Wuytens: "Het gaat allemaal zo snel"

Aan het begin van dit seizoen hadden nog weinig mensen van hem gehoord, maar inmiddels is Stijn Wuytens een vaste klant aan het worden in de basisopstelling van landskampioen PSV.

"Het gaat allemaal zo enorm snel," verbaast de jonge middenvelder zich in het Belgische Sportwereld over zijn stormachtige ontwikkeling. "Zoals bij mijn debuut in de Champions League. Op Anfield Road, tegen Liverpool en Gerrard."

"Op het moment zelf heb je het niet door en speel je gewoon je wedstrijd. Ik heb pas nu wat tijd om alles op een rijtje te zetten. Mijn doelstellingen die ik aan het begin van het seizoen had, zijn al vier of vijf keer overschreden."

Wuytens heeft bij PSV met name veel steun aan aanvoerder en landgenoot Timmy Simons. "Ik heb een goede band met Timmy. Hij is enorm belangrijk voor mij. Als Belg, maar ook als coach op het veld. We praten veel. Over het voetbal, maar ook over andere zaken. Hij stuurt me, maar ik kan op het veld ook hem sturen."

Wuytens merkt wel dat de voetbalcultuur in Nederland in bepaalde opzichten erg verschillend is aan die van zijn geboorteland België. "Een achttienjarige die iets zegt tegen zijn aanvoerder: in België zien de ouderen dat als een gebrek aan respect, maar hier is het doodnormaal."

De middenvelder geeft verder aan dat hij ook veel te danken heeft aan trainer Huub Stevens. "Ik ben hem inderdaad enorm dankbaar dat hij me als jonge speler, die net bij de A-ploeg kwam, een kans heeft gegeven. Toen hij aankwam had hij een kort gesprekje met mij. Het klikte. Discipline is belangrijk voor hem en dat ligt me wel. Al was het wennen."