Verkiezing: beste fietsstad van Nederland

Redactie
De Fietsersbond organiseert, net als in 2000 en 2002, opnieuw de verkiezing tot Fietsstad van het jaar. Dit jaar zijn er vijf gemeenten genomineerd voor de titel 'Fietsstad 2008', namelijk Groningen, Nijmegen, Houten, Goes en Veenendaal. Iedereen kan meestemmen. Een jury onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven maakt de uitslag op 29 oktober bekend.

Het is merkbaar bij zowel publiek als overheden; de fiets wint nog steeds aan populariteit. Als grootste voordelen worden genoemd: winkelcentra in grote steden zijn per fiets beter bereikbaar, mensen worden er fit en gezond van, de lucht blijft schoner, fietsen nemen minder ruimte in dan auto's, en de wijken en schoolomgevingen nemen toe in leefbaarheid en veiligheid naarmate er meer auto's plaatsmaken voor fietsen.

De gemeente Groningen is genomineerd om het fietsparkeerbeleid. Er zijn hier veel gratis bewaakte stallingen waar dag en nacht toezichthouders mensen verwijzen naar lege plekken. De gemeente Nijmegen gooit het op de fietsverbindingen. Zo is er de aanleg van de Snelbinder (de fietsbrug over de Waal naar de Vinexwijk Waalsprong) en de snelfietsverbinding van het station naar het universiteitscentrum en naar Wijchen.

In Houten gaan verkeersveiligheid en fietsvriendelijkheid hand in hand. Hier kom je als fietser weinig autoverkeer tegen, heb je vaak voorrang op auto's en zijn er comfortabele en snelle fietsroutes. Goes heeft het fietsen 'onweerstaanbaar' gemaakt door het autoverkeer uit de wijken te weren en het fietsnetwerk flink te verbeteren. Veenendaal tenslotte beoogt heel veel tevreden fietsers met een zeer comfortabel fietsnetwerk en bewaakte stalling bij het station.

Stem mee


Lang leve de fiets! (foto: DAG)