Armstrong: "Het wordt een grote dag"

Lance Armstrong zal vandaag gaan proberen om de derde plaats in het algemeen klassement veilig te stellen. De Amerikaan, die voor Astana rijdt, zal zijn huidige positie in de stand om de gele trui op de Mont Ventoux moeten verdedigen.

Armstrong heeft nu nog een kleine voorsprong op Bradley Wiggins (Team Garmin), ploeggenoot Andreas Klöden en Fränk Schleck (Team Saxo Bank). Het verschil tussen deze renners is echter minimaal en ligt rond de 40 seconden.

"Het wordt – letterlijk – een grote dag vandaag," liet de Texaan via zijn Twitter-account weten. "Ik begrijp dat er 500.000 fans op de Ventoux worden verwacht. Wat een strijdtoneel!"

De Texaan won nog nooit een etappe op de Mont Ventoux. In 2000 was hij er wel dichtbij, maar schonk de dagzege destijds aan Marco Pantani. Toch is Armstrong van mening dat hij een goede relatie met de berg heeft. "De Giant of Provence, de Ventoux, een berg die ik goed ken. We zijn oude vrienden, al konden we niet altijd evengoed met elkaar opschieten. Ben er twee keer tweede geworden. Ugh."