Verkerk klopt Zwiers op NK

Bij het NK judo in Rotterdam is Marhinde Verkerk Nederlands kampioen geworden in de klasse tot 78 kilo. Ze klopte in de finale Claudia Zwiers.

Het was een van de weinige aansprekende finales van de dag. In andere gewichtsklasses ontbraken de nationale toppers. De wedstrijd was bovendien beladen omdat Zwiers en Verkerk concurreren voor één WK ticket. "De eerste slag is voor mij," redeneerde de pupil van coach Chris de Korte dan ook naderhand, pratend over de tweestrijd om een plek op het WK van het volgend seizoen.

Zwiers was het daar niet mee eens. "Ze doet nu wel alsof ze wereldkampioen is, maar ik weet wel beter. Pas op de internationale toernooien van het komend jaar wordt beslist wie naar het WK mag. Op dat niveau heb ik mij al zo vaak bewezen. Zij niet." Beide waren afgelopen jaar niet aanwezig bij de Olympische Spelen omdat ze niet voldeden aan de kwalificatie-eisen. "Dat was een teleurstelling," zegt Verkerk. "Maar ik kijk vooruit. Op meerdere gebieden ben ik mezelf aan het ontwikkelen. Wat dat oplevert gaan we volgend jaar zien. Ik ben optimistisch."

De 34-jarige Zwiers ziet het WK, dat komend jaar plaatsvind in Rotterdam, als een mooi moment voor afscheid. "Ja, het vuur brandt nog. Ik ga er voor. Op dit moment ben ik conditioneel nog niet zo goed. Als gevolg van alle ellende van de afgelopen tijd. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar ik weet echt wel waarom ik hier verlies."