Hersenen het snelst op je negenendertigste

Vanaf je veertigste word je trager en vergeetachtiger. 'Het leven begint bij veertig,' of toch niet? Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen het best werken op 39-jarige leeftijd. Daarna gaat het met het brein snel bergafwaarts, met als gevolg: vergeetachtigheid en een laag reactievermogen. De snelheid van de hersenen neemt af door het verlies van een vettige stof die de zenuwcellen bedekken. Deze stof is een soort bekleding van de neuronen en is vergelijkbaar met het plastic hulsje dat om elektriciteitskabels heen zit. Het zorgt voor een snelle verwerking van signalen tussen het lichaam en de hersenen.

Met het afbreken van deze stof wordt het doorgeven van signalen door de neuronen vertraagd. Dit betekent dat de reactiesnelheid van het lichaam langzamer wordt. Onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) hebben ontdekt dat als men de veertig is gepasseerd het lichaam 'de strijd verliest' om deze beschermhulsjes nog langer aan te maken.

Deze ontdekking werd gedaan, nadat de onderzoekers bij mannen tussen de 23 en 80 jaar hadden geregistreerd hoe snel zij met hun wijsvinger op een tafel konden tikken. Hoe sneller men met de vinger kan tikken, hoe meer elektrische signalen er door de hersenen worden afgegeven. De metingen werden vergeleken met de kwaliteit van de 'beschermhulsjes' in de frontaalkwab van het brein door middel van MRI-scans. De resultaten wezen uit dat het brein tijdens het 39ste levensjaar het snelste werkt.

George Bartzokis, professor in de psychiatrie aan de UCLA noemt de resultaten 'pretty striking', erg opvallend. Volgens hem verklaren deze resultaten waarom oudere mensen langzamer gaan bewegen naarmate ze ouder worden. Hoewel het onderzoek alleen is uitgevoerd onder mannen, verwacht Bartzokis vergelijkbare resultaten bij vrouwen. Volgens hem zorgt het falen om de beschermende hulsje te herstellen er waarschijnlijk ook voor dat het geheugen minder gaat werken.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurobiology of Ageing.


Hersenen het snelst op je negenendertigste (foto: DAG/Flickr)