Econoom waarschuwt om garantieregeling Bos

Nederland loopt enorme financiële risico's met zijn garantieregeling voor spaarders. Dat zei topeconoom Willem Buiter vanavond in het NOS Journaal. Volgens de Brits-Nederlandse hoogleraar economie misbruiken banken de regeling om buitenlandse spaarders te lokken. Hij vindt dat het garantiebedrag van een ton weer omlaag moet om het financiële risico te beperken.

Eerder deze maand verhoogde minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) het maximumbedrag dat spaarders terugkrijgen als hun bank omvalt tot honderdduizend euro. Deze regeling geldt ook voor buitenlandse spaarders bij Nederlandse banken. Buiter vindt dat onverantwoord. "De rekening komt bij de Nederlandse banken en de belastingbetaler te liggen."

Niet alleen Nederland, maar ook andere kleine landen met relatief grote banken als België en Zwitserland moeten volgens Buiter oppassen. Het falen van banken zou zo op het bordje van de staat komen te liggen.

Het Financieele Dagblad meldde deze week al op basis van eigen onderzoek dat diverse in Nederland gevestigde kleine banken in het buitenland reclame maken met het feit dat ze onder de Nederlandse garanties vallen. Het zou gaan om bijvoorbeeld de AK Bank en Garantibank, allebei Nederlandse dochters van Turkse banken. Bos kondigde vervolgens aan op te treden als dit inderdaad het geval is.