Boek: Frans Pointl - Poelie de verschrikkelijke

Dit jaar is schrijver Frans Pointl, die bekend werd met zijn boek De kip die over de soep vloog, 75 jaar geworden. Reden voor een feestje, dat gevierd werd door middel van het uitbrengen van een bundel met daarin Pointl's beste kattenverhalen en gedichten: Poelie de verschrikkelijke.

Melancholisch
De bundel is een zeer persoonlijk boekje geworden, met eerder gepubliceerd werk, maar ook nieuwe verhalen en gedichten. Tevens staan er enkele foto’s in van zijn woning en katten, die een (ietwat treurig) beeld geven van het leven van de schrijver. Ook uit de verhalen komt naar voren dat Pointl een eenvoudig leven leidt, met als voornaamste en door hem het meest geprefereerde gezelschap de katten die hij op straat tegen komt en in huis neemt. De gedichten komen uit Pointl's dagboek, wat wel blijkt uit de persoonlijke gedachtegangen van waaruit ze geschreven zijn.

Mispoes
De verhalen en zeker de gedichten zijn niet spectaculair; veel meer dan dat Pointl zieke katten van de straat redt, of dat één van zijn katten ziek wordt, gebeurt er eigenlijk niet. Erg vriendelijk omschrijft hij de weinige mensen in zijn leven ook niet. De humor die hij daarbij gebruikt is soms zelfs beledigend te noemen. De foto’s die geplaatst zijn, zijn behoorlijk treurig, wat nog eens versterkt wordt doordat ze in zwart-wit zijn afgedrukt. En toch zit er een charme in Pointl's manier van schrijven. Het is vertederend om over zijn liefde voor hulpbehoevende katten te lezen en kattenliefhebbers zullen zich dan ook met hem kunnen identificeren. Heb je zelf echter geen tien katten in je huis rondlopen, dan kan dit bundeltje ietwat eigenaardig overkomen. Duidelijk een uitgave voor de liefhebber.


Uitgever: Nijgh & Van Ditmar ISBN: 9789038890692 Pagina's: 107
Waardering: