CD: AC/DC - Black Ice

Met dank aan De_Dwaas voor de submit!

Voor even terug naar de jaren tachtig. 25 Juli 1980, de release datum van het zevende studioalbum van de Australische hardrockband AC/DC, Back in Black. Het eerste album zonder de legendarische zanger en voorman Bon Scott.

De taak was aan Brian Johnson om Scott te vervangen en het succes van Highway to Hell te evenaren, hetgeen hem lukte. Back in Black zou het best verkochte album van de Australische band worden. Meer dan 28 jaar na dato en acht jaar na hun laatste album release (Stiff Upper Lip) komt de band met een nieuw studioalbum, Black Ice genaamd.


Wat kunnen wij fans van deze legendarische groep verwachten? Een nieuwe trendy style? Een nieuwe, trendy sound? Zonder al teveel verwachtingen om teleurstelling te voorkomen stop ik de cd in mijn speler en wat ik hoor is de vertrouwde AC/DC sound. Pure Rock 'n Roll zoals we die van AC/DC gewend zijn. Geen flauwekul, maar gewoon recht toe recht aan pure muziek. Black Ice kent 15 nummers, zoals fans deze van AC/DC mogen verwachten, en ze luisteren één voor één lekker weg.

1: Rock 'N Roll Train , 2: Skies on Fire, 3: Big Jack, 4: Anything Goes, 5: War Machine

Black Ice start met de single 'Rock 'N Roll Train', wat mij betreft nu al tot één van mijn favoriete tracks behoort. Het frisse 'Anything Goes' springt er op deze cd lekker tussen uit en past wellicht niet helemaal in de vertrouwde AC/DC stijl. Toch is het een nummer dat niet had mogen ontbreken. Het pareltje 'War Machine' sluit de eerste vijf nummers van de cd heerlijk af.

6: Smash N Grab, 7: Spoilin' for a Fight, 8: Wheels, 9: Decibel, 10: Stormy May Day

Het eenvoudige en vertrouwd klinkende geluid op 'Spoilin' for a Fight' is nu al een garantie voor spektakel wanneer deze live ten gehore wordt gebracht. De tekst is pakkend en krachtig genoeg om het publiek mee te laten springen en zingen. Het heerlijke bluesy 'Stormy May Day' sluit het tweede gedeelte van de cd prima af.

11: She Likes Rock N Roll, 12: Money Made, 13: Rock N Roll Dream, 14: Rocking All the Way, 15: Black Ice

In de titels van de laatste vijf nummers komt het woord Rock/Rocking maar liefst drie keer voor en dat is dan ook precies wat ze doen. Rocken met een hoofdletter zoals eigenlijk heel Black Ice doet.


De gitaarriffs van "schooljongen" Angus klinken op dit album als vanouds en ook op de karakteristieke stem van Johnson is niks aan te merken. Vernieuwend? Nee, deze cd is niet vernieuwend en voor niet-fans van AC/DC voegt deze cd dan ook weinig nieuws toe. Voor fans van het vertrouwde AC/DC geluid is deze cd na Back in Black het beste wat de gebroeders Young samen met Brian hebben geproduceerd. Even een uurtje terug in de tijd, terug naar 1980 maar dan met Black Ice.

Favoriete tracks:
Spoilin' for a Fight, Rock 'N Roll Train, Smash N Grab, Anything Goes, Rocking All the Way.

Conclusie:
Een must have voor elke AC/DC-fan. Dit 15de album behoort wat mij betreft tot één van hun vijf beste albums. AC/DC zoals AC/DC hoort te klinken.

Get it on, get it up
Come on give it all you got


Label: SonyBMG Datum: Oktober 2008 Waardering: