Antillen en Aruba krijgen geld voor restauratie

De Nederlandse Antillen en Aruba krijgen 8 miljoen euro voor de restauratie van monumenten. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) heeft hierover vandaag op Aruba met de regering van Aruba, en het bestuur van Bonaire en Curaçao de protocollen getekend die dit regelen. Dat gebeurde in het bijzijn van de voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

De reden voor de gift is dat er volgens Plasterk op de eilanden honderden waardevolle oude gebouwen zijn die het verdienen behouden te blijven.

"Ze geven de bewoners en toeristen van nu een beeld van het verleden en ze geven identiteit aan steden, dorpen en het landschap," aldus een verklaring bij de ondertekening. "Aruba, de Antillen en Nederland hechten zeer aan het levend houden van de gemeenschappelijke geschiedenis. De monumentale gebouwen van weleer herinneren zowel de bewoners van de eilanden als de toeristen uit Nederland en de rest van de wereld aan de manier waarop de rijke en complexe cultuur tot stand is gekomen, en helpt mensen begrijpen waar ze vandaan komen, wie ze zijn, en daarmee ook hoe we samen verder willen."