Overlevenden Schipholbrand krijgen forse schadevergoeding

Zestien uitgeprocedeerde asielzoekers die tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost vast zaten, krijgen ieder 10.000 euro schadevergoeding. Zij krijgen dit geld omdat zij 'zwaar psychisch letsel' hebben overgehouden aan de brand. Berichtgeving in het dagblad Trouw hierover wordt door een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigd.

Vorig jaar kregen veertig illegalen ieder van de staat al 1.750 euro ter vergoeding van de immateriële schade. Omdat zij dit bedrag te laag vonden vroegen zij een hogere schadevergoeding. Zestien van hen krijgen deze nu dus door het trauma dat zij hebben opgelopen.

De overlevenden van de brand willen ook hun materiële schade vergoed zien. Hieronder verstaan zij gemist loon en arbeidsongeschiktheid. De staat is waarschijnlijk niet bereid deze schade te vergoeden. In 2006 kregen alle slachtoffers van de brand alsnog een verblijfsvergunning.

De brand die op 26 oktober 2005 plaatsvond koste aan elf mensen het leven en werd veroorzaakt door de uitgeprocedeerde asielzoekers Ahmed al-J. uit Libië. Hij is vorig jaar juni veroordeeld tot drie jaar celstraf voor brandstichting, maar is enkele maanden later weer op vrije voeten gekomen. Het gerechtshof besloot hem vrij te laten wegens 'persoonlijke omstandigheden' van de Libiër.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.