FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 oktober 2008

Jankovic sluit jaar af als mondiale nummer één

Jelena Jankovic heeft zich verzekerd van een nummer één positie op de WTA-ranglijst aan het einde van het jaar. De Servische heeft een voorsprong van ruim 800 punten en is niet meer in te halen door haar concurrenten. Dit maakte de WTA vandaag bekend.

De 23-jarige was lange strijd in een hevige strijd verwikkeld met maar liefst vijf andere concurrenten. Door haar goede US Open prestatie, waar ze de finale haalde, wist ze de felbegeerde positie op te eisen.

Na dit resultaat leek de Servische vleugels te hebben gekregen en won vervolgens drie toernooien achter elkaar. In Moskou, Stuttgart en Peking ging ze met de titel aan de haal. Jankovic volgt met haar nummer één positie eind dit jaar de Belgische Justine Henin op, die de voorgaande jaren steeds op deze positie eindigde.

Murray op koers voor tweede titel in successie

Andy Murray is er in geslaagd om wederom de finale in St. Petersburg te bereiken. De Brit, die vorige week ook al het Masters-toernooi van Madrid op zijn naam schreef, won van Fernando Verdasco.

Het duel tussen Murray en zijn Spaanse opponent was een herhaling van de finale van het jaar ervoor. Ook toen won Murray, waarmee hij de titel op zijn naam schreef. De ontmoeting van vandaag was erg eenzijdig. Verdasco kreeg geen enkel moment grip op het sterke spel van Murray en kwam pas na 9 games op het scorebord. Uiteindelijk won de Schot met 6-0 en 6-3.

In de finale zal Murray het moeten opnemen tegen de qualifier Andrey Golubev. De Rus won verrassend van de Roemeen Victor Hanescu. Ook hij verloor slechts drie games en zegevierde met 6-3 en 6-0.

Lichten uit in Nacht van de Nacht

Voor de vierde keer gaan vanavond tijdens de Nacht van de Nacht de lichten van honderden gebouwen verspreid door heel Nederland uit. Initiatiefnemers Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties vragen hiermee aandacht voor de 'schoonheid en het belang van de duisternis' van de nacht.

Nederland is volgens de organisatoren een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks drie procent lichter. Uit eigen onderzoek zou blijken dat driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt zolang dat veilig is. De milieuclubs maken zich zorgen over lichtvervuiling en energieverspilling en roepen bedrijven op om snel maatregelen te nemen tegen onnodige verlichting na 23.00 uur.

Enkele gebouwen die vanavond in het donker worden gezet zijn de Utrechtse Domtoren, de Euromast in Rotterdam, de kantoren van Philips in Eindhoven en Amsterdam, het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en alle vestigingen van Ikea.

Bush pleit voor behoud vrijemarkteconomie

De Amerikaanse president George Bush heeft vandaag voor behoud van de vrijemarkteconomie gepleit, ondanks de financiële crisis. Hij waarschuwde tegen het loslaten van de principes van de liberale economie.

Bush bestempelde de vrije markten, het vrije ondernemerschap en vrije handel als het "zekerste pad" voor het scheppen van banen, de groei van de handel en het voeden van vooruitgang. Deze periode van wereldwijde economische onzekerheid zou precies de verkeerde tijd zijn "deze beproefde methodes voor het scheppen van voorspoed en hoop" op te geven, zei de Republikein in zijn wekelijkse radiotoespraak.

Bush riep zijn landgenoten op geduld te hebben. De maatregelen van de regering en de centrale bank beginnen hun vruchten af te werpen. Maar het zal nog een tijd duren voordat de volledige impact zichtbaar is, aldus de president.


'Vooral niets veranderen aan die vrijemarkteconomie'  (foto: ANP)

Uitslag PSV - Roda JC

Om 20:45 uur ging het duel tussen PSV en Roda JC van start. Hieronder vind je de uitslag.

PSV – Roda JC 2-3
20' Hadouir 0-1
54' Oper 0-2
60' Dzsudzsák 1-2
65' Boder 1-3
79' Lazovic 2-3

Toeschouwers: 33.000
Scheidsrechter: v. Sichem
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: Dzsudzsák (PSV)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Marcellis, Rodríguez, Bréchet (Dzsudzsák/39), Salcido, Méndez (Nijland/74), Simons, Bakkal, Wuytens, Amrabat (Lazovic/37), Koevermans

Roda JC: Castro, Saeijs, De Fauw, Kah, De Jong, Vormer, Meeuwis, Hadouir, Bodor, Oper (Yulu Matondo/78), Cissé (De Man/90)

Verkerk klopt Zwiers op NK

Bij het NK judo in Rotterdam is Marhinde Verkerk Nederlands kampioen geworden in de klasse tot 78 kilo. Ze klopte in de finale Claudia Zwiers.

Het was een van de weinige aansprekende finales van de dag. In andere gewichtsklasses ontbraken de nationale toppers. De wedstrijd was bovendien beladen omdat Zwiers en Verkerk concurreren voor één WK ticket. "De eerste slag is voor mij," redeneerde de pupil van coach Chris de Korte dan ook naderhand, pratend over de tweestrijd om een plek op het WK van het volgend seizoen.

Zwiers was het daar niet mee eens. "Ze doet nu wel alsof ze wereldkampioen is, maar ik weet wel beter. Pas op de internationale toernooien van het komend jaar wordt beslist wie naar het WK mag. Op dat niveau heb ik mij al zo vaak bewezen. Zij niet." Beide waren afgelopen jaar niet aanwezig bij de Olympische Spelen omdat ze niet voldeden aan de kwalificatie-eisen. "Dat was een teleurstelling," zegt Verkerk. "Maar ik kijk vooruit. Op meerdere gebieden ben ik mezelf aan het ontwikkelen. Wat dat oplevert gaan we volgend jaar zien. Ik ben optimistisch."

De 34-jarige Zwiers ziet het WK, dat komend jaar plaatsvind in Rotterdam, als een mooi moment voor afscheid. "Ja, het vuur brandt nog. Ik ga er voor. Op dit moment ben ik conditioneel nog niet zo goed. Als gevolg van alle ellende van de afgelopen tijd. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar ik weet echt wel waarom ik hier verlies."

Voetbalsters stap dichter bij EK

De Nederlandse voetbalsters zijn weer een stap dichter bij het EK. Het eerste play-off duel tegen Spanje werd in Madrid met 0-2 gewonnen.

Spanje ging vanaf de aftrap op zoek naar de doelpunten kreeg verschillende kansen. De afronding was echter niet goed genoeg of stond doelvrouw Loes Geurts in de weg. Nederland kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas en kreeg slechts twee kansjes. Van de Ven schoot in handen van de keepster en op het dak van het doel.

Vlak na rust maakte Nederland tegen de verhouding in de 0-1. De bal verdween na een scrimmage via de knie van Stevens in het doel. Nederland, dat zich nog nooit voor een EK plaatste, kwam daarna in de verdrukking. De Spaanse ploeg bleef echter slordig in de afwerking en in de slotfase kwam Nederland zowaar op 0-2. Van de Ven scoorde uit een aanvankelijk mislukte vrije trap.

Basel krijgt droomfinale

Het ATP-toernooi van Basel krijgt de finale waar vooraf op werd gehoopt. De nummer één en twee van de plaatsingslijst, respectievelijk Roger Federer en David Nalbandian, treffen elkaar op zondag.

Na enkele teleurstellende optredens van de huidige nummer twee van de wereld was Federer vandaag een stuk overtuigender. Voor eigen publiek klopte de Zwitser met gemak de Spanjaard Feliciano Lopez. Federer gunde zijn opponent slechts vijf games en won met 6-2 en 6-3.

In de finale wacht David Nalbandian. In een Argentijns onderonsje was hij met tweemaal 6-4 te sterk te sterk voor Juan Martin Del Potro. Een week eerder speelden beide spelers ook al tegen elkaar. Bij het Masters toernooi van Madrid was Del Potro nog de beste van de twee geweest.

Uitslagen Eredivisie 25/10/2008

Om 19:45 uur gingen er twee wedstrijden van start in de Nederlandse Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

FC Groningen - Sparta 3-0
4’ Andersson 1-0
20’ Andersson 2-0
34’ Berg 3-0

Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, de Roover (Svejdík/61), Sankoh, Granqvist, Stenman, Ajilore, Lovre, Holla (Metaj/78), Andersson (García/53), Berg, Powel

Sparta: Wapenaar, Vermes, Knol, Adeleye, Slijngard, Slot, van Gessel (van Bueren/10, Falkenburg/46), Strootman, Dissels (Duplan/73), Rose, John


Willem II - De Graafschap 1-1
Bijzonderheden: Gemiste strafschoppen van De Graafschap en Willem II.
17’ Oost 0-1
33’ Oost
36’ Demouge
68’ Demouge 1-1

Toeschouwers: 12.300
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Willem II-stadion, Tilburg
Gele kaart: Schenkel, van Eijden (Willem II), Assaidi, Meijer (De Graafschap)

Opstellingen

Willem II: Aerts, Janse, Schenkel (van Eijden/31), Swinkels, Veloso (Mourad/68), Akgün, Kargbo, Grégoire, Mathijssen, Deul (Zijler/60), Demouge

De Graafschap: Heijblok, Schuurman, Meijer (Buijs/75), Volmer, Fung a Wing, Jungschläger, Oost, Hese, Assaidi (de Ridder/56), den Ouden (Robbemond/80), van den Ouweland

Econoom waarschuwt om garantieregeling Bos

Nederland loopt enorme financiële risico's met zijn garantieregeling voor spaarders. Dat zei topeconoom Willem Buiter vanavond in het NOS Journaal. Volgens de Brits-Nederlandse hoogleraar economie misbruiken banken de regeling om buitenlandse spaarders te lokken. Hij vindt dat het garantiebedrag van een ton weer omlaag moet om het financiële risico te beperken.

Eerder deze maand verhoogde minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) het maximumbedrag dat spaarders terugkrijgen als hun bank omvalt tot honderdduizend euro. Deze regeling geldt ook voor buitenlandse spaarders bij Nederlandse banken. Buiter vindt dat onverantwoord. "De rekening komt bij de Nederlandse banken en de belastingbetaler te liggen."

Niet alleen Nederland, maar ook andere kleine landen met relatief grote banken als België en Zwitserland moeten volgens Buiter oppassen. Het falen van banken zou zo op het bordje van de staat komen te liggen.

Het Financieele Dagblad meldde deze week al op basis van eigen onderzoek dat diverse in Nederland gevestigde kleine banken in het buitenland reclame maken met het feit dat ze onder de Nederlandse garanties vallen. Het zou gaan om bijvoorbeeld de AK Bank en Garantibank, allebei Nederlandse dochters van Turkse banken. Bos kondigde vervolgens aan op te treden als dit inderdaad het geval is.

Politie lost schot bij achtervolging in Lelystad

Bij de achtervolging van vier inbrekers heeft de politie in Lelystad vrijdagnacht een waarschuwingsschot gelost. Een van hen, een jongen van 17 uit Almere, kon daarna worden ingerekend.

Volgens de politie betrapten meerdere politie-eenheden, rond 02.40 uur door een buurtbewoonster gealarmeerd, de vier op heterdaad toen die wilden toeslaan bij een woning aan de Botter. De inbrekers vluchtten in een auto en negeerden een stopteken, met een korte achtervolging als gevolg.

Op zeker moment reden de inbrekers via een fietspad een plantsoen in, waarna ze uit de auto stapten en het op een lopen zetten. Een van de vier trachtte tevergeefs via een waterpartij te ontkomen. Aan de andere kant van het water werd hij opgepakt nadat een agent een schot loste. De andere drie inbrekers wisten te ontkomen.

In de auto werden diverse gestolen goederen aangetroffen. Het voertuig zelf bleek ook gestolen.

Dalai Lama geeft strijd met China op

De Dalai Lama heeft zijn pogingen opgegeven om China ervan te overtuigen dat het Tibet meer autonomie moet geven. Dat heeft de geestelijk leider van de Tibetaanse boeddhisten vandaag gezegd. Hij zei dat hij het Tibetaanse volk zal vragen te beslissen hoe de daloog nu verder moet worden gevoerd.

China heeft de Dalai Lama er bij herhaling van beschuldigd Tibet van China te willen afsplitsen. De Dalai Lama ontkent dat. Hij wil alleen meer autonomie om de unieke boeddhistische cultuur van Tibet te beschermeen, zegt hij. Hij noemt dat de 'middenweg'.

" Ik heb oprecht de middenweg bepleit in mijn langdurige contacten met China, maar er is geen enkele positieve respons op gekomen van Chinese kant" zei hij in zijn Indiase ballingsoord Dharmsala. "Wat mijzelf betreft heb ik het opgeven." Maar de kwestie Tibet gaat ook zes miljoen Tibetanen aan, zei hij. "Ik heb de Tibetaanse regering in ballingschap, als een ware democratie in ballingschap, gevraagd samen met het Tibetaanse volk de toekomstige koers te bepalen."

Vier gewonden door val uit luchtballon

Vier mensen zijn vandaag aan het eind van de middag gewond geraakt, doordat zij uit de mand van een luchtballon vielen. Dat gebeurde kort na de start in een weiland langs de Apeldoornseweg in Otterlo op de Veluwe. Twee inzittenden raakten lichtgewond, twee anderen zijn met botbreuken naar het ziekenhuis gebracht, aldus een woordvoerster van de politie.

Het ongeluk gebeurde toen de ballon werd opgeblazen. Het gevaarte zat nog gezekerd aan een busje, maar door nog onbekende oorzaak schoot de kabel los. De wind kreeg greep op de ballon, die daardoor opsteeg, over het weiland stuiterde en tot stilstand kwam in een naastgelegen maïsveld. Twee passagiers bleven volgens de politie ongedeerd.

De luchtvaartpolitie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk. Maar omdat de onderzoekers uit Groningen moeten komen, blijft de verongelukte ballon voorlopig nog in het maïsveld liggen. Over schuld of een schadevergoeding kan volgens de politie pas na het onderzoek meer worden gezegd.

Luchtballon crasht in maïsveld  (foto: ANP)

Vier gewonden na aanrijding met ambulance

Bij een aanrijding met een ambulance vanavond in Nijmegen zijn vier mensen gewond geraakt. Onder de gewonden is een patiënt die met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd, aldus een woordvoerder van de politie.

De ambulance kwam op een kruising in botsing met een personenauto. Zowel de ziekenauto als de andere auto kwamen op hun kant te liggen. De chauffeur van de ambulance is volgens de politie zwaargewond. Zijn bijrijder, de patiënt en de bestuurder van de auto raakten lichtgewond.

Uitslag AZ - FC Volendam

Om 18:45 uur ging het duel tussen AZ en FC Volendam van start. Hieronder vind je de uitslag.

AZ - FC Volendam 3-0
15’ Martens 1-0
76’ El Hamdaoui 2-0
82’ Martens 3-0

Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: Blom
Stadion: DSB Stadion, Alkmaar
Gele kaart: Koning (FC Volendam)

Opstellingen

AZ: Romero, Mendes da Silva, Jaliens, Moreno, Moisander, de Zeeuw, Schaars (Koenders/86), Martens, van der Velden (Lens/783), Pellè (Holman/72), El Hamdaoui

FC Volendam: Verhoeven, Koning, Boots, Bakens, Meijers, Sheotahul, de Lange, Hofstede, Smit (Yildiz/46), van Dijk (Platje/30), Tuyp (Narsingh/83)

FOK!sport zoekt auto- en motorsportgangers

FOK!sport wil gebruik maken van de diensten van FOK!users die wel eens naar een F1- of andere autosportwedstrijd gaan, en ook de motorsport komt zeker in aanmerking. Ben je nieuwsgierig geworden, lees dan zeker verder.

Het Formule 1-seizoen zit er al weer bijna op maar sommige andere autosporten zijn pas begonnen. Zo goed als elke week verschijnen er weer uitslagen van trainingen, kwalificaties en races op FOK!sport en ook reacties van coureurs en teams worden meegenomen. Ook op de televisie wordt er weer aandacht aan de diverse auto- en motorsporten besteed. Wat veel mensen echter niet weten, is hoe supporters een race beleven. Daarom doen wij beroep op mensen die wel eens naar zo'n auto- of motorsportevent gaan.

Ben jij zo iemand en wil jij jouw beleving van de trainingen, kwalificatie en/of race op FOK!sport terugzien? Stuur dan jouw verslag naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement. Het enige waar dit verslag aan moet voldoen is een lengte van minimaal twee alinea's. Zet er bij over welke race en datum het gaat en uiteraard je username. Eventuele foto's, die je zelf gemaakt hebt, mag je uiteraard ook toevoegen. Een verslag met alleen foto's en een beetje tekst kan ook.

Deze verslagen zullen ook op het FOK!forum terug te lezen zijn. Op die manier krijgen ook forumbezoekers een indruk van jouw avontuur at the races!


Eerder was het Swindler die op bezoek was in het motorhome van McLaren in Monza:
De racedag van Swindler
De racedag van Swindler - kwalificatie
De racedag van Swindler - raceday!

FOK!Blog Babe Battle #94

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 19.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Betty en in de rechterhoek Sveta. Wie willen jullie morgen om 19.30 uur zien?

Tweejarige overrijdt moeder

Een tweejarig jongetje is erin geslaagd zijn moeder omver te rijden met haar eigen auto. De Deense peuter wist de auto te starten en over haar heen te rijden. Het kind hoeft nu gelukkig niet naar het weeshuis, want naast gebroken armen en opengereten benen en borstkas, mankeert de vrouw verder niets.

Het ongeval vond plaats in Stovring, ten zuiden van de Deense stad Aalborg. De uk startte de auto terwijl moederlief iets in de kofferbak legde. Helaas had zijn moeder de auto in zijn achteruit laten staan, want het voertuig rolde over de arme vrouw.

Gelukkig waren de buren snel ter plaatse om eerste hulp te verlenen voordat de hulpdiensten arriveerden. Over de toestand van de kleine man is niets bekend. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij het avontuur zonder kleerscheuren overleefd.

[DTM] Uitslag kwalificatie Duitsland

De Zweed Mattias Ekström pakte vandaag in de DTM de laatste poleposition van 2008. Op de Hockenheimring reed hij 1:32,244, vier honderdsten sneller dan de nummer twee Paul di Resta. Als derde mag Timo Scheider starten, waardoor de race op zondag belangrijk is voor de titelstrijd. Christijan Albers kwalificeerde zich als dertiende.

Een crash van Markus Winkelhock maakte al een vroegtijding einde aan de eerste kwalificatiesessie, en er werd besloten om alle coureurs naar Q2 te laten gaan. Winkelhock kon echter niet meer verder waardoor de Duitser van de laatste plaats moet starten in de race.

In de tweede sessie van de kwalificatie liet Di Resta zien dat hij goed in vorm is, hij reed de snelste tijd. Dat was voor Scheider die nog twee punten voorsprong heeft in het kampioenschap. Nederlander Albers viel af in deze sessie, door de dertiende tijd op de klokken te zetten.

De derde en laatste sessie was het Audi-coureur Ekström die de pole pakte voor Di Resta en Scheider. Als deze uitslag ook die van de race is, mag de Schot Di Resta zich kampioen noemen. Timo Scheider staat momenteel nog aan kop met 65 punten, terwijl Di Resta er 63 heeft. Ekström heeft er nu 54, en de rest staat te ver weg om nog mee te doen voor de titel.


Uitslag kwalificatie

Pos. Coureur Team Tijd
1 M. Ekström Audi Sport Team Abt 1:32.244
2P. di Resta H.W.A. GmbH 1:32.284
3T. Scheider Audi Sport Team Abt 1:32.492
4J. Green H.W.A. GmbH 1:32.615
5B. Schneider H.W.A. GmbH 1:32.680
6B. Spengler H.W.A. GmbH 1:32.769
7M. Tomczyk Audi Sport Team Abt 1:32.930
8T. Kristensen Audi Sport Team Abt 1:33.005
9M. Rockenfeller Audi Sport Team Rosberg 1:33.578
10O. Jarvis Audi Sport Team Phoenix 1:33.612
11A. Premat Audi Sport Team Phoenix 1:33.737
12G. Paffett Persson Motorsport 1:33.742
13C. Albers Team Kolles T.M.E. 1:33.770
14M. Engel Mücke Motorsport 1:33.935
15M. Lauda Persson Motorsport 1:34.459
16R. Schumacher Mücke Motorsport 1:34.499
17S. Stoddart Persson Motorsport 1:34.665
18K. Legge Team Kolles T.M.E. 1:35.756
19M. Winkelhock Audi Sport Team Rosberg geen tijd

[Verkiezing] FOK! Album top 100 aller tijden

In het muziek-subforum is de verkiezing van de FOK! Album top 100 aller tijden van start gegaan. We zijn benieuwd wat de FOK!ers nou hét beste album vinden dat ooit is gemaakt.

Vorig jaar werd het album 'OK Computer' van Radiohead verkozen tot het beste album aller tijden. Een goede tweede was 'The Queen is dead' van The Smiths uit 1986. De volledige uitslag van FOK! Album top 100 2007 kan je hier vinden. Of Radiohead ook dit jaar wint ligt mogelijk in jouw handen.

Je kunt meedoen aan deze verkiezing door zelf een lijst te maken met wat volgens jou de beste albums zijn. Je hoeft niet meteen een lijst van 100 albums te maken. Een top tien is bijvoorbeeld ook goed. Je kunt nog tot en met 7 november je lijstje indienen. 

Klik hier om naar het bijbehorende topic op het forum te gaan. Daar kan je meer lezen over deze verkiezing en ook je lijst indienen.

Snelheidsverhoging door ambtelijke blunder

Een Vlaamse ambtenaar heeft weer eens duidelijk gemaakt dat het aloude vooroordeel van 'de domme Belg' toch een kern van waarheid bevat. Na jaren van klachten van omwonenden over het snelle verkeer in een straat in Denderwindeke heeft de gemeente eindelijk ingegrepen. Ze besloten de maximumsnelheid in de Krepelstraat aan te passen. De snelheid is namelijk opgetrokken naar zeventig kilometer per uur.

De bewoners van de straat snappen er niets meer van. Na jarenlange protesten omdat de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur volgens hen te hoog was, besloten de bewoners drie maanden geleden de krachten te bundelen in een actiecommité. Dolblij waren ze toen ze zagen dat de roodomrande borden met het getal '50' erop van de paaltjes werd geschroefd. De champagne kon echter weer terug in de koelkast, want de ronde borden werden vervangen door een exemplaar met het getal '70' erop.

Woedend trokken de actievoerders bij de gemeente aan de bel. Met resultaat, want de burgemeester van de Vlaamse gemeente heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt. "In 2010 komt er een voetpad en een fietspad. Volgende week stemmen we alvast over een overgangsregeling, zodat de maximumsnelheid weer 50 km per uur wordt. Er komen ook snelheidsremmers.", heeft burgemeester Luc Durant laten weten.

Tennisser Luzzi (28) overleden

Tennisser Federico Luzzi is vandaag overleden aan de gevolgen van leukemie. Luzzi is 28 jaar geworden.

Afgelopen zondag kreeg Luzzi hoge koorts, waarna aanvankelijk aan een longinfectie werd gedacht. Uit onderzoek bleek vervolgens dat Luzzi aan leukemie leed, en al snel daarna raakte de tennisser in coma. Daar kwam Luzzi niet meer uit.

De Italiaan stond net in de top 100 van de wereldranglijst. Hij kwam begin dit jaar nog in opspraak toen hij voor 200 dagen werd geschorst vanwege het gokken op wedstrijden.

Sankoh kan spelen tegen Sparta

Gibril Sankoh kan vanavond namens FC Groningen toch in de basis staan tegen Sparta. Afgelopen vrijdag moest de verdediger vroegtijdig afhaken op de training.

Doordat Sankoh vrijdag door zijn enkel was gegaan, moest hij het trainingsveld verlaten en heerste er onduidelijkheid over zijn beschikbaarheid tegen Sparta. Uit onderzoek is gebleken dat de verdediger zaterdagavond echter probleemloos aan de aftrap kan verschijnen.

Koen van de Laak, Evegniy Levchenko, Tom Hiariej en Martijn Meerdink zullen vanwege een blessure niet in actie kunnen komen tegen Sparta.

CBV afkeurend tegenover handelwijze Utrecht

De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal vindt de manier waarop John van Loen, David Nascimento, Maarten Arts en Rob Druppers door FC Utrecht aan de dijk zijn gezet niet correct.

"Ons is duidelijk geworden dat FC Utrecht 'zorgvuldig handelen' niet hoog in het vaandel heeft staan. Dat blijkt vooral uit het feit dat er al een nieuwe assistent was aangetrokken, voordat de zaak met de andere trainers is afgehandeld," zo zegt CBV-directeur Gerard Marsman tegenover De Telegraaf.

"Chemie tussen trainers is een taak van de techisch directeur en de hoofdcoach. Het ontbreken daarvan kan assistenten toch niet worden aangerekend? Het verbaast me dan ook in hoge mate dat Willem van Hanegem akkoord is gegaan met deze maatregel. Als hij loyaal, een goede collega is, zou hij ook opstappen, Dit zegt veel over zijn functioneren," zo vervolgde Marsman.

Marsman besloot zijn mening over het handelen van FC Utrecht met een pittige uitspraak. "Als trainers al lang aan een club zijn verbonden en voor een lange periode worden gewaardeerd door vakmensen, geef je ze toch geen mededeling tussen neus en lippen door dat ze op straat staan? Dan is het de vraag of je een goede werkgever bent. Ik denk dat FC Utrecht heeft bewezen een slechte werkgever te zijn."

Winkeldief gevloerd door omstanders

Een 23-jarige man uit Etten-Leur heeft vandaag geprobeerd om een filiaal van Albert Heijn in Prinsenbeek te overvallen. Winkelend publiek greep direct in en werkte de man tegen de vloer. De politie was vervolgens snel ter plaatse om hem in de boeien te slaan.

De man wilde bij de kassa doorlopen zonder af te rekenen. Toen hij hierop werd aangesproken, trok hij een mes en eiste hij geld uit de kassa. Tevergeefs, want "drie klanten grepen onmiddellijk in en werkten hem tegen de grond", aldus assistent-bedrijfsleider Oonincx.

Volgens een politiewoordvoerder was de man, die inmiddels een volledige verklaring heeft afgelegd, onder invloed van drank en/of drugs. Het AH-filiaal is de rest van de dag gesloten. Nazorg krijgt volgens Oonincx voorrang.

Drie doden bij frontale botsing Zeist

Op de Koelaan in de Utrechtse gemeente Zeist zijn bij een frontale botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen drie mensen om het leven gekomen.

De slachtoffers zaten alle drie in de auto, een vierde inzittende is zwaargewond. De chauffeur van de vrachtwagen zit bekneld in de cabine. Na het ongeluk rukten de hulpdiensten met groot materieel uit, waaronder een traumahelikopter. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

Terug in de tijd met Chrono Trigger-gameplaytrailers

Eigenlijk behoeft het legendarische Chrono Trigger geen uitleg, want het spel heeft, vooral onder de wat oudere gamers, een grote naamsbekendheid opgebouwd. Maar voor de leken toch nog een kleine uitleg: Chrono Trigger is een RPG, die uitkwam op de SNES en door velen wordt gezien als één van de beste games ooit gemaakt. Het spel eindigde niet voor niets 32ste in de FOK!games top 100. Het spel is zelfs nu nog erg gewild en er komt binnenkort dan ook een remake uit voor de Nintendo DS. Van praatjes word je echter niet veel wijzer, maar van gameplaybeelden wel:





[MotoGP] Stoner pakt pole

Casey Stoner zal de laatste MotoGP race van het seizoen vertrekken van poleposition. De Australiër was de snelste in de kwalificaties van de GP van Valencia.

Het is voor Stoner al zijn negende pole van dit seizoen, maar dat was niet voldoende voor de wereldtitel. Die is al zeker voor Valentino Rossi. De Italiaan start morgen pas vanaf de tiende plaats.

Dani Pedrosa zal starten vanaf de tweede plek, Nicky Hayden zette in de kwalificaties de derde tijd neer.

CD: AC/DC - Black Ice

Met dank aan De_Dwaas voor de submit!

Voor even terug naar de jaren tachtig. 25 Juli 1980, de release datum van het zevende studioalbum van de Australische hardrockband AC/DC, Back in Black. Het eerste album zonder de legendarische zanger en voorman Bon Scott.

De taak was aan Brian Johnson om Scott te vervangen en het succes van Highway to Hell te evenaren, hetgeen hem lukte. Back in Black zou het best verkochte album van de Australische band worden. Meer dan 28 jaar na dato en acht jaar na hun laatste album release (Stiff Upper Lip) komt de band met een nieuw studioalbum, Black Ice genaamd.

Hirsch Ballin: bodyscan is discreet

Minister Hirsch Ballin van Justitie zei na afloop van het EU-beraad over de bodyscan, geen bezwaar te zien om het apparaat op vliegvelden in gebruik te nemen. De marechaussee kan met behulp van de bodyscan dwars door kleding heen kijken.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble wil in zijn land juist geen bodyscans plaatsen, omdat het van de politie gluurders zou maken. Volgens Hirsch Ballin is het apparaat echter "volstrekt discreet." "Het gelaat is onzichtbaar en het beeld toont louter informatieve informatie." Beelden van bekende Nederlanders "zouden in geen enkele kiosk omzet genereren", aldus de minister.

Twee jaar geleden zorgde de aankondiging van de bodyscan voor ophef onder het personeel op Schiphol. De directie van het vliegveld zei toen dat de beelden niet reproduceerbaar zijn en direct worden vernietigd. Ook komt er geen ongezonde straling vrij bij het scannen.

Dat de beelden niet direct vernietigd worden blijkt uit het feit dat de EU volgend jaar onder andere regels omtrent de bewaartermijn wil opstellen. Europarlementsleden van de SP, VVD en GroenLinks willen gebruiksregels opstellen voordat de apparaten in gebruik worden genomen. Als de EU de bodyscan toelaat, wordt deze vanaf 2010 in gebruik genomen.

Sinterklaasfilm bereikt gouden status

De film 'Sinterklaas & het geheim van het grote boek' heeft de status van Gouden Film bereikt. Sinds de première op 5 oktober zagen meer dan honderdduizend mensen de film in de bioscoop. Dat heeft de distributeur van de film, RVC Entertainment, vandaag bekendgemaakt.

De Sinterklaasfilm van regisseur Martijn van Nellestijn gaat over een vrouw die samen met een stel handlangers het geld voor de Sinterklaascadeautjes achterover probeert te drukken nadat de goedheiligman in het ziekenhuis is beland.

Acteurs als Carel Struycken, Pamela Teves, Tony Neef en Ben Cramer spelen in de film. Verder zijn gastrollen weggelegd voor bekende Nederlanders als Rita Verdonk en Gerard Joling.

Foto door: RCV Entertainment

Consumentenbond wil onderzoek naar groenteprijzen

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek gaat doen naar de winkelprijzen voor groente.

In de periode juni tot half september kregen telers gemiddeld 1,03 euro voor een kilo gele paprika, terwijl de consument 6,26 betaalde. Dat komt neer op een marge van 508 procent.

Een zegsman van de organisatie heeft vandaag een bericht daarover in het Agrarisch Dagblad bevestigd. De Consumentenbond heeft het verzoek begeleid met een onderzoek dat de Universiteit Wageningen naar de winkelprijzen van groenten heeft gedaan.

Volgens Erno Kuiper, de hoofddocent Marktkunde die het onderzoek verrichtte, stellen supermarkten de verkoopprijs steeds in hun voordeel bij. Prijsstijgingen bij inkoop rekenen winkels harder door dan prijsdalingen, constateert Kuiper.

 

Groente
Schandalig duur?

 

Hellgate: London gaat op 31 januari offline

Goed en slecht nieuws voor de Hellgate: London-fans: vanaf vandaag hoeven jullie niet langer meer maandelijks te betalen om Hellgate te kunnen spelen! Het spel zal echter, door het uitblijven van succes, op 31 januari offline gaan. Het einde leek al eerder in zicht toen ontwikkelaar Flagship in juli zijn deuren sloot. Wanhopig werd er gezocht naar een geïnteresseerde die het spel alsnog online wilde houden, tevergeefs blijkt nu achteraf.

Manchester City kijkt uit naar vijftig miljoen

Manchester City wil zich voor de komende vier jaar verzekeren van de sponsorinkomsten van PUMA. Voor een bedrag van een kleine vijftig miljoen euro zou de sportkledinggigant de shirts van City moeten leveren.

Het geld lijkt, na de overname door de rijke Arabische investeerdersgroep ADUG, niet echt meer nodig te zijn maar toch wordt het extra geld graag binnengehaald. De huidige sponsorovereenkomst met Le Coq Sportif loopt aan het eind van dit seizoen af.

Verbeek: "Slaap kwam donderdagnacht niet"

Gert-Jan Verbeek heeft van donderdag op vrijdag de slaap niet kunnen vatten. Dit had mede te maken door de late terugvlucht uit Frankrijk en wat problemen bij de logistieke afhandeling van de bagage. Daarnaast had ook de nederlaag bij AS Nancy (3-0) hier wellicht mee te maken.

"De slaap wilde niet komen. Om half negen 's ochtends ben ik maar uit mijn bed gestapt," liet Verbeek vrijdagmiddag weten. "Ik was daardoor al om negen uur op de club. Ja, ik was de eerste van de selectie. Goedbeschouwd zit ik er nu nog redelijk fit bij. De klap zal nog wel komen. Als ik omval, hoop ik dat er een bed in de buurt staat."

Ondanks het gebrek aan nachtrust en de problemen bij de club uit Rotterdam-Zuid oogde de oefenmeester monter. Dit is overigens niks nieuws, want de laatste vier teleurstellende maanden was hij bijna altijd zo. "Ik heb het nog steeds prima naar mijn zin. Ik werk met veel plezier bij Feyenoord," aldus Verbeek na afloop van het duel in Frankrijk.

Ondanks de slechte resultaten is de directie van Feyenoord niet van plan om de trainer de laan uit te sturen. Daarvoor heeft men nog teveel vertrouwen in de oefenmeester. Daarnaast heeft de ploeg uit Rotterdam-Zuid niet de middelen om het contract met Verbeek af te kopen, dus zal de trainer voorlopig nog wel even blijven zitten.

Toch zal Verbeek er de komende weken alles aan moeten doen om punten te pakken. Mocht het drieluik tegen SC Heerenveen (thuis), Sparta en Roda JC (beide uit) niets opleveren. Mocht dat niet lukken, dan zou de druk van het legioen en de media de standvastige trainer wel eens teveel kunnen worden.

"Hoe ik met de druk omga? Daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik kan daar niets mee. Hoeveel tijd ik nog heb? Dat interesseert me totaal niet. Ik ben alleen maar met mijn ploeg bezig," liet Verbeek optekenen. "Tegen Nancy hebben we na de rust heel naïef verdedigd. Bij balverlies stonden we steeds niet goed. Dat komt ook doordat we nog te weinig vastigheid in de ploeg hebben. We maken te veel en te vaak steeds weer dezelfde fouten. Dat moet eruit."

Verbeek besloot met de woorden: "Ik wil graag winnen. Een zege heeft Feyenoord op dit moment ook zeker nodig. Maar ik moet het niet. Ik moet niks."

Politiegeheimen op website Belgische politie

Op de officiële website van de Belgische politie (fedpol.be) is een hoop informatie beschikbaar voor nieuwsgierige internetters die eigenlijk intern had moeten blijven. Dat ontdekte de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Het gaat om lijsten met namen van alle agenten in België - ook van elite-eenheden - met hun rang, eenheid en telefoonnummer. Ook vond Het Laatste Nieuws veel interne documenten en informatie over het maken en herkennen van politiebadges, evenals informatie over gevangenentransporten en passwords voor internationale databanken.

De geschokte politietop heeft inmiddels een groot deel van de website afgesloten en is een onderzoek begonnen. Volgens een woordvoerster was sommige informatie alleen te lezen met een password van een politiefunctionaris. De politie overweegt een klacht tegen Het Laatste Nieuws.

'Steeds meer afspraken over langer werken'

'Langer werken mag weer' concludeert de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) in het jongste nummer van haar blad Werkgeven. In cao's staan steeds meer afspraken over verlening van de arbeidsduur, zo blijkt uit cijfers van de AWVN.

De meest voorkomende afspraken gaan over het terugdringen van extra vrije dagen voor ouderen en het verminderen van het aantal adv-dagen. Maar er worden ook meer algemene afspraken gemaakt zoals de (her)invoering van de 40-urige werkweek, stelt de AWVN op basis van onderzoek naar cao's die in 2007 en 2008 zijn afgesloten.

Bloemendaal door na monsterscore

Bloemendaal heeft zich vanmiddag al na de eerste groepswedstrijd verzekerd van een plaats in de volgende ronde van de Euro Hockey League (EHL). De landskampioen won in Amsterdam met 8-1 van het Russische Dinamo Kazan.

Kazan, dat gisteren ook al verloor van het Engelse Cannock, is daardoor uitgeschakeld in de EHL. Bloemendaal speelt morgen tegen Cannock om de eerste plaats in groep D.

De Australiër Jamie Dwyer was de uitblinker bij Bloemendaal met twee treffers en hij stond aan de basis van veel gevaarlijke aanvalscombinaties. Ronald Brouwer scoorde in de tweede helft een hattrick. De andere doelpunten kwamen op naam van tweemaal Olmer Meijer en Teun de Nooijer.

NAC Breda en Mtiliga nog niet akkoord

NAC Breda zou graag verder willen gaan met Patrick Mtiliga. Het probleem is echter dat beide partijen al geruime tijd met elkaar rond de tafel zitten voor een nieuw contract. De huidige overeenkomst van de verdediger loopt na dit seizoen echter af.

Mocht Mtiliga, die na dit seizoen transfervrij is, toch de deur uitlopen, dan heeft NAC Breda al een mogelijke vervanger op het oog. Robert Schilder zou namelijk als vervanger van de speler kunnen fungeren. "Hij kan op meerdere posities aan de linkerkant uit de voeten. Al hopen we dat Patrick in Breda blijft", lichtte Erneast Stewart, technisch directeur van de Brabanders, toe.

Dual sabers op Dual Screen in Star Wars-trailer

Er kwam dit jaar al een Star-Wars-game uit op de Nintendo DS (en andere consoles) en in november moet die game concurrentie gaan krijgen van een andere Star Wars-game: Star Wars: The Clone Wars - Jedi Alliance. Inderdaad, een hele mond vol, maar dat mag de pret niet drukken. Hieronder alvast een filmpje dat je een goed beeld geeft van hoe je het spel zal moeten besturen:

Al een tijdje is er een animatieserie die zich afspeelt tijdens de Clone Wars en deze zomer draaide ook de eerste film in de bioscopen. Eind dit jaar wordt dit gevolgd door een game die zich houdt aan de stijl van de film. Je zult in de DS-versie elk level kunnen kiezen voor twee Jedi met wie je de missie zal voltooien, allemaal met hun eigen unieke moves en vaardigheden. Hoe meer je met een team speelt, hoe beter ze samenwerken en hoe meer mogelijkheden je zult hebben.

Concert: The Feeling in de Melkweg

De Britse popband The Feeling kwam weer eens richting de Amsterdamse Melkweg om een optreden te geven. Niet zomaar een optreden, het was namelijk het eerste optreden van hun nieuwe tour. Hun nieuwe album Join With Us is namelijk uit, na hun debuutalbum Twelve Stops And Home, en om dat te vieren touren de mannen door Europa. Dus de energie zat er nog goed in, dat was ook te merken.

Hoop geweld en explosies in trailer 50Cent: Blood on the Sand

Volgend jaar komt de sequel uit voor de milionseller 50 Cent: Bulletproof. Dit keer gaat onze rappende vriend op jacht naar een schedel ingezet met diamanten die van hem gestolen is, uiteraard moet iedereen die je daarbij tegenkomt dood op een brute manier. Net zoals in zijn voorganger zal Blood on the Sand weer een hoop exclusieve, nooit eerder vertoonde muziek bevatten van 50 Cent en G-Unit.

Zettel wint reuzenslalom Sölden

Kathrin Zettel heeft tijdens het eerste wereldbekerweekend van het seizoen de reuzenslalom op haar naam geschreven. Voor eigen publiek bleef de Oostenrijkse Tanja Poutiainen bijna een seconde voor.

In de eerste manche moest Zettel, achter haar Finse concurrente Poutiainen, nog genoegen nemen met de tweede plaats. In de tweede run was ze echter verreweg de snelste. Denise Karbon, die vorige winter de wereldbeker reuzenslalom won, eindigde achter Andrea Fischbacher als vierde.

Jongen (14) mishandelt buschauffeur

Op Youtube is een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe in Berlijn een 14-jarige jongen, genaamd Abdullah, voor de lol een buschauffeur in elkaar slaat. Achter Abdullah staat zijn vriend Yussef (16) alles te filmen met een mobiele telefoon.

Een bewakingscamera filmde alles. Na de actie gingen de twee er meteen van door en lieten de buschauffeur verbijsterd achter, gelukkig zorgde de camera ervoor dat de politie de jongens op konden sporen. Abdullah bleek al eerder gepakt te zijn voor gelijkwaardige misdrijven. Hij had zelfs twee uur eerder nog voor de jeugdrechter gestaan.

De 47-jarige buschauffeur raakte gewond aan zijn oog, hij kreeg door de klap op zijn bril glassplinters in zijn oog.

Met dank aan Tinuzzz_Talpa voor de herschreven submit.

Makaay weer fit

Roy Makaay is morgen inzetbaar bij Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Vanmorgen had de spits geen problemen bij de afsluitende training. Makaay kampte de laatste weken met liesklachten. Donderdag in de UEFA Cupwedstrijd bij AS Nancy (3-0 verlies) deed de routinier de laatste twintig minuten mee. Hij ontbrak vorig weekend in de competitiewedstrijd tegen Willem II.

De wedstrijddag van Breach

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Breach het duel tussen Aston Villa en Ajax. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Het is woensdagmiddag 13:00 uur als Breach bruut gewekt wordt door zijn huisgenoot die staat te bonken op de deur. "Hey, ga je mee inkopen doen?" En heel even moet ik mij bedenken waarvoor dan ook alweer. Natuurlijk! De komende 2 dagen staan in het teken van onze eerste Europese uitwedstrijd van Ajax. Samen met nog twee maten gaat Aston Villa – Ajax bezocht worden.

Half wakker kleed ik mij aan en fris me wat op, want over een aantal uur moeten we al naar Amsterdam. Meteen na binnenkomst bij de supermarkt gaan vier ogen gretig alle schappen langs. "We moeten natuurlijk genoeg eten en drinken bij ons hebben om de busreis van twee keer twaalf uur te overleven", zeggen we tegen elkaar. Het uitstallen van de boodschappen bij thuiskomen leerde ons dat we hieraan ruim hadden voldaan. Twee Zakken broodjes, twee zakken eierkoeken, een zak krentenbollen, een zak chips, six-packs bier en fris en hoe toepasselijk twee trommels met Jodekoeken.

Nadat tijdens het avondeten nummer drie van het gezelschap zich gemeld heeft, zijn we echt bijna klaar voor vertrek. Een laatste keer gaan we na of we niet iets vergeten zijn en we checken voor de zeventiende keer of het paspoort, de seizoenskaart en het betalingsbewijs in de broekzak zitten. Dit is het geval en we kunnen het laatste kwart van ons gezelschap op gaan halen.

Aangekomen bij het verzamelpunt moeten we ons bij onze bus aanmelden. Wij hebben bus 1 op ons betalingsbewijs staan en melden ons dan ook bij die persoon. De lijst wordt afgegaan en onze namen blijken er niet op te staan. Acht ogen kijken elkaar lichtelijk panisch aan en snel lopen we naar de andere persoon om te kijken of we daar dan wel op de lijst staan en diezelfde acht ogen kijken elkaar na enkele seconden toch opgelucht aan. Niets kan ons meer tegenhouden.

De bus vertrekt om precies elf uur 's avonds en zes uur later staan we op de ferry, waarna we anderhalf uur later onze tocht vervolgen per bus om nog eens vijf uur te reizen. De mix van hardcore en André Hazes-muziek heeft er voor gezorgd dat we geen minuut geslapen hebben en we komen dan ook redelijk brak de bus uit.

Het omwisselen van het kaartje, het kopen van een sjaaltje en nog een sanitaire stop zijn reeds gepasseerd als we ons in een taxi wurmen om ons naar het centrum van Birmingham te laten vervoeren. We drukken de beste man tien pond in zijn handen en gaan op zoek naar wat warm eten. Natuurlijk maken we de traditionele fout door 'Chips with curry' te bestellen, hetgeen gewoon betekent dat je een patatje met gele drab krijgt. Dit alles deert ons niet en we gaan op zoek naar een kroeg met Ajacieden.

Na anderhalf uur rondzwerven vinden we dan toch eindelijk een straat met wat 'Ajax-kroegen'. We werken er een paar 'pints' weg en maken er wat praatjes met anderen. Ik ben op weg naar het toilet om mijn goed gevulde blaas te gaan legen als ik letterlijk door mijn maat wordt teruggefloten. De politie wil ons met zijn allen uit het café hebben en in een colonne vertrekken we onder politiebegeleiding naar het dichtstbijzijnde metrostation. En éénmaal binnen begint mijn blaas mij echt zorgen te maken, hij staat immers op klappen en de Bobbies gaan me echt nooit meer laten passeren om naar het toilet te gaan. Maar goed we staan bij de metro, dus die zal er zo wel zijn. Niet dus. Na 35 minuten creperen komt daar mijn verlossing aangereden. Iedereen stort zich op de metro en ik vraag mezelf af of hij niet vol raakt aleer wij binnen zijn. Het lukt me om binnen te komen en ik dring me meteen naar het toilet waar al een rij van 6 personen staat. Drie minuten later is het dan eindelijk zover en ik voel me even de gelukkigste mens op aarde.

De metro brengt ons tot vlakbij Villa Park waar we ons wederom onder begeleiding van de politie door een woonwijk laten leiden. En tien minuten later lopen we het uitvak op. De wedstrijd begint slecht doordat we al in de zevende minuut op achterstand komen. Het deert ons niet en we blijven zingen en komen dan ook met enige regelmaat boven de Villa-fans uit. Na 22 minuten wordt dit beloond door Thomas Vermaelen, die ons uit een hoekschop op 1-1 kopt. Het spel kabbelt langzaam richting het einde van de 1e helft als Gareth Barry een niet te missen kans verzilverd en tekent voor de 2-1. Enigszins verslagen staan we naar de herhaling te kijken want gezien het spel was dit niet verdient.

De tweede helft is uitermate belabberd en mat van beide kanten en het lijkt niet meer goed te komen. Een schot van Gabri doet ons nog heel even in een flits hopen maar dan dringt het tot iedereen door dat hij gewoon over is geschoten. Nog één keer moedigt iedereen de spelers aan, een tevergeefse poging want de scheids blaast voor het fluitsignaal op zijn fluitje.

Gelaten zoeken we onze bus op en vertrekken we een klein uur na de wedstrijd weer richting Nederland. In tegenstelling tot de heenreis is iedereen vermoeid en is het dan ook al gauw rustig in de bus waardoor iedereen zijn verdiende rust kan pakken. 14 Uur later nemen we in Amsterdam afscheid van wat mensen en vertrekken we met onze eigen auto richting huis. Voldaan kijken we terug op een prachtig tripje naar Birmingham en de plannen voor de wedstrijd uit tegen HSV worden al langzaam gemaakt.

Seizoen voor Klassen al voorbij

Het schaatsseizoen moet eigenlijk nog beginnen, maar voor Cindy Klassen is het alweer voorbij. De Canadese schaatsster werd in juli aan beide knieën geopereerd. Het herstel kost echter meer tijd dan men in eerste instantie had gedacht.

"Cindy heeft nog geen meter geschaatst. Ze is nog steeds heel druk met revalideren. Haar doel blijft echter onveranderd: op de Spelen in Vancouver wil ze er weer staan," liet Ingrid Paul, één van de vier nieuwe bondscoaches van Speed Skating Canada, in een reactie weten.

Successen bij shorttrackers

De Nederlandse afvaardiging voor de wereldbekerwedstrijden shorttrack, die in Vancouver worden gehouden, heeft een goede prestatie geleverd. Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich namelijk voor de halve eindstrijd weten te plaatsen.

De winst van de beide ploegen was verrassend te noemen, aangezien de tegenstand tijdens de races niet mis was. Annita van Doorn, Liesbeth Mau Asam, Maaike Vos en Sanne van Kerkhof scherpten vorige week nog het Nederlands record met vier seconden aan en wisten zaterdag de Canadezen en de Italianen achter zich te houden.

Ook de mannen werden eerste en versloegen daarmee de Engelsen en de Chinezen. De laatstgenoemde equipe staat overigens niet in de halve finales.

[F3Euro] Uitslag kwalificatie Duitsland

Nico Hülkenberg heeft de pole veroverd in de Formule 3 Euroseries op het circuit van Hockenheim. De Duitser bleef Christian Vietoris en Edoardo Mortara voor door 1:33,218 te rijden. Nederlander Renger van der Zande startte op de vierde plaats, andere landgenoot Henki Waldschmidt werd 21e.

Edoardo Mortara deed de beste zaken van degenen die nog kans maken op de tweede plek in het kampioenschap. Hülkenberg staat echter fier bovenaan met 72 punten. Van der Zande was ook tevreden over zijn kwalificatie, zijn vierde plaats is een evenaring van de beste kwalificatie van de Nederlander dit seizoen. Hij deed hetzelfde in Mugello.


Uitlag kwalificatie (nu wel de goede tabel)

Pos. Coureur Team Tijd
1N. Hulkenberg ART Grand Prix 1:33.218
2C. Vietoris ASL Mücke Motorsport 1:33.296
3E. Mortara Signature-Plus 1:33.307
4R. Van der Zande Prema Powerteam 1:33.450
5J. Bianchi ART Grand Prix 1:33.483
6S. Coletti Prema Powerteam 1:33.665
7K. Tsukakoshi Manor Motorsport 1:33.713
8M. Mäki ASL Mücke Motorsport 1:33.824
9J. Jakes ART Grand Prix 1:33.837
10S. Bird Manor Motorsport 1:33.844
11D. Clos Prema Powerteam 1:33.874
12J. Vernay Signature-Plus 1:34.003
13R. Wickens Signature-Plus 1:34.056
14R. Philippe Carlin Motorsport 1:34.105
15D. Campos HBR Motorsport 1:34.174
16E. Janis ASL Mücke Motorsport 1:34.182
17Y. Clairay SG Formula 1:34.234
18K. Oshima Manor Motorsport 1:34.307
19F. Mailleux Signature-Plus 1:34.316
20B. Hartley Carlin Motorsport 1:34.404
21H. Waldschmidt SG Formula 1:34.445
22J. Lancaster ART Grand Prix 1:34.525
23C. Cong Fu RC Motorsport 1:34.871
24B. Shaaban HBR Motorsport 1:34.947
25O. Oakes Carlin Motorsport 1:35.120
26J. Klingmann RC Motorsport 1:35.124
27F. Vervisch RC Motorsport 1:35.924
28S. Richelmi Barazi Epsilon 1:36.612

Clubrecord voor VVV-Venlo

VVV-Venlo is er in geslaagd om een oud clubrecord te verbeteren. Door de winst op BV Veendam van gisteravond hebben de Limburgers het record van meeste overwinningen op rij in één seizoen verbroken.

De enige treffer van de avond werd gemaakt door Samir El Gaaouiri. Niet veel later kreeg Keisuke Honda de mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar de Japanner faalde. In de slotfase zetten de bezoekers nog een keer aan, maar er werd niet meer gescoord.

Dankzij deze nieuwe zege heeft VVV-Venlo nu acht overwinningen op rij in één seizoen. Hiermee verbeterde men het record dat al 25 jaar in de boeken stond.

UCI: "Geen oortjes meer in 2010"

De technische commissie van de internationale wielrenunie (UCI) heeft laten weten dat men van 2010 geen gebruik meer mag maken van de oortjes. Deze kleine apparaatjes worden nu nog door ploegleiders gebruikt om met hun renners te communiceren.

De commissie is namelijk van mening dat het systeem tussen de volgwagen en renners de aantrekkingskracht van een koers kan beïnvloeden. De vereniging van wedstrijdorganisatoren (AIOCC) heeft al laten doorschemeren zich in dit standpunt te kunnen vinden. Vorig seizoen werd deze regel ook al voor de beloften ingevoerd.

'Erfelijke ziekte 2 dagen na bevruchting bekend'

Britse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee binnen twee dagen na bevruchting via IVF al is vast te stellen of een embryo erfelijke ziektes of een genetische afwijking heeft. De zogenaamde 'genetische APK-keuring' wordt wellicht volgend jaar al in gebruik genomen.

Doordat een erfelijke afwijking zo snel bekend is, kunnen de aanstaande ouders ervoor kiezen om de afwijking uit de embryo te 'filteren'. Nu is het nog zo dat twee procent van de erfelijke ziektes en afwijkingen kunnen worden opgespoord in een later embryostadium. De nieuwe methode stelt artsen in staat om bijna alle afwijkingen op te sporen.

Tegenstanders vrezen dat de techniek leidt tot genetische manipulatie met het doel 'designer baby's' te creëren. Niet alleen erfelijke ziektes kunnen worden uitgesloten, ook bijvoorbeeld de kleur van de ogen kan worden bepaald. Bepaalde eigenschappen worden dan dus van tevoren vastgelegd.

PSV: "Afellay in winterstop niet weg"

Ibrahim Afellay zal PSV in de winterstop niet verlaten. Dit heeft de directie van PSV laten weten. Eerder deze week liet de 22-jarige middenvelder zich namelijk ontvallen dat de mogelijkheid bestaat dat hij in de winterstop zal vertrekken.

"De afspraak met hem en zijn zaakwaarnemer is dat hij het seizoen hier afmaakt. Als hij ooit weggaat, vertrekt hij naar een absolute topclub, waar hij als een grote jongen kan binnenkomen. Hij moet niet naar Middlesbrough, Newcastle United of Manchester City," liet Jan Reker, algemeen directeur van PSV, in een reactie weten.

Daarnaast liet de preses weten dat er geen gelimiteerde transfersom, ongeveer 15 miljoen euro, in het contract van Afellay is opgenomen. "PSV kan voor hem vragen wat het wil en heeft de regie voor een groot gedeelte in handen. Het is wel zo dat hij boven een bepaald bedrag gaat meeverdienen."

14-jarige jongen mishandelt chauffeur

Op Youtube is een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe in Berlijn een 14-jarige jongen, genaamd Abdullah, voor de lol een buschauffeur in elkaar slaat. Achter Abdullah staat zijn vriend Yussef (16) alles te filmen met een mobiele telefoon. Een bewakingscamera filmde alles.

Na de actie gingen de twee er meteen van door en lieten de buschauffeur verbijsterd achter, gelukkig zorgde de camera ervoor dat de politie de jongens op konden sporen. Abdullah bleek al eerder gepakt te zijn voor gelijkwaardige misdrijven. Hij had zelfs twee uur eerder nog voor de jeugdrechter gestaan.

De 47-jarige buschauffeur raakte gewond aan zijn oog, hij kreeg door de klap op zijn bril glassplinters in zijn oog.

Overlevenden Schipholbrand krijgen forse schadevergoeding

Zestien uitgeprocedeerde asielzoekers die tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost vast zaten, krijgen ieder 10.000 euro schadevergoeding. Zij krijgen dit geld omdat zij 'zwaar psychisch letsel' hebben overgehouden aan de brand. Berichtgeving in het dagblad Trouw hierover wordt door een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigd.

Vorig jaar kregen veertig illegalen ieder van de staat al 1.750 euro ter vergoeding van de immateriële schade. Omdat zij dit bedrag te laag vonden vroegen zij een hogere schadevergoeding. Zestien van hen krijgen deze nu dus door het trauma dat zij hebben opgelopen.

De overlevenden van de brand willen ook hun materiële schade vergoed zien. Hieronder verstaan zij gemist loon en arbeidsongeschiktheid. De staat is waarschijnlijk niet bereid deze schade te vergoeden. In 2006 kregen alle slachtoffers van de brand alsnog een verblijfsvergunning.

De brand die op 26 oktober 2005 plaatsvond koste aan elf mensen het leven en werd veroorzaakt door de uitgeprocedeerde asielzoekers Ahmed al-J. uit Libië. Hij is vorig jaar juni veroordeeld tot drie jaar celstraf voor brandstichting, maar is enkele maanden later weer op vrije voeten gekomen. Het gerechtshof besloot hem vrij te laten wegens 'persoonlijke omstandigheden' van de Libiër.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

'Crisis kost beleggend NL 70 miljard'

De Nederlandse belegger heeft de waarde van zijn aandelenportefeuille in een jaar tijd gemiddeld met 50.000 euro zien dalen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat een belegger gemiddeld 105.000 euro in aandelen heeft belegd.

Een op de vijf huishoudend belegt in aandelen, wat neerkomt op 1,4 miljoen beleggende particulieren. Het totale verlies bedraagt daardoor 70 miljard euro. Beleggen in aandelen van Nederlandse bedrijven, zoals Shell, Ahold, Unilever, ING en Aegon is veruit het populairst. Mensen die bijvoorbeeld in ING hebben belegd, hebben een groot deel van hun belegde vermogen zien verdampen. Het aandeel daalde sinds eind vorig jaar van 26,75 naar iets meer dan 7 euro. "Maar zelfs met een gespreide portefeuille, met ook buitenlandse fondsen, is de portefeuille gehalveerd", aldus Patrick Beijersbergen van VEB.

De VEB geeft het advies goed na te denken over de persoonlijke situatie en trapt nog even een open deur in: "normaliter beleg je voor de lange termijn, dan moet je dit gewoon uitzitten. Beleg je met geleend geld, of geld dat je nu nodig hebt, dan had je dat niet moeten doen."

Overvallers vrijuit na verdwijnen dossiers

De verdachten van de overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo gaan vrijuit. Het strafdossier is zoekgeraakt, zodat justitie in hoger beroep geen zaak meer heeft. Onduidelijk is of het dossier bij het Openbaar Ministerie, het gerechtshof, of elders is verdwenen, zegt een woordvoerder van het ressortsparket in Amsterdam.

De vier kregen vorig jaar celstraffen van vier tot vijf jaar opgelegd, omdat ze eind november 2006 zeven medewerkers van de discotheek in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam gijzelden en vastbonden. Een 26-jarig personeelslid raakte gewond door een klap op zijn hoofd met een vuurwapen. De daders gingen er onder meer met de inhoud van de kluis vandoor. Het Openbaar Ministerie had straffen tot 5,5 jaar cel geëist.

De advocaat-generaal heeft gisteren voor het gerechtshof gevraagd de zaak niet-ontvankelijk te verklaren. "Dat is verplicht: omdat er geen origineel dossier is, is er geen zaak meer", licht de woordvoerder toe. Hij benadrukt dat niet duidelijk is waar en hoe het dossier kon verdwijnen. "Maar het komt op ons bordje, wij zijn verantwoordelijk." De wet schrijft voor dat op een zitting met het originele dossier moeten worden gewerkt.

Justitie kan de verdachten nooit meer voor hun rol vervolgen. Zij kunnen wel schadevergoedingen eisen.

PlayStation Home beta gehackt

Sony had al ervaring met hackers dankzij de PSP, maar tot op heden wist de PS3 haar rug recht te houden tegenover legioenen nerds die een opening probeerden te vinden in Sony's console. Een hacker heeft het voor elkaar gekregen om de beta client van Sony's PlayStation Home service te decoderen, wat een mogelijke doorbraak betekent voor de eerder genoemde legioenen nerds om de console zelf te hacken. Vooralsnog betekent het eigenlijk niet veel aangezien Home nog in beta-fase verkeert en de PlayStation 3 geregeld een update ontvangt, maar het begin is er.

Let op, links naar warez en sites die de mogelijkheid tot hacken aanbieden worden zoals altijd niet gewaardeerd!

Ibrahimovic tot 2013 bij Internazionale

Zlatan Ibrahimovic heeft het erg naar zijn zin bij Internazionale en dat is wederzijds. De Zweed en de Italiaanse club hebben daarom besloten langer met elkaar door te gaan. Het nieuwe contract van Zlatan loopt nu tot 2013, zijn oude verbintenis liep tot de zomer van 2012.

Ibrahimovic is één van de belangrijkste spelers in het team van trainer José Mourinho. Naar verluidt zou hij een jaarsalaris opstrijken van twaalf miljoen euro.

China doodt 11.000 honden

De autoriteiten in het zuidoosten van China hebben bevolen dat meer dan 11.000 honden moeten worden gedood wegens gevaar voor hondsdolheid. De ziekte heeft al aan zes mensen het leven gekost, aldus de staatsmedia vandaag.

Het gaat om dieren die niet zijn ingeënt. De laatste jaren is het aantal gevallen van hondsdolheid in China sterk gestegen. In China worden honden vooral gehouden als huisdier of als waakhond. In het noorden en zuiden is het dier ook geliefd om zijn vlees en verdwijnt de hond vaak in de pot.

Wuytens: "Het gaat allemaal zo snel"

Aan het begin van dit seizoen hadden nog weinig mensen van hem gehoord, maar inmiddels is Stijn Wuytens een vaste klant aan het worden in de basisopstelling van landskampioen PSV.

"Het gaat allemaal zo enorm snel," verbaast de jonge middenvelder zich in het Belgische Sportwereld over zijn stormachtige ontwikkeling. "Zoals bij mijn debuut in de Champions League. Op Anfield Road, tegen Liverpool en Gerrard."

"Op het moment zelf heb je het niet door en speel je gewoon je wedstrijd. Ik heb pas nu wat tijd om alles op een rijtje te zetten. Mijn doelstellingen die ik aan het begin van het seizoen had, zijn al vier of vijf keer overschreden."

Wuytens heeft bij PSV met name veel steun aan aanvoerder en landgenoot Timmy Simons. "Ik heb een goede band met Timmy. Hij is enorm belangrijk voor mij. Als Belg, maar ook als coach op het veld. We praten veel. Over het voetbal, maar ook over andere zaken. Hij stuurt me, maar ik kan op het veld ook hem sturen."

Wuytens merkt wel dat de voetbalcultuur in Nederland in bepaalde opzichten erg verschillend is aan die van zijn geboorteland België. "Een achttienjarige die iets zegt tegen zijn aanvoerder: in België zien de ouderen dat als een gebrek aan respect, maar hier is het doodnormaal."

De middenvelder geeft verder aan dat hij ook veel te danken heeft aan trainer Huub Stevens. "Ik ben hem inderdaad enorm dankbaar dat hij me als jonge speler, die net bij de A-ploeg kwam, een kans heeft gegeven. Toen hij aankwam had hij een kort gesprekje met mij. Het klikte. Discipline is belangrijk voor hem en dat ligt me wel. Al was het wennen."

Nick & Simon boven aan dvd-hitlijst

De dvd 'Altijd dichtbij - Live in Concert' van Nick & Simon is binnengekomen op de eerste plaats van de Dvd Music Top 30. Het schijfje bevat een registratie van het concert 'Altijd dichtbij' waarmee het Volendamse duo het afgelopen jaar langs de Nederlandse theaters reisde.

Nick & Simon verdreven de Toppers naar de tweede plaats, die met de registratie van de laatste editie van 'Toppers in concert' vijf weken de eerste positie bekleedden.

In februari beginnen Nick & Simon aan een tweede theatertournee onder de noemer 'Overal'. Omdat de concertreeks al grotendeels is uitverkocht is er een extra show aan de toer toegevoegd, meldt het management van het duo zaterdag. Deze vindt op 11 april plaats in Martiniplaza in Groningen.

20 procent Belgische huwelijken is verdacht

Een op de vijf in België gesloten huwelijken is verdacht en zou een schijnhuwelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), aldus de Vlaamse commerciële oproep vtm gisteravond.

De DVZ onderzoekt momenteel 6808 verdachte huwelijken, die gesloten zouden kunnen zijn om mensen aan papieren te helpen om België binnen te komen. Het gaat om 5030 voorgenomen en 1778 reeds afgesloten huwelijken.

Bij meer dan een derde van het aantal gevallen dat momenteel onderzocht wordt (2303), komt een van de partners uit Marokko. Ook mensen uit Turkije en Algerije zijn sterk vertegenwoordigd in de cijfers.

OPEC verlaagt productie

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlaagt de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag. De leden van het oliekartel spraken dit gisteren af tijdens een spoedvergadering op het OPEC-hoofdkantoor in Wenen. De verlaging van het productieplafond gaat op 1 november in.

Oliehandelaren waren niet onder de indruk van de productieverlaging. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde gisteren na de bekendmaking van het nieuws tot 63,41 dollar per vat (van 159 liter). Dat is 6,5 procent lager dan de slotprijs van donderdag.

  (foto: ANP)

Europa zet de klok uur terug

In Europa gaat dit weekeinde de wintertijd in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat om 03.00 uur de klok een uur terug naar 02.00 uur.

Vanaf morgen zal het eerder licht worden en is het ook eerder donker. De wintertijd duurt vijf maanden. Op 29 maart 2009 gaat de klok weer een uur vooruit. Voorjaar, klok vooruit, om het eeuwig te onthouden. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden.

De nacht waarin de klok wordt teruggezet, is de Nacht van de Nacht. Een aantal karakteristieke torens (Euromast in Rotterdam, de Dom in Utrecht en de Eusebiuskerk in Arnhem) is bij deze gelegenheid niet verlicht.

De bedenkers van de Nacht van de Nacht willen wijzen op de steeds schaarser wordende echt donkere plekken in Nederland. "Nederland wordt elk jaar zeker 3 procent lichter. We verspillen zo steeds meer energie", stellen zij.

  (foto: ANP)

Van Dijk ontevreden over eerste helft VVV

VVV-Venlo boekte gisteren een minieme 1-0 zege op BV Veendam. Trainer Jan van Dijk vond dat zijn ploeg zeker in de eerste helft geen al te beste indruk had gemaakt.

"De eerste helft was heel slecht van onze kant," zei de oefenmeester tijdens de persconferentie na afloop. "We kenden heel veel moeite met hun bewegende twee spitsen. We hadden dat vooraf goed doorgesproken, maar we hebben het niet goed opgelost."

"We verloren daarnaast zeker in de eerste helft ook de slag op het middenveld. We waren niet scherp genoeg. Ik vond het falen van onszelf."

"Vooral de vleugelspitsen Ruben Schaken en Samir El Gaaouiri liepen zichzelf te vaak vast. Ze forceerden veel te veel, waardoor er vaak balverlies ontstond. In de rust heb ik heel scherp gesproken van mijn kant. Na rust kregen we wel meer mogelijkheden. Op basis van de twee tot drie corners die Veendam in de slotfase kreeg, had BV Veendam misschien recht op een punt. Kijkende naar het resterende deel van de tweede helft was winst voor ons wel verdiend," sloot Van Dijk zijn analyse af.

Buitenlanders in Kabul doodgeschoten

Onbekende schutters hebben vandaag in de Afghaanse hoofdstad Kabul twee buitenlanders doodgeschoten in hun auto. Ook zeker een Afghaan werd bij de aanslag gedood. Twee Afghanen raakten gewond, aldus het plaatsvervangend hoofd van de politie in Kabul.

De identiteit van de buitenlanders is nog niet bekend. De schietpartij vond plaats in het district Sher Pur, waar veel buitenlanders wonen. Volgens een andere politiefunctionaris werkten de buitenlanders voor een internationale pakketdienst.

Woensdag werd in Kabul al een Britse vrouw doodgeschoten die werkte voor een hulporganisatie, omdat ze "het christendom predikte". De Taliban eiste toen de verantwoordlijkheid voor de aanslag op.

Bush brengt stem uit

De Amerikaanse president George W. Bush en zijn vrouw Laura hebben gisteren hun stem uitgebracht. Dat heeft een woordvoerster van het Witte Huis laten weten. In veel Amerikaanse staten is het mogelijk voor 4 november te stemmen voor de presidentsverkiezingen.

De woordvoerster voegde, na aandringen van journalisten, toe dat Bush op de Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft gestemd. "De president heeft McCain al maanden gesteund, natuurlijk heeft hij op hem gestemd", aldus de zegsvrouwe.

Bush, zelf ook Republikein, en zijn vrouw brengen de verkiezingsavond door in het Witte Huis.

  (foto: ANP)

Paul Verhoeven noemt zich ten onrechte PhD

Paul Verhoeven voert ten onrechte de titel PhD. Dat stelt de vereniging van universiteiten VSNU vandaag in Trouw. Deze titel, die staat voor Doctor of Philosophy, is het Amerikaanse equivalent van de doctorsgraad, die wordt behaald na verdediging van een proefschrift. Dit heeft de filmregisseur echter nooit gedaan.

Verhoeven schreef enkele artikelen over het Nieuwe Testament waarbij hij de titel PhD opvoerde. Deze artikelen werden gepubliceerd in The Fourth R, het blad van het Jesus Seminar, een in Amerika gevestigde groep van bijbeldeskundigen waarbij hij is aangesloten. Ook op de website van de groep wordt Verhoeven aangeduid als PhD.

De regisseur zelf is zich van geen kwaad bewust, laat hij de krant weten. "In 1964 ben ik afgestudeerd in Leiden, in hoofdvak wis- en natuurkunde. Ik heb dus de titel doctorandus, net als bijvoorbeeld Joop den Uyl. In die tijd werd dat gelijkgesteld met PhD."

Volgens de VSNU klopt dit echter niet. "De PhD is wat men in Nederland een doctorsgraad noemt. Die behaal je na verdediging van een proefschrift. De doctorandustitel werd gehecht aan de doctoraalopleiding die daaraan voorafging. De drs-titel staat of stond dus niet gelijk aan de PhD- of doctorstitel", legt een woordvoerder van de organisatie uit.

"The Old Republic kan groter worden dan World of Warcraft"

Het is de droom van elke MMO-ontwikkelaar, World of Warcraft van de troon stoten. Toch lijkt dit een vrijwel onmogelijke opgave. Hoe groot je fanbase van te voren ook is, ook maar in de buurt komen van het succes van Blizzard lukt bedrijven nog niet. Toch is dit exact wat LucasArts en Electronic Arts voor ogen hebben met Star Wars: The Old Republic. Dat deelde Frank Gibeau, directeur van EA Games, deze week mede vanuit het hoofdkantoor van LucasArts.

Gibeau gaf aan dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om de MMO-markt de vergroten. Er zijn zeker nog mogelijkheden om een bredere doelgroep aan te spreken. Het feit dat de game om Star Wars draait en Bioware bekend staat om zijn goede RPG's moet wat Gibeau betreft bijdragen aan het succes van de game.

We have very high expectations for this. Just look at the base of Star Wars fans, plus what BioWare can do. Trust me: we want to win. EA's reputation is for wanting to win.

This is going to be a powerful category and there's lots of ways to compete in this category. [Blizzard] created a much larger opportunity for everybody else, but that doesn't mean it's going to stay that way.

Volgens Tom Nichols, baas bij LucasArts, gaat The Old Republic succesvol zijn vanwege het verhaal dat verteld wordt. Wat hem betreft heeft de game ook de potentie om groter te worden dan World of Warcraft. Niet alleen vanwege de nieuwe aanpak, maar ook vanwege de Star Wars-licentie die miljoenen mensen zal aanspreken en de reputatie die Bioware heeft voor het afleveren van kwaliteit.

I think this game has that potential, with a premiere developer behind it; with a clear differentiating feature being story and something that’s very compelling, and being a feature that’s true to BioWare's expertise as well as the Star Wars brand; plus the power of the Star Wars brand, which is still doing very, very well 30 years after it started.

Star Wars: The Old Republic staat gepland voor de PC. Een releasedatum is nog niet bekend.

In The Old Republic nemen LucasArts en Bioware ons mee naar een tijd duizend jaar voor het tijdperk van Vader en Sidious, als de Republic in oorlog is met het kwade Sith keizerrijk. Spelers mengen zich in deze strijd als Jedi, Sith of een andere klassieke Star Wars-rol en bepalen gedurende het spel hun eigen keuzes voor Light of Dark. Tijdens het spel maakt de speler kennis met NPC's die hem helpen of verraden, afhankelijk van de acties van de speler. Er is ook de mogelijkheid om samen met vrienden te spelen om enorme uitdagingen aan te gaan.

NCRV krijgt kwakzalversprijs

De Meester Kackadorisprijs 2008 gaat naar de NCRV, omdat in de serie over alternatieve geneeswijzen Uitgedokterd?! gratis reclamezendtijd zou zijn aangeboden aan kwakzalvende artsen. Dat is vandaag bekendgemaakt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. (VtdK), die spreekt van valse voorlichting en volksverlakkerij op grote schaal. "Een wanprestatie, een publieke omroep onwaardig."

De NCRV heeft zich in het verleden al herhaaldelijk bezondigd aan kritiekloze, door kwakzalversbedrijven gesponsorde uitzendingen, stelt de vereniging in een toelichting. De serie Uitgedokterd?! is mede opgezet door een acupuncturist en er komen geen onafhankelijke deskundigen of medisch specialisten aan het woord. Zij hadden volgens de VtdK de getoonde ziektebeelden in het juiste perspectief kunnen zetten en kunnen aangeven wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van alternatieve behandelwijzen.

De acupuncturist, Keppel Hesselink, is volgens VtdK bepaald niet kritisch over de getoonde alternatieve behandelingen, waaronder ooracupunctuur, ayuverdische geneeskunst, hypnose, osteopathie, natuurgeneeskunde en homeopathie. Ook werd geen bewijs voor de werkzaamheid van de getoonde behandelingen gegeven en kwamen de risico's nauwelijks aan de orde. De NCRV was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Ruim voor de uitzendingen dit voorjaar heeft de vereniging de NCRV al laten weten dat het publiek door de uitzendingen ernstig misleid zou worden. Ze kreeg hierbij steun van de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. De VtdK heeft over Uitgedokterd?! een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.

De rector-magnificus van de Vrije Universiteit, Lex Bouter, komt in de verkiezing op de tweede plaats. Hij is de hoofdonderzoeker van een studie naar het toegevoegde effect van acupunctuur bij IVF-behandelingen, waardoor meer patiënten bij hun IVF-behandeling ook acupunctuur zouden hebben geëist. Bouter is volgens de jury iemand die tegen beter weten in de alternatieve geneeskunde net zo serieus neemt als de reguliere geneeskunde.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij houdt vanmiddag een symposium in Amsterdam, waar de 'winnaars' officieel bekend worden gemaakt.

American footballers positief

Amerikaanse media meldden dat minstens tien profspelers uit het American football positief zijn bevonden bij dopingcontroles.

Bij de spelers uit de National Football League (NFL) zijn urineafdrijvende middelen gevonden en deze kunnen bedoeld zijn om het gebruik van anabole steroïden te maskeren. Om welke spelers het gaat is niet bekendgemaakt.

Volgens de mondiale antidopingcode is twee jaar schorsing de standaardstraf. De NFL legt echter slechts een schorsing van vier wedstrijden op.

Gommans disciplinair geschorst

Roda JC-aanvaller Harrie Gommans is door interim-trainer Martin Koopman disciplinair geschorst voor dit weekend.

Gommans, die afgelopen zomer werd overgenomen van Vitesse, kwam donderdag niet opdagen bij een bespreking, waarna Koopman besloot hem tijdelijk naar het tweede team terug te zetten. Hierdoor mist de aanvaller het duel met landskampioen PSV.

De straf zal tot en met zondag duren. Maandag is de Roermondenaar weer welkom bij de A-selectie van Roda JC.

Explosies op treinstations Spaans Baskenland

Door explosies zijn afgelopen nacht twee treinstations in Spaans Baskenland beschadigd. Er vielen geen gewonden bij de incidenten. Dat maakte de politie bekend.

De eerste explosie vond om half een 's nachts plaats in Berriz. Volgens een woordvoerder van de politie is het station flink beschadigd. Twee uur later gooiden onbekenden molotovcocktails naar een treinstation in Amorebieta.

De explosies zijn niet opgeëist. In de regio pleegt afscheidingsbeweging ETA regelmatig aanslagen. Die organisatie meldt echter meestal van tevoren dat een bom af zal gaan. Dat is dit keer niet gebeurd, stelde de politie.

Moeder en broer Jennifer Hudson doodgeschoten

De levenloze lichamen van de moeder en de broer van actrice en zangeres Jennifer Hudson zijn gisteren aangetroffen in het huis van Darnell Donerson, de moeder van de actrice. Dit maakte een woordvoerder van Hudson bekend. De politie is nog op zoek naar het 7-jarige neefje.

Een woordvoerder van de politie heeft laten weten dat de sterfgevallen het resultaat lijken te zijn van huiselijk geweld. Het lichaam van de moeder werd gistermiddag in de woonkamer van de woning aangetroffen door een familielid. Deze waarschuwde direct de politie. Later werd het levenloze lichaam van haar zoon Jason Hudson aangetroffen in een slaapkamer. Er waren geen tekenen van een inbraak.

Het 7-jarige neefje, Julian King, lijkt ontvoerd te zijn. De politie heeft een opsporingsbevel uitgegeven waarin melding wordt gemaakt van de mogelijke ontvoering. Er bestaat een kans dat het jongetje wordt vergezeld door een gevaarlijke en gewapende man. Deze man zou al bijna zeven jaar hebben vastgezeten voor onder andere poging tot moord.

Hudson behaalde in 2004 de finale van American Idol en won een Golden Globe en een Oscar voor haar rol in de musicalfilm 'Dreamgirls'. Dit jaar was Hudson te zien in 'Sex and the city'.

 

Met dank aan schoelje voor de submit.

 

Criterion komt met vier nieuwe Burnout Paradise updates

Burnout Paradise kwam eind januari jongstleden uit en wordt nog steeds gespeeld door een grote schare gamers. Burnout Paradise is één van de weinige games voor de huidige consoles die dat voor elkaar heeft gekregen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de updates van afgelopen jaar: in april kwam de Bogart-patch, in juli de Cagney-update, in september de Davis-update en even later werden trophies geïntroduceerd voor de PS3-variant.

De verwachting is dat er eind januari 2009, als de game een jaar op de markt is, nog steeds volop in Paradise City gereden wordt. Aankomende lente komen nog eens vier updates uit voor Burnout Paradise, welke vooralsnog de toepasselijke namen 4, 5, 6 en 7 hebben. Vanaf 31 oktober wordt elke week de content van respectievelijk elke update bekend gemaakt.


"It's never been a better time to get into Paradise City. The party just got started and in 2009, we'll be in full swing.", aldus Criterion.

'Zes op de tien Nederlanders willen rookcafés'

Bijna zes van de tien Nederlanders zijn van mening dat er cafés moeten komen waar mag worden gerookt. Kroegen zijn sinds de invoering van het rookverbod in de horeca op 1 juli minder gezellig geworden, maar er is geen massaal verzet tegen de maatregel, blijkt vandaag uit een enquête van Tangram Advies en Onderzoek en het AD onder 850 mensen.

Een op de zes Nederlanders gaat sinds 1 juli vaker naar een café of restaurant. Bijna driekwart van de niet-rokers is blij met het rookverbod, zo blijkt uit de peiling. Bij ex-rokers is zestig procent er blij mee. Van de rokers is zestig procent minder gecharmeerd. Voor vier op de tien rokers is het verbod reden minder uit te gaan. Een kwart van de ondervraagden is tegen de maatregel.

Het aantal horecabezoeken zou over de hele linie met vier procent zijn afgenomen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland meldde onlangs dat de omzet van cafés met dertien procent zou dalen en pleitte voor overheidssteun aan in de problemen geraakte horecagelegenheden.


'Zes op de tien Nederlanders willen rookcafés'  (foto: DAG)

Williams: "Vettel kan snel kampioen worden"

Sebastian Vettel zal snel mee kunnen doen in de strijd om de wereldtitel. Dat voorspelt Sir Frank Williams in het Duitse blad Bild.

De 21-jarige Vettel sleepte dit jaar tijdens de Grote Prijs van Italië zijn eerste overwinning in de Formule 1 in de wacht. Hij is daarmee de jongste winnaar ooit. Ook voor team Toro Rosso was het de eerste keer dat er een race werd gewonnen. Volgend jaar zal de Duitser voor Red Bull rijden.

"Ik denk dat Vettel, als hij zichzelf bij het juiste team weet te krijgen, binnen twee jaar kampioenschappen kan winnen," aldus Williams, oud baas en mede-eigenaar van het gelijknamige team, in het interview.

Real laat interesse in Ronaldo varen

Real Madrid heeft Cristiano Ronaldo als nieuwe aanwinst definitief uit zijn hoofd gezet. Dat zegt president Ramon Calderon na maanden van vruchtenloze pogingen de speler van Manchester United naar de club te halen.

Eerder dit jaar werd de 23-jarige Ronaldo aan de Spaanse club gelinkt. Ronaldo wilde zelf ook graag naar de Spaanse club. Manchester United was echter vastberaden om de speler niet te laten gaan. Ronaldo staat nog tot 2012 bij de club onder contract.

"Manchester wilde hem niet verliezen - dat is de situatie. Zij waren daar erg duidelijk over, dus het is nu een zaak die we moeten vergeten," aldus Calderon.

Ronaldo maakte afgelopen seizoen 41 doelpunten voor Manchester. Real's trainer Bernd Schuster wilde de Portugees dan ook maar wat graag in zijn selectie opnemen. Calderon ziet dat nu echter als onmogelijk.

"Manchester wilde de afgelopen drie, vier maanden niet verkopen en we wilden geen problemen met één van de grootste clubs ter wereld," aldus de president van Real Madrid. "Je weet nooit wat er in de toekomst zal gebeuren, maar Real Madrid wil een goede verstandhouding met Manchester hebben."

"We willen hen op geen enkele manier storen over een mogelijke ondertekening die ze niet willen accepteren. We weten dat het niet gemakkelijk is spelers van grote clubs te contracteren in het midden van het seizoen. Ik denk niet dat we iemand anders zullen binnenhalen tenzij we ernstige blessures hebben."

Beckham bevestigt gesprekken met AC Milan

David Beckham is in gesprek met AC Milan over een tijdelijk contract. Dat bevestigt de speler op zijn officiële website. In eerdere berichten werd gemeld dat de deal al gesloten zou zijn.

"Hoewel er op dit moment nog niets is bevestigd kunnen we bevestigen dat er gesprekken plaatsvinden met Milan over een korte overgang op loonbasis bij de start van volgend jaar," valt in een korte verklaring te lezen. "David blijft absoluut een speler van de Galaxy en hij zal bij de start van het MLS seizoen 2009 in Los Angeles zijn."

Beckham zou met het uitstapje fit willen blijven voor de nationale ploeg.

Record: nu al 2687 Kamer-vragen

Dit jaar zijn er nu al een recordaantal schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet door de leden van de Tweede Kamer. Tot nu toe staat de teller op 2687 vragen, dat zijn er zestien meer dan het totaal aantal van vorig jaar. De gemiddelde Kamervraag kost ongeveer tweeduizend euro om te beantwoorden, wat neerkomt op een totaal van bijna 5,4 miljoen euro voor de ministeries.

Een woordvoerder van de Tweede Kamer laat weten dat het vorige record mogelijk met duizend vragen wordt overschreden. "De griffie schat dat we wel een op 3500 vragen uit kunnen komen dit jaar." Het is nog geheim wie de meeste vragen dit jaar heeft gesteld. De woordvoerder zegt alleen over een totaalcijfer te beschikken.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had vorig jaar de meeste vragen gesteld. In haar eentje stelde ze 145 schriftelijke vragen, wat ruim vijf procent van het totaal aantal vragen was. De meeste vragen waren gericht aan minister Gerda Verburg van Landbouw.

De SP hoort al jaren bij de koplopers wanneer gekeken wordt naar de fracties. Vorig jaar stelden zij een kwart van alle vragen. De PVV van Geert Wilders doet het ook goed wat aantal vragen betreft.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

Wetzel: "Probleem lag achterin"

ADO Den Haag ging gisteren kansloos ten onder tegen een veel scherper Heracles Almelo. In Almelo werd het 3-1 voor de thuisploeg.

ADO-trainer Andre Wetzel tegenover de camera's van RTL: "Ik ben hier niet van geschrokken, sommige dingen waren verklaarbaar en sommigen niet. We speelden met een gehavende defensie, drie van de vier verdedigers zijn vervangen."

"Het kunstgras van Heracles is een nadeel voor ons positiespel. Alleen daar heeft het niet aan gelegen, ik verwijt het mijn spelers dat ze niet met het mes tussen de tanden speelden en dat deed Heracles wel."

"Het grootste probleem lag vanavond bij de opbouw van achteruit. Maar na vanavond is het duidelijk dat wij een ploeg zijn die hard zal moeten knokken om in de Eredivisie te blijven."

Weer forse stijging energienota

Hoewel de olieprijs daalt, zullen de tarieven van de energiebedrijven in het nieuwe jaar weer flink stijgen. Zo zal stroom gemiddeld 21 procent duurder worden en gas 11 procent, dat schrijven dagbladen aangesloten bij de GPD op basis van een indicatie van energiebedrijf Nuon.

Een gemiddeld huishouden betaalde dit jaar 1.869 euro voor gas en licht. Komend jaar kunnen zij hier ongeveer 160 euro bijtellen, terwijl het gemiddelde huishouden in 2000 'slechts' 867 euro kwijt was voor gas en licht.

Volgens Erik Roddenhof, commercieel directeur bij Nuon, zullen andere energiebedrijven ook niet aan de verhoging ontkomen. De prijsstijging heeft volgens hem te maken met de duurdere grondstoffen. Volgens Roddenhof heeft de sterke daling van de olieprijs hier (nog) niets mee te maken. 

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

"Damnation kent in afdalingen veel 'woohoo' momenten"

Codemasters heeft weer een flink aantal screenshots en een korte walkthrough vrijgegeven van de verticale shooter Damnation. Hoewel de walkthrough alleen van de singleplayer is, hebben we ook een paar screenshots van de multiplayer van de game. Er is nu goed te zien wat de ontwikkelaar bedoelt met een verticale shooter. Alles draait om op hoogtes komen met bijzondere moves, terwijl je vijanden afmaakt die hetzelfde doen. Dit alles om overzicht te krijgen van het level, zodat je naar je objective kan. En met hoogtes bedoelen ze hier ook hoogtes.

Damnation staat gepland voor een release later dit jaar op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Singleplayer






Multiplayer





Damnation is een zogenaamde verticale shooter. Het gaat dus allemaal de hoogte in. Met de meest extreme sprongen en acrobaatacties zul je je door de levels heenwerken. De game is geïnspireerd door het Wilde Westen, al nemen de developers zeker een flink stuk creatieve vrijheid. De game speelt zich af in een tijd vlak na een massale oorlog als de mensheid moet vechten met een wapendealer die niets minder wil dan de wereld heersen.

Concurrentie voor Sony, Microsoft en Nintendo

Microsoft, Sony en Nintendo hebben er een concurrent bij. Envizions Computer Entertainment heeft namelijk een nieuwe console aangekondigd, de Evo Smart Console. Serieuze concurrentie zal het waarschijnlijk niet worden, de spelcomputer zal in eerste instantie developers moeten aanspreken.

Onder de motorkap bevat de console een watergekoelde AMD Athlon 64 X2 5600+, een ATI Radeon HD 3200 en 2GB RAM. Voor de opslag van gegevens is er een harddisk van 120GB of 250GB aanwezig, maar je hebt ook nog eens gratis 10GB online opslag. De ingebouwde DVD-drive en 100Mbit ethernetkaart moeten ervoor zorgen dat je ook echt data op die harddisk kan krijgen. Wifi-capaciteiten zijn helaas niet ingebouwd. Tot slot is het apparaat te beveiligen middels een vingerafdruk of stemopname.

De console zal standaard draaien op een Linux-distributie, Fedora 8 om precies te zijn. In een later stadium kan je ook nog kiezen voor de door de fabrikant zelf ontwikkelde Mirrors Evolution Linux. Voor een meerprijs behoort XP ook nog tot de mogelijkheden.

Voordat je nu opspringt om naar de winkel te rennen nog even twee nadelen. Ten eerste gaat de console voor ontwikkelaars 600 dollar kosten, ten tweede is het aanbod van Linux-games nog vrij magertjes; vooralsnog staat alleen een afbeelding van Hexen II op de website van de ontwikkelaar.



Vrouw gewond door ontplofte geiser

Een 44-jarige vrouw is gisterenavond gewond geraakt toen in haar woning in Kerkrade de geiser ontplofte. Ze was in de keuken haar haar aan het wassen toen de explosie plaatsvond. Een stof in de haarlotion was in aanraking gekomen met de waakvlam, laat de politie weten.

Het slachtoffer is met brandwonden in het gezicht overgebracht naar een ziekenhuis. De twee 13-jarige kinderen van de vrouw waren in een andere ruimte van de woning aan de Plantanenstraat en bleven ongedeerd.

Landelijke proef drugscontrole verkeer

Automobilisten kunnen vanaf vandaag in heel Nederland worden aangehouden voor een speekseltest die het mogelijke gebruik van drugs aantoont.

Ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Ernst Hirsch-Ballin (Justitie) willen de test volgend jaar als wettelijk bewijsmateriaal gaan invoeren in plaats van de huidige gedragstest, die voor zowel de politie als de automobilist erg omvangrijk is.

Eurlings gaf gisterenavond het startsein voor de proef, die drie maanden duurt. De speekseltest zou dan bij politiecontroles standaard worden uitgevoerd naast de bloedtest, die alcoholgebruik aantoont. Eerder hebben de politiekorpsen Twente en Gelderland-Zuid al op eigen initiatief geëxperimenteerd met de speekseltest. De eerste resultaten hiervan waren positief.

Bush blijft NAVO-toetreding Georgië steunen

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren gezegd Georgië te blijven steunen in hun wens lid te worden van de NAVO. "Vandaag herhaal ik Amerika's beloftes om de voornemens te steunen van Oekraïne, Georgië, Bosnië-Hercegovina en Montenegro om zich bij de NAVO aan te sluiten", aldus de president.

Bush, die ook enkele documenten tekende waardoor Albanië en Kroatië dichter bij het lidmaatschap komen, hoopt ook dat de rest van de Balkanlanden lid wordt van de NAVO. Over Macedonië zei Bush: "De alliantie houdt een plaats voor jullie vrij aan de tafel." Ook voor Servië zou een plek vrij zijn.

Bush hoopt dat de NAVO in december begint aan de toelatingsprocedure van Georgië en Oekraïne, ondanks de felle tegenstand van Rusland. NAVO-lidmaatschap zou de situatie in de twee landen verbeteren, maar de relatie met Moskou zou er juist slechter door worden. Die is niet goed sinds de Russisch-Georgische oorlog in augustus.

Bloederige wapens in Splatterhouse teaser trailer

Voor mensen die de originele game gespeeld hebben en voor mensen die gewoon houden van ziek bloederige games komt Bandai Namco met een remake van de klassieker Splatterhouse. Van die game is nu een kleine teaser verschenen die helaas van de gameplay vrijwel niets laat zien, maar wel de toon zet voor de uiteindelijke game.

Mensen die benieuwd zijn naar het origineel kunnen die downloaden voor de Wii, het gaat dan alleen wel om de gecensureerde versie. Splatterhouse komt volgend jaar naar de Xbox 360 en PlayStation 3.

Met z'n allen naar stilwater in de Dutch Charts

Het is weekend en dat betekent dat de softwareverkopen van de afgelopen week in Nederland weer bekend zijn. Op één staat deze weel Saints Row 2 voor de Xbox 360. De versie voor de Playstation 3 staat op de tweede plak. Pro Evolution Soccer 2009 voor de Playstation 3 stond vorige week nog op één, maar moet het nu doen met een mooie derde plek.


1 SAINTS ROW 2 (XBOX 360)
2 SAINTS ROW 2 (PS3)
3 PRO EVOLUTION SOCCER 2009 (PS3)
4 MARIO KART (Wii)
5 FAR CRY 2 (XBOX 360)
6 FAR CRY 2 (PS3)
7 WII FIT (Wii)
8 FIFA 2009 (PS2)
9 FAR CRY 2 (PC)
10 PRO EVOLUTION SOCCER 2009 (XBOX 360)

Playstation 3 - 3
Xbox 360 - 3
Wii - 2
PC - 1
Playstation 2 - 1

Verkiezing: beste fietsstad van Nederland

De Fietsersbond organiseert, net als in 2000 en 2002, opnieuw de verkiezing tot Fietsstad van het jaar. Dit jaar zijn er vijf gemeenten genomineerd voor de titel 'Fietsstad 2008', namelijk Groningen, Nijmegen, Houten, Goes en Veenendaal. Iedereen kan meestemmen. Een jury onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven maakt de uitslag op 29 oktober bekend.

Het is merkbaar bij zowel publiek als overheden; de fiets wint nog steeds aan populariteit. Als grootste voordelen worden genoemd: winkelcentra in grote steden zijn per fiets beter bereikbaar, mensen worden er fit en gezond van, de lucht blijft schoner, fietsen nemen minder ruimte in dan auto's, en de wijken en schoolomgevingen nemen toe in leefbaarheid en veiligheid naarmate er meer auto's plaatsmaken voor fietsen.

De gemeente Groningen is genomineerd om het fietsparkeerbeleid. Er zijn hier veel gratis bewaakte stallingen waar dag en nacht toezichthouders mensen verwijzen naar lege plekken. De gemeente Nijmegen gooit het op de fietsverbindingen. Zo is er de aanleg van de Snelbinder (de fietsbrug over de Waal naar de Vinexwijk Waalsprong) en de snelfietsverbinding van het station naar het universiteitscentrum en naar Wijchen.

In Houten gaan verkeersveiligheid en fietsvriendelijkheid hand in hand. Hier kom je als fietser weinig autoverkeer tegen, heb je vaak voorrang op auto's en zijn er comfortabele en snelle fietsroutes. Goes heeft het fietsen 'onweerstaanbaar' gemaakt door het autoverkeer uit de wijken te weren en het fietsnetwerk flink te verbeteren. Veenendaal tenslotte beoogt heel veel tevreden fietsers met een zeer comfortabel fietsnetwerk en bewaakte stalling bij het station.

Stem mee


Lang leve de fiets! (foto: DAG)

Hersenen het snelst op je negenendertigste

Vanaf je veertigste word je trager en vergeetachtiger. 'Het leven begint bij veertig,' of toch niet? Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen het best werken op 39-jarige leeftijd. Daarna gaat het met het brein snel bergafwaarts, met als gevolg: vergeetachtigheid en een laag reactievermogen. De snelheid van de hersenen neemt af door het verlies van een vettige stof die de zenuwcellen bedekken. Deze stof is een soort bekleding van de neuronen en is vergelijkbaar met het plastic hulsje dat om elektriciteitskabels heen zit. Het zorgt voor een snelle verwerking van signalen tussen het lichaam en de hersenen.

Met het afbreken van deze stof wordt het doorgeven van signalen door de neuronen vertraagd. Dit betekent dat de reactiesnelheid van het lichaam langzamer wordt. Onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) hebben ontdekt dat als men de veertig is gepasseerd het lichaam 'de strijd verliest' om deze beschermhulsjes nog langer aan te maken.

Deze ontdekking werd gedaan, nadat de onderzoekers bij mannen tussen de 23 en 80 jaar hadden geregistreerd hoe snel zij met hun wijsvinger op een tafel konden tikken. Hoe sneller men met de vinger kan tikken, hoe meer elektrische signalen er door de hersenen worden afgegeven. De metingen werden vergeleken met de kwaliteit van de 'beschermhulsjes' in de frontaalkwab van het brein door middel van MRI-scans. De resultaten wezen uit dat het brein tijdens het 39ste levensjaar het snelste werkt.

George Bartzokis, professor in de psychiatrie aan de UCLA noemt de resultaten 'pretty striking', erg opvallend. Volgens hem verklaren deze resultaten waarom oudere mensen langzamer gaan bewegen naarmate ze ouder worden. Hoewel het onderzoek alleen is uitgevoerd onder mannen, verwacht Bartzokis vergelijkbare resultaten bij vrouwen. Volgens hem zorgt het falen om de beschermende hulsje te herstellen er waarschijnlijk ook voor dat het geheugen minder gaat werken.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurobiology of Ageing.


Hersenen het snelst op je negenendertigste (foto: DAG/Flickr)

Bliksem doodt 52 koeien

Een boer in Uruguay is afgelopen woensdag door een heftige blikseminslag een groot deel van zijn koeien kwijtgeraakt. Volgens de krant El Pais stonden de koeien bij elkaar tegen een hek van ijzerdraad tijdens heftig noodweer. Door de blikseminslag verloren 52 koeien het leven.

Volgens dierenartsen die ter plaatse de doodsoorzaak onderzochten gebeurt het wel vaker dat koeien een hek opzoeken tijdens noodweer. Dat er hierdoor 52 koeien de dood zouden vinden is volgens meteoroloog Fernando Torena een geval van 'bijzonder grote pech'.

Slachtoffer ongeluk tramhalte urenlang geopereerd

Eén van de drie jongens die vrijdagmiddag in Amsterdam-Oost zijn aangereden op een tramhalte, is urenlang geopereerd aan zijn benen. Eerder liet de politie weten dat de 7-jarige jongen in levensgevaar verkeerde, maar of dat nu nog zo is kan de politie niet zeggen. Zijn broertjes van 2 en 5 zijn er beter aan toe, maar moeten voor de zekerheid wel een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de aanrijding het gevolg is van een technisch mankement aan een passerende vrachtwagen. Door het defect schoof een zogenoemde stempel van de vrachtwagen uit. Het uitsteeksel, dat wordt gebuikt om kiepauto's te stabiliseren, ramde vervolgens rond 15.00 uur het tramhokje tegenover het Tropenmuseum in de Linnaeusstraat.

Bij de tramhalte stonden de drie broertjes met hun moeder, een gezin uit Amsterdam, te wachten. De moeder bleef ongedeerd, maar is in shock. Ze zag het ongeluk voor haar ogen gebeuren. De bestuurder van de vrachtwagen is volgens de politie zeer aangeslagen. De 39-jarige man uit Flevoland is na verhoor door de politie naar huis gestuurd. Er wordt nog onderzocht of hem iets kan worden verweten.

Betalen met geld, diamanten of bloed in Far Cry 2 trailer

Deze week verscheen de open-world-shooter Far Cry 2. Een game die je meeneemt naar het zonnige Afrika, waar je met wat minder vriendelijke mensen mag omgaan en ze ook mag omleggen. Het uiteindelijke doel is het doden van "The Jackal", een crimineel die zich niet alleen bezighoudt met wapenhandel, maar ook met bloeddiamanten en die ook nog de lokale krijgsheren tegen elkaar opzet.

Far Cry 2 is verkrijgbaar voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Spacecake: een late boodschap

Om 06.30 zaten we met zijn allen aan de IJssel, ergens op een grasveld. Ik geloof dat de meisjes vreemde ideeën hebben gekregen over ons. Ze zullen wel gedacht hebben dat we krankzinnig waren. Maar dat was de wiet. Niets aan te doen. Een van mijn vrinden poogde het blonde meisje te kussen, zij weerde af. ‘Hé’, riep hij licht teleurgesteld. ‘Niet zo kieskeurig zijn…Dat ben ik toch ook niet?’ Het meisje sloeg hem met de platte hand op zijn wang en vertrok met haar vriendin. Zij verdwenen in de ochtend.

Ajax wil supporters meenemen naar PSV

Ajax wil naar de wedstrijd van PSV gewoon supporters meenemen. Eerder liet de directie van PSV weten dat de Amsterdamse supporters niet welkom zijn.

PSV liet donderdag weten dat de Ajaxfans niet welkom zijn vanwege de laatste ontmoeting tussen de twee ploegen in Eindhoven. Toen waren er ongeregeldheden.

Vrijdag ontkende de Ajax-directie echter het besluit met PSV in goed overleg genomen was. De Amsterdamse club zegt dat er al eerder aan PSV gemeld is dat het niet met het voorstel kan leven en gewoon supporters mee wil nemen naar Eindhoven. Daarom wil Ajax nog nader overleg met PSV over de kwestie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.