Paul Verhoeven noemt zich ten onrechte PhD

Paul Verhoeven voert ten onrechte de titel PhD. Dat stelt de vereniging van universiteiten VSNU vandaag in Trouw. Deze titel, die staat voor Doctor of Philosophy, is het Amerikaanse equivalent van de doctorsgraad, die wordt behaald na verdediging van een proefschrift. Dit heeft de filmregisseur echter nooit gedaan.

Verhoeven schreef enkele artikelen over het Nieuwe Testament waarbij hij de titel PhD opvoerde. Deze artikelen werden gepubliceerd in The Fourth R, het blad van het Jesus Seminar, een in Amerika gevestigde groep van bijbeldeskundigen waarbij hij is aangesloten. Ook op de website van de groep wordt Verhoeven aangeduid als PhD.

De regisseur zelf is zich van geen kwaad bewust, laat hij de krant weten. "In 1964 ben ik afgestudeerd in Leiden, in hoofdvak wis- en natuurkunde. Ik heb dus de titel doctorandus, net als bijvoorbeeld Joop den Uyl. In die tijd werd dat gelijkgesteld met PhD."

Volgens de VSNU klopt dit echter niet. "De PhD is wat men in Nederland een doctorsgraad noemt. Die behaal je na verdediging van een proefschrift. De doctorandustitel werd gehecht aan de doctoraalopleiding die daaraan voorafging. De drs-titel staat of stond dus niet gelijk aan de PhD- of doctorstitel", legt een woordvoerder van de organisatie uit.