Dalai Lama geeft strijd met China op

De Dalai Lama heeft zijn pogingen opgegeven om China ervan te overtuigen dat het Tibet meer autonomie moet geven. Dat heeft de geestelijk leider van de Tibetaanse boeddhisten vandaag gezegd. Hij zei dat hij het Tibetaanse volk zal vragen te beslissen hoe de daloog nu verder moet worden gevoerd.

China heeft de Dalai Lama er bij herhaling van beschuldigd Tibet van China te willen afsplitsen. De Dalai Lama ontkent dat. Hij wil alleen meer autonomie om de unieke boeddhistische cultuur van Tibet te beschermeen, zegt hij. Hij noemt dat de 'middenweg'.

" Ik heb oprecht de middenweg bepleit in mijn langdurige contacten met China, maar er is geen enkele positieve respons op gekomen van Chinese kant" zei hij in zijn Indiase ballingsoord Dharmsala. "Wat mijzelf betreft heb ik het opgeven." Maar de kwestie Tibet gaat ook zes miljoen Tibetanen aan, zei hij. "Ik heb de Tibetaanse regering in ballingschap, als een ware democratie in ballingschap, gevraagd samen met het Tibetaanse volk de toekomstige koers te bepalen."