FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 oktober 2008

Uitslagen Basketbaleredivisie 07/10/2008

Dinsdagavond zijn er twee wedstrijden gespeeld in de Nederlandse basketbaleredivisie. Hieronder de uitslagen.

Van de eerste speelronde moest de wedstrijd Hanzevast Capitals tegen MyGuide Amsterdam nog worden ingehaald. In de Martiniplaza kende de wedstrijd een spannend verloop. De ploeg uit Amsterdam bleef echter steeds aan de goede kant van de score, al kwam Groningen wel dichtbij. Na afloop stond de stand 75-80 op het scorebord.

Uitslagen

DatumTijdThuisUitUitslag
07/10/200819:30Capitals GroningenMyGuide Amsterdam75-80
07/10/200820:00ZZ LeidenDen Helder Seals80-82

Stand per 7-10-2008

#TeamGespeeldWinstVerliesPunten
1Matrixx Magixx Nijmegen1102
2Rotterdam Challengers1102
3Den Helder Seals1102
4EiffelTowers Den Bosch1102
5MyGuide Amsterdam1102
6ZZ Leiden2112
7Aris Friesland1010
8West-Brabant Giants1010
9Upstairs Weert1010
10Landstede Zwolle1010
11Capitals Groningen1010

Programma speelronde 2

DatumTijdThuisUit
09/10/200819:30Matrixx Magixx NijmegenRotterdam Challengers
09/10/200820:00Aris FrieslandCapitals Groningen
09/10/200820:00EiffelTowers Den BoschLandstede Zwolle
09/10/200820:00MyGuide AmsterdamWest-Brabant Giants

Nepalese peuter wordt levende godin

Een 3-jarig Nepalees meisje is vandaag ingezworen als de nieuwe 'levende godin' van het land. Matina Shakya was na een geheime selectieprocedure door deskundigen uitgekozen als de nieuwe heilige.

De levende godinnen, Kumari's genaamd, worden in Nepal gezien als reïncarnaties van de hindoegodin Kali, de godin van de dood. De ziel van de godin zou het meisje bij de eerste menstruatie verlaten. Om die reden moest de vorige 'levende godin' haar post vorig jaar op 11-jarige leeftijd opgeven.

China houdt nieuwe cijfers melkpoeder geheim

De Chinese overheid weigert nieuwe cijfers vrij te geven over het aantal kinderen dat ziek is geworden door vervuild melkpoeder.Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat niet nodig omdat de melaminevergiftiging geen besmettelijke ziekte is.

De laatst bekende cijfers zijn van vorige maand. Toen meldde China dat ongeveer 53.000 kinderen gezondheidsklachten hadden gekregen door melamine. Vier baby's zouden zijn overleden.

Het melamineschandaal kwam vorige maand aan het licht in China. Fabrikanten bleken melkpoeder voor baby's te hebben aangelengd met melamine, een stof die in verdunde melk het eiwitgehalte hoger doet lijken en zo het aanlengen van de melk met water moet verhullen. De giftige stof werd daarna ook in andere Chinese zuivelproducten gevonden.

  (foto: ANP)

Chinezen ziek door arseen in drinkwater

Zeker 136 Chinezen zijn ziek geworden door het drinken van vervuild water. In het drinkwater zat arseen, een giftige stof die beter bekend is onder de naam rattenkruid. Dat maakte het Chinees staatspersbureau Xinhua vandaag bekend.

Twee dorpen in de provincie Guangxi in het zuiden van China zijn getroffen door de vervuiling. Een nabijgelegen fabriek heeft tot 2005 arseen geloosd, meldde Xinhua. De stof zou langzaam het grondwater in gesijpeld zijn.

De mensen die het water hebben gedronken, kregen zwellingen in het gezicht, moesten overgeven en konden niet goed meer zien. Volgens de artsen worden alle slachtoffers weer beter. De overheid heeft schoon drinkwater naar de dorpen gebracht, zodat de inwoners niet langer afhankelijk zijn van het kraanwater.

Poetin geeft judoles

Fans van de Russische premier Vladimir Poetin kunnen nu ook judoles krijgen van hun idool. Poetin presenteerde vandaag op zijn 56e verjaardag een dvd waarin hij zijn judokunsten toont en uitlegt hoe de kijker ook goed kan leren judoën.

Dat meldde het Russische persbureau Ria Novosti vandaag.

De dvd heet 'Leer judo van Vladimir Poetin' en hoort bij een boek over judo dat eerder al op de markt kwam. Op de dvd vertelt de premier, die zelf een zwarte band heeft, over de oorsprong en ontwikkeling van judo. Verder toont hij enkele grepen en worpen.

Poetin gaf de Franse president Nicolas Sarkozy al judoles. "Sarkozy was geïnteresseerd in oosterse vechtkunsten en we hebben besloten om samen wat te gaan trainen", aldus Poetin eerder in een interview.

Met de dvd houdt de Russische premier zijn reputatie van stoere man in stand. Eerder schoot hij met een verdovingsgeweer een tijger neer en kwam hij in de media als kundige gevechtspiloot en begiftigde visser. Russische media staan bekend om hun heldenverering van de voormalige president.

Wachtlijst voor doneren nier bij leven

Mensen die bereid zijn bij leven een van hun nieren af te staan voor donatie, komen tot hun verbazing op een wachtlijst te staan. Terwijl er een groot tekort is aan donororganen, blijkt er onvoldoende capaciteit te zijn om de benodigde operaties uit te voeren.

Dat zei prof. Willem Weimar van het Erasmus Medisch Centrum vandaag in het actualiteitenprogramma Netwerk. Als mensen na allerlei medische tests geschikt blijken om bij leven een nier af te staan aan een nierpatiënt, duurt het in Rotterdam tot wel twaalf maanden voordat de operatie plaatsvindt.

De lange wachttijd is ontstaan omdat het aantal 'levende nierdonoren' groeit. Het gaat om mensen die een nier doneren aan een relatie of een onbekende.

Entertainment Group wordt verkocht

Concertorganisator The Entertainment Group in Hilversum wordt verkocht. Het Gooise bedrijf is in onderhandeling met sportmakelaar Sports Entertainment Group, bevestigde een woordvoerster vandaag.

The Entertainment Group is tevens tv-producent en managementbedrijf van tal van Nederlandse artiesten.

Volgens het weekblad REVU is met de overname door het kantoor van oud-voetbalmakelaar Kees Vos 70 miljoen euro gemoeid. Een van de eigenaren van The Entertainment Group is Marco Borsato, die volgens het weekblad 6,5 miljoen euro aan de overname verdient. Aandeelhouder Paul Brinks stelt in REVU dat verkoop noodzakelijk is omdat de tv-afdeling niet genoeg heeft opgeleverd. Ook heeft Symphonica in Rosso met Lionel Richie te veel geld gekost en waren sommige muziekfestivals verliesgevend.

The Entertainment Group produceert onder meer bedrijfsevenementen, concerten (Wit Licht, Symphonica in Rosso) en tv-programma's zoals Uitstel van Executie met Martijn Krabbé. Ook verzorgt het entertainmentbedrijf het management van Nederlandse artiesten als Marco Borsato, Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis, Ilse De Lange, Jeroen van der Boom, Leco van Zadelhoff en Daphne Deckers.

'Gmail voorkomt mails waar je spijt van krijgt'

Google gaat dronken en emotionele gebruikers van Gmail tegen zichzelf beschermen.

In de late avonduren en de weekeinden moeten gebruikers van de nieuwe zogeheten goggles-software voortaan vijf simpele wiskundige vragen binnen een minuut beantwoorden, voordat de mail verzonden wordt.

Google maakte dit vandaag bekend. Het programma is ervoor bedoeld om te voorkomen dat mensen mailtjes sturen waar ze later spijt van krijgen. "Soms stuur ik berichten die ik niet zou moeten sturen", aldus Gmail-ingenieur Jon Perlow. "Zoals die keer dat ik mijn ex-vriendin 's avonds mailde dat ik haar terug wilde."

Gebruikers van Gmail kunnen zelf instellen of en wanneer goggles (Engels voor bril) actief is. "Het programma verifieert of je echt het bericht wilt verzenden", aldus Perlow. "En hoe kun je beter bepalen of je in de juiste gemoedstoestand bent dan door een aantal sommen op te lossen."

Rechter beveelt vrijlating Guantanamo-verdachten

Een federale rechter in de VS heeft vandaag de vrijlating bevolen van zeventien Chinese moslims, die vastzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay.

Er bestaat geen bewijs dat de Oeigoeren "vijandelijke strijders" of een veiligheidsrisico zijn, ondanks het feit dat ze al zeven jaar gevangen worden gehouden.

Rechter Ricardo Urbina wees erop dat het volgens de grondwet niet is toegestaan om verdachten zonder reden voor onbepaalde tijd vast te houden. De Oeigoeren leefden in een vluchtelingenkamp in Afghanistan tijdens de inval van de Amerikanen in dat land in oktober 2001. Ze vluchtten de bergen in richting Pakistan, waar ze werden aangehouden en overgedragen aan de Amerikanen.

Volgens de advocaten van de Chinezen is het de eerste keer dat een federale rechter besluit dat Guantanamo-verdachten moeten worden vrijgelaten in de Verenigde Staten. Zover is het overigens nog niet. De Oeigoeren blijven tot nader order op de marinebasis.

De uitspraak betekent een grote klap voor de regering van de Amerikaanse president George Bush. Die had betoogd dat de federale rechter geen bevoegdheid heeft om te bepalen dat de Chinezen in de VS worden vrijgelaten.

De Amerikaanse regering is op zoek naar een land dat de Oeigoeren wil accepteren. China doet dat zeker niet, aangezien het de islamitische Oeigoeren in eigen land al jaren bestrijdt. In 2006 lieten de Verenigde Staten nog vijf Oeigoeren vrij uit Guantanamo, nadat met Albanië afspraken waren gemaakt over hun asielaanvragen.

De Amerikanen gebruiken hun marinebasis Guantanamo Bay op Cuba sinds 2002 als gevangenis voor terreurverdachten. Op dit moment zitten circa 265 mensen hier vast, vaak al jarenlang en zonder dat ze formeel zijn aangeklaagd.

  (foto: ANP)

Verpakking PSP toont WiFi store

Sony heeft al bevestigd dat er een PSP Wi-Fi online winkel zou komen voor Japan deze herfst. Inmiddels is de officiële box art van de Amerikaanse PSP Brite (a.k.a PSP-3000) bundel bekend gemaakt, welke op 30 november gereleased gaat worden. Deze toont de online functionaliteit in dit vorm van een mooie box art. Hiermee worden de eerdere geruchten toch langzaamaan waarheid en staat er een wereldwijde release voor de deur. Het gerucht ging dat de online winkel tegelijk zou verschijnen met firmware 5.00.

Daarnaast zal de 4.20 firmware een update bevatten waarmee je een kleuroptie kunt aanpassen, hierdoor wordt het beeldscherm een stuk levendiger als je deze op breedbeeld instelt.



IJsselcup afgelast door te weinig deelnemers

De IJselcup gaat dit seizoen niet door. De traditionele opening van het schaatsseizoen is na twee vernieuwde edities alweer van de kalender verdwenen.

De IJsselcup was vroeger altijd de strijd tussen de gewesten, maar in die vorm had de wedstrijd geen toekomst. Twee jaar terug werd het evenement nieuw leven ingeblazen, maar nu als ploegachtervolging. Daar hadden zich nu echter slechts drie teams voor ingeschreven, TVM, de Friese selectie en marathonploeg TNT.

Vooral de geplande datum van 25 oktober lijkt het probleem. Op dezelfde avond word in Assen een marathon verreden en voor de langebaanschaatsers staat een week later het NK afstanden op het programma. De Deventer IJsclub, die deze wedstrijd organiseert, liet weten zeer teleurgesteld te zijn over het schrappen van de wedstrijd.

Blessuregolf bij Oranje

Het Nederlands Elftal kampt in aanloop na de EK-kwalificatieduels tegen IJsland en Noorwegen met verschillende blessuregevallen.

Robin van Persie en John Heitinga trainden vanavond niet mee en zijn onzeker voor het duel van komende zaterdag. Van Persie heeft last van een hamstringblessure, Heitinga is nog steeds niet hersteld van een knieblessure. Nigel de Jong verscheen ondanks een elleboogblessure wel op het trainingsveld van Quick Boys. Henk Timmer hoopt dat hij donderdag weer kan trainen.

Wesley Sneijder is pas net hersteld van een knieblessure zal komende zaterdag tegen IJsland zeker nog ontbreken. Maarten Stekelenburg (schouder), Arjen Robben (hamstring) en Jan Vennegoor of Hesselink (hamstring), Khalid Boulahrouz (hamstring) en Wilfred Bouma (enkel) ontbreken tegen zowel IJsland als Noorwegen.

Het is nog niet zeker of Bert van Marwijk zijn selectie de komende dagen zal uitbreiden.

Van der Sar: "Eenmalige terugkeer"

Het is uitgesloten dat Edwin van der Sar na de interlands tegen IJsland en Noorwegen, die voor de komende week op het programma staan, nogmaals voor het Nederlands Elftal zal uitkomen. Dit maakte de sluitpost van Manchester United dinsdag bekend.

De keeper van The Mancunians werd door Bert van Marwijk aan de selectie van het Nederlands Elftal toegevoegd, nadat Maarten Stekelenburg en Henk Timmer geblesseerd wegvielen. "Ik had inderdaad ook niet verwacht dat ik er nu weer bij zou zitten," aldus Van der Sar na afloop van de training in Katwijk. "Maar het houdt echt een keer op. Na Noorwegen is het echt voorbij."

Van der Sar was verrast dat hij door bondscoach Bert van Marwijk voor beide interlands werd gevraagd. "Ik was verrast. Ik had daar geen rekening mee gehouden. Maar ik wilde het team ook niet in de steek laten. Maar dat betekent niet dat ik een volgende keer weer kom opdraven."

Het is nog maar de vraag of Van der Sar na volgend seizoen nog actief zal zijn als profvoetballer. "Ik spreek in december samen met manager Alex Ferguson over mijn toekomst bij Manchester United. Dan wordt er meer duidelijk. Nee, ik kan ook nog niet zeggen dat ik mijn loopbaan zeker bij Manchester United beëindig."

'Gordon bedreigt directeur HP/DE Tijd en Aktueel'

Naar alle waarschijnlijkheid heeft Gordon een aanklacht aan zijn broek hangen. De relnicht zou namelijk de directeur van Mediabedrijf Audax hebben bedreigd. Dat beweert Albert Verlinde althans, die zegt over een brief te beschikken waarin de zaak uit de doeken wordt gedaan.

Audax, die bladen als Aktueel, Weekend en HP/DE Tijd uitgeeft, is namelijk niet van plan de portemonnee te trekken om de zanger te betalen voor een optreden, dat hij gaf op een bedrijfsfeestje. Gordon was destijds te laat en zong ook nog eens vals, zo beweert het bedrijf. Hierop belde Gordon de directeur hoogstpersoonlijk op, en zou niet hebben geschuwd krachttermen als "Ik maak je kapot!" te gebruiken.

Gordon weigert commentaar te geven over de kwestie. Wel heeft hij Albert Verlinde laten weten dat de bedreiging slechts een 'Amsterdamse manier van spreken' was. De directeur heeft laten weten aangeslagen te zijn door de toestand en overweegt de zanger aan te klagen.


Gordon belde de man zomaar even op...

Internationale drugsbende in Limburg opgerold

De politie heeft dinsdag in Maastricht en Heerlen een internationale drugsbende opgerold. Bij negen invallen in die plaatsen werden zes mannen tussen de 22 en 29 jaar uit Maastricht, Heerlen en Gouda aangehouden. De politie verdenkt vier van hen actief te zijn geweest voor de bende.

De drugsbende leverde volgens de politie drugs aan afnemers in Duitsland en Frankrijk. Daarvoor werd een huis aan de Akersteenweg in Maastricht gebruikt. De gemeente gaat deze woning sluiten. Bij de invallen stuitte de politie op tienduizend euro en acht kilo hard- en softdrugs.

De invallen werden voorafgegaan door enkele maanden onderzoek van het Openbaar Ministerie. De politie verwacht nog meer verdachten aan te houden.

BOB van 10 met busje over de kop

Een 10-jarige jongen heeft zondag in Sullivan County, in de Amerikaanse staat Tennessee, een ongeluk veroorzaakt met een busje. De jongen reed 145 kilometer per uur toen hij de macht over het stuur verloor. In het voertuig zaten nog twee kinderen en twee volwassenen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens een plaatselijke sheriff trof de politie in het busje een vrouw aan die probeerde zoveel mogelijk pillen door te slikken als ze maar kon. Een mannelijke passagier vertelde dat hij zeker vijftien biertjes had gedronken.

De jeugdige chauffeur verloor de controle over het voertuig, dat vervolgens over de kop sloeg en ondersteboven tot stilstand kwam. Alle inzittenden werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De kinderen waren verwant aan de volwassenen, maar de politie kon niet zeggen op welke manier.

De volwassenen worden waarschijnlijk aangeklaagd wegens roekeloos gedrag en verwaarlozing. De kinderen zijn in een opvangtehuis geplaatst.

De wedstrijddag van NanKing

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user NanKing het duel tussen Feyenoord en NEC. Hieronder vind je haar ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Het was een regenachtige en winderige dag, zondag 5 oktober. De dag waarop ik voor het eerst naar een voetbalwedstrijd zou gaan. Ondanks dat er vaak plannen zijn geweest om een keertje naar de Kuip te gaan is het er nooit van gekomen. Tot zondag, Feyenoord – NEC zou mijn eerste wedstrijd worden. Ik ging mee met mijn vader en mijn oom. Mijn kaartje had een ander vak, maar de verkoper verzekerde mij dat we in het stadion naar elkaar toe konden lopen.

Opgetogen reden we om half twee naar de Kuip. Toen we daar aankwamen zagen we een mensenmassa in rijen voor genummerde poortjes staan. Ik kon kiezen tussen ingang 53 tot 57 de anderen moesten naar ingang vier, dus we spraken af dat we elkaar binnen wel tegemoet zouden lopen in het midden. Ik wachtte geduldig af en was al snel aan de beurt om mijn kaartje te laten controleren.

Eenmaal binnen liep het iets anders dan verwacht. Ik zag een groot hek met daarbij een steward die mij verbood om naar de andere kant te lopen. In het stadion zelf werden onze vakken gescheiden door grote glazen wanden. PANIEK! Schoot er even door mijn hoofd. Snel herpakte ik me mezelf en kwam tot de conclusie dat mijn vader wel wist dat ik het niet zo'n probleem zou vinden. Met een gerust gevoel nam ik plaats bovenin vak Y3 links achter het doel.

Vlak voordat de spelers het veld opkwamen knalde "hand in hand" uit de speakers, wat flink meegezongen werd door de mensen om mij heen. Kippenvel en een kleine brok in mijn keel waren het resultaat. Hierna volgden de namen van de spelers en kon de wedstrijd beginnen.

NEC trapt af en de wedstrijd is begonnen. De eerste 20 á 25 minuten speelde Feyenoord erg goed, met kansen via onder andere Makaay, El Ahmadi en Wijnaldum. De sfeer zat er aan de kant van Feyenoord goed in en er klonk regelmatig vrolijk gezang en geklap. Elke keer als als er Feyenoord speler dicht bij het doel kwam van Babos stond iedereen op en hield zijn adem in om vervolgens in een mooie "oeeeeh of aaaaaaah" uit te zuchten. Ik zei nog voorzichtig tegen mijn buurman: "Er hangt een doelpunt in de lucht". Gespannen kauwde ik op mijn inmiddels smaakloze kauwgom en hoopte op een doelpunt. Helaas bleef het doelpunt uit en na zo'n 25 minuten zakte Feyenoord steeds meer in.

De NEC supporters, die schuin boven mij zaten, lieten zich steeds meer horen. "Lasse Schöne, Lasse Schöne, Lasse Schöne!" en "homo's lopen hand in hand" schreeuwden ze naar beneden. Een glimlach kon ik niet onderdrukken. Af en toe gooide een verhitte Feyenoord-supporter in het vak achter mij er een "kankerlijers" uit waarna de mensen met kinderen hem boos aankeken, maar voor de rest was iedereen rustig. Na heel wat opstaan, weer zitten, oeh's, aahh's en wat gemopper, ging de rust in met een 0-0 stand.

Ik besloot in de rust toch even op zoek te gaan naar mijn vader en oom en ik liep wat trapjes op en af -wat de stewards dit keer wel goed vinden-, keek goed om me heen maar vind ze niet. Toen de tweede helft bijna weer begon, liep ik rustig terug naar mijn plaats en het eerste wat ik zag was het moment dat Biseswar neergehaald werd door Zomer en de scheidsrechter er geen penalty in zag. Het stadion stond op zijn kop en zelfs ik ben er op dat moment van overtuigd dat het een penalty was. NEC nam de aanval gelijk over en ik zag De Cler voor mijn ogen uitglijden en het stond 0-1 door toedoen van Janssen. De NEC supporters lieten van zich horen "Zijn jullie boohoos?!" schreeuwden ze naar beneden. Dit keer kon ik er niet meer om glimlachen.

Wat ik denk sprak de man voor mij hardop uit; "Verdomme!". Het spel van Feyenoord was op dat moment, zoals we gewend waren de afgelopen tijd, initiatiefloos, veel balverlies en zonder vechtlust. Met lede ogen keek ik het allemaal maar aan. Waar het Ntibazonkiza een aantal minuten eerder niet lukte, scoorde hij in de 55ste minuut door twee Feyenoord-spelers te passeren en de bal in te schieten. Ik zei tegen mijn buurman: "Als ik thuis voor de tv had gezeten had ik de tv uitgedaan.". Hij lachte en zei: "ik loop meestal even naar de keuken om wat stoom af te blazen". Ik moest lachen, deels omdat ik zoiets banaals deelde met een volstrekt vreemde, maar vooral om mezelf; dat ik me zo laat meeslepen door voetbal.

De rest van de wedstrijd bleef ik hopen op tenminste een gelijkspel. Er volgde nog wat kleine kansjes voor Feyenoord en nog een grote kans voor NEC via Rutger Worm, maar er werd niet meer gescoord. Vanaf de 80ste minuut taaiden er al mensen af omdat ze trein moeten halen of omdat ze het nu wel gezien hebben. Het fluitsignaal klonk op het moment dat de regen en wind besloten er een tandje bij te doen. Mijn eerste voetbalwedstrijd was ten einde. Niet eens mopperend, scheldend of balend loop ik vrij vrolijk terug naar de auto. "En?" vroeg mijn vader terwijl we de auto instapten. Ik vertelde enthousiast over hoe ik de wedstrijd heb beleefd en dat ik ondanks de nederlaag en ondanks de regen echt een hele leuke middag heb gehad. Hij knikte en was het met me eens.

Oh ja, toen ik later de samenvatting zag vond ik het ook geen penalty

[NHL] Panthers verpulveren Islanders

Goalie Thomas Vokoun maakte 29 reddingen en Jay Bouwmeester maakte een goal en twee assists in de 6-0 overwinning van de Florida Panthers op de New York Islanders. Dit was de laatste wedstrijd van het voorseizoen voor beide teams.

In de derde periode werd New York Islanders-verdediger Chris Lee met een brancard van het ijs gedragen. Hij raakte gewond toen hij van achter tegen de boards werd gecheckt door Rostislav Olesz. Lee, die zijn debuut in de NHL nog moet maken, bleef een paar minuten op het ijs liggen. Een woordvoerder van de Islanders liet weten dat hij nog bewoog en bij bewustzijn was.

Anthony Steward scoorde zijn derde preseasongoal en had een assist voor Florida, net als Brett McLean en Kamil Kreps. Olesz en Nathan Horton lieten ook een goal noteren. Ville Peltonen had 3 assists. Islanders-goalie Rick Dipietro maakte voor het eerst in het voorseizoen zijn opwachting en maakte 28 reddingen.

Overige uitslagen:

ThuisUitUitslag
New York RangersTampa Bay Lightning2-1
Carolina HurricanesNashville Predators2-0
Detroit Red WingsBuffalo Sabres3-0
Pittsburgh PenguinsOttawa Senators1-3
Washington CapitalsBoston Bruins4-5
Toronto Maple LeafsColumbus Blue Jackets4-5
Florida PanthersNew York Islanders6-0

Riccò was vier keer positief

Riccardo Riccò heeft tijdens de Tour de France van dit jaar vier keer een positief plasje ingeleverd. Dat is de uitslag van de hertests, die de afgelopen weken zijn uitgevoerd. Eerder dacht men nog dat de Italiaan slechts twee keer positief was.

Riccò viel door de mand, nadat hij twee etappes in La Grande Boucle had gewonnen. Kort daarna gaf de Italiaan ook toe gebruik te hebben gemaakt van verboden middelen. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) legde hem voor deze dit vergrijp een schorsing voor de duur van twee jaar op.

Pinguïns met vliegtuig terug naar huis

Natuurwetenschappers staan voor een raadsel. Ruim 370 pinguïns van het type Magellan spoelden aan op de stranden van Brazilië, die liggen rond de evenaar. De dieren zijn echter in een militair vliegtuig gegooid en afgezet in een zuidelijker gelegen gebied. Hier horen de pinguïns oorspronkelijk thuis.

De afgelopen maanden spoelden ongeveer duizend pinguïns aan op de stranden in het noordoosten van Brazilië. Minstens twintig procent van de zwartwitte vogels is in het warme water omgekomen. De rest was zo verzwakt dat zij niet meer konden terugvliegen. Daarom heeft een vliegtuig hen zaterdag weer thuisgebracht.


Magellan-pinguïns leven in grote groepen in het zuiden van Argentinië en Chili. Tussen maart en september verkassen ze naar het warmere noorden, tot aan het zuidwesten van Brazilië. Waarom ze dit keer helemaal naar het noorden van het Zuid-Amerikaanse continent gingen is niet bekend.

Grolsch schrapt 80 banen

Bierbrouwer Grolsch schrapt de komende jaren tachtig banen bij de hoofdvestiging in Enschede. Dat meldde een woordvoerder. Het personeel wordt vandaag ingelicht over de toekomst van Grolsch.

De inkrimping heeft volgens de woordvoerder te maken met de stijgende grondstofprijzen en afnemende bierconsumptie. Grolsch wil gedwongen ontslagen voorkomen. Onduidelijk is op welke afdelingen en op welke termijn de banen verdwijnen.

Het aangekondigde banenverlies valt FNV Bondgenoten rauw op haar dak. "De slag die Grolsch nu wil maken gaat veel verder dan ze in haar intern onderzoek aangaf", aldus bestuurder Fransien de Jong. "Toen ging het om een relatief kleine groep mensen die hun baan zou kwijtraken. Nu treft het 10 procent van het totale personeelsbestand. Dat is fors."

FNV Bondgenoten ziet veel meer heil in de verbetering van de verkoopinspanningen van de bierbrouwer richting horeca en particulieren. "Simpelweg snijden in de kosten geeft op termijn onvoldoende soelaas. Grolsch moet eerst maar duidelijk maken aan ons of deze stap noodzakelijk is". FNV gaat samen met de ondernemingsraad van Grolsch het plan van de directie nader onderzoeken.

Bestuurder Gerard van Dijk van CNV Voeding is ernstig verontrust door de aangekonigde banenreductie. "Wij dachten hier te onderhandelen over een nieuwe cao en dan komt ineens dit uit het biervat", aldus Van Dijk dinsdag. Hij wil van Grolsch weten welke achtergrond de reorganisatie heeft. "CNV Voeding gaat voor werkgelegenheid. En vanuit die gedachte wensen wij niet langer mee te werken aan reorganisaties waarvoor niet een verdraaid goede reden bestaat."

 


Grolsch, niet voor al het personeel een reden om een flesje open te trekken (foto: ANP)

Plan voor vijfde Indiana Jonesfilm

De Amerikaanse acteur Harrison Ford heeft gezegd dat er plannen zijn om een vijfde deel aan de Indiana Jones serie toe te voegen. Geestelijk vader George Lucas zou al aan het broeden zijn op een passend plot voor avonturenheld Indy, zei Ford tegenover The Los Angeles Times.

De vierde Indiana Jonesfilm, The Kingdom of the Crystal Skull, werd afgelopen zomer een wereldwijd succes. "Het is gekkenwerk, maar fantastisch", zei de 66-jarige acteur in de Amerikaanse krant. "George denkt er op dit moment goed over na."

Lucas zelf zei eerder dat de zoon van Indiana Jones geen centraal personage wordt in een eventuele vijfde film rond de heldhaftige archeoloog. Hij weersprak hiermee berichten dat de volgende productie zich zou concentreren op Mutt Williams, de door acteur Shia LaBeouf vertolkte puberzoon van Indy.

 


Harrison Ford, inmiddels zelf van archeologische waarde (foto: ANP)

Veiligheidsraad akkoord met geweld tegen piraten

De piraten in Somalië moeten rekening houden met meer tegenstand tijdens hun praktijken. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag in New York een resolutie aangenomen die vergaande stappen tegen de zeerovers mogelijk maakt.

Overvallen op schepen voor de kust van Somalië kunnen vanaf nu "met alle noodzakelijke middelen" worden bestreden. Geweld tegen de piraten is op basis van de resolutie ook toegestaan, zo meldde de Franse VN-ambassadeur Jean-Maurice Ripert tegen journalisten.

Piraten vormen een ware plaag voor de kust van het verpauperde en door geweld verscheurde Somalië. Ze verdienen jaarlijks vele miljoenen euro's met het kapen van schepen.

 


Piraten voor de kust van Somalië (foto: ANP)

Vier jaar cel voor eten tijdens ramadan

Een rechtbank in Algerije heeft zes burgers veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze de vastenmaand ramadan negeerden. De mannen werden in het zuiden van Algerije gearresteerd. Ze aten in het openbaar op een tijdstip waarop dat niet mag volgens de regels voor het islamitische vasten.

De rechtbank in de plaats Bikra heeft de mannen al op 29 september veroordeeld tot de celstraffen en boetes van 1000 euro per persoon. Een mensenrechtenorganisatie in het Noord-Afrikaanse land zocht vandaag de publiciteit met het vonnis.

Volgens de organisatie zijn de vonnissen in strijd met het recht, aangezien de grondwet vrijheid van godsdienst garandeert in Algerije.

 


Ramadan (foto: ANP)

CNN en al-Jazeera weinig aandacht voor Fitna

CNN en Al Jazeera hebben weinig aandacht besteed aan de film Fitna van Geert Wilders. In een periode van vier-en-een-halve maand zonden Al-Jazeera twee items uit en CNN slechts één. Het NOS Journaal en RTL Nieuws besteedden in dezelfde periode 79 keer aandacht aan de film.

Dat maakte Publistat Mediaonderzoek vandaag bekend. De onderzoekers turften alle items over Fitna in de nieuwsuitzendingen tussen de bekendmaking van de filmplannen op 27 november 2007 tot 9 april 2008, twee weken na de lancering van Fitna.

Het RTL Nieuws van 19.30 uur besteedde in deze periode 98 minuten aan de film, verdeeld over 45 reportages. Dat is ruim 13 procent meer dan het NOS Journaal van 20.00 uur. Gemiddeld bracht RTL Nieuws vier-en-een-halve maand lang om de twee dagen een Fitna-onderwerp.

 


Fitna (foto: ANP)

T-Spoon werkt aan comeback

Wie kent hem niet, het nummer 'Sex on  the beach'? Het aanstekelijke liedje was dé zomerhit van 1997. De makers van het nummer, de Nederlandse formatie T-Spoon, heeft vandaag aangekondigd dat ze bezig zijn met een reünie.

Aan het eind van de vorige eeuw scoorde de formatie tal van hits. 'Sex on the beach' werd hun grootste hit, maar velen kennen ook nog klassiekers als 'Mercedes Benz' en 'No time 2 waste'. "Ik werd de afgelopen jaren vaak benaderd met de vraag of ik niet weer een keer met T-Spoon wilde optreden. Het gaat er nu van komen", laat een bandlid weten.

"We zullen hits als Sex on the beach en No time 2 waste een beetje met deze tijd mixen, maar het blijft wel helemaal jaren negentig. Je ziet de 90's revival overal terug."

De nieuw leven ingeblazen formatie zal door het leven gaan als T-Spoon Reloaded. Waarschijnlijk gebeurt dit omdat de groep na het vertrek van Estelle en Shamrock een tijdje met een andere bezetting is doorgegaan.

 


Elf jaar geleden hadden we tenminste nog een hete zomer

Steun voor boete bij overtreden rookverbod

De Tweede Kamer is voor het uitdelen van boetes voor het overtreden van het rookverbod in de horeca. Dat bleek dinsdag tijdens een spoeddebat met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Het rookverbod in de horeca ging in op 1 juli. Reden voor de invoering was de gezondheid van medewerkers in de horeca. Die zouden schade oplopen door passief meeroken.

De eerste maanden na het ingaan van het verbod legden controleurs alleen waarschuwingen op. Sinds 1 oktober leggen controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij een overtreding van het rookverbod echter direct een boete op. De PVV eiste dinsdag dat horecaondernemers bij overtreding van het verbod eerst een waarschuwing zouden krijgen. Minister Klink had dat volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema toegezegd voor de maatregel van kracht werd. De PVV was altijd tegen het rookverbod.

De VVD is niet tegen het rookverbod, maar vreest wel oneerlijke concurrentie tussen horecaondernemers. Kleine cafés zouden niet kunnen concurreren met grotere omdat die geen ruimte hebben voor een aparte rookruimte. VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra wil daarom wachten met het opleggen van boetes totdat er onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het verbod voor de omzet van de kleine ondernemers. Klink wees die suggestie van de hand. "Als we niet goed handhaven, krijgen we geen goede cijfers over de effecten van het verbod."

Klink wees erop dat waarschuwingen nodig zijn om horecaondernemers voor te lichten. Volgens hem is dat niet nodig voor kroegeigenaren die 'uitdagend en moedwillig' het verbod overtreden. "Het niet opleggen van een boete aan iemand die opzichtig de regels overtreedt, zou een beetje getuigen van slappe knieën." Tegen welwillende horecaondernemers wordt volgens de minister proportioneel opgetreden. "Maar we sturen er geen soldaten op af en delen geen dikke prenten uit."

De PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA zijn voorstander van het rookverbod en steunen het beleid van de minister, ook het uitdelen van boetes. "Gezondheid gaat boven alles", beargumenteerde PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester haar standpunt.

Seksverbod voor Britney Spears

Om te voorkomen dat ze weer in verwachting raakt moet de 26-jarige Britney Spears zes maanden lang in kuisheid gaan leven. Ze mag geen seks meer hebben, stellen haar ouders Jamie en Lynne Spears gedecideerd in het tijdschrift Now.

De ouders willen niet dat ze weer een kind krijgt. Ze zou er haar comeback maar mee verknallen. Een vriend van de Spearsfamilie zegt: "Jamie en Lynne voelen dat Britney zo dicht bij een nieuwe doorbraak is, dat ze niet willen dat ze haar iets nog in de weg staat." Dat meldt de entertainmentwise.com.

Nu even niet... (foto: ANP)

WW voor ex Gouden-Kooister Natasia Blank

De bestuursrechter in Zwolle heeft voormalig bewoonster Natasia Blank van de Gouden Kooi een WW-uitkering toegekend. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) weigerde haar eind vorig jaar de uitkering.

Volgens het UWV was de Almeerse Natasia niet in dienst bij televisiezender Talpa, die het omstreden programma uitzond. Ze was immers vrijwillig in de villa en kon elk moment weggaan of worden weggestemd. Bovendien moest ze 10.000 euro inleggen om in het huis te wonen. Uitgangspunt voor een WW-uitkering is dat de aanvrager een baan is kwijtgeraakt.

Bekijk video

Werkstraffen na verkrachting met bevroren frikandel

Drie tieners zijn dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen van vijftig uur. De minderjarige jongens hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan verkrachting van een eveneens minderjarige jongen. Het Openbaar Ministerie had tachtig uur werkstaf geëist.

De groepsverkrachting speelde zich in maart 2006 af binnen een vriendengroep. De drie jongens uit het Friese Augustinusga, destijds 13 en 15 jaar, misbruikten een plaatsgenoot van ongeveer dezelfde leeftijd met een bevroren frikandel.

De verdachten kregen vijf euro van andere leden van de groep. Het slachtoffer stemde in eerste instantie toe, maar bedacht zich enkele momenten later. Hij deed enkele maanden later aangifte van verkrachting bij de politie.

Naakte Spanjaard schokt Japanners

Een Spaanse toerist heeft vandaag voor ontsteltenis gezorgd door naakt rond te zwemmen in de gracht van het keizerlijk paleis in Tokio. Japanners beschouwen het eeuwenoude complex als heilig. De politie kon de rondbuikige en kale man pas na een achtervolging van twee uur aanhouden.

Tv-stations lieten beelden zien van de strapatsen van de 40-jarige Spanjaard. Agenten probeerden hem eerst vanuit een roeiboot te overreden de gracht te verlaten. De man weigerde en begon omstanders te bekogelen met van de grachtbodem geraapte stenen. Hij klom op een zeker moment uit het water waarna hij poedelnaakt een paaldansact uitvoerde. Toen agenten hem probeerden aan te houden, dook hij opnieuw in de gracht. Hij kon pas worden gearresteerd op het moment dat hij het water voor de tweede keer verliet.

Diverse geschokte Japanners en toeristen filmden het incident, dat zich op klaarlichte dag afspeelde.

Top drie Formule 2 krijgt superlicentie

De top drie in het eindklassement van het nieuwe Formule 2-kampioenschap krijgt automatisch een superlicentie. Dit maakte de FIA vandaag bekend.

Normaal komt een coureur pas in aanmerking voor een superlicentie wanneer hij minimaal driehonderd kilometer op één dag gereden heeft in een Formule 1-wagen. De FIA wil hiermee de nieuwe en goedkope raceklasse aantrekkelijk maken. Eerder werd al bekend dat de kampioen een test voor het team van Williams krijgt. Het runnen van een team zal veel goedkoper worden dan bijvoorbeeld in de GP2.

GP van Canada geschrapt voor 2009

De Grand Prix van Canada op het circuit van Montreal is voor 2009 van de F1-kalender geschrapt. Dit maakte de internationale autosportbond FIA vandaag bekend.

Er zal volgend jaar dus geen enkele race in Noord-Amerika plaatsvinden. De kalender telt voor 2009 nu nog achttien races. In augustus zal een zomerpauze gehouden worden omdat de Grand Prix van Turkije naar juni verplaatst wordt.

Max Mosley, de president van de FIA, heeft bovendien van de World Motor Sport Council toestemming gekregen om te onderhandelen met de FOTA (Formula One Teams’ Association) over de mogelijke kostenbesparende maatregelen die in het seizoen 2010 geïntroduceerd moeten worden.

“Als daarin geen overeenstemming wordt bereikt, dan zal de FIA zelf stappen ondernemen. Daarnaast is besloten om de teams toe te staan om de motorprestaties gelijk te trekken voor 2009, in afwachting van kostenbesparende voorschriften voor 2010”, aldus de FIA in een verklaring.


De volledige kalender voor 2009:

Naam Grand PrixDatum
Australië29 maart
Maleisië5 april
Bahrein19 april
Spanje10 mei
Monaco24 mei
Turkije7 juni
Groot-Brittannië21 juni
Frankrijk28 juni
Duitsland12 juli
Hongarije26 juli
Europa23 augustus
België30 augustus
Italië13 september
Singapore27 september
Japan11 oktober
China18 oktober
Brazilië1 november
Abu Dhabi15 november

Blussen brand Veghel kan nog dag duren

Het blussen van de brand in een veevoederbedrijf in Veghel duurt nog minstens tot vannacht. De kans bestaat bovendien dat het vuur weer oplaait, zegt een woordvoerder van de brandweer. "En als dat gebeurt, duurt het misschien nog wel een dag langer."

De woordvoerder noemt de aanblik van de brand in de loods van Cehave surrealistisch. "Het lijkt hier wel een sciencefictionfilm." Twee zogeheten Crashtenders van de vliegvelden Volkel en Eindhoven besproeien de brandende bedrijfsloods met blusschuim. De voertuigen, waarvan maar vijf exemplaren operationeel zijn in Nederland, worden normaal alleen ingezet bij branden op de vliegvelden. De zegsman noemt het 'uitzonderlijk' dat twee van de vijf blusreuzen bij deze brand worden ingezet.

De Crashtenders zijn ingezet omdat het vuur in de loods met gewoon materieel nauwelijks gedoofd kan worden. De levensmiddelen die in de loods liggen opgeslagen bevatten zoveel vet dat het volgens de woordvoerder niet te doen is om de vlammenzee met water te blussen. De levensmiddelen zouden worden verwerkt in veevoer. In het bedrijfspand zouden ook enkele voertuigen staan.

Naast het blussen van de brand worden ook stalen onderdelen van de loods uit de brandhaard getrokken. Doordat stalen platen boven op het vuur zijn gestort, was het voor de brandweer erg moeilijk het vuur te bereiken. De brandweer liet de vuurzee in eerste instantie gecontroleerd uitbranden maar zag daar in de loop van de ochtend van af.

De brand brak afgelopen nacht uit in de bedrijfsloods aan de N.B.C-Laan. Gedurende de nacht zijn twintig woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen bedrijfsrestaurant. Vanwege de rookontwikkeling riep burgemeester Peter Mangelmans omwonenden op tijdelijk weg te gaan uit de buurt van de brand. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Tafeltennisvrouwen pakken Europese titel

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben voor het eerst in de geschiedenis de Europese titel weten te winnen. In de finale versloeg Oranje Hongarije met 3-0.

Tegen Georgina Pota verloor Li Jiao nog wel de eerste game, maar vervolgens was ze oppermachtig. In de derde game van haar partij tegen Krisztina Toth verspeelde Li Jie een voorsprong, maar de Nederlandse wist zich alsnog te herstellen. Elena Timina bezorgde Nederland het beslissende derde punt. De 39-jarige Timina dreef met solide spel Petra Locas tot wanhoop.

De Nederlandse vrouwen waren bij het EK in Sint-Petersburg onverslaanbaar. De groepswedstrijden tegen achtereenvolgens Bulgarije, Rusland en Tsjechië werden gewonnen,waarna zowel tegen Spanje als Roemenië op weg naar de finale geen punt werd afgestaan.

Peter Molyneux geeft reviewers Fable II een tip

Peter Molyneux wil even de aandacht van alle reviewers van Fable II. De eerste reviews zijn nog niet binnen gestroomd en dus wil Peter nog even een tip meegeven aan alle reviewers. We moeten de game namelijk eerst laten spelen door iemand die normaal nooit games speelt. Dit omdat Fable II voor iedereen zou zijn.

“I have a favour to ask you — we build this game not only to appeal to gamers like yourself, but to appeal to anybody,” he said. “So please, please, please, please, please find somebody who doesn’t play games, watch them play it and see how their world turns out, because I think it’s only when you see those differences that the unique experiences comes through.”

Dus voordat wij hier bij FOK!games de game gaan reviewen, gaan we op zoek naar iemand die nooit games speelt, nog vrijwilligers?



"Just give it a 9, like me!"

Pleegparasiet

Rodney deed zijn intrede. 17 Jaar. Geboortig van de Antillen. In het donker moest hij lachen, anders zag je hem niet. We hadden in ons drukbevolkte huis nog een klein plekje over voor hem om te slapen, maar het ging. Hij leek lekker te passen bij de club, ging overal mee naar toe en was heel gezellig. School was minder, maar hij was toch gauw meerderjarig en dan was de studieplicht van de baan. Dus dan maar een baantje, op de bank zitten is bij ons taboe. Het is school of werken, zonder alternatieven.

Sollied ziet niet op tegen AC Milan

In de groepsfase van de UEFA Cup zal sc Heerenveen het moeten opnemen tegen AC Milan, Sporting Braga, Portsmouth FC en VfL Wolfsburg. Dat wees de loting vandaag uit.

Volgens de trainer van de Friezen, Trond Sollied, is het een zware poule. Toch kijkt hij uit naar wedstrijden tegen teams uit Europese topcompetities. In een eerste reactie tegenover Omroep Friesland zei Sollied dat hij op dit moment niet onder de indruk is van AC Milan. Sollied zei dat omdat AC Milan, met Ronaldinho, Shevchenko, Kaká en Clarence Seedorf, dit seizoen in de UEFA Cup speelt en niet in de Champions League.

Voetbal: Loting UEFA Cup

Vandaag is de loting voor de groepsfase van de UEFA Cup verricht. Ajax en Feyenoord ontmoeten oude bekenden met Slavia en Nancy, terwijl Heerenveen tegen AC Milan moet aantreden. Hieronder vind je de volledige loting.

Groep A

FC Schalke 04 (GER)
Paris Saint-Germain FC (FRA)
Manchester City FC (ENG)
Real Racing Club de Santander (ESP)
FC Twente (NED)

Groep B

SL Benfica (POR)
Olympiacos CFP (GRE)
Galatasaray SK (TUR)
Hertha BSC Berlin (GER)
FC Metalist Kharkiv (UKR)

Groep C

Sevilla FC (ESP)
VfB Stuttgart (GER)
UC Sampdoria (ITA)
FK Partizan (SRB)
Royal Standard de Liège (BEL)

Groep D

Tottenham Hotspur FC (ENG)
FC Spartak Moskva (RUS)
Udinese Calcio (ITA)
NK Dinamo Zagreb (CRO)
NEC Nijmegen (NED)

Groep E

AC Milan (ITA)
SC Heerenveen (NED)
Sporting Clube de Braga (POR)
Portsmouth FC (ENG)
VfL Wolfsburg (GER)

Groep F

Hamburger SV (GER)
AFC Ajax (NED)
SK Slavia Praha (CZE)
Aston Villa FC (ENG)
MŠK ´ilina (SVK)

Groep G

Valencia CF (ESP)
Club Brugge KV (BEL)
Rosenborg BK (NOR)
FC København (DEN)
AS Saint-Étienne (FRA)

Groep H

PFC CSKA Moskva (RUS)
RC Deportivo de La Coruña (ESP)
Feyenoord (NED)
AS Nancy-Lorraine (FRA)
KKS Lech Poznań (POL)

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Snelle zaadlozing is niet psychisch maar erfelijk

De snelheid waarmee mannen een zaadlozing krijgen, is erfelijk bepaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht vandaag.

Neuropsychiater Marcel Waldinger en farmacologisch onderzoeker Paddy Janssen publiceren de resultaten van hun onderzoek ergens deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sexual Medicine. Bij mannen met vroegtijdige zaadlozing blijkt de stof serotonine minder actief te zijn in het deel van de hersenen dat de zaadlozing regelt. Daardoor verloopt de signaaloverdracht bij mannen met de belangrijkste vorm van vroegtijdige zaadlozing niet goed.

[NBA] Hawks langs Magic

In de eerste pre-season wedstrijd wonnen de Atlanta Hawks vrij gemakkelijk van de Orlando Magic met 118-101. Acie Law, die met zijn tweede seizoen bezig is in de NBA, scoorde 20 punten en werd daarmee topscorer van de Hawks.

Bij de Magic was Rashard Lewis met 22 punten en zes rebounds de topscorer. Dwight Howard moest genoegen nemen met zeventien punten en vijf rebounds. De center, die bekend staat om zijn krachtige dunks, speelde een vrij rustige wedstrijd en kwam slechts tot negen schotpogingen.

Josh Smith, die recentelijk zijn contract bij de Hawks verlengde, speelde een ongelukkige wedstrijd en scoorde maar negen punten in bijna 32 minuten speeltijd.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Orlando MagicAtlanta Hawks101-118
Milwaukee BucksMinnesota Timberwolves79-117

McLaren test Di Resta

Paul di Resta krijgt bij McLaren Mercedes een kans om te testen. De DTM-rijder zal op vier testdagen in actie komen voor het Britse team, deze week en later deze maand rijdt hij op Silverstone.

McLaren gaat Di Resta gebruiken omdat een paragraaf in het sportief reglement vermeldt dat teams coureurs uit het eigen opleidingsprogramma mogen gebruiken om mee te testen, zonder dat het invloed heeft op het aantal toegestane testkilometers. De Schot rijdt dan ook vandaag en morgen in Silverstone en zal ook op 20 en 21 oktober op het Engelse circuit in actie komen.

Di Resta rijdt in de DTM al voor Mercedes en heeft een achterstand van twee punten op klassementsleider Timo Scheider met nog één race te gaan. De test voor het Formule 1-team is mogelijk niet echt een garantie op daadwerkelijke promotie naar de Koningsklasse. Zijn DTM-collega Jamie Green, die in de Formule 3 Euroseries in 2004 kampioen werd, wacht al jaren tevergeefs op doorstroming naar de Formule 1. In 2005 testte Green al eens voor McLaren.

Een andere Mercedes-protégé, Gary Paffett, werd in 2005 na het behalen van de DTM-titel doodleuk weggezet naar een 'jahreswagen'. Paffet test momenteel sporadisch voor McLaren.

Been: "Allemaal mooie clubs"

De trainer van NEC, Mario Been, was na afloop van de loting voor de groepsfase van de UEFA Cup tevreden. De Nijmegenaren werden gekoppeld aan Tottenham Hotspur, Udinese, Dinamo Zagreb en Spartak Moskou.

"Het zijn allemaal mooie clubs. Ik zou hun begrotingen wel eens willen zien”, aldus de Rotterdammer."Het is voor mij sowieso bijzonder dat er een tegenstander uit Italië bij zit. Inmiddels heb ik al dvd's opgevraagd van deze clubs. Nu gaan we ons eens verdiepen in deze tegenstanders.”

De Guzman treft broer in UEFA Cup

Voor Feyenoorder Jonathan de Guzman leverde de loting voor de groepsfase van de UEFA Cup iets speciaals op.

Naast PFC CSKA Moskva, AS Nancy-Lorraine en KKS Lech Poznań werden de Rotterdammers namelijk gekoppeld aan Deportivo la Coruña, de club waar de oudere broer van Jonathan, Julian, onder contract staat.

Voor Roy Makaay heeft het treffen met Deportivo la Coruña ook een speciaal tintje. De 33-jarige aanvaller speelde vier seizoenen voor de Spaanse club en won in die tijd met Deportivo de landstitel en tweemaal de Spaanse beker. Bovendien werd Makaay in 2003 Europees topscorer.

"Schumacher geen contract als 't waar is"

De dopingperikelen rond de Duitse wielrenner Stefan Schumacher verrasten zijn nieuwe werkgever, Quick Step. Die wilde de renner voor twee jaar vastleggen als opvolger van Paolo Bettini. Maandag werd bekend dat in de bloedstalen die tijdens de Tour van 2008 zijn afgenomen, alsnog de epo-variant CERA werd ontdekt.

Patrick Lefevere, ploegmanager van Quick Step, reageert resoluut op het mogelijke gebruik van doping: "Wij hebben Stefan Schumacher uitvoerig gecheckt, als hij inderdaad positief testte krijgt hij bij ons geen contract. Als ik vanmiddag nog geen uitleg gekregen heb, ontbind ik zijn contract."

Toch houdt Lefevere een slag om de arm: "Officieel ben ik nog altijd niet op de hoogte van de positieve test. Ik heb geprobeerd om Schumacher of zijn management te bereiken, maar tot nu toe lukte dat niet." De 27-jarige Duitse renner had vorige maand een contract getekend met de Belgische wielerploeg voor twee seizoenen. Hij moest daar de opvolger worden van tweevoudig wereldkampioen Paolo Bettini.

Het ontbinden van het contract zou volgens Lefevere geen probleem opleveren: "Het gaat nog maar om een voorlopig UCI-contract, dat pas op 1 januari zou ingaan. Eigenlijk is hij dus nog altijd niet van Quick Step."

De Duiste wielerbond heeft inmiddels een disciplinaire procedure gestart tegen Schumacher, en denkt erover om hem voor het leven te schorsen. De renner zelf ontkent alle beschuuldigingen van dopinggebruik maar er hangt hem desalniettemin een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Van Basten ziet kansen voor Ajax

De trainer van Ajax, Marco van Basten, heeft na de loting voor de poulefase van de UEFA Cup gezegd dat hij kansen ziet om door te gaan.

"Een interessante loting”, aldus Van Basten die Ajax in een poule met Aston Villa, HSV, Slavia Praag en MSK Zilina zag belanden. "Twee ploegen uit grote competities en twee ploegen uit minder grote competities. Wat wel opvalt is dat onze tegenstanders het momenteel goed doen in eigen land.

Ajax speelt uit tegen HSV en Aston Villa, op papier de twee sterkste tegenstanders. MSK Zilina en Slavia Praag zijn de tegenstanders in de Amsterdam Arena. "Sportief gezien is dat gunstig. Als je je thuiswedstrijden wint, heb je een redelijk grote kans om door te gaan.”

McClaren ziet de poulefase als leermoment

De loting eerder vandaag voor de groepsfase in de UEFA Cup koppelde FC Twente aan Schalke 04, Paris Saint Germain, Manchester City en Racing Santandar.

Volgens de coach van Twente, Steve McCLaren, zijn de groepswedstrijden vooral leermomenten. "Het zijn wedstrijden waar de spelers weer ervaringen op kunnen doen. We zijn realistisch en zullen de UEFA Cup waarschijnlijk niet winnen, maar voor de fans, de club en de spelers zullen deze wedstrijden weer fantastische ervaringen zijn in deze zware poule. Tegen Arsenal en Stade Rennes heeft de ploeg dit seizoen leermomenten gehad en die komen er nu weer."

James Bond: Quantum of Solace demo online

Activision heeft een demo van de komende James Bond-game Quantum of Solace vrijgegeven, welke uiteraard is gebaseerd op de komende Bond-film.

In de game nemen we de controle over James Bond (in dit geval een digitale Daniel Craig), en geeft iets onder drie minuten aan speeltijd in een gepimpte Call of Duty 4-engine. Dit alles weegt 700 MB en is onder andere bij onderstaande mirrors te vinden:

Gamer's Hell
Actiontrip
AtomicGamer
BigDownload
ComputerGames.ro
eXp Download
Fangaming
Filefront
Fileshack

Quantum of Solace: The Game word 7 november verwacht op alle next-gen platformen.

FOK!kers komen dagelijks klaar

FOK!kers komen zo'n beetje elke dag wel klaar. Dat blijkt uit de speciale FP poll waarop meer dan 4300 users stemden. Bijna 53% geeft aan elke dag, dus zeven keer per week klaar te komen. 15,8 procent komt één keer per week klaar.

Twaalf procent van de FOK!kers hebben een gemiddelde van 14 keer per week oftewel twee orgasmes per dag. Tien procent van de FOK!kers is echter nog nooit klaargekomen. Bijna zeven procent raakt met meer dan twintig keer per week de tel kwijt. User stbabylon"Op het moment zo'n drie keer per week. Woon dan ook weer alleen. Overigens kan samenwonen twee kanten op gaan, veel vaker, maar ook veel minder."

Meerdere users geven aan ze tussen twee opties inzitten, namelijk drie a vier keer per week. En Poem over de FOK!kers die nog nooit zijn klaargekomen. "Voor veel vrouwen is het anders niet vanzelfsprekend om klaar te komen. Daar moet je ze niet mee pesten, daar moet je ze mee helpen."

Laat ook weten hoevaak jij klaarkomt!



Tantra-les in klaarkomen!

Fisichella: "Geen onenigheid hier"

Het zou aan het rommelen zijn binnen het Formule 1-team van Force India. Teambaas Colin Kolles en chief technical officer Mike Gascoyne zouden met elkaar in de clinch liggen vanwege het te volgen beleid. Maar Giancarlo Fisichella weet van niets.

De Italiaanse coureur van de Indiase renstal verklaarde: "Om eerlijk te zijn merk ik niks van enige onenigheid. Elk team wil competitief zijn en dat leidt ongetwijfeld tot discussies die hoog kunnen oplopen. Maar we hebben daar nog geen moment hinder van ondervonden."

"Onze positie in de achterhoede van de Formule 1 is juist een aansporing om te blijven pushen. Het enige dat ik weet is dat mijn baas Vijah Mallya me een goede auto voor 2009 heeft beloofd en ik vertrouw hem volledig." De drievoudig Grand Prix-winnaar blijft er dan ook rustig onder.

Het team van Vijah Mallya heeft alleen nog geen punt gescoord in zijn debuutseizoen. Dat was volgens de Indiase teambaas ook niet de bedoeling van een opstartjaar. Al was het wel een leuke opsteker geweest.

Rosberg duimt voor regen

Williams-coureur Nico Rosberg hoopt op regen tijdens de Grand Prix van Japan komend weekend. Alleen op die manier denkt de jonge Duitser punten te kunnen pakken op de Fuji Speedway.

"Na mijn tweede plaats in Singapore willen we ons momentum in Japan vasthouden en onze goede prestaties doorzetten," zo denkt Rosberg. "De Fuji Speedway is misschien niet het beste circuit voor onze auto, maar het weer zou weer een grote rol kunnen spelen."

Rosberg blikt ook even terug: "Vorig jaar regende het keihard het hele weekend en er is een grote kans dat dat ook dit jaar weer gebeurd. Als dat zo is hebben we een goede kans op een goed resultaat, omdat onze auto het goed doet in de regen. Dit is verder Toyota's thuiscircuit en ik kijk er naar uit om voor hun thuispubliek te racen."

De coureur staat momenteel op een twaalfde plaats in het rijderskampioenschap met 17 punten. Zijn teamgenoot Kazuki Nakajima heeft er beduidend minder: de 9 punten voor de Japanner zijn goed voor een voorlopige vijftiende plek.

Rentree Hewitt in januari

Lleyton Hewitt maakt zijn rentree in januari. De voormalige nummer één van de wereld. momenteel herstellende van een operatie aan zijn heup, maakte dat vandaag bekend.

Hewitt neemt in januari deel aan een ATP-toernooi in Sydney, een toernooi dat hij al vier maal winnend wist af te sluiten. "Ik kijk uit naar de Australische zomer. Ik ga me in Sydney voorbereiden op de Australian Open."

Hewitt staat momenteel 67e op de wereldranglijst. Hij liet zich opereren na een voor hem teleurstellend verlopen Olympische Spelen van deze zomer.

Passagiers Qantas gewond bij plotselinge daling

Tientallen passagiers aan boord van een Australisch vliegtuig zijn gewond geraakt, enkelen ernstig, toen het toestel een val in de lucht maakte. Waardoor die werd veroorzaakt is nog onduidelijk. Dat heeft het persbureau Australian Associated Press bericht.

Het vliegtuig, een A330-300 van Qantas Airways, was met 303 passagiers en tien bemanningsleden onderweg van Singapore naar Perth en vloog boven West-Australië toen het plotselinge hoogteverlies zich voordeed. Passagiers werden uit hun stoelen geworpen. Minstens twintig van hen liepen botbreuken of ernstige snijwonden op, zestien kwamen er met lichtere verwondingen van af. Of er ook bemanningsleden gewond raakten is niet bekend.

De bemanning besloot tot een noodlanding en zette het toestel zonder verdere problemen aan de grond in Learmonth, aan de kust van de regio Gascoyne. Van tevoren hadden zij een s.o.s. uitgestuurd.

De gewonde passagiers werden naar een ziekenhuis in het veertig kilometer verder gelegen Exmouth gebracht en de politie zei dat vliegtuigen met medische teams naar het gebied onderweg zijn om zich over de gewonden te ontfermen. Voor de andere passagiers wordt vervoer naar Perth geregeld en voor wie niet meteen weer in een vliegtuig wil stappen worden alternatieve voorzieningen getroffen.

De Flying Doctors brachten vliegtuigen in gereedheid om de zwaarst gewonde passagiers naar Perth over te brengen, maar volgens de directeur van de artsenorganisatie verkeert niemand in levensgevaar.

Via het ministerie van buitenlandse zaken worden ambassades en consulaten ingelicht zodra blijkt of en zo ja, welke buitenlanders zich aan boord van het toestel bevonden.

Het bureau voor de veiligheid van de luchtvaart omschreef wat er met het toestel gebeurde als een 'sudden in-flight upset' tijdens een 'level flight'. Het zei dat de meeste gewonden achterin het vliegtuig zaten. Dat er sprake zou zijn geweest van turbulentie wilde het bureau noch Qantas bevestigen.

Meppelink: "Als dit het beste is, dan is het zo"

Gisteren stapte Rob Meppelink op als trainer van RBC Roosendaal.

Afgelopen vrijdag zei de coach nog dat hij nooit de handdoek in de ring zou gooien, maar toch bleek dat er onvoldoende draagvlak was voor een verdere samenwerking. Meppelink beseft nu dat ook het feit dat hij tekeer was gegaan tegen de supporters van RBC niet in zijn voordeel sprak.

"Het was wellicht het verkeerde moment om de fans te bekritiseren. Ik had dat beter kunnen doen op een moment dat wij bovenaan stonden," aldus Meppelink. "Ik heb hier zeven jaar met veel plezier gewerkt. Dan doet het altijd pijn om weg te gaan. Maar als dit het beste is, dan is het zo."

Veghel adviseert meer evacuaties vanwege rook

De gemeente Veghel adviseert mensen in een gebied tussen de brand bij veevoederbedrijf CeHaVe en de snelweg A50 om weg te gaan uit de rook. Het gaat om een gebied in een straal van iets minder dan een kilometer met daarin vooral veel bedrijven.

Het advies aan bedrijven en organisaties is om werknemers naar huis te sturen, schrijft burgemeester Peter Mangelmans in een brief die rond het middaguur verscheen. De brandweer heeft grote moeite met het blussen van de brand die vermoedelijk gisteravond al voor middernacht is ontstaan in een loods van ongeveer vierduizend vierkante meter.

De brandweer verwacht nog zeker de hele dag bezig te zijn met met blussen. De schade door de brand loopt in de miljoenen.

Foto's en een filmpje van de brand zijn inmiddels hier te vinden.

Zaak tegen Lucia de B. heropend

De strafzaak tegen de Haagse verpleegster Lucia de B. wordt heropend. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag vandaag bepaald. De B. werd in 2004 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen tot moord tussen 1997 en 2001.

Advocaat-generaal Geert Knigge diende in juni een verzoek in bij de Hoge Raad om de zaak opnieuw te laten beoordelen. Uit onderzoek bleek in april dat het bewijs voor een van de moorden die De B. zou hebben gepleegd geen standhoudt. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken concludeerde in oktober vorig jaar dat er in de strafzaak fundamentele fouten waren gemaakt. De Hoge Raad vroeg daarop advies aan deskundigen over de noodzaak de zaak te heropenen.

Het bewijs voor een van de moorden die De B. heeft zou hebben gepleegd, houdt geen stand. De verpleegster zou een patiëntje hebben vergiftigd met digoxine, maar een natuurlijke dood wordt niet uitgesloten. Volgens onderzoek was er wel digoxine in het lichaam van de baby aanwezig, maar heeft dat niet per se bijgedragen aan het overlijden. Deze uitkomst kan volgens de raad niet los worden gezien van de overige uitkomsten van het onderzoek.

De B. was naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek sinds begin april op vrije voeten. In juni schortte de Hoge Raad haar straf op zolang het verzoek de zaak te herzien in behandeling was.

De Hoge Raad heeft de zaak doorverwezen naar het gerechtshof in Arnhem. Die behandelt de zaak opnieuw en zal ook nieuwe onderzoeken verrichten. Het hof kan eerdere veroordelingen handhaven of vernietigen. De B. wordt ook nog verdacht van vermogens- en valsheidsdelicten. Het hof doet daar ook uitspraak over.

 

Lucia de B.

Lucia de B.

 

'Iedereen deed mee aan de kredietorgie'

Het is nog maar een klein jaar geleden dat Willem Middelkoop, bekend van het financiële nieuwsprogramma RTL Z, in FOK!radio vertelde over zijn boek 'Als de dollar valt'. Dat gaat over het in elkaar klappen van het financiële systeem. Deze dagen is hij dan ook een druk bezet man. "Het kwartje is nu wel gevallen bij iedereen. De vorige keer dat ik hier in de uitzending was zou een crisis 'kunnen uitbreken', maar we zitten er nu middenin", zo zei hij gisteravond in FOK!radio. "Ik hoop dat de batterij van mijn mobiel het lang genoeg vol blijft houden, want die is bijna leeg", zo illustreert hij noodgedwongen de drukte van dit moment.

"We hebben de afgelopen jaren de welvaart uitgebouwd door schulden te creëren. Huizen werden duurder, die nieuwe keuken kocht je gewoon want je leende wel en een auto leasde je steeds vaker. Maar dat kaartenhuis klapt nu mondiaal in elkaar. Als uitgeleend geld niet meer wordt terug betaald, dan gaat het mis. En komen banken dus in de problemen", zo legt Middelkoop in het kort de crisis van dit moment uit.

"Amerikanen hebben het leven op de pof tot kunst verheven. Maar wij kunnen er ook wat van. De problemen kwamen als eerste in Amerika omdat daar de excessen het grootste waren. Maar nu zijn wij toch ook aan de beurt. Iedereen heeft mee gedaan aan deze kredietorgie." Middelkoop heeft de afgelopen dagen in de media forse kritiek geuit op de bankiers op Wallstreet en de Centrale Bankiers. Maar is niet iedereen schuld? "Je kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze hebzuchtig zijn en dat ze meer willen. Je kan het zelfs bankiers niet kwalijk nemen dat ze meer geld uit willen lenen en dat zij hebzuchtig zijn. Maar je kan het de toezichthouders wel kwalijk nemen dat ze de banken niet kort hebben gehouden. De hoofdschuldige is eigenlijk Alan Greenspan, die tot voor kort het hoofd was van de Amerikaanse Centrale Bank. Hij liet het allemaal toe."

Volgens Middelkoop moeten we ons ook in Europa zorgen maken. "Je ziet dat de zwakste banken als eerste aan de beurt zijn. Dat zijn de banken die de grootste risico's hebben genomen. Hier is dat Fortis. Die dachten vlak voor de crisis grote broer ABN AMRO wel even op te kopen voor 24 miljard euro. Maar echt alle banken wereldwijd zitten in de problemen. Je kan dus wachten op meer nationaliseringen van banken, zoals dat met Fortis is gebeurd.

In een speciaal topic op het FOK!forum kon iedereen vragen stellen aan Willem Middelkoop. Zo wilde DigitaLL weten of er de komende tijd meer sprake zal zijn van inflatie (waardevermindering van geld) of deflatie (waardevermeerdering van geld). "Het klinkt gek, maar eigenlijk allebei", zegt Middelkoop. "Er is sprake geweest van grote geldcreatie. Daardoor krijg je inflatie. Maar door de crisis is veel geld verdampt doordat bijvoorbeeld de beurzen fors dalen. Dat is weer deflatie. Beide effecten ontstaan dus eigenlijk naast elkaar."

Het boek 'Als de dollar valt' gaat over het dalen van de Amerikaanse munt. Tot juni dit jaar was daar ook sprake van. Een euro was 1,60 dollar waard. Maar daarna steeg de dollar waar en lijkt de voorspelling van Middelkoop dus niet uit te komen. Remlof vroeg dus hoe dat nu zat. "De stijging van de dollar is tijdelijk", aldus Middelkoop. "Door de crisis zijn er allerlei processen gaande die voor stijging zorgen. Zo moeten mensen dollarleningen aflossen. Om dat te kunnen doen moet je eerst dollars kopen. Maar ook vluchten veel handelaren nu in de dollar, omdat aandelen niet meer aantrekkelijk zijn. Maar voor de lange termijn moeten er nu veel extra dollars worden bijgemaakt en bijgeleend om de crisis te bezweren. De overheid heeft ook 700 miljard dollar beschikbaar gesteld om de crisis te beteugelen. Dus zal de dollar op termijn waardeloos worden." Maar hoe zit dat dan met de euro, want hier gaat het dus ook niet goed. User dvr vroeg zich dan ook af of we volgend jaar weer gewoon met de gulden betalen. "Een eurocrisis lijkt ook dichtbij. De verschillende eurolanden werken namelijk slecht samen. Elke lidstaat neemt z'n eigen maatregelen. Daardoor is er geen eenheid en dat geeft druk op de euro als munt. Het zou kunnen gebeuren dat landen uiteindelijk uit de euro willen stappen. Maar dat is allemaal erg onduidelijk.

Wat is volgens Willem Middelkoop de oplossing? "Er moet snel een mondiale conferentie komen. Grote delen van het wereldwijde financiële systeem moet worden genationaliseerd. Dat wordt lastig, want landen als China, Rusland en de VS zullen het niet snel eens zijn. Maar de landen moeten niet op zichzelf maatregelen nemen."

Een meerderheid van de luisteraars van FOK!radio lijkt zich geen zorgen te maken over de kredietcrisis. In een speciale poll (rechts onder in beeld) zegt 41 procent van de stemmers dat ze zich geen zorgen maken, maar dat ze het er wel ernstig uit vinden zien. 25 procent maakt zich geen zorgen omdat het toch wel goed komt. 21 procent vreest de kredietcrisis wel en maakt zich zorgen over het eigen geld. Acht procent gaat spaargeld in een oude sok stoppen en van de bank halen. Vijf procent heeft geen mening.
______
Het hele gesprek met Willem Middelkoop is terug te luisteren op Radio.fok.nl

Duitsers willen Schumacher levenslang schorsen

De Duitse wielerbond BDR heeft gezegd dat het een rechtzaak zal gaan aanspannen tegen Stefan Schumacher. Gisteren werd bekend dat de Duitse wielrenner betrapt is op het gebruik van CERA, de derde generatie epo.

BDR-directeur Rudolf Scharping wil het liefst dat Schumacher een levenslange schorsing krijgt. "Als het aan mij ligt komt hij nooit meer in actie voor de BDR," aldus Scharping die tevens zei dat hij erg geschokt is door het dopinggebruik van de winnaar van de twee tijdritten in de Tour de France. "Maar het is ook een goed bericht. Doordat er steeds intensiever gecontroleerd wordt, worden er steeds meer gepakt. Er glipt niemand meer tussendoor."

Atteveld gaat ontslag aanvechten

Raymond Atteveld gaat zijn ontslag bij Roda JC aanvechten. De oefenmeester werd vanochtend de laan uitgestuurd omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de slechte resultaten.

De Limburgers behaalden slechts twee punten uit de eerste vijf wedstrijden. Atteveld is het niet eens met het ontslag en zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma heeft tegenover het Algemeen Dagblad al laten weten dat er actie ondernomen gaat worden.

"Het wordt een zaak van advocaten," aldus Ploegsma

Nakajima nerveus voor eerste thuisrace

Aankomend weekend zal Kazuki Nakajima tijdens de Grand Prix van Japan voor eigen publiek in actie komen. De Williams-coureur, die afgelopen week te horen kreeg dat hij ook in 2009 bij het team zal rijden, is zenuwachtig voor de thuisrace.

"Ik heb bijzonder veel zin in mijn thuisrace en het zal voor het eerst sinds drie jaar zijn dat ik weer in Fuji ben. Het was het thuiscircuit van mijn vroegere Formule 3-team, dus ik heb in de omgeving gewoond. Het voelt erg goed om weer terug te gaan en deze keer rijd ik er in een Formule 1-wagen, dus ik kan niet wachten. Ik denk dat de fans veel van me zullen verwachten omdat ik momenteel de enige Japanse coureur ben, dus ik ben wel wat nerveuzer dan normaal voor de race. De sfeer zal echter gewoon fantastisch zijn en ik zal mijn best doen om er van te genieten en hopelijk wat punten te behalen," aldus de Japanner.

Martens: "Resultaat bepaalt sfeer rondom ploeg"

Na een slecht begin van dit seizoen heeft AZ de smaak te pakken in de Eredivisie. De Alkmaarders verloren hun eerste twee duels van dit seizoen, maar wonnen daarna van PSV (1-0), Willem II (2-5) en Sparta (6-0). De ploeg van coach Louis van Gaal heeft het vertrouwen dan ook weer terug.

"Alles valt of staat met het resultaat. Ja, het is merkwaardig dat het zo snel om kan slaan. Na twee wedstrijden merkte je hier al dat er gevoelens opkwamen van het vorige seizoen. En hoe langer het resultaat dan uitblijft, hoe meer twijfel er insluipt," aldus Martens die zelf zijn rentree maakte in de wedstrijd tegen PSV nadat hij lange tijd aan de kant stond met een knieblessure. "Ik ben iemand die snel van blessures herstelt. Maar vervolgens duurt het bij mij heel lang voordat ik van wedstrijdfit tot topvormfit kom."

"Je moet er als twaalfde man wel meteen staan als er iemand wegvalt. De wedstrijd tegen PSV is de ommekeer geweest. Daar moet je een beetje geluk mee hebben. Maar we hebben die hele wedstrijd met discipline en werkkracht gespeeld. Dat was allemaal heel belangrijk voor de hele ploeg én voor mij."

"Jammer dat Verboom weg is"

Eric Verboom besloot vorige week niet verder te gaan als bondscoach van de vrouwen van Jong Oranje. Hij vond dat de hockeybond de lange termijn uit het oog verloor. Marjolein Bolhuis-Eysvogel, commissaris tophockey dames van de KNHB, vindt het zonde.

"Ik vind het jammer dat hij weg is, maar Eric wilde nu al bijna alle namen van zijn WK-selectie zwart op wit krijgen. Dat kunnen wij niet doen. Dan zouden we een heel star beleid gaan voeren", aldus mevrouw Bolhuis. "We wilden echt dat Eric komende zomer als bondscoach naar het WK zou gaan."

"Maar hij had er geen vertrouwen in dat hij naar het wereldkampioenschap zou gaan met de spelers die hij wilde. We konden hem daar ook geen garantie over geven. Want je hebt te maken met de individuele ontwikkeling van spelers. Sommige talenten zijn al vroeg klaar voor het Nederlands elftal. Dat zag je in Beijing aan Lidewij Welten en Eva de Goede. Anderen kun je beter nog in Jong Oranje laten spelen. Zoiets kun je vooraf niet schriftelijk vastleggen", vervolgt de commissaris.

Ze zegt ook: "En komende zomer hebben we te maken met een bijzondere situatie. Het EK van het Nederlands elftal valt in dezelfde maand als het WK voor Jong Oranje. Jammer dat het zo is gelopen, want ik heb veel waardering voor Eric." De zoektocht naar een nieuwe bondscoach is inmiddels al in volle gang. Bolhuis: "We hebben meerdere mensen op het oog. Ik hoop dat we binnen een maand iemand hebben gevonden."

Ook Vandenbroucke wil terugkeren

In navolging van Lance Armstrong, Ivan Basso en Aleksandr Vinokourov wil ook Franck Vandenbroucke terugkeren in het professionele wielerpeloton. Dit heeft de 33-jarige Belgische wielrenner gezegd,

VDB was een groot talent, totdat hij in de problemen kwam door drugsgebruik. "Ik zal leven als een pater", aldus de voormalig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik.

Gisteren maakte overigens de 44-jarige Raúl Alcalá zijn rentree. De voormalig wielrenner van PDM, WordPerfect en Motorola eindigde als 52e in de eerste etappe van de Ronde van Chihuahua.

Loting UEFA Cup

Zojuist is de loting voor de groepsfase van de UEFA Cup verricht. Ajax en Feyenoord ontmoeten oude bekenden met Slavia en Nancy, terwijl Heerenveen tegen AC Milan moet aantreden. Hieronder vind je de volledige loting.

Groep A

FC Schalke 04 (GER)
Paris Saint-Germain FC (FRA)
Manchester City FC (ENG)
Real Racing Club de Santander (ESP)
FC Twente (NED)

Groep B

SL Benfica (POR)
Olympiacos CFP (GRE)
Galatasaray SK (TUR)
Hertha BSC Berlin (GER)
FC Metalist Kharkiv (UKR)

Groep C

Sevilla FC (ESP)
VfB Stuttgart (GER)
UC Sampdoria (ITA)
FK Partizan (SRB)
Royal Standard de Liège (BEL)

Groep D

Tottenham Hotspur FC (ENG)
FC Spartak Moskva (RUS)
Udinese Calcio (ITA)
NK Dinamo Zagreb (CRO)
NEC Nijmegen (NED)

Groep E

AC Milan (ITA)
SC Heerenveen (NED)
Sporting Clube de Braga (POR)
Portsmouth FC (ENG)
VfL Wolfsburg (GER)

Groep F

Hamburger SV (GER)
AFC Ajax (NED)
SK Slavia Praha (CZE)
Aston Villa FC (ENG)
M¦K ´ilina (SVK)

Groep G

Valencia CF (ESP)
Club Brugge KV (BEL)
Rosenborg BK (NOR)
FC København (DEN)
AS Saint-Étienne (FRA)

Groep H

PFC CSKA Moskva (RUS)
RC Deportivo de La Coruña (ESP)
Feyenoord (NED)
AS Nancy-Lorraine (FRA)
KKS Lech Poznań (POL)

'Honderdduizenden Amerikanen mogen niet stemmen'

Door de afwezigheid van goede wetgeving mogen waarschijnlijk honderdduizenden Amerikanen uit meer dan negentien staten onterecht niet stemmen.

Alle Amerikanen die mogen stemmen staan op zogenaamde 'voter rolls'. Elke gemeente heeft zo'n lijst en houdt deze accuraat door regelmatig mensen van de lijst te verwijderen die niet meer mogen stemmen, zijn verhuisd of zijn overleden. Als je een misdrijf hebt gepleegd verlies je automatisch het recht om te stemmen. Dit wordt ook wel 'voter purging' genoemd. 

Een recent onderzoek van het Brennan Center for Justice op de New Yorkse rechten universiteit brengt een problematische bijkomstigheid aan het licht. Er blijkt geen nationale standaard te zijn voor het opschonen van 'voter rolls'. Hierdoor komt het voor dat stemgerechtigde Amerikanen vaak onterecht van de lijst worden verwijderd. 

Het instituut omschrijft de procedure om de lijsten op te schonen als 'chaotisch, vatbaar voor manupulatie en fouten, omhuld in geheimzinnigheid en oncontroleerbaar'. "De procedure is fout omdat het in geheimzinnigheid gebeurt en niemand aansprakelijk is voor fouten. Ambtenaren maken ontelbare fouten en de burgers kunnen er niets tegen doen. Mensen die vier november aanstaande willen gaan stemmen en dat vervolgens niet mogen, moeten geen genoegen nemen met 'no' en eisen dat ze toch mogen stemmen", aldus Michael Waldman, directeur van het instituut. 

In de gemeente Muscogee County, dat ligt in de Amerikaanse staat Georgia, werden door een ambtenaar 700 mensen van de lijst gehaald omdat ze zouden zijn veroordeeld voor een misdrijf. Het merendeel had echter zelfs nog nooit een parkeerboete gehad. Een lid van de kiescommissie van de staat Mississippi ontdekte dat een collega onterecht 10.000 mensen thuis achter haar computer van de lijst had verwijderd. Ook in Louisiana werden onlangs 21.000 mensen van de lijst gehaald, veelal slachtoffers van recente orkanen in het gebied. 

De oorzaak van de fouten ligt meestal bij het verwisselen van namen, adressen en strafbladen. Deze 'fouten' kunnen voorkomen worden door in die negentien staten een wet aan te nemen die het 'purgen van voters' verbiedt in de negentig dagen voorafgaand aan de verkiezingen.

 

 Met dank aan Kirsten Verdel voor de tip.

Nintendo DSi krijgt regio-codering?

Volgens Nintendo Europa zal de opvolger van de Nintendo DS, de DSi, een regiocodering krijgen voor games die specifiek voor de DSi ontwikkeld zijn. Dit wordt gedaan omdat de DSi meer met netwerkfuncties zal gaan werken en deze voor elke regio geoptimaliseerd dienen te worden. Een andere reden is dat de DSi een systeem krijgt waarbij je kan instellen of games gespeeld mogen worden die boven een bepaalde leeftijdsgrens gecategoriseerd zijn. Aangezien deze leeftijd in elke regio anders kan zijn, wordt de regiocodering toegepast.
De software die Nintendo levert voor het apparaat zelf zal regiovrij zijn, zoals de internetbrowser en de mogelijkheid om foto's uit te wisselen.

Opvallend is dat de uitvoerend vice-president van Nintendo Amerika zei dat de DSi waarschijnlijk geen regiocodering zal bevatten, omdat het regiovrije aspect zo aantrekkelijk is:

"I believe that just as you can currently buy a DS in Japan and use it here in the U.S., that you should be able to do that with DSi... I carry around my Ice Blue DS because I like the color, and I could find it in Japan and couldn’t find it here."

De president van Nintendo Amerika, Reggie Fils-Aimé, wist zelfs niets af van wel of geen regiocodering.

Voorlopig blijft het dus een mysterie of de DSi een regiocodering zal krijgen op de games.

Al 100 bezoekers film Thijs Römer

Reeds 100 mensen bezochten de afgelopen week Het Wapen van Geldrop, het debuut van Thijs Römer-Schuurman, de kleinzoon van Baantjer-acteur Piet en de man van Katja Schuurman. De film kreeg vernietigende kritieken, zowel op internetsites als in de 'echte' pers.

Vorige week verklaarde Römer in Goedemorgen Nederland dat recensies op internet niet tellen omdat dit slechts meninkjes zijn. De dagbladen schreven de film echter ook de grond in. In de Revu zei Römer nog te hopen op 100.000 bezoekers. Vanaf donderdag draait het Wapen van Geldrop nog slechts in één bioscoop. De andere zalen nemen de film niet meer op in hun programma. Het Wapen van Geldrop gaat over een stel labiele mensen die bijna drie dagen doen over een ritje van Leidschendam naar Geldrop.

Naast Römer zelf spelen Katja Schuurman en Tara Elders mee. Overigens is Römer zelf ook nooit te beroerd om zijn mening te geven. Vorig jaar zei hij nog over Ferry Somogy dat hij in Amerika geen deuk in een pakje boter acteerde.



Meninkjes op internet.

'Spaargarantie in Europa wordt 100.000 euro'

De minimumgarantie voor spaartegoeden in de EU-landen komt te liggen op 100.000 euro. Dat zei de Ierse minister van financiën Brian Lenihan vandaag in Luxemburg.

De bewindsman deed de uitspraak in de marge van een overleg met zijn EU-collega's. Volgens een medewerker van minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) daarentegen is het overleg nog 'in volle gang' en zijn er nog geen concrete toezeggingen gedaan over de hoogte van de minimumgarantie.

Nederlandse spaarders krijgen nu bij het faillissement van hun bank een garantie tot 38 duizend euro. De Nederlandsche Bank staat hier garant voor. In andere EU-lidstaten ligt dit bedrag hoger of juist lager. Volgens de Ierse minister zou er overeenstemming zijn om het bedrag voor alle lidstaten gelijk te trekken op 100 duizend euro. Het plan is bedoeld om het vertrouwen van spaarders in hun bank te behouden.

Tijdens het overleg in Luxemburg breken de ministers zich ook het hoofd over de aanpak van de torenhoge bonussen, ook na een wanprestatie, voor bestuurders van banken.

Grasshopper Manufacture komt met survival-horrorgame

Epic, EA en Grasshopper Manufacture gaan samen een nieuwe survival-horrorgame maken. Epic zal de Unreal Engine 3 en ondersteuning hiervoor bieden, EA zal de game uit gaan geven en Grasshopper Manufacture zal de game gaan ontwikkelen. Het project staat onder leiding van Suda51, de ontwerper van onder meer Killer7, en Shinji Mikami, de bedenker van Resident Evil.

De reden dat Grasshopper voor de Unreal Engine gekozen heeft is simpel: het is een eenvoudig, maar krachtig gereedschap waarmee ze hun ideeën snel op het scherm kunnen krijgen. Epic is ook enthousiast over de samenwerking, aangezien Suda51 bekend staat om zijn innovatieve ideeën en ze zijn benieuwd wat hij met de Unreal Engine uit kan halen.

Hoe de game gaat heten, op welke platforms het verschijnt, wanneer het uit zal komen of welke setting het krijgt is allemaal nog onbekend, maar we houden jullie op de hoogte.

CNV komt voorlopig niet met looneis

Het CNV komt vandaag in het najaarsoverleg niet met een looneis. "Er zijn sterke argumenten om eerst even naar de economie te kijken. Banen zijn op dit moment een smal paadje, daar moeten we nu voor gaan." Dat zei CNV-voorzitter René Paas vandaag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Het CNV is nu van plan om in december een looneis op tafel te leggen op basis van de meest actuele economische cijfers. "Wij willen zo goed mogelijk weten hoe de lasten zich ontwikkelen. We bepalen de cijfers voor 2009 en als er zoveel gebeurt, is het verstandig om te kijken wat zich er in de laatste weken afspeelt."

Ecclestone uit zware kritiek op Ferrari

Formule 1-baas Bernie Ecclestone slaat hard terug nadat Ferrari-president Luca di Montezemolo kritiek heeft geuit op de race in Singapore. De Italiaan vond dat de race één grote circusvoorstelling was in plaats van een echte Grand Prix.

"Wanneer we racen op circuits waar een circus of iets anders beter past, kan jammer genoeg van alles gebeuren door het spektakel dat de safetycar verzorgt," aldus Di Montezemolo in Gazzetta dello Sport. "Dit is vernederend voor de sport."

Ferrari wist mede door de problemen met de pitstop van Massa geen punten te scoren en zag Lewis Hamilton uitlopen in de stand van het kampioenschap en zag bovendien McLaren de eerste plaats overnemen in het constructeurskampioenschap.

Ecclestone vindt dat de Ferrari-president zich stil had moeten houden. "Als Di Montezemolo gelijk heeft dat de race in Singapore een circus was, dan moeten we hem dankbaar zijn dat hij voor de clowns zorgde. Na dit slechte weekend van Ferrari had hij zich gewoon stil moeten houden."

"Als Massa het kampioenschap verliest, dan weet hij dat het team er verantwoordelijk voor is. Als hij door was gegaan, had hij iedereen in Singapore schade toegebracht," refereert de Brit aan de mislukte pitstop in Singapore, waarbij Massa zo veel tijd verloor dat hij geen punten meer wist te scoren in het vervolg van de race.

Volgens Ecclestone moet Ferrari gewoon weer werken met een lollipop-man. "Als ik een wijsneus zou willen zijn, zou ik een systeem ontwerpen dat de rijder pas zou laten gaan als de brandstofslang er uit gehaald wordt. Waarom moeten ze een stukje technologie gebruiken waarbij het mis kan gaan in plaats van de lollipop-man. Het is een beetje te."

Ferrari heeft inmiddels laten weten de lollipop-man voor de rest van het seizoen weer te gebruiken.

Atteveld ontslagen door Roda JC

Roda JC heeft trainer Raymond Atteveld op non-actief gesteld. De oefenmeester wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte seizoensstart van de Limburgers in de Eredivisie, die uit de eerste vijf wedstrijden slechts twee punten wisten te vergaren.

De taken van Atteveld worden voorlopig waargenomen door assistent-trainer Martien Koopman. Atteveld was sinds het begin van 2007 actief als hoofdtrainer van Roda JC, daarvoor werkte hij als assistent onder Huub Stevens. In februari van dit jaar werd het contract van de oefenmeester nog verlengd tot medio 2010. Vorig seizoen werd door Roda JC zelfs de bekerfinale bereikt.

Dit seizoen gaat het vooralsnog niet voor de wind wat nu dus heeft geresulteerd in het ontslag van Atteveld.

Tung: "Team verrichtte een wonder"

A1GP-coureur Ho-Pin Tung vindt dat zijn team China een wonder heeft verricht door toch aan de start te verschijnen in Zandvoort voor de eerste race. De Nederlander met een Chinese licentie heeft niet met de auto kunnen testen en kon pas op zondag voor het eerst de baan op rijden. Toch behaalde hij twee punten.

De auto van team China arriveerde pas zaterdag in de loop van de dag op het circuit in Zandvoort, op het moment dat de andere teams al aan het trainen waren. Daarna moest de auto nog afgebouwd worden, waardoor Tung die dag niet meer in actie kon komen. Op zondagochtend heeft hij nog een stoeltje gepast, waarna hij in een ingelaste training op zondagochtend zijn eerste meters met de auto kon maken.

"Het team heeft echt perfect gewerkt," zei Tung na de regenachtige zondag op Zandvoort. "Dat ze de auto klaar hebben gekregen is echt een wonder. De sprintrace van zondagochtend was een supergoede race. Ik startte vanaf de zestiende plek en lag in de slotfase vijfde. Helaas raakte ik in de laatste ronde de auto kwijt door een enorme windvlaag. Uit de analyse van de data bleek ook dat ik precies hetzelfde deed als alle voorgaande ronden."

In de tweede race spinde Tung toen hij bezig was zichzelf een weg te banen door het veld. Slechts door hulp van marshalls kon hij zijn weg vervolgen en werd hiervoor bestraft met een drive-through-penalty. "De auto wilde niet meer in de versnelling en ik moest wachten tot de marshals me wegduwden. Later kreeg ik een drive through-penalty, waar ik zo mijn eigen mening over heb. Mijn race was toen echt geruïneerd, want ik liep hierdoor bij de tweede neutralisatie een ronde achterstand op." Daarna werd hij door Daniel Morad van Team Libanon nog bij de Tarzanbocht van de baan gereden, waardoor zijn race er op zat. Desondanks kreeg hij voor zijn negende plaats nog twee punten.

Heidfeld wil titel met BMW

BMW Sauber bevestigde gisteren dat Robert Kubica en Nick Heidfeld volgend seizoen ook voor het team zullen rijden. Heidfeld reageerde hier verheugd op en wil met het team volgend seizoen voor de titel gaan.

"Ik ben erg blij met deze bekendmaking en met het vertrouwen dat het team in mij heeft," aldus de Duitser. "Ik heb altijd laten weten dat ik graag bij BMW-Sauber wilde blijven, omdat we steeds onze doelen hebben gehaald en omdat ik volgend jaar graag met dit team voor de wereldtitel wil gaan. Dit seizoen waren er een paar momenten dat ik en het team niet bepaald tevreden waren over hoe het ging, maar we hebben de problemen steeds het hoofd weten te bieden."

Heidfeld is bezig aan een goed seizoen en staat momenteel vijfde in het kampioenschap. Zijn beste resultaten dit jaar zijn tweede plaatsen die hij behaalde in Australië, Canada, Engeland en België. Zijn teamgenoot Kubica doet het wat beter in het kampioenschap en wist in Canada zelfs de race te winnen.

Juventus terug in race om Diego

Volgens het Italiaanse Tuttomercatoweb heeft Juventus hernieuwde interesse in spelmaker Diego van Werder Bremen.

Het gaat niet lekker met de Oude Dame, dat in de eerste zes duels pas negen punten heeft vergaard. Trainer Claudio Ranieri staat derhalve onder druk. Technisch directeur Alessio Secco is echter al bezig met de transferperiode in januari, waarbij het oog weer is gevallen op middenvelder Diego van Werder Bremen.

De Braziliaan werd ook afgelopen zomer al in de gaten gehouden, maar toen kwam het niet tot een transfer. Na de 1-2-nederlaag tegen Palermo is de roep om versterkingen, met name op het middenveld, weer luider geworden.

Capello schrijft Owen nog niet af

Bondscoach van Engeland Fabio Capello heeft Michael Owen niet opgenomen in zijn selectie voor de komende twee WK-kwalificatieduels tegen Kazachstan en Wit-Rusland. Volgens keeperstrainer Ray Clemence betekent dit echter niet dat de spits definitief uit beeld is.

Capello geeft momenteel de voorkeur aan Emile Heskey, Wayne Rooney, Peter Crouch en Jermain Defoe, maar dit houdt niet in dat de aanvaller van Newcastle United moet wanhopen. "Fabio heeft duidelijk aangegeven dat voor geen enkele speler de deur gesloten is. Hij ziet graag spelers die in vorm zijn en de dingen doen waar ze goed in zijn," aldus Clemence tegenover SkySports.

"Natuurlijk is het voor Michael op dit moment een moeilijke tijd bij Newcastle. Maar dit gaat ook op voor zijn teamgenoten. Het enige dat hij kan doen is hard werken en doelpunten maken."

Extra trainingen voor spelers Dender

FCV Dender-trainer Johan Boskamp grijpt de competitieloze week aan om zijn spelers wat extra arbeid te laten verrichten, aldus Voetbal België.

Normaal gesproken krijgen de spelers in een interlandweek een extra vrije dag om wat meer rust te krijgen, maar de Nederlander laat zijn selectie deze week juist elke dag twee keer trainen.

De reden hiervoor is de 2-1 nederlaag tegen Tubeke van afgelopen weekend. Voor Boskamp, die nu met Dender op een zestiende plaats bivakkeert, was dit verlies de druppel die de emmer deed overlopen. Naast de extra trainingen staat er voor de selectie van FCV Dender ook een pittig gesprek met manager Patrick Asselman op het programma.

Lollipop-man terug bij Ferrari

Ferrari stapt in de aanloop naar de Grand Prix van Japan af van het pitstopsysteem met lichten en gaat weer een lollipop-man gebruiken. Zo wil het team een herhaling van de gemaakte fouten in Valencia en Singapore voorkomen.

In Valencia verloor Kimi Räikkönen veel tijd toen het tanken nog niet klaar was en het systeem hem te vroeg wegstuurde. In dezelfde Grand Prix werd Felipe Massa weggestuurd, terwijl de Force India van Adrian Sutil net door de pitstraat reed. In Singapore ging het mis bij de safetycar-situatie. Het systeem werd handmatig bediend, maar Massa werd desondanks te vroeg weggestuurd waarbij hij de slang van de tankinstallatie meesleepte en wederom bij Sutil in de buurt uitkwam. Massa moest wachten in de pitstraat tot de slang verwijderd was en verloor zo veel tijd. Ook moest hij vanwege het incident een drive-through-penalty uitvoeren.

En toch wil teambaas Stefano Domenicali het liefst het systeem houden. "Omdat het ons belangrijke tijdwinst oplevert," zei hij tegen Sky Italia. "We gaan toch terug naar het oude systeem, dus inclusief lollipop-man, omdat we hebben gemerkt dat het team behoefte heeft aan rust. In deze fase van het seizoen en met alle spanning die erbij hoort, is het beter om iedereen die in het heetst van de strijd aan de auto werkt rust in het hoofd te bezorgen.'

Met nog drie races te gaan staat Massa zeven punten achter op WK-leider Lewis Hamilton. Daarom moet Ferrari in Japan maximaal scoren om nog een kans op de titel te houden. "Ferrari is ervan doordrongen dat we moeten vechten voor wat we waard zijn. Ook zijn we ons ervan bewust dat alles moet kloppen om te winnen. Dat is precies wat we in Japan willen doen: een goed en foutloos weekend draaien met een zege tot besluit," aldus Domenicali.

Hij wil het liefst ook in de andere races een dubbelslag slaan, zodat Massa de titel pakt. "Ik ben ervan overtuigd dat we de komende drie races over de juiste ingrediënten beschikken om te winnen. Nu moeten we er een smakelijk geheel van maken. Het wordt geen gemakkelijke opgave, maar onmogelijk is het zeker niet."

Henry weer gelinkt aan Manchester City

Volgens The Daily Mail heeft Manchester City nieuwe hoop om Thierry Henry in de winterstop naar Engeland te halen.

Henry vertrok in de zomer van 2007 van Arsenal naar Barcelona. Bij The Gunners maakte de Fransman zeven jaar lang furore, maar in Spanje heeft hij vooralsnog moeite om zich op zijn gemak te voelen.

De 30-jarige aanvaller mist zijn dochtertje Tea, die in Londen woont, en is bovendien niet erg gelukkig met zijn rol op de flank. Desondanks scoorde Henry vorig seizoen nog 22 keer.

Sinds de overname door de Abu Dhabi Group zit Manchester City er financieel warmpjes bij. De transfersom, hoe hoog deze ook al zijn, is derhalve geen probleem voor City. De ploeg van manager Mark Hughes staat er ondanks de financiële impulsen nog niet bijster goed met slechts negen punten uit de eerste zeven duels in de Premier League.

WBA mengt zich in strijd om De Sutter

Gisteren meldden we nog dat Tom de Sutter waarschijnlijk naar Anderlecht verkast, maar er is een nieuwe kaper op de kust.

Volgens The Mirror heeft West Bromwich Albion een bod van vier miljoen euro weggelegd bij Cercle Brugge.

De Engelse club deed in de zomer ook al een poging om de international naar Engeland te halen, maar een bod van zo'n 2,5 miljoen euro werd destijds weggehoond. Naast De Sutter is ook de Oscar Trejo van Real Mallorca in beeld, maar die moet zo'n zeven miljoen euro opbrengen.

Spoeddebat over handhaving rookverbod

De Tweede Kamer buigt zich voor de eerste keer over het rookverbod sinds de invoering. In een spoeddebat willen VVD en Partij voor de Vrijheid weten waarom toezichthouder VWA sinds vorige week meteen boetes uitdeelt.

Van de cafébazen die een waarschuwing hebben gehad voor het overtreden van het rookverbod doet de helft niets om een boete te ontlopen. Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit maandag. De toezichthouder deelt daarom sinds woensdag boetes uit.

Het rookverbod wordt drie maanden na uitvoering in 95 procent van de 6742 bezochte horecabedrijven nageleefd. Van de bezochte cafés bleek een kwart zich niet aan de regels te houden. Bij tien procent wordt het rookverbod volgens de VWA bewust overtreden. De autoriteit zegt deze cafés sinds half september scherper in de gaten te houden. Vorige week zijn 22 boetes uitgedeeld. Het totaal ligt nu op vijftig.

De VWA kan ook een compleet stadscentrum controleren. Bij zo'n actie in Zaandam werden vorige week dertien inspecties uitgevoerd en acht boetes uitgedeeld. Ook in Amersfoort kregen kroegbazen bezoek. Hier waren alle cafés rookvrij.


Foto bij: Spoeddebat over handhaving rookverbod  (foto: DAG)

Vorm: "Blij om Kuijt terug te zien bij Oranje"

FC Utrecht-doelman Michel Vorm was de meest verrassende naam in de selectie van bondscoach Bert van Marwijk voor de WK-kwalificatieduels tegen IJsland en Noorwegen.

De 24-jarige Vorm verheugt zich met name op het weerzien met voormalig clubgenoot Dirk Kuijt. "Als A-junior trainde ik al met het eerste van Utrecht mee en na afloop gebruikte Dirk me als 'schietschijf' om nog lekker te kunnen afronden op doel. Ook dat heeft me een betere keeper gemaakt," zegt de doelman over de aanvaller van Liverpool in de Telegraaf.

Het is goed mogelijk dat het avontuur van Vorm bij Oranje aan het einde van de week al voorbij is. "Als Henk Timmer fit is, moet ik in principe vrijdag weer naar huis. Ik ga mijn best doen, genieten en houd mijn oren en ogen goed open. Dit zijn ervaringen waar ik mijn voordeel mee moet doen," aldus de goalie van de Domstedelingen.

Agent in Nieuwegein mishandeld

Een 48-jarige man uit Nieuwegein is afgelopen vrijdag in zijn woonplaats aangehouden voor onder andere een poging tot zware mishandeling van een politieagent. Dit maakte de politie gisteren bekend.

De surveillerende agenten zagen in Nieuwegein een automobilist mobiel bellen, zonder daarbij gebruik te maken van een hands-free set. Daarnaast droeg de man geen gordel. Dit was voor de agenten reden genoeg om de man een stopteken te geven.

Nadat de man was gestopt weigerde hij zijn rijbewijs te laten zien en hij ontkende in alle toonaarden dat hij mobiel had gebeld tijdens het rijden. Toen hij probeerde weg te rijden, wilde één van de agenten dat voorkomen door de contactsleutel om te draaien.

Dit lukte niet en de verdachte reed weg. De agent werd hierdoor enkele meters met de auto meegesleurd. De agent kon loskomen en de verdachte ging er vandoor. Met meerdere politieauto's werd naar de man gezocht. Agenten konden hem uiteindelijk bij zijn woning aanhouden. De politieagent is met de schrik vrijgekomen en heeft geen letsel opgelopen.

Met dank aan barnietheone voor de submit.

Betrapt op rijden met joint

Een vrouw (26) uit Maastricht is zondagmiddag in Vught aangehouden wegens het rijden onder invloed van verdovende middelen. Een motoragent zag de auto met de vrouw in 's-Hertogenbosch voor een stoplicht staan toen hij een sterke wietlucht rook die uit de auto vandaan leek te komen. De agent zag ook dat de vrouw een aangestoken joint in haar hand hield.

Nadat de vrouw de A2 richting Eindhoven op was gereden heeft de agent haar een stopteken gegeven en even later werd zij aangehouden. De vrouw had bloeddoorlopen ogen en gaf toe tijdens het rijden een paar trekjes van de joint te hebben genomen. De vrouw is door de agent meegenomen naar het bureau, waar een bloedproef af werd genomen. Toen de uitslag positief bleek is haar rijbewijs ingevorderd.

Jaloerse man gijzelt 42 personen in Guatemala

Een gewapende man houdt 42 personen gegijzeld in een callcentrum in Guatemala-Stad en dreigt explosieven te laten ontploffen. De man wordt gedreven door jaloezie. Dat heeft de politie gezegd.

De 29-jarige man overmeesterde maandagavond een bewaker van het callcentrum en nam hem zijn pistool af. Hij opende het vuur op drie medische hulpverleners die het gebouw binnengingen om met hem te praten. Hij beweerde dat hij over explosieven beschikte.

De politie zei dat hij werd gedreven door jaloezie om een vriendin of voormalige vriendin die in het callcentrum werkt. Het is niet bekend of zij zich onder de gijzelaars bevindt. Behalve terugtrekking van de politie uit de omgeving heeft de man geen eisen bekendgemaakt.

Nadat het nieuws van de gijzeling op de radio was gekomen verzamelden zich familieleden van de gijzelaars bij het gebouw.

Overvaller zet look-alikes in

Wie een bank gaat beroven wil niet opvallen. Een Amerikaanse overvaller had hiervoor wel een hele speciale truc bedacht; hij betaalde mensen om er die dag exact hetzelfde als hem uit te zien, zodat de politie hem niet zou herkennen.

In een online advertentie bood de man 28,50 dollar per uur aan, aan een ieder die op een specifiek tijdstip met een blauw overhemd, geel veiligheidsvest en een masker op zijn gezicht bij een bank zou gaan staan.  

Een aantal mensen had gehoor gegeven aan de oproep en stond in de omschreven uitrusting bij de bank te wachten. In exact dezelfde kleding dook de overvaller op en nam een flinke buit mee naar huis. Door het grote aantal look-alikes op de plaats van de misdaad, heeft de politie de echte dader nog niet kunnen vinden. De politie heeft ook nog niet kunnen achterhalen wie de advertentie plaatste.

De overvaller heeft zijn unieke truc niet zomaar uit de lucht gegrepen. In 1999 is er een film uitgebracht waarin dezelfde truc gebruikt werd. In de film 'The Thomas Crown Affair' werden bewakers van een museum afgeleid door look-alikes van een kunstdief die een trenchcoat en bolhoed droeg.

Met dank aan qu63 voor de submit.

Silicon Knights ontslaat 'tijdelijk' 26 werknemers

De ontwikkelstudio van Denis Dyack, Silicon Knights, heeft 26 van de ruim 180 werknemers ontslagen. Dit is het gevolg van een reorganisatie van het bedrijf dat onlangs de game Too Human opleverde om zo aan een aantal nieuwe projecten te gaan beginnen.

De 26 werknemers in kwestie zijn echter niet permanent ontslagen volgens Dyack. Tijdens het ontwikkelproces van een game groeit een team, na de oplevering worden een aantal mensen ontslagen. Dit gebeurt vaker binnen de gamesindustrie. Dyack benadrukte dat degenen die ontslagen zijn stuk voor stuk hardwerkende en gewaardeerde collega's waren. Hij hoopt ze terug bij Silicon Knights te krijgen zodra de nieuwe projecten van de grond komen. De namen van de 'slachtoffers' zijn niet bekend, maar volgens een anonieme bron zitten er mensen bij die al lang bij Silicon Knights werkten.
Tussen de ontslagen zitten geen directieleden of afdelingshoofden.


De kerel links was gewoon niet overtuigend genoeg als ridder

Het officiële persbericht van Silicon Knights:

"After any big game ships, there is always some attrition. Teams are lean and mean in the beginning, grow toward the end of the project, and then whittle down once the project is finished. To that end, Silicon Knights temporary laid-off 26 employees today while they ramp up on other projects. All the company's directors and leads are still at Silicon Knights and working on its next projects.

The slight cutback comes after four years of unprecedented growth for the St. Catharines', Ontario (Canada) company, during which its headcount had expanded to more than 180 employees.

Denis Dyack, President and founder of the company, stated, 'Silicon Knights is currently working on several new and exciting games that will be announced to the public in the coming months. In addition to those projects, Silicon Knights continues to develop and promote other new and original ideas, which will become the innovative games of tomorrow. These 26 individuals are hard-working and valued team members that we hope to bring back as we ramp up on our future projects.'"

Traangas tegen betogers in Thailand

De Thaise oproerpolitie heeft vandaag slag geleverd met enkele duizenden betogers die het parlementsgebouw hadden gebarricadeerd om de nieuwe premier te verhinderen zijn eerste beleidstoespraak te houden. Tientallen betogers raakten gewond.

Premier Somchai 

De politie gebruikte traangas om de menigte te verspreiden en met anderhalf uur vertraging kon premier Somchai Wongsawat de parlementszitting alsnog openen. De oppositionele Democratische Partij boycotte de bijeenkomst uit protest tegen het geweld dat tegen de betogers was gebruikt.

Terwijl Somchai zijn rede uitsprak, kwamen buiten het parlementsgebouw opnieuw groepen demonstranten opzetten, sommigen gewapend met stokken en katapulten. De politie gebruikte wederom traangas om hen te verwijderen.

Versperringen 

De betogers, verenigd in de Volksalliantie voor Democratie, waren 's nachts naar het parlementsgebouw opgetrokken vanuit het regeringscomplex dat zij sinds eind augustus bezet houden. Ze brachten versperringen van prikkeldraad en autobanden rond het gebouw aan om parlementsleden de toegang te versperren.

Geweervuur 

Verslaggevers zeiden geweervuur te hebben gehoord toen de politie na het aanbreken van de dag tegen de demonstranten begon op te treden, maar de politie zei uitsluitend traangas te hebben gebruikt.

Ziekenhuismedewerkers zeiden dat 65 mensen gewond zijn geraakt. Twee gewonden zijn er ernstig aan toe. Een verloor een been, de ander werd in de borst getroffen door splinters van een traangasgranaat.

Shinawatra 

De Volksalliantie voor Democratie heeft met massademonstraties gedaan gekregen dat de door hen verfoeide premier Thaksin
door het leger werd afgezet. De partij van Thaksin won echter de verkiezingen. De eerste premier die vervolgens aantrad moest na nieuwe demonstraties het veld ruimen en de Volksalliantie poogt nu ook zijn opvolger Somchat, een zwager van Thaksin, het regeren onmogelijk te maken.


Traangas tegen betogers in Thailand  (foto: DAG)

OV-chipkaart gaat het dubbele kosten

De kosten van de OV-chipkaart lopen volledig uit de hand. Dat schrijft het AD vandaag op basis van een nog vertrouwelijk advies. Bovenop de geraamde 250 miljoen euro komt nu al honderd miljoen, schrijft de krant, onder meer vanwege haperende toegangspoortjes en het rumoer over de beveiliging van de pas.

Een commissie onder leiding van Anne Willem Kist, oud-bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten, voorziet bovendien jaarlijks 18 miljoen euro aan tegenvallers tot en met 2017. De commissie wil 'vastberaden' doorgaan met de invoering, omdat de kosten van het systeem anders alleen maar hoger worden.

Kist wijst de beschuldigende vinger vooral naar de vervoersbedrijven, zoals de NS, GVB in Amsterdam, RET in Rotterdam en HTM in Den Haag. De organisatie en het onderling overleg zouden sterk moeten verbeteren. De commissie waarschuwt volgens het ochtendblad voor een mengsel van incidenten die gebrekkig worden afgehandeld, media-aandacht en politieke bemoeienis. "Zo'n samenloop kan explosief zijn en de klantacceptatie verder reduceren."

Een aantal consumentenorganisaties waaronder de Consumentenbond, reizigersorganisatie Rover en de ANWB, pleitte er eind vorige maand nog voor de invoering van de OV-chipkaart op te schorten. De organisaties stapten uit het overleg met staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie), omdat zij er geen vertrouwen meer in hebben dat het nog goed gaat komen met de kaart. De gemeente Rotterdam wil de strippenkaart eind januari afschaffen.


OV-chipkaart gaat het dubbele kosten  (foto: DAG)

'Rij veilig met medicijnen'

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat lanceert vandaag de publiekscampagne 'Rij veilig met medicijnen'. Medicijngebruikers worden met folders, posters, advertenties en een radiospot gewezen op de risico's bij verkeersdeelname na het gebruik van medicijnen.

Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vandaag bekendgemaakt. Volgens het ministerie gebruikt in Nederland een op de tien automobilisten een rijgevaarlijk medicijn. Deze bestuurders hebben twee keer meer kans op een ongeval dan mensen die geen rijgevaarlijke medicijnen hebben gebruikt. Jaarlijks vallen tientallen doden en ruim duizend zwaargewonden in het verkeer als gevolg van medicijnen. Vooral gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Ook bepaalde antidepressiva en sommige middelen tegen allergieën kunnen het reactievermogen verminderen.

Kind valt 10 meter uit kermisattractie

Wonder boven wonder is de tweejarige Gracie aan de dood ontsnapt na een val van tien meter uit een kermisattractie. Omdat de menigte haar opving, ontsnapte ze aan de dood nadat ze in Florida uit een attractie met de naam 'Crazy Bus Ride' was gevallen.

Gracie was met haar moeder Sheri Pinkerton in Port Orange (Florida) net in de 'Crazy Bus Ride' geweest. Bij het uitstappen kwam het busje plotseling weer in beweging, waarop de moeder en dochter bekneld raakten. De moeder kon haar dochter nog met één hand bij haar been grijpen toen ze op het hoogste punt hingen, terwijl ze zichzelf met haar andere hand krampachtig vast probeerde te houden.

Mensen die het ongeluk zagen gebeuren verzamelden zich onder de attractie en moedigden de moeder aan om het kind los te laten. Na enkele minuten kon moeder Sheri het niet meer houden en liet haar kind in de menigte vallen. Gracie werd door de groep heelhuids opgevangen. De moeder hing echter nog met andere passagiers in de attractie, maar werden allen via een ladder gered.

Wat de oorzaak van het ongeluk was, is nog onbekend. Experts zijn dit aan het onderzoeken. Sheri Pinkerton verklaarde achteraf dat ze het moment waarop ze besloot haar kind los te laten, nooit zal vergeten. Bij het ongeluk raakte niemand ernstig gewond.

Amerikaan overleeft blikseminslag

De Amerikaan William Hall zal in het vervolg goed opletten als hij gaat tanken. Terwijl hij zijn tank aan het volgooien was, werd hij getroffen door de bliksem. "Ik zag een groot oranje licht, meteen gevolgd door een groot wit licht. Daarna werd het zwart", aldus Hall.

Volgens Hall voelde hij de bliksem in zijn lichaam inslaan, waarna hij vijf minuten buiten bewustzijn was. Toen hij wakker werd klopte zijn hart als een bezetene.

Aan de opmerkelijke tankbeurt hield Hall alleen een beetje hoofdpijn en spierpijn over. "Ik heb veel geluk gehad." De dag na het incident is Hall teruggekeerd naar het tankstation om zijn tank alsnog af te vullen.

Met dank aan Tinuzzz_Talpa voor de submit.

Iran produceert auto speciaal voor vrouw

De Iraanse fabriek Iran Khodro brengt een auto op de markt, die speciaal voor vrouwen is ontworpen. Het voertuig heeft een automatische versnelling, een navigatiesysteem en een alarm dat afgaat wanneer een van de banden leeg is.

Verder wordt de auto uitgerust met audiovisuele apparatuur voor het vermaken van kinderen die meerijden. In de dinsdageditie van de Britse krant The Guardian stelt een directielid van Iran khodro dat de eerste modellen in juni op de markt komen.

Het directielid zegt dat in Iran steeds meer vrouwen de weg op gaan en dat het daarom zinvol is auto's te produceren die voldoen aan de vrouwelijke wensen. De auto's zijn vooralsnog alleen bedoeld voor de binnenlandse markt.

Onderzoek naar mogelijke verkrachting discotheek

De Tilburgse politie doet onderzoek naar een mogelijke verkrachting in een discotheek in Tilburg. De verkrachting zou afgelopen weekend in de nacht van zaterdag op zondag zijn voorgevallen. Een 25-jarige man is aangehouden op verdenking van de verkrachting.

Tijdens een surveillance zag de politie hoe een man de discotheek uit werd gezet. Volgens omstanders werd hij buiten gezet omdat hij in de discotheek een vrouw had verkracht. Toen de politie op onderzoek uit ging vonden ze een versufte vrouw op de grond. Zij zou in de discotheek zijn verkracht.

De politie vermoedt dat de verdachte een bekende van de vrouw is. De vrouw is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, welke ze op zondag mocht verlaten.

Met dank aan Mosymuis voor de submit.

Pastoor wil homo's brandmerken

De Engelse pastoor Peter Mullen moet vrezen voor zijn positie. Na ongelukkige uitspraken op zijn blog, wordt de man waarschijnlijk uit zijn ambt gezet. De 66-jarige Mullen schreef op zijn blog dat alle homo's moeten worden gebrandmerkt.

"Op hun lichamen zouden, net als op sigarettenpakjes, labels met waarschuwingstekens moeten komen te staan. Laat het verplicht zijn voor homoseksuelen om op hun rug een tatoeage te dragen met de tekst: 'homoseksualiteit beschadigt de gezondheid' en op de kin: 'pijpen doodt'", aldus Mullen. Een stichting die opkomt voor de rechten van homoseksuelen eist dat de pastoor opstapt. Aartsbisschop Richard Chartres benadrukte dat hij het niet eens is met de opmerkingen die Mullen op zijn blog maakt.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

Sjeik wil eenogige boerka

Een sjeik uit Saoedi-Arabië wil dat vrouwen voortaan een eenogige boerka gaan dragen. Vrouwen van wie twee ogen te zien zijn, zouden veel te sexy en verleidelijk overkomen. Hij doet een oproep aan alle vrouwen van Saoedi-Arabië om de eenogige boerka te dragen.

"Vrouwen doen alles om meer te verleiden. Ze maken hun ogen op." Dit zou de reden zijn voor de sjeik om de eenogige boerka in te voeren. De opmerkelijke uitspraak over de eenogige boerka deed de sjeik tijdens een vraaggesprek op een islamitische satellietzender.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.

Veel woningen zijn niet brandveilig

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid Nibra waarschuwt voor de brandveiligheid van honderdduizenden woningen. Het gaat zowel om nieuwbouw als oude huizen, waarbij de scheidingsmuur tussen twee woningen niet voldoende brandwerend is.

Doordat de muur niet doorloopt tot aan het plafond, kan het vuur zich in het geval van brand snel verspreiden onder de daken. De brand in Zaandam, waarbij afgelopen weekend tien woningen uitbrandden, en de brand in Hoofddorp afgelopen augustus, konden zich ook op deze manier snel verspreiden.

Scheidingsmuren moeten volgens de wettelijke norm een uur brandwerend zijn bij nieuwbouwwoningen en twintig minuten bij bestaande huizen. Het ministerie van VROM waarschuwde in 2006 al voor de brandveiligheid bij voornamelijk woningen met platte daken, of daken met een lage punt. Minister Dekker haaste zich daarna wel te zeggen dat het aantal branden in deze woningen niet hoger is dan in brandveilige woningen.

Volgens Lex Schruijer van Nibra is brandveiligheid momenteel niet de grootste zorg. "Momenteel gaat alle aandacht uit naar klimaat, energiebesparing en ventilatiesystemen in woningen. Brandveiligheid komt op een tweede plan." Hij zegt verder dat de verantwoordelijkheid voor brandveiligheid bij de eigenaar of verhuurder ligt. Woningcorporaties geven er voorlopig nog geen voorrang aan. Corporatievereniging Aedes laat weten de constructies aan te passen tijdens groot onderhoud, maar dat kan soms wel even duren.

Twintig woningen ontruimd door brand Veghel

Door een brand in een grote loods van veevoederbedrijf CeHaVe aan de N.C.B-laan in Veghel zijn afgelopen nacht twintig woningen ontruimd. Zo'n veertig mensen moesten hun huis verlaten, meldde de politie.

In de loods van 4000 vierkante meter ligt afgekeurd voedingsmateriaal opgeslagen zoals chocolade van de fabriek van Mars in Veghel. CeHaVe verwerkt dat tot diervoer. Ook staan er heftrucks, een kraan en twee vrachtwagens binnen. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden. Een aangrenzende loods met chemicaliën wordt uit voorzorg natgehouden.

Het is onduidelijk op welk tijdstip de brand is ontstaan. Twee medewerksters van een bijbehorend BSE-onderzoekslab roken al ruim voor middernacht een brandgeur, maar zagen niks. Pas veel later zagen zij rook en alarmeerden ze de brandweer. Volgens de politie duurt het blussen nog uren. De oorzaak van de brand is onbekend. De bewoners van de ontruimde panden worden opgevangen in de kantine van een nabijgelegen bedrijf.

Mubarak schenkt gratie aan journalist

President Hosni Mubarak van Egypte heeft gratie verleend aan de journalist Ibrahim Eissa. Die werd vorige week tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat hij artikelen had gepubliceerd waarin stond dat het 80-jarige staatshoofd kwakkelde met zijn gezondheid. Volgens de rechtbank had hij daarmee de nationale stabiliteit in gevaar gebracht, omdat buitenlandse investeerders zouden kunnen weglopen.

Eissa was in eerste instantie zelfs tot zes maanden veroordeeld. Aanklagers voor de staatsveiligheidsrechtbank gingen in beroep omdat ze die straf te licht vonden. Het hof van beroep verklaarde Eissa wel schuldig, maar verlaagde zijn straf tot twee maanden.

Mubarak is al meer dan 25 jaar aan de macht. Omdat niet duidelijk is wie hem zou moeten opvolgen, zijn speculaties over zijn gezondheid een zeer gevoelig onderwerp.

Principeakkoord EU over garantie spaartegoeden

Ministers van Financiën van de eurolanden hebben maandag een principeakkoord bereikt over het instellen van een garantie op spaartegoeden in de EU voor een bedrag van ongeveer 40.000 euro. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen gemeld.

De Spaanse minister van Financiën Pedro Solbes noemde geen bedrag, maar stelde wel dat de ministers het eens zijn over het "substantieel verhogen" van het bedrag van de garantie op spaartegoeden.

De euroministers overlegden gisteren in Luxemburg onder meer over nieuwe spelregels voor de spaargeldgaranties. Een besluit volgt vandaag in EU-beraad met ministers van Financiën van alle 27 EU-landen.

De EU-landen duikelden de afgelopen dagen over elkaar heen om de spaargaranties te verhogen voor de banken in hun eigen land. De landen probeerden zo ieder voor zichzelf het vertrouwen van de spaarders te vergroten, om te voorkomen dat mensen massaal hun geld opnemen. In Nederland geeft De Nederlandsche Bank (DNB) tot 38.000 euro garantie per spaarrekening mocht een bank failliet gaan.

360 versie Tombraider Underworld krijgt exlusieve DLC

De nieuwste titel in de Lara Croft reeks genaamd Underworld krijgt exclusieve downloadable content die in totaal voor zes uur aan extra gameplay moet zorgen. De demo zal tevens te downloaden zijn op Xbox Live later deze maand.

De downloadable content zal bestaan uit twee hoofdstukken, Het eerste hoofdstuk speelt zich af direct na afloop van het spel en zal nieuwe vijanden en omgevingen toevoegen. Deze zal beschikbaar zijn vlak voor de feestdagen. Het tweede hoofdstuk zal speelbaar zijn met een nieuw type karakter en zal begin 2009 verschijnen.

Dit is niet de eerste keer dat een game exclusieve DLC krijgt; zo krijgt de 360 exclusieve content voor GTA IV en Fallout 3 en de PS3 voor Mirror's Edge.

VWA treedt strenger op tegen overtreden rookverbod

Van de cafébazen die een waarschuwing hebben gehad voor het overtreden van het rookverbod doet de helft niets om een boete te ontlopen. Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit maandag. De toezichthouder deelt daarom sinds woensdag boetes uit.

Het rookverbod wordt drie maanden na uitvoering in 95 procent van de 6742 bezochte horecabedrijven nageleefd. Van de bezochte cafés bleek een kwart zich niet aan de regels te houden. Bij tien procent wordt het rookverbod volgens de VWA bewust overtreden. De autoriteit zegt deze cafés sinds half september scherper in de gaten te houden. Vorige week zijn 22 boetes uitgedeeld. Het totaal ligt nu op vijftig.

De VWA kan ook een compleet stadscentrum controleren. Bij zo'n actie in Zaandam werden vorige week dertien inspecties uitgevoerd en acht boetes uitgedeeld. Ook in Amersfoort kregen kroegbazen bezoek. Hier waren alle cafés rookvrij.

Rookverbod

Voortaan nog stiekemer!

 

Xbox 360 verkoopt weer meer dan de PS3

Voor de derde week op een rij heeft de Xbox 360 de PS3 "verslagen" qua console-verkopen in Japan. Er zijn iets meer dan 3.000 360's meer verkocht dan PS3's. Er zijn zelfs meer PS2's verkocht dan PS3's. Desondanks blijven de platformen ver uit de buurt van de PSP en Nintendo's DS en Wii. Zelfs met de aankondiging van de DSi blijft de Nintendo DS de absolute heerser van de verkooplijstjes met bijna 50% marktaandeel.

• Nintendo DS - 57,847
• Wii - 26,314
• PSP - 25,671
• Xbox 360 - 11,291
• PlayStation 2 - 9,848
• PlayStation 3 - 8,275



Vallen pasen en pinksteren misschien toch op één dag dit jaar?

Final Fantasy X tune herrijst in LittleBigPlanet

Toen de ontwikkelaars van LittleBigPlanet bezig waren met het ontwerpen van de game was hun grootste vraag wat de community precies zou gaan doen met de mogelijkheden die het spel hen zou bieden. De beta is nu al een tijdje bezig en er zijn al een heel aantal filmpjes opgedoken met opvallende levels.

Er is nu een filmpje verschenen van iemand die de de tune To Zanarkand van Final Fantasy X heeft verwerkt in een LittleBigPlanet-level. Echt een leuk level om te spelen kun je het niet noemen, maar het is wel kunstig gemaakt. Je kunt het filmpje hieronder bekijken.

De beta loopt nog tot 12 oktober, dus wil je het level zelf nog spelen dan moet je snel zijn, na die tijd gaan alle gemaakte levels de prullenbak in.

Henny Huisman wil verbod op fokken van nertsen

Henny Huisman wil dat er een einde komt aan de nertsenfokkerij. Samen met de Bont voor Dieren overhandigt de tv-presentator dinsdag, mede namens de Dierenbescherming, zo'n zestigduizend handtekeningen aan de Tweede Kamer. Ook krijgen Kamerleden een boek waarin meningen van zo'n vijfduizend burgers over het fokken van nertsen zijn gebundeld.

In Nederland, de derde producent van nertsenbont ter wereld, worden jaarlijks bijna 4,5 miljoen nertsen vergast. Deze week buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel van SP en PvdA om een einde te maken aan de nertsenfokkerij. In Groot-Brittannië, Oostenrijk en Kroatië geldt al een fokverbod.

Niet alleen de 57-jarige Huisman trekt zich het lot van de nertsen aan. Vorige week ontvingen Kamerleden al een brief van bekende Nederlanders waarin zij de politici vroegen voor een verbod op de nertsenfokkerij te stemmen. Onder anderen Jan Mulder, Georgina Verbaan, Huub Stapel, Claudia de Breij, Ronald Giphart en Emile Ratelband ondertekenden de brief.


Henny Huisman wil verbod op fokken van nertsen  (foto: DAG)

CD: Putumayo World Music - Acoustic Arabia

Als er één label is dat in staat is om je mee te nemen naar verre oorden dan is dat toch wel Putumayo World Music. Op FOK! is het label inmiddels verre van onbekend. We hebben hier al heel wat cd's (en enkele dvd's) van Putumayo besproken. Ze weten met grote regelmaat uitgaven op de markt te brengen, telkens weer even kleurrijk en warm. In de maand september kwamen er weer twee titels bij: Sesame Street Playground en de hier besproken cd, Acoustic Arabia. Een album met een warme, tintelende verzameling Arabische muziek. Wederom een geslaagd project dat je in hogere Arabische sferen weet te brengen, zelfs als je gewoon in ons herfstachtige, natte Nederland zit.

CD/DVD: Putumayo - Sesame Street Playground

Het najaar is weer volop aanwezig en langzaamaan komen de eerste signalen van Sinterklaas naar boven. Een leuk cadeautje zoeken is dan altijd weer een probleem. Putumayo helpt je dit jaar een handje en komt met een hele leuke uitgave in hun reeks 'Putumayo Kids'. Het gaat dit keer om een cd en dvd met de naam Sesame Street Playground. Een heerlijke kleurrijke verpakking met alle bekende Sesamstraatbewoners op de cover: Pino, Bert & Ernie, koekiemonster, ze staan er allemaal op. Dat moet haast wel een gezellige cd zijn, want Sesamstraat is toch gewoon de leukste straat van Nederland (en van alle andere landen waar ze die straat kennen)?

Peter Faber zet zich in voor hangjongeren

Peter Faber gaat zich inzetten voor straatjongeren in Amsterdam-Noord. Daartoe heeft hij de Peter Faber Foundation opgericht.

Dat maakte de acteur gisteren bekend in partycentrum Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord, de plek waar Faber precies vijftig jaar geleden veranderde van straatschoffie in toneelspeler.

"We gaan de buurt in en hangjongeren bij de lurven grijpen", aldus Faber, die donderdag 65 jaar wordt. "Ik wil ze laten zien dat ze in actie moeten komen om mogelijkheden te benutten." Maandagavond geeft de acteur al de eerste workshop voor probleemjongeren in Het Zonnehuis in de Amsterdamse buurt Tuindorp. Alle hangjongeren uit die buurt tussen de 14 en 29 jaar hebben gratis toegang tot 'Gouden tips en verhalen uit het leven en werk van oud-Tuindorper Peter Faber', aldus de aankondiging op de affiches die in de buurt zijn opgehangen.

  (foto: ANP)

'Vrijdag verkeersdrukte door vakantiegangers'

De avondspits is komende vrijdag extra druk wegens het begin van de herfstvakantie in het midden en zuiden van het land. Dat is de voorspelling van de ANWB.

De eerste files als gevolg van de vakantie-uittocht worden vrijdagmiddag vanaf half een verwacht en de piek rond de vakantiedrukte ligt tussen drie en zes, aldus een woordvoerder maandag.

De grootste knelpunten zijn volgens de ANWB de wegen rond Utrecht, Arnhem/Nijmegen en Eindhoven. Het wordt ook druk op de Veluwe.

Van de 700.000 vakantiegangers gaat ongeveer de helft op vakantie naar het buitenland, waarbij landen als Duitsland, België en Frankrijk favoriet zijn.

Rond Arnhem verwacht de ANWB extra verkeersdrukte in verband met een concert van Marco Borsato in het Gelredome. De bond adviseert concertbezoekers eerder te vertrekken of met het openbaar vervoer te reizen. De NS zet na afloop van het concert extra treinen in en er rijden pendelbussen tussen station Arnhem en het Gelredome.

  (foto: ANP)

Depeche Mode hoofdact TW Classic

Depeche Mode is de hoofdact van TW Classic 2009. Dat maakte de organisatie gisteren alvast bekend. De Britse band is bekend van onder meer de hits People are People, Just Can't Get Enough en Enjoy the Silence.

Het is voor de Nederlandse fans een van de dichtstbijzijnde mogelijkheden Depeche Mode te bewonderen. De band maakte maandag de data voor de komende wereldtournee bekend en Nederland wordt daarbij overgeslagen. Concerten zijn er wel in onder meer Parijs en een aantal Duitse steden.

Het festival vindt volgend jaar plaats op 20 juni in de Belgische plaats Werchter. De namen van de overige acts worden later bekendgemaakt. De kaartverkoop begint zaterdag 11 oktober al.

  (foto: ANP)

Thaise ex-premier wil asiel in Groot-Brittannië

De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra heeft politiek asiel aangevraagd in Groot-Brittannië. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie voor Binnenlandse Zaken gisteren gezegd.

Thaksin vroeg asiel aan toen hij begin augustus het land binnenkwam, aldus de zegsman. "Hij vroeg het aan op het moment dat hij landde, en zijn vrouw Pojaman ook."

De miljardair en zijn echtgenote vluchtten in augustus naar Groot-Brittannië om te ontkomen aan vervolging in een fraudezaak, die draait om een dubieuze gronddeal waarvan Pojaman profiteerde.

Thaksin meent dat hij geen kans maakt op een eerlijk proces en vreest voor zijn leven. Eind september vaardigde het hooggerechtshof in Thailand het vierde arrestatiebevel uit tegen de voormalige premier, omdat hij verstek liet gaan.

  (foto: ANP)

Upd: Otto met kanker mogelijk grap

FOK!kers ontpoppen zich vandaag massaal tot internetspeurders. Vrijdagnacht werden 3FM-jocks Gerard Ekdom en Giel Beelen gebeld door ene Otto die nog maar tien uur had te leven. Na een vier jaar durende strijd had kanker van hem gewonnen en had Otto besloten zelfmoord te plegen. Of dit doormiddel van drank en drugs of een spuitje van een arts zou gaan bleef onduidelijk.

Al snel ontstonden twee kampen. Het ene kamp geloofde Otto en wenste hem een goede reis, het andere kamp vond het dikke onzin en voorspelde een hoax. Na FOK! stortten ook de Spits, Telegraaf en het AD zich op het opmerkelijke radiofragment. Drie dagen later is echter nog steeds onduidelijk of Otto echt was, maar steeds meer mensen denken dat het nep is. Zo was de advertentie waarin Otto zijn dood had aangekondigd nergens te vinden.

RTL Boulevard denkt dat het een grap was en ontdekte een dat ene Ceriel op YouTube een filmpje heeft staan waarbij hij zich voordoet als slachtoffer na een ongeluk in de Efteling. Deze Ceriel lijkt qua stem en intonatie inderdaad op Otto. Bovendien heeft Ceriel Viva La Vida van Coldplay in zijn YT-account staan, het nummer dat Otto aanvroeg op 3FM.

Beelen en Ekdom zijn er inmiddels wel klaar mee. Dit weekend zeiden ze nog enorm stuk te zijn van Otto's verhaal. Ekdom: "Ik heb geen idee of het echt is of niet. Het is ook niet aan mij om daar achteraan te gaan. We hadden een beller, hebben een gesprek gehad, een verzoeknummer gedraaid en dat was het. Klaar. En ja, door het verhaal van Otto is het mooie radio geworden. Dat je dan meteen reacties krijgt dat het een opzetje is om publiciteit te krijgen, begrijp ik echt niks van."

Update: 00:08 uur
Ceriel, die ook een FOK!account heeft ontkent dat hij de Otto is die tijdens de freaknacht belde. Dat hij eerder een telefoongrap uitvoerde met zachte G en van Coldplay houdt, berust volgens hem op louter toeval. Ceriel: "Laat ik over 1 ding duidelijk zijn, ik was die beller naar 3FM niet. Een grapje vind ik leuk, zoals met dat Python-filmpje, maar een terminale euthenasie-patient spelen live op de radio zou ik niet eens durven".

Overigens doet deze Ceriel graag typetjes op de radio. Wat uiteraard ook toeval is.

Hieronder zie je Ceriels Efteling-prank en het fragment tijdens de freaknacht.




Hebben we een match?

Lynne Spears: Het gaat de goede kant op

Na een jaar vol zorgen heeft Lynne Spears, de moeder van zangeres Britney en actrice Jamie Lynn, weer goede hoop voor de toekomst. "Prachtige dingen gebeuren er nu", vertelt mama Spears (53) aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Het lijkt erop dat het weer de goede kant op gaat."

In het afgelopen jaar ging het mis met Britney (26), die van Kevin Federline scheidde, in het ziekenhuis belandde en de voogdij over haar twee zoontjes verloor. Zusje Jamie Lynn (nu 17) raakte op haar 16e zwanger van haar vriendje en is inmiddels moeder van dochter Maddie. Lynne zegt ervan te genieten dat ze nu met haar kleinzonen Preston en Jayden - die Britney intussen weer mag zien - kan gaan rondrijden in haar golfkarretje en kan gaan winkelen voor de drie maanden oude Maddie.

"Ik had een perfect plan voor het opvoeden van mijn kinderen", zegt Lynne, die ook nog een zoon heeft. "Maar je hebt niet de volledige controle over de kinderen en de maatschappij, dus je doet wat je kunt. Ik ben heel blij met waar we nu zijn."

Rachel Hazes noemt crimineel grote liefde

Het tijdschrift Revu, vanaf woensdag in de winkel, schrijft dat Rachel Hazes een relatie heeft gehad met de geliquideerde crimineel Marco Eyk. Hazes erkende gisteravond in het tv-programma RTL Boulevard dat Eyk naast zanger André de liefde van haar leven was.

"Ik kende hem van het uitgaan in Rotterdam. Het was eind jaren tachtig en het was een leuke tijd", zegt Rachel. Nadat de relatie overging, bleef ze bevriend met Eyk. De Haagse crimineel werd in april 2004 doodgeschoten in zijn auto, vlak over de Belgische grens bij Hamont-Achel. Hij organiseerde grote hasjtransporten per schip, financierde drugstransporten en schuwde het gebruik van geweld niet.

Rachel, die vijf maanden na de moord op Eyk weduwe werd door het overlijden van André, heeft hier nooit iets van gemerkt. "Ik heb nooit een vermoeden gehad. Marco was een gesloten jongen, een beetje een einzelgänger. Voor mij is het een goede jongen geweest."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.