NCRV krijgt kwakzalversprijs

Redactie

De Meester Kackadorisprijs 2008 gaat naar de NCRV, omdat in de serie over alternatieve geneeswijzen Uitgedokterd?! gratis reclamezendtijd zou zijn aangeboden aan kwakzalvende artsen. Dat is vandaag bekendgemaakt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. (VtdK), die spreekt van valse voorlichting en volksverlakkerij op grote schaal. "Een wanprestatie, een publieke omroep onwaardig."

De NCRV heeft zich in het verleden al herhaaldelijk bezondigd aan kritiekloze, door kwakzalversbedrijven gesponsorde uitzendingen, stelt de vereniging in een toelichting. De serie Uitgedokterd?! is mede opgezet door een acupuncturist en er komen geen onafhankelijke deskundigen of medisch specialisten aan het woord. Zij hadden volgens de VtdK de getoonde ziektebeelden in het juiste perspectief kunnen zetten en kunnen aangeven wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van alternatieve behandelwijzen.

De acupuncturist, Keppel Hesselink, is volgens VtdK bepaald niet kritisch over de getoonde alternatieve behandelingen, waaronder ooracupunctuur, ayuverdische geneeskunst, hypnose, osteopathie, natuurgeneeskunde en homeopathie. Ook werd geen bewijs voor de werkzaamheid van de getoonde behandelingen gegeven en kwamen de risico's nauwelijks aan de orde. De NCRV was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Ruim voor de uitzendingen dit voorjaar heeft de vereniging de NCRV al laten weten dat het publiek door de uitzendingen ernstig misleid zou worden. Ze kreeg hierbij steun van de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. De VtdK heeft over Uitgedokterd?! een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.

De rector-magnificus van de Vrije Universiteit, Lex Bouter, komt in de verkiezing op de tweede plaats. Hij is de hoofdonderzoeker van een studie naar het toegevoegde effect van acupunctuur bij IVF-behandelingen, waardoor meer patiënten bij hun IVF-behandeling ook acupunctuur zouden hebben geëist. Bouter is volgens de jury iemand die tegen beter weten in de alternatieve geneeskunde net zo serieus neemt als de reguliere geneeskunde.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij houdt vanmiddag een symposium in Amsterdam, waar de 'winnaars' officieel bekend worden gemaakt.