45' Taekema 2-1 (sc)
58' Fernandez 2-2
66' Taekema 3-2 (sc)

Opstelling

Nederland: Stockmann; Derikx, Taekema, Van der Horst, Balkestein, Evers, Docherty, Hoyng, Brouwer, De Nooijer, Hertzberger
Wissels: Kessing, Reckers, Weusthof, Hofman, Jonker